Käteinen raha ei ole mennyttä maailmaa! Yksi hyvä tapa säästää rahaa on nostaa tarkkaan harkittu summa tuohta tililtä ja päättää, ettei vinguta korttia ensinkään. Kuva: Shutterstock
Käteinen raha ei ole mennyttä maailmaa! Yksi hyvä tapa säästää rahaa on nostaa tarkkaan harkittu summa tuohta tililtä ja päättää, ettei vinguta korttia ensinkään. Kuva: Shutterstock

Pursuilevatko kaapit tavaraa, näyttääkö tili nollaa, huolestuttaako ympäristön tulevaisuus? Siinä tapauksessa omat kulutustottumukset kannattaa ehdottomasti panna syyniin.

Nykyään suurella osalla suomalaisista on kaikkea – ja isolla osalla meistä on itse asiassa jo ihan liikaa kaikkea.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan keskiverto suomalaisella on jopa 10 000 tavaraa kodissaan, ja niistä noin 80 prosenttia on melko tarpeettomia.

Ei siis ihmekään, että yhä useampi tekee vuodenvaihteessa nasakan lupauksen ja päättää laittaa tavarapaljoudelle pisteen. Moni päättää, ettei osta uusia vaatteita, ei sisustustavaroita eikä varsinkaan krääsää täyttämään jo valmiiksi täyteen ammuttua huushollia.

Asiantuntijoiden mukaan keskiverto suomalaisella on jopa 10 000 tavaraa kodissaan.

Harmiksi kaupat, mainostaulut ja verkko pullottavat houkutuksia. Jos lupaukseensa ei keskity, kulutusyhteiskunta vie helposti mennessään. Tujauksella itsehillintää ja hyvällä suunnitelmalla homma sujuu kuitenkin jo heti alkuun kivuttomasti.

Kokosimme vinkit, joiden avulla pysyt lujana shoppailun houkutuksia vastaan:

1. Älä mene kauppoihin pyörimään

Tilaisuus tekee varkaan – ja himoshoppaajan. Mitä enemmän kaupoissa kiertelee, sitä enemmän niistä bongaa ”ihan täydellisiä uutuuksia, jotka on aivan pakko saada”. Siksi ostolakkoon ryhtyvän kannattaa ihan ensimmäisenä lopettaa liikkeissä ja verkkokaupoissa hyöriminen.

2. Lopeta alelehtisten lukeminen ja uutiskirjeiden tilaaminen

Jos näköpiiriin tupsahtaa jatkuvasti ”loistavia diilejä”, niihin myös tarttuu helpommin.

Tilaisuus tekee varkaan – ja himoshoppaajan.

3. Hanki uusi harrastus

Yllättävän monelle ostelu on kuin harrastus. Jos se on sinullekin sellainen, tilalle kannattaa ehdottomasti keksiä uusi, mukava ajanviete. Parhaimmillaan se vie ajatukset pois ostelusta.

Mikäli uuden tekemisen keksiminen tuntuu vaikealta, ensihätään kannattaa kokeilla listaamiamme pieniä ja helppoja tapoja olla luova joka päivä. 100 lajia vuodessa -blogista voi sen sijaan löytää inspiraatiota uuteen liikuntaharrastukseen.

4. Luo itsellesi kovat kriteerit ja osta vain täydellistä

Vaatteiden kohdalla se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ostaa ainoastaan eettisiä, kotimaisia ja luonnonkuiduista valmistettuja pukimia. Pitkällä kriteerilistalla saa karsittua kauppojen valikoimista jo niin ison osan pois, että shoppailu alkaa tuottaa haastetta. Lisäksi tuotteiden hinnat nousevat vaatimusten mukana, joten ostopäätöstä joutuu väkisinkin harkitsemaan tarkemmin.

Lue myös: Eettinen alennusmyyntihankinta – ja miten sellainen tehdään

5. Tee lista äläkä lipsu siitä

Kaupoista kannattaa ostaa ainoastaan niitä asioita, jotka on etukäteen listannut ja harkinnut tarkasti. Heräteostokset ovat usein turhimpia ostoksia.

Jos ostos mietityttää vähänkin, jätä se suosiolla kauppaan.

6. Kokeile kanniskelutekniikkaa...

Vaikka kuinka yrittäisi välttää kaupassakäyntiä, joskus liikkeisiin on pakko mennä. Miten välttää virheostokset, jos vaikka läheinen houkuttelee seurakseen kaupoille ja yhtäkkiä ostohimo yllättää? Suosittelemme kinkkiseen tilanteeseen kanniskelutekniikkaa:

  1. Ota himoitsemasi tavara hyllyltä.
  2. Älä kuitenkaan missään nimessä kiikuta sitä heti kassalle!
  3. Anna itsellesi aikaa kuljeskella se mukanasi kaupassa vähintään kymmenen minuuttia. Mitä pidempään kanniskelet tavaraa mukanasi, sen parempi.
  4. Mieti tarkasti, haluatko ihan aidosti ostaa himoitsemasi tavaran. Tarvitsetko sitä? Onko se välttämätön? Oletko ostamassa sitä vain siksi, että läheinen kannustaa? Ostatko sen vain siksi, että sinullakin jäisi jotain uutta käteen?
  5. Jos usean mietintäkerran jälkeen tavara tuntuu edelleen aidosti tarpeelliselta, hyvällä todennäköisyydellä se onkin sitä. Mutta jos ostos mietityttää vähänkin, jätä se suosiolla kauppaan.

6. ...mutta älä kanniskele rahaa

Jos ylimääräistä rahaa ei ole matkassa, ostoksia on vaikea tehdä. Siksi kaupoille kannattaa ottaa mukaan vain sen verran, kuin oikeasti tarvitsee ja on suunnitellut käyttävänsä. Yksi hyvä vaihtoehto on nostaa kaikki käyttöraha käteisenä. Silloin rahan kulumisen huomaa konkreettisemmin.

7. Päätä, että ostaessasi uutta, sinun on pakko karsia vanhaa

Esimerkiksi: Jos kannat kotiin uudet kengät, sinun on pakko luopua kaksista vanhoista.

Mitä vaikeammaksi ostamisen itselleen tekee, sitä vähemmän tekee hätiköityjä päätöksiä

Kun ostamiselle asettaa reunaehtoja, päätösten tekemiseen joutuu käyttämään enemmän aikaa, harkintaa ja ajatusta. Mitä vaikeammaksi ostamisen itselleen tekee, sitä vähemmän tekee hätiköityjä päätöksiä.

8. Harkitse, harkitse ja harkitse

Ennen jokaista ostopäätöstä kannattaa miettiä tarkasti, onko ostos aidosti hyvä. Tärkein kysymys jokaisen tavaran kohdalla onkin, voiko sitä ilman elää. Usein vastaus on kyllä. Ostoksilla kannattaa aina miettiä vastaukset myös näihin kysymyksiin:

  1. Onko sinulla samanlainen ennestään? Jos on, miksi ihmeessä tarvitsisit toisen?
  2. Voitko ostaa sen myöhemmin? Jos voit, älä osta heti. Mieti vähintään yön yli.
  3. Kuinka pitkään ja usein käyttäisit sitä? Jos kysymykseen on vaikea vastata empimättä, tavara ei todennäköisesti ole hyvä ostos. 
  4. Himoitsetko sitä siksi, että se sattuu olemaan alennuksessa? Jos et voi harkita ostavasi tavaraa täydellä hinnalla, se ei ole aidosti tarpeellinen.
  5. Rakastatko sitä täydestä sydämestäsi? Jos et, jätä tavara hyllyyn.

9. Ilahdu omasta ja hurahda vaihtotalouteen

Kuten sanottu: suomalaisilla on keskimäärin kodeissaan 10 000 tavaraa. Valtaosa paljoudesta ei ole päivittäisessä käytössä.

Sen takia ennen esimerkiksi uusia vaateostoksia kannattaa käydä omat varastot läpi. Hyvällä lykyllä kaapin perukoilla onkin unohtuneena juuri sellainen pikkumekko, jota kaipailet!

Myös kierrätystalous on hyvä konsti, jos kaipaa uutta piristystä elämäänsä. Haastattelimme pari vuotta sitten toimittaja Hanna Jenseniä, joka eli vuoden täysin ostamatta vaatteita. Tuolloin hän kertoi, että vaatetarpeen iskiessä, hän rohkeasti kysyy ystäviltään, josko heiltä liikenisi vanha ihanuus hänelle.

Lue Hannan haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta.

Huippukokki Henri Alén kertoo Linkedinissä ajatelleensa nuorena, että pitää vain kestää ja kokata. ”Lopulta seinä tuli vastaan Espanjassa paniikkihäiriökohtauksen myötä.”

Ravintolakokkien ammattikunta on noussut 2000-luvulla aiempaa mittavamman ihailun kohteeksi. Monesta kokista on tullut raskaan työn raatajan lisäksi julkisuuden henkilö, jonka nimellä voidaan myydä melkein mitä vain.

Suosittujen sankarikokkien esiinmarssi ei kuitenkaan ole muuttanut ravintola-alan raskasta arkea. Suomen tunnetuimpiin kokkeihin lukeutuva Henri Alén, 40, avaa Linkedinissä maanantaina julkaistussa tekstissä, millaisia uhrauksia kokin työ on vaatinut. 

”Olen nähnyt kokin menevän psykoosiin, tilanteita joissa taju lähtee lämmöstä ja missä psyyke hajoaa kesken serviisin. 20 vuotta sitten tämä oli alalla lähinnä vaativaan ja kuluttavaan työhön kuuluvaa normihomma.”

Nykyään useita ravintoloita omistava Henri kuvailee tehneensä aikanaan 18-tuntista työpäivää työskennellessään Aamu-tv:ssä, kirjoittaessaan kirjaa ja kokatessaan ravintola Savoyssa.

”Ajattelin että nyt pitää painaa kun on nuori ja jaksaa. Lopulta seinä tuli vastaan Espanjassa paniikkihäiriökohtauksen myötä.”

Hän kirjoittaa ajatelleensa, että sairausloman ottamisen sijaan täytyy vain kokata ja kestää, keskittyä enemmän ja työskennellä nopeammin. Kirjoituksen mukaan eräänlainen käännekohta oli, kun Henri joutui töihin lähtiessään ottamaan useita eri lääkkeitä muun muassa sydämentykytyksiin, paniikkihäiriöön ja lihaskipuihin. 

Hän kertoo Helsingin Sanomissa, että lääkkeistä eroon pääseminen oli hyvin vaikeaa.

– Siksi selkäpiitäni karmii, jos näen työpaikalla lääkepurkkeja. Mieleni tekisi sanoa, että älkää lähtekö tuolle tielle. Toleranssi lääkkeisiin kasvaa nopeasti, aluksi otat yhden ja pian rouhit niitä kuin karkkeja, Henri sanoo HS:n jutussa. 

Nykyään hän käyttää enää paniikkihäiriölääkkeitä.

Kokkien raskaat työolot eivät ole uusi ilmiö julkisuudessa. Ylipitkistä päivistä ja laittomasti könttäsummina maksettavista ylitöistä on puhuttu jo monta vuotta.

Henri Alén kertoo Linkedinissä antaneensa itselleen luvan olla väsynyt ja keskinkertainen ja viettävänsä säännöllisesti aikaa luonnossa. Hän purkaa sankarikokkimyyttiä toteamalla, ettei hullu työtahti hänen kohdallaan johtunut siitä, että hänen mielensä olisi erityisen vahva.

”Oma psyykkeeni ei ole vahva, mutta silti pystyn nauttimaan työstäni suunnattomasti. Menkää hyvät ihmiset metsään”, hän suosittelee.

Mia Virkillä, 37, oli ennakkoluuloja osakesijoittamisesta. Ystävän kannustuksesta hän rohkaistui viimein ostamaan ensimmäiset osakkeensa. 

Mia Virkki, 37, piti osakesijoittamista monimutkaisena ja riskialttiina. 

– En ymmärtänyt, miten osakemaailma toimii, se tuntui hirveän työläältä. Ajattelin, että se on Hollywood-leffoista tuttua pörssimeklarointia, Mia kertoo ennakkoluuloistaan. 

”Yksittäisen toimeksiannon hinta oli muutamasta kymmenestä muutamaan sataan euroon.”

Mia oli saanut rahaa säästöön laittamalla palkkapäivänä sivuun ennaltamäärätyn suoraveloitussumman, asumalla omistusasunnossa ja sijoittamalla rahastoihin. Hän oli myös perustanut lapsilleen omat rahastot. Ajatus osakesijoittamisesta tuli mieleen ensimmäistä kertaa viime vuoden lopulla. 

Mutta miten päästä alkuun?

1. Juttele kokeneempien kanssa ja hanki tietoa

– Olin työn kautta mukana arvopaperikaupan projektissa ja osakemaailma lähti avautumaan sitä kautta, Mia Virkki muistelee.

– Projektissa oli mukana paljon ihmisiä, jotka tiesivät osakesijoittamisesta. Keskustelimme aiheesta ja se herätti ajatuksia, että ehkä osakesijoittaminen ei olekaan niin vaikea asia. 

Mia Virkki on aina pitänyt taloudellista riippumattomuutta tärkeänä. Hän luki vaurastumiseen liittyviä blogeja ja seurasi Facebook-ryhmiä, joissa puhuttiin osakesijoittamisesta. Lisäksi Mia hankki tietoa oman pankkinsa nettisivuilta ja kävi keskusteluja osakkeisiin sijoittavien ystäviensä kanssa. 

Osakesijoittajan ABC – lue täältä vinkit!

Mia Virkki rohkaistui vihdoin ostamaan ensimmäiset osakkeensa. 
Mia Virkki rohkaistui vihdoin ostamaan ensimmäiset osakkeensa. 

2. Aloita pienestä

Mia osti ensimmäiset osakkeensa pari viikkoa sitten. Yksittäisen toimeksiannon hinta oli muutamasta kymmenestä muutamaan sataan euroon.

Mian ostopäätökset perustuivat yrityksen tuttuuteen, menestymiseen ja siihen, että yritys on jakanut ja jakaa osinkoja. 

– Sijoitusten ei tarvitse olla isoja, pienestäkin voi lähteä liikkeelle.

3. Osakesijoituksen ei tarvitse tuottaa heti

Mia yrittää ajatella osakkeita pitkällä tähtäimellä tuottavana sijoituksena.

– Nyt ostettujen osakkeiden hinta oli matala ja määrällisesti ostoerät olivat hyvin pieniä. Valitsin viisi eri kohdetta eri aloilta hajauttaen.

4. Rohkeasti mukaan, mutta pidä pää kylmänä

– Osakesijoittamiseen liittyy aina riskejä, Mia toteaa.

– Ehdottomasti toivon, ettei oma pääomani häviäisi. Sain kuitenkin rohkeutta ystävältäni, joka on ollut osakesijoittaja vuodesta 2007 lähtien. Hänen kanssaan käydyt keskustelut ovat olleet hyviä. 

Mian ystävä neuvoi häntä pitämään pään kylmänä ja muistamaan, että mukaan mahtuu nousuja ja laskuja. Kyseessä voi parhaimmillaan olla monien vuosien tai jopa vuosikymmenien projekti, joten asioita tulisi miettiä pitkällä tähtäimellä.