Piensijoittamista harrastava Merja Mähkä neuvoo käyttämään omaa tietämystään hyväksi ja sijoittamaan omiin kiinnostuksen kohteisiin.

Sata maata -matkablogista tuttu bloggaaja ja viestintäkonsultti Merja Mähkä kasvatti aktiivisella sijoittamisella viidessä vuodessa 250 000 euron pääoman.

Mähkä kertoi Helsingin Sanomille aloittaneensa piensijoittamisen vuonna 2012, jolloin hänellä oli alkupääomaa jo noin 60 000 euroa. Mutta kuinka hän onnistui moninkertaistamaan pääomansa 250 000 euroon vain viidessä vuodessa?

Mähkä kertoo Me Naisille yhdeksi syyksi oikean ajoituksen.

– Aloin aivan sattumalta sijoittaa hyvään aikaan, sillä vuonna 2012 pörssikurssit olivat alhaalla. Olemme eläneet uskomatonta pörssinousua viime vuosina, ja se on ollut minun puolellani.

– Kenen tahansa sijoitukset olisivat silloin menestyneet, Mähkä sanoo.

”Edes ammattilaiset eivät tee fantastista sijoitusta joka vuosi”

Oikean ajoituksen ja hyvien valintojen lisäksi tarvitaan muutakin.

– Olen sijoittanut jatkuvasti palkastani rahaa, enkä vain myynyt ja ostanut osakkeita. En ajattele olevani mikään sijoitusnero, sillä edes ammattilaiset eivät tee fantastista sijoitusta joka vuosi.

Mähkä aloittaa HS.fi:ssä Onnellinen omistaja -nimisen blogin, jossa hän pyrkii herättelemään erityisesti naisia sijoittamaan. Sijoitusblogi keskittyy niihin taloudenpidon perustaitoihin, joita modernin naisen kannattaa hallita.

Osaaminen ei tule talouslehtiä lukemalla

Mähkän mukaan aktiiviseen sijoittamiseen kuluu paljon aikaa. Kyse on silti enemmän elämäntyylistä.

– Luen paljon uutisia, pohdin, mihin maailma on menossa ja missä rahaa on. En tutki pörssikursseja, vaan kaikki lukemani ja kuulemani on jollain tapaa sijoitustutkimusta.

”Yksi tärkein oppi sijoittamisessa on, että tiedänkö jotain, mitä voin käyttää hyväksi”

Sijoittamiseen liittyviä havaintoja Mähkä tekee kaikkialta. Muutama vuosi sitten Linnanmäellä hän kuuli nuorison puhuvan, kuinka Adidaksen Superstar -kengistä oli tulossa iso juttu. 

– Ja niinhän niistä tuli. Silloin se olisi ollut erinomainen sijoitusvinkki, Mähkä sanoo.

Mähkä sijoittaakin usein häntä itseään kiinnostaviin kohteisiin, ja neuvoo myös muita tekemään niin.

– Yksi tärkein oppi sijoittamisessa on, että tiedänkö jotain, mitä voin käyttää hyväksi. Kun sijoittaa omiin mielenkiinnon kohteisiin, piensijoittaja pystyy joskus reagoimaan ammattilaista herkemmin, koska ammattilaiset joutuvat tekemään kompromisseja ja esimerkiksi ostamaan vain suurien yrityksien osakkeita.

Lue tästä Merjan vinkit siihen, miten pääset alkuun sijoittamisessa. Tee ainakin näin:

1. Pihistä kuluissa. Kun valitset indeksirahastoa, valitse se, jossa kulut ovat pienimmät. Jokainen euro, jonka säästät kuluissa, jää rahastoon kasvattamaan sinun varallisuuttasi. Jopa kuluttomia indeksirahastoja on tarjolla.

2. Vaihda lyhyt ilo pidempiaikaiseen. Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole varaa alkaa sijoittaa, mieti, onko sinulla varaa ostaa kuppi lattea joka päivä. Jos on, luovu siitä. Pienelläkin kuukausisijoituksella pääsee hienosti alkuun. Minimisijoitukset rahastoihin alkavat vain 15 eurosta.

3. Osta ja unohda. Kärsivällisyys on sijoittajan paras ystävä. Ostamalla ja myymällä usein hukkaat rahaa kuluihin ja teet helposti huonoja päätöksiä. ”Osta ja unohda” on vanha hyvä sijoitusviisaus.