Kerro kokemuksistasi jutun lopussa. Voit voittaa Tiia Vanhatapion suunnitteleman kangaskassin!

Parempi palkka ja paremmat työolot ovat houkutelleet monia suomalaisia sairaanhoitajia töihin Ruotsiin ja Norjaan. Oletko sinä yksi heistä? Tai oletko jollain toisella alalla ja lähtenyt ulkomaille töihin? Kerro kokemuksistasi ja vastaa kyselyymme!

Arvomme kyselyyn vastanneiden kesken MN by Tiia Vanhatapio -kangaskassin. Vanhatapio on suunnitellut kassin graafisen ilmeen, ja niitä on valmistettu rajoitettu erä. Kassin arvo on 14,90 euroa.

Vastaa kyselyyn 22.5.2018 mennessä.

Arvommme yhden Open Heart -kassin.
Arvommme yhden Open Heart -kassin.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Jasmin Hamid halusi aidot timanttikorvakorut, jotka maksoivat 500 euroa. Sitä varten hänen oli ensin säästettävä 2500 euroa.

Kun näyttelijä, juontaja ja sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid, 33, valmistui 25-vuotiaana Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi, hän sai vakituisen työn Salatuista elämistä. Viiden tonnin palkka tuntui huumaavalta pienituloisten opiskeluvuosien jälkeen, jolloin Jasmin oli saanut tienestinsä silpputöistä.

– Aluksi kaikki, mitä tuli, myös meni. Kuluttamisesta tuli uusi normi.

Jasminin työ oli kuitenkin määräaikainen. Kun Salkkareiden kuvaukset olivat kesätauolla, oli pärjättävä säästöillä. Ensimmäisenä kesänä hän tajusi, ettei ollut varautunut palkattomaan jaksoon juuri mitenkään. Alepan kassaduuneistakin oli jäänyt enemmän säästöön.

Kesä meni euroja laskeskellen. Sen jälkeen Jasmin päätti kehittää itselleen säästösysteemin, jota hän kutsuu nimellä prosenttiperiaate. Ideana on, että jos haluaa hankkia itselleen jotakin ylimääräistä ja kivaa, pitää sitä varten ensin säästää viisinkertainen summa.

Ensimmäisenä Jasmin halusi aidot timanttikorvakorut, jotka maksoivat 500 euroa. Tätä varten hänen piti siis saada säästöön 2500 euroa.

– Ajattelin, että 20 prosenttia säästöistä voin hyvin kuluttaa. Jos prosentti olisi suurempi, palkinto tulisi liian nopeasti ja helposti.

Jasminilla on kilpaurheilutausta, lukioiässä hän kilpaili SM-tasolla lattaritansseissa. Itseään vastaan kilpaileminen motivoi häntä säästämään.

– Rahojen saaminen säästöön toi paljon mielihyvää.

”Olen jäänyt niin koukkuun säästämiseen, että minun saattaa olla jopa vaikea ostaa uusi talvitakki rikkinäisen tilalle.”

Säästösavotassa kului noin vuosi ennen kuin Jasmin sai haluamansa timanttikorvakorut. Sen aikana hän tutustui hartaasti tanskalaisen huutokaupan verkkosivuilla timanttien ominaisuuksiin, kuten niiden hiontoihin. Kun tavoitetta fiilisteli etukäteen, sen saavuttaminen oli vielä mehukkaampaa.

Jasmin piti prosenttiperiaatetta yllä muutaman vuoden. Pikkuhiljaa säästäminen alkoi tulla niin selkärangasta, ettei sitä tarvinnut enää erityisesti miettiä. Samalla vaatteiden tai tavaroiden shoppailu ei tuottanut enää niin paljon mielihyvää.

– Teininä ja parikymppisenä tarvitsin identiteetin luomiseen ulkoisia asioita, kuten vaatteita tai asusteita. Nykyään niillä ei ole minulle suurta välillä. Olen jäänyt niin koukkuun säästämiseen, että minun saattaa olla jopa vaikea ostaa uusi talvitakki rikkinäisen tilalle, Jasmin sanoo.

Nykyään hän tuhlaa mieluiten palveluihin, kuten ihanaan ravintolaillalliseen tai kokovartalohierontaan ylellisessä day spassa. Lisäksi Jasmin ostaa osakkeita.

– Minua innostaa se, että löydän omasta mielestäni hyvän ja vastuullisen yhtiön ja autan sitä rahoillani menestymään. Saan rahallani valtaa.

Muutamia vuosia sitten Jasmin osti myös sijoitusasunnon Helsingistä. Hänellä ei ole säästöilleen tarkkaa kohdetta, eikä hän säästä esimerkiksi eläkettä varten. Ennemminkin hän haluaa kertyneillä rahoilla turvaa ja vapautta. Säästöjen turvin voisi opiskella vielä jonain päivänä toisen tutkinnon.

Ylipäänsä säästetyt rahat vähentävät arjen stressiä, sillä Jasminin tulot koostuvat pienistä puroista.

– Jos kituuttaisin, pystyisin säästämään varmaan kaksi kertaa enemmän kuin nyt. En kuitenkaan halua elää sitten kun -elämää, vaan nauttia myös nykyhetkestä.

Jasminin mielestä säästämisessä tärkeintä on pitkäjänteisyys. Hän ymmärtää hyvin, että pienituloisena voi olla turhauttavaa säästää muutama kymppi kuussa rahastoon, kun rahat eivät vielä moneen vuoteen tuota merkittävästi. Hän uskoo silti, että pidemmän päälle se kannattaa.

Punastuttaa, tärisyttää ja kurkkua kuivaa. Kuulostaako tutulta?

Apua. Tässä pitäisi rennosti esitellä itsensä, mutta kauhukuvat kolmannen luokan pieleen menneestä hamsteriesitelmästä kummittelevat mielessä. 

Miten se meni, pitikö yleisö siis kuvitella alusvaatteisillaan? Pitäisikö kymmenien puolialastomien tuntemattomien läsnäolon rauhoittaa?

Ei ihme, että paniikki iskee.

Esiintymisen pelko saa hermostossasi aikaan samanlaisen reaktion kuin se, että olisit oikeasti kuoleman vaarassa.

”Uhan kohdatessamme keho valmistautuu taisteluun. Kamppailuvietti saa aikaan pelon tunteen, joka tekee yleisön edessä luontevasti esiintymisestä vaikeaa”, neuropsykologi Theo Tsaousides kertoo Psychology Todayn artikkelissa.

Biologian ei kuitenkaan tarvitse estää sinua toteuttamasta itseäsi. LifeHack kertoo, miten esiintymiskammo jää taaksesi (tai ainakin kutistuu helposti käsiteltävään pakettiin):

Ennen esiintymistä

  • Harjoittele. Se kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta jännityksesi on helpommin hallittavissa, jos todella tiedät mistä puhut. Vältä sanasta sanaan ulkoa opettelemista. Siinä piilee unohtamisen ja jäätymisen riski. Keskity sen sijaan kertomasi tarinan yleiseen kaareen.
  • Hermoilu saa kroppasi kangistumaan lihasjännityksestä. Se vaikuttaa äänesi kantavuuteen. Rasita kehoasi kevyesti tekemällä etenkin niska- ja hartianseutua avaavia liikkeitä.
  • Meditoi. Varasta itsellesi ennen ääneen pääsemistä muutama minuutti, joiden aikana istut ja hengität. Voit tehdä mentaaliharjoittelua: piirrä itsellesi ajatuksissasi kuva nappiin menevästä esiintymisestäsi.
  • Adrenaliini kuivattaa suusi. Juo vettä, mutta rajoita hörpyt pieniin siemauksiin. Pissalla ravaaminen ei pahemmin rauhoita hermoja.

Kun esiinnyt

  • Mitähän he ajattelevat minusta? Voi helkkari, näkyykö käsien tärinä? Tajuavatkohan he esimerkkiä ollenkaan? Hellitä vähän. Tilanne on tarpeeksi stressaava jo sellaisenaan. Unohda itsesi ja keskity yhteen konkreettiseen tavoitteeseen. Mitä haluat antaa eteenpäin kuulijoillesi? Mitä heidän tulisi muistaa puheestasi vielä viikkoja myöhemminkin?
  • Ole oma itsesi. Kuuntelijasikin ovat vain ihmisiä. He kuuntelevat takuulla mieluummin aitoa persoonaa kuin viimeisen päälle kontrolloitua, muualta maneerinsa apinoinutta puhujaa.
  • Valitse yleisöstä yksi ihminen, jolle kuvittelet puhuvasi. Yksi sympaattiselta tuntuva naama on hyvä maali puheellesi. Keskity ajatuksissasi selittämään juuri hänelle esityksesi sisältö. Muut kuulijat hoituvat luontevasti siinä sivussa.

Muista!

Kymmenillä tai sadoille ihmisille puhuminen on taito, joka harvoilla on hallussa ilman sinnikästä treeniä. Pidä se mielessä ja kiipeä pokkana puhujanpönttöön.

Sitä paitsi, harvoista asioista oppii niin tehokkaasti kuin ajoittaisesta munaamisesta ja itselleen nauramisesta.