Käteinen raha ei ole mennyttä maailmaa! Yksi hyvä tapa säästää rahaa on nostaa tarkkaan harkittu summa tuohta tililtä ja päättää, ettei vinguta korttia ensinkään. Kuva: Shutterstock
Käteinen raha ei ole mennyttä maailmaa! Yksi hyvä tapa säästää rahaa on nostaa tarkkaan harkittu summa tuohta tililtä ja päättää, ettei vinguta korttia ensinkään. Kuva: Shutterstock

Pursuilevatko kaapit tavaraa, näyttääkö tili nollaa, huolestuttaako ympäristön tulevaisuus? Siinä tapauksessa omat kulutustottumukset kannattaa ehdottomasti panna syyniin.

Nykyään suurella osalla suomalaisista on kaikkea – ja isolla osalla meistä on itse asiassa jo ihan liikaa kaikkea.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan keskiverto suomalaisella on jopa 10 000 tavaraa kodissaan, ja niistä noin 80 prosenttia on melko tarpeettomia.

Ei siis ihmekään, että yhä useampi tekee vuodenvaihteessa nasakan lupauksen ja päättää laittaa tavarapaljoudelle pisteen. Moni päättää, ettei osta uusia vaatteita, ei sisustustavaroita eikä varsinkaan krääsää täyttämään jo valmiiksi täyteen ammuttua huushollia.

Asiantuntijoiden mukaan keskiverto suomalaisella on jopa 10 000 tavaraa kodissaan.

Harmiksi kaupat, mainostaulut ja verkko pullottavat houkutuksia. Jos lupaukseensa ei keskity, kulutusyhteiskunta vie helposti mennessään. Tujauksella itsehillintää ja hyvällä suunnitelmalla homma sujuu kuitenkin jo heti alkuun kivuttomasti.

Kokosimme vinkit, joiden avulla pysyt lujana shoppailun houkutuksia vastaan:

1. Älä mene kauppoihin pyörimään

Tilaisuus tekee varkaan – ja himoshoppaajan. Mitä enemmän kaupoissa kiertelee, sitä enemmän niistä bongaa ”ihan täydellisiä uutuuksia, jotka on aivan pakko saada”. Siksi ostolakkoon ryhtyvän kannattaa ihan ensimmäisenä lopettaa liikkeissä ja verkkokaupoissa hyöriminen.

2. Lopeta alelehtisten lukeminen ja uutiskirjeiden tilaaminen

Jos näköpiiriin tupsahtaa jatkuvasti ”loistavia diilejä”, niihin myös tarttuu helpommin.

Tilaisuus tekee varkaan – ja himoshoppaajan.

3. Hanki uusi harrastus

Yllättävän monelle ostelu on kuin harrastus. Jos se on sinullekin sellainen, tilalle kannattaa ehdottomasti keksiä uusi, mukava ajanviete. Parhaimmillaan se vie ajatukset pois ostelusta.

Mikäli uuden tekemisen keksiminen tuntuu vaikealta, ensihätään kannattaa kokeilla listaamiamme pieniä ja helppoja tapoja olla luova joka päivä. 100 lajia vuodessa -blogista voi sen sijaan löytää inspiraatiota uuteen liikuntaharrastukseen.

4. Luo itsellesi kovat kriteerit ja osta vain täydellistä

Vaatteiden kohdalla se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ostaa ainoastaan eettisiä, kotimaisia ja luonnonkuiduista valmistettuja pukimia. Pitkällä kriteerilistalla saa karsittua kauppojen valikoimista jo niin ison osan pois, että shoppailu alkaa tuottaa haastetta. Lisäksi tuotteiden hinnat nousevat vaatimusten mukana, joten ostopäätöstä joutuu väkisinkin harkitsemaan tarkemmin.

Lue myös: Eettinen alennusmyyntihankinta – ja miten sellainen tehdään

5. Tee lista äläkä lipsu siitä

Kaupoista kannattaa ostaa ainoastaan niitä asioita, jotka on etukäteen listannut ja harkinnut tarkasti. Heräteostokset ovat usein turhimpia ostoksia.

Jos ostos mietityttää vähänkin, jätä se suosiolla kauppaan.

6. Kokeile kanniskelutekniikkaa...

Vaikka kuinka yrittäisi välttää kaupassakäyntiä, joskus liikkeisiin on pakko mennä. Miten välttää virheostokset, jos vaikka läheinen houkuttelee seurakseen kaupoille ja yhtäkkiä ostohimo yllättää? Suosittelemme kinkkiseen tilanteeseen kanniskelutekniikkaa:

  1. Ota himoitsemasi tavara hyllyltä.
  2. Älä kuitenkaan missään nimessä kiikuta sitä heti kassalle!
  3. Anna itsellesi aikaa kuljeskella se mukanasi kaupassa vähintään kymmenen minuuttia. Mitä pidempään kanniskelet tavaraa mukanasi, sen parempi.
  4. Mieti tarkasti, haluatko ihan aidosti ostaa himoitsemasi tavaran. Tarvitsetko sitä? Onko se välttämätön? Oletko ostamassa sitä vain siksi, että läheinen kannustaa? Ostatko sen vain siksi, että sinullakin jäisi jotain uutta käteen?
  5. Jos usean mietintäkerran jälkeen tavara tuntuu edelleen aidosti tarpeelliselta, hyvällä todennäköisyydellä se onkin sitä. Mutta jos ostos mietityttää vähänkin, jätä se suosiolla kauppaan.

6. ...mutta älä kanniskele rahaa

Jos ylimääräistä rahaa ei ole matkassa, ostoksia on vaikea tehdä. Siksi kaupoille kannattaa ottaa mukaan vain sen verran, kuin oikeasti tarvitsee ja on suunnitellut käyttävänsä. Yksi hyvä vaihtoehto on nostaa kaikki käyttöraha käteisenä. Silloin rahan kulumisen huomaa konkreettisemmin.

7. Päätä, että ostaessasi uutta, sinun on pakko karsia vanhaa

Esimerkiksi: Jos kannat kotiin uudet kengät, sinun on pakko luopua kaksista vanhoista.

Mitä vaikeammaksi ostamisen itselleen tekee, sitä vähemmän tekee hätiköityjä päätöksiä

Kun ostamiselle asettaa reunaehtoja, päätösten tekemiseen joutuu käyttämään enemmän aikaa, harkintaa ja ajatusta. Mitä vaikeammaksi ostamisen itselleen tekee, sitä vähemmän tekee hätiköityjä päätöksiä.

8. Harkitse, harkitse ja harkitse

Ennen jokaista ostopäätöstä kannattaa miettiä tarkasti, onko ostos aidosti hyvä. Tärkein kysymys jokaisen tavaran kohdalla onkin, voiko sitä ilman elää. Usein vastaus on kyllä. Ostoksilla kannattaa aina miettiä vastaukset myös näihin kysymyksiin:

  1. Onko sinulla samanlainen ennestään? Jos on, miksi ihmeessä tarvitsisit toisen?
  2. Voitko ostaa sen myöhemmin? Jos voit, älä osta heti. Mieti vähintään yön yli.
  3. Kuinka pitkään ja usein käyttäisit sitä? Jos kysymykseen on vaikea vastata empimättä, tavara ei todennäköisesti ole hyvä ostos. 
  4. Himoitsetko sitä siksi, että se sattuu olemaan alennuksessa? Jos et voi harkita ostavasi tavaraa täydellä hinnalla, se ei ole aidosti tarpeellinen.
  5. Rakastatko sitä täydestä sydämestäsi? Jos et, jätä tavara hyllyyn.

9. Ilahdu omasta ja hurahda vaihtotalouteen

Kuten sanottu: suomalaisilla on keskimäärin kodeissaan 10 000 tavaraa. Valtaosa paljoudesta ei ole päivittäisessä käytössä.

Sen takia ennen esimerkiksi uusia vaateostoksia kannattaa käydä omat varastot läpi. Hyvällä lykyllä kaapin perukoilla onkin unohtuneena juuri sellainen pikkumekko, jota kaipailet!

Myös kierrätystalous on hyvä konsti, jos kaipaa uutta piristystä elämäänsä. Haastattelimme pari vuotta sitten toimittaja Hanna Jenseniä, joka eli vuoden täysin ostamatta vaatteita. Tuolloin hän kertoi, että vaatetarpeen iskiessä, hän rohkeasti kysyy ystäviltään, josko heiltä liikenisi vanha ihanuus hänelle.

Lue Hannan haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta.

Tilaajille
Hänellä lienee sielullista rasitusta tai univelkaa. Kuva: iStock
Hänellä lienee sielullista rasitusta tai univelkaa. Kuva: iStock

Työpaikkailmoitusten vaatimuslistat tuntuvat pitenevän samaan tahtiin kuin työelämän kuormittavuus kasvaa. Mutta oli ennenkin töissä rankkaa, eri tavalla vain.

Oletko myynnin huippuammattilainen, jolla on palava halu tehdä tulosta? Sinulla on vuosien esimieskokemus, verkostoituminen on ominta aluettasi. Omaat loistavat vuorovaikutustaidot. Kestät äärimmäistäkin stressiä ja osaat ajatella boksin ulkopuolelta. Hallitset ISC-, Jelq- ja RP-...

Sami kilpailutti asuntolainansa ja huomasi, että korkeamman marginaalitarjouksen antanut pankki on kokonaisuutena halvempi.

Marginaali, marginaali, marginaali... Asuntolainaa hakiessa on fiksua pyrkiä saamaan tarjous, jossa marginaali eli pankille lainasta maksettava korko on mahdollisimman alhainen. Pieni ero marginaalissa voi tarkoittaa parin vuosikymmenen lainassa monen tonnin säästöä, joten sen merkitystä ei suotta korosteta.

Vaan olisihan se ihanaa, jos kilpailuttaminen olisi niin helppoa, että vilkaisee tarjouksesta yhden luvun ennen päätöstä.

Jos lainatarjouksia haluaa vertailla ihan tosissaan, on avattava taulukkolaskentaohjelma ja selvitettävä kaikki lainan todelliset kulut, esimerkiksi palvelu- ja toimitusmaksut. Asiointihinnoissa voi olla merkittäviäkin eroja.

Kuulostaa ehkä hieman ahdistavalta, jos ei ole kokenut Excel-velho ja lukujenpyörittäjä. Onneksi keskuudessamme on sellaisia, ja saimme käsiimme perheenisä Samin, 34, lainatarjousvertailun.

– Tein lainatarjouksista tarkan vertailun, koska puoliso ei uskonut, ettei pienemmän marginaalin lainatarjousta kannata hyväksyä, vaikka siinä oli ilmainen toimitusmaksukin, Sami sanoo.

Samin laskelmista käy ilmi, että pienin marginaali ei olekaan aina edullisin!

Pieni ero marginaalissa voi tarkoittaa monen tonnin säästöä.

Perkasimme ansiokkaan Excel-vertailun helpommin luettavaan muotoon, joka paljastaa, mistä 21 vuoden asuntolainan kokonaiskulut koostuvat:

Pankki 1:

Marginaali: 0,4 %
Lainan hoitokulut: 2,7 € / kk
Palvelumaksut (tilit ja kortit): 7,4 € / kk
Toimitusmaksu: 0 €

Pankki 2:

Marginaali: 0,504 %
Lainan hoitokulut: 2,3 € / kk
Palvelumaksut (tilit ja kortit): 5,9 € / kk
Toimitusmaksu: 250 €
Bonuskertymä: noin 6 773 €

Vertailu

Alla olevassa taulukossa on laskettu yhteen lainan ja pankkiasiakkuuden oletut kokonaiskulut koko laina-ajalta. Taulukon luvut on pyöristetty euron tarkkuudelle.

  Pankki 1,
marginaali 0,4
Pankki 2,
marginaali 0,504
Korot 10 836 € 13 653 €
Palvelumaksut 2 520 € 2 016 €
Toimitusmaksu 0 € 250 €
Bonukset 0 € - 6 773 €
Yhteensä 13 356 € 9 146 €

Pelkästään palvelumaksuissakin on noin 500 euron ero, mutta toisen pankin asiakkuus kerryttää bonusta. Se on rahaa, jota voi käyttää pankki- ja vakuutusmaksuihin. Oletus on, että kaiken bonusrahan saa hyödynnettyä, joten bonuksen arvo on laskelmassa vähennetty kuluista.

Kun bonuksen ottaa huomioon, pankki kaksi on hieman korkeammasta marginaalistaan huolimatta 4 210 euroa halvempi. Ilman bonuksia edullisemman marginaalitarjouksen antanut pankki yksi olisi 2 563 euroa halvempi.

– Pelkästään lasten vakuutukset maksavat vuodessa yli tuhat euroa, joten bonukset ratkaisivat pankkivalinnan, Sami kertoo.