Käteinen raha ei ole mennyttä maailmaa! Yksi hyvä tapa säästää rahaa on nostaa tarkkaan harkittu summa tuohta tililtä ja päättää, ettei vinguta korttia ensinkään. Kuva: Shutterstock
Käteinen raha ei ole mennyttä maailmaa! Yksi hyvä tapa säästää rahaa on nostaa tarkkaan harkittu summa tuohta tililtä ja päättää, ettei vinguta korttia ensinkään. Kuva: Shutterstock

Pursuilevatko kaapit tavaraa, näyttääkö tili nollaa, huolestuttaako ympäristön tulevaisuus? Siinä tapauksessa omat kulutustottumukset kannattaa ehdottomasti panna syyniin.

Nykyään suurella osalla suomalaisista on kaikkea – ja isolla osalla meistä on itse asiassa jo ihan liikaa kaikkea.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan keskiverto suomalaisella on jopa 10 000 tavaraa kodissaan, ja niistä noin 80 prosenttia on melko tarpeettomia.

Ei siis ihmekään, että yhä useampi tekee vuodenvaihteessa nasakan lupauksen ja päättää laittaa tavarapaljoudelle pisteen. Moni päättää, ettei osta uusia vaatteita, ei sisustustavaroita eikä varsinkaan krääsää täyttämään jo valmiiksi täyteen ammuttua huushollia.

Asiantuntijoiden mukaan keskiverto suomalaisella on jopa 10 000 tavaraa kodissaan.

Harmiksi kaupat, mainostaulut ja verkko pullottavat houkutuksia. Jos lupaukseensa ei keskity, kulutusyhteiskunta vie helposti mennessään. Tujauksella itsehillintää ja hyvällä suunnitelmalla homma sujuu kuitenkin jo heti alkuun kivuttomasti.

Kokosimme vinkit, joiden avulla pysyt lujana shoppailun houkutuksia vastaan:

1. Älä mene kauppoihin pyörimään

Tilaisuus tekee varkaan – ja himoshoppaajan. Mitä enemmän kaupoissa kiertelee, sitä enemmän niistä bongaa ”ihan täydellisiä uutuuksia, jotka on aivan pakko saada”. Siksi ostolakkoon ryhtyvän kannattaa ihan ensimmäisenä lopettaa liikkeissä ja verkkokaupoissa hyöriminen.

2. Lopeta alelehtisten lukeminen ja uutiskirjeiden tilaaminen

Jos näköpiiriin tupsahtaa jatkuvasti ”loistavia diilejä”, niihin myös tarttuu helpommin.

Tilaisuus tekee varkaan – ja himoshoppaajan.

3. Hanki uusi harrastus

Yllättävän monelle ostelu on kuin harrastus. Jos se on sinullekin sellainen, tilalle kannattaa ehdottomasti keksiä uusi, mukava ajanviete. Parhaimmillaan se vie ajatukset pois ostelusta.

Mikäli uuden tekemisen keksiminen tuntuu vaikealta, ensihätään kannattaa kokeilla listaamiamme pieniä ja helppoja tapoja olla luova joka päivä. 100 lajia vuodessa -blogista voi sen sijaan löytää inspiraatiota uuteen liikuntaharrastukseen.

4. Luo itsellesi kovat kriteerit ja osta vain täydellistä

Vaatteiden kohdalla se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ostaa ainoastaan eettisiä, kotimaisia ja luonnonkuiduista valmistettuja pukimia. Pitkällä kriteerilistalla saa karsittua kauppojen valikoimista jo niin ison osan pois, että shoppailu alkaa tuottaa haastetta. Lisäksi tuotteiden hinnat nousevat vaatimusten mukana, joten ostopäätöstä joutuu väkisinkin harkitsemaan tarkemmin.

Lue myös: Eettinen alennusmyyntihankinta – ja miten sellainen tehdään

5. Tee lista äläkä lipsu siitä

Kaupoista kannattaa ostaa ainoastaan niitä asioita, jotka on etukäteen listannut ja harkinnut tarkasti. Heräteostokset ovat usein turhimpia ostoksia.

Jos ostos mietityttää vähänkin, jätä se suosiolla kauppaan.

6. Kokeile kanniskelutekniikkaa...

Vaikka kuinka yrittäisi välttää kaupassakäyntiä, joskus liikkeisiin on pakko mennä. Miten välttää virheostokset, jos vaikka läheinen houkuttelee seurakseen kaupoille ja yhtäkkiä ostohimo yllättää? Suosittelemme kinkkiseen tilanteeseen kanniskelutekniikkaa:

  1. Ota himoitsemasi tavara hyllyltä.
  2. Älä kuitenkaan missään nimessä kiikuta sitä heti kassalle!
  3. Anna itsellesi aikaa kuljeskella se mukanasi kaupassa vähintään kymmenen minuuttia. Mitä pidempään kanniskelet tavaraa mukanasi, sen parempi.
  4. Mieti tarkasti, haluatko ihan aidosti ostaa himoitsemasi tavaran. Tarvitsetko sitä? Onko se välttämätön? Oletko ostamassa sitä vain siksi, että läheinen kannustaa? Ostatko sen vain siksi, että sinullakin jäisi jotain uutta käteen?
  5. Jos usean mietintäkerran jälkeen tavara tuntuu edelleen aidosti tarpeelliselta, hyvällä todennäköisyydellä se onkin sitä. Mutta jos ostos mietityttää vähänkin, jätä se suosiolla kauppaan.

6. ...mutta älä kanniskele rahaa

Jos ylimääräistä rahaa ei ole matkassa, ostoksia on vaikea tehdä. Siksi kaupoille kannattaa ottaa mukaan vain sen verran, kuin oikeasti tarvitsee ja on suunnitellut käyttävänsä. Yksi hyvä vaihtoehto on nostaa kaikki käyttöraha käteisenä. Silloin rahan kulumisen huomaa konkreettisemmin.

7. Päätä, että ostaessasi uutta, sinun on pakko karsia vanhaa

Esimerkiksi: Jos kannat kotiin uudet kengät, sinun on pakko luopua kaksista vanhoista.

Mitä vaikeammaksi ostamisen itselleen tekee, sitä vähemmän tekee hätiköityjä päätöksiä

Kun ostamiselle asettaa reunaehtoja, päätösten tekemiseen joutuu käyttämään enemmän aikaa, harkintaa ja ajatusta. Mitä vaikeammaksi ostamisen itselleen tekee, sitä vähemmän tekee hätiköityjä päätöksiä.

8. Harkitse, harkitse ja harkitse

Ennen jokaista ostopäätöstä kannattaa miettiä tarkasti, onko ostos aidosti hyvä. Tärkein kysymys jokaisen tavaran kohdalla onkin, voiko sitä ilman elää. Usein vastaus on kyllä. Ostoksilla kannattaa aina miettiä vastaukset myös näihin kysymyksiin:

  1. Onko sinulla samanlainen ennestään? Jos on, miksi ihmeessä tarvitsisit toisen?
  2. Voitko ostaa sen myöhemmin? Jos voit, älä osta heti. Mieti vähintään yön yli.
  3. Kuinka pitkään ja usein käyttäisit sitä? Jos kysymykseen on vaikea vastata empimättä, tavara ei todennäköisesti ole hyvä ostos. 
  4. Himoitsetko sitä siksi, että se sattuu olemaan alennuksessa? Jos et voi harkita ostavasi tavaraa täydellä hinnalla, se ei ole aidosti tarpeellinen.
  5. Rakastatko sitä täydestä sydämestäsi? Jos et, jätä tavara hyllyyn.

9. Ilahdu omasta ja hurahda vaihtotalouteen

Kuten sanottu: suomalaisilla on keskimäärin kodeissaan 10 000 tavaraa. Valtaosa paljoudesta ei ole päivittäisessä käytössä.

Sen takia ennen esimerkiksi uusia vaateostoksia kannattaa käydä omat varastot läpi. Hyvällä lykyllä kaapin perukoilla onkin unohtuneena juuri sellainen pikkumekko, jota kaipailet!

Myös kierrätystalous on hyvä konsti, jos kaipaa uutta piristystä elämäänsä. Haastattelimme pari vuotta sitten toimittaja Hanna Jenseniä, joka eli vuoden täysin ostamatta vaatteita. Tuolloin hän kertoi, että vaatetarpeen iskiessä, hän rohkeasti kysyy ystäviltään, josko heiltä liikenisi vanha ihanuus hänelle.

Lue Hannan haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta.

Paras sijoitus ei aina ole parhaiten tuottava. Piritta vaihtoi rahastonsa metsään ja saa siitä paljon enemmän iloa kuin pörssikurssien seuraamisesta.

Helsinkiläinen Piritta van der Beek, 38, on harrastanut pienimuotoista sijoittamista vuosia. Hänen osakkeensa ja rahastonsa ovat tuottaneet hyvin kymmenen viime vuoden aikana.

– Viime vuonna aloin miettiä, että mitä sitten. Kurssikäyrien nousu ei tuottanut minulle mitenkään erityisesti iloa.

Sen sijaan Piritta on aina rakastanut vaeltamista ja retkeilyä. Kaksilapsinen perhe on käynyt monesti patikoimassa kansallispuistoissa ja erämaa-alueilla.

– Lapset ovat telttailleet mukana vauvasta lähtien.

Vuosi sitten hän oli retkellä tuttavansa omistamassa metsässä. Marjojen poimimisen lomassa tuttava kertoili, millaisia metsänhoitotöitä olisi tulossa.

– Katselin sitä ihanaa metsää, se oli sellaista keijukaispuistoa, ja aloin miettiä, että olisipa upea omistaa tällainen itsekin.

Metsästä on vaikka treffipaikaksi

Jokamiehenoikeudet takaavat, että metsässä voi kyllä vaeltaa ja vaikka marjastaa, mutta on silti monia asioita, joita toisten metsissä ei saa tehdä: rakentaa maauunia, jossa voi paistaa leipää, poimia kuusenkerkkiä tai kasata risumajoja. Telttailukin on paljon rajatumpaa silloin, kun metsä ei ole oma.

Piritta alkoi selvittää, mitä metsän hankkiminen vaatisi, ja kysyi pankista, voisiko saada metsää varten lainaa. Hän etsi Oikotieltä, Etuovesta ja Metsätilat.fi:stä sopivaa metsää ja laittoi myös ostoilmoituksen pariin lehteen.

Neljä kuukautta sitten Piritta löysi Oikotien kautta upean metsän Uudeltamaalta, noin tunnin ajomatkan päästä kotoaan. Paikka oli niin kaunis, että hän päätti tehdä kaupat heti.

– Välillä olen toki miettinyt, oliko tämä idioottimaista, kun metsän hinta oli melko merkittävä. Samalla summalla olisin saanut kesämökin rantatontilta, mutta mieluummin halusin metsää.

Rahat metsäpalaa varten hän sai myymällä ison osan indeksirahastoistaan ja ottamalla pankista lainaa.

Nyt hän on käynyt metsässään lähes joka viikonloppu, joko lasten kanssa tai yksin.

– Olimme siellä juuri mieheni kanssa treffeillä telttailemassa kaksi päivää.

Pirittasta on hienoa opettaa lapsille erätaitoja ja näyttää, miten luonnossa liikutaan.

Metsästä on ollut oikeaa käyttöiloa enemmän kuin yhdestäkään indeksirahastosta. Tuottoa siitä ei tosin ole tulossa ainakaan 15 vuoteen, sillä metsä on juuri harvennettu. Voi myös olla, että Piritta hakee metsän suojelukohteeksi jossain vaiheessa, se olisi ympäristöteko. Toisaalta hän ajattelee metsää ainakin jossain määrin myös sijoituksena. Maailmanmeno tuntuu epävarmalta niin politiikan kuin taloudenkin suhteen. Osakekurssit voivat nousta tai laskea, mutta maan arvo tuskin tipahtaa radikaalisti.

– Minua ei kiinnosta maksimoida tuottoa, olen ennemminkin sellainen pahan päivän varalle säästäjä. Haluan lähinnä, että säästöjen arvo säilyy.

Pirittaa viehättää myös ajatus siitä, että nyt hän voi jättää lapsilleen jotain hyvin konkreettista: maata.

”Miksei käyttäisi ylimääräisiä rahoja johonkin, josta on iloa koko perheelle?”

– Olen järkeistänyt päätöstä itselleni miettimällä, että mitä jos sijoittaisin vaikka kiinalaiseen sähköautofirmaan, jonka arvo kolminkertaistuisi. Sitten luultavasti hankkisin niillä rahoilla juuri metsää. Tällaisia metsiä ei kuitenkaan ole koko ajan tarjolla: miksen ostaisi sitä jo nyt, kun kerran pystyn?

Piritta ei kuitenkaan lopettanut kokonaan muuta sijoittamista. Tällä hetkellä hänen suunnitelmansa on sijoittaa ylimääräinen raha niin, että kolmanneksella hän lyhentää metsälainaa, kolmanneksen säästää johonkin melko turvalliseen ja nopeasti rahaksi muutettavaan kohteeseen ja kolmanneksen hän laittaa isoriskisiin mutta mahdollisesti paljon tuottaviin osakkeisiin tai rahastoihin.

– Jos on saanut elämänsä sille mallille, että perustarpeet on hoidettu, niin miksei käyttäisi ylimääräisiä rahoja johonkin, josta on iloa koko perheelle?

Näyttelijä Antti Holma paljastaa yksityiskohtia taloudenpidostaan uudessa rahaoppaassa Kaikki rahasta.

Näyttelijä Antti Holma oppi taloudellisuutta uransa alkuaikoina, kun tienestit olivat epäsäännöllisiä. Jossain kuussa palkkaa saattoi tulla 4000 euroa, minkä Antti pisti välittömästi sileäksi. Seuraavassa kuussa tilille tuli vain 120 euroa.

– Kun rahaa ei ollut enkä tiennyt, koska sitä tulee, pääni ympärillä oli koko ajan vanne, joka kiristi valtavasti. Tästä ajasta opin, ettei pidä katsoa, paljonko nyt on tilillä vaan miettiä, paljonko sinne on tulossa, Holma muistelee Julia Thurénin tuoreessa talousraamatussa Kaikki rahasta (Gummerus).

Thurén on haastatellut talousoppaaseen muitakin tunnettuja suomalaisia: raha-asioistaan avautuvat muiden muassa Vappu Pimiä, Iina Kuustonen, Maria Veitola ja Hjallis Harkimo.

Antti Holma kertoo kirjassa, kuinka hän on opetellut suunnittelemaan rahankäyttöä pitkällä tähtäimellä.

– En ole tarjoushaukka, mutta olen hirveän iloinen, jos saan jotain halvemmalla. Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla. Ajattelen pikkuporvarillisesti, että taksiin pitää olla aina rahaa, Holma kertoo.

”Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla.”

Holma mainitsee jemmaavansa rahaa säästötilille ja vakuutussäästötilille, johon hän laittoi könttäsumman myydessään asuntonsa. Lisäksi hänellä on vielä yksi sijoitusasunto Suomessa.

Lontoossa asuvalla näyttelijällä kuluu arjessa rahaa vähänlaisesti: huoneen vuokra on edullinen, eikä ruokalaskuun mene kuin joitakin kymppejä viikossa.

– Sen sijaan törsään tyhmiin juttuihin, kuten lentoluokan korottamiseen turistiluokasta bisnesluokkaan tai vaikka hienoon laukkuun. Jos haluan jotain isompaa, vaikkapa digijärkkärin, säästän siivun seuraavasta kolmesta palkkiosta, minkä jälkeen teen ostoksen, Holma kertoo kirjassa.

Viime vuonna Holma kertoi bisnesluokkaharrastuksestaan myös Me Naisille.

– En ikinä säästä lennoissa, vaikka varmaan pitäisi oppia. Mutta mieluummin maksan, että voin marssia jonottamatta suoraan koneeseen ja pitää oman tilani, Holma perusteli.

”Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän.”

Hän mainitsi tuolloin myös katuvansa, ettei aikanaan ottanut enempää opintolainaa, vaan teki kaikki loma-ajat töitä tunnollisesti töitä ravintola-alalla ja matkusteli tosi vähän.

– Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän. Nuoruus on niin kertaluonteinen asia, ettei sitä olisi kannattanut kuluttaa baaritöihin.

Taannoin Antti Holma paljasti Facebookissa myös kurinalaisen vaatefilosofiansa, johon kuuluu iso läjä pelkästään mustia sukkia. Holma kertoi heittävänsä vuosittain kaikki sukkansa roskiin ja ostavansa tilalle uudet.

– Jos joskus löydän parittoman sukan, vien sen välittömästi ulos talosta, ulkoroskikseen. Näin se ei pääse levittämään entropiaansa jo valmiiksi sotkuiseen elämääni, Antti selitti.

– Luonto ei ehkä kiitä, mutta toisaalta en tee lapsia tähän lohduttomaan väestöräjähdykseen luonnonvaroja kuluttamaan, joten tasoissa ollaan, saatana.