Meluisat työtilat vaikeuttavat muun muassa luovien ratkaisujen tekemistä.

Urheilulääkäri Pippa Laukka kritisoi avokonttoreissa työskentelyä Orklan Aivojen vuoro -paneelikeskustelussa.

Hiljaisuutta tutkinut filosofian tohtori Outi Ampuja ja Pippa Laukka keskustelivat muiden aivoterveyden asiantuntijoiden kanssa siitä, kuinka aivoja voidaan hoitaa ja ehkäistä niiden kuormitusta. Asiantuntijat totesivat, että elinympäristön aiheuttama psyykkinen kuormitus lisääntyy esimerkiksi melun muodossa.

– On erikoista, että esimerkiksi avokonttoreita edelleen rakennetaan ja suositaan, vaikka tutkimuksissa niiden aiheuttama rasitus on todettu huomattavaksi, Pippa Laukka sanoo tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Haluatko menestyä urallasi? Mieti tarkkaan, kenen vieressä istut työpaikallasi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös Ampuja oli samaa mieltä, että toisen ihmisen puhe häiritsee työntekoa merkittävästi. Hälyisessä avokonttorissa lyhytkestoisen muistin toiminta heikkenee ja esimerkiksi luovien ratkaisujen keksiminen voi olla haastavaa. Avokonttorissa työskennellessä kaipaamme myös enemmän taukoja ja lepoa.

”Voimme itse vaikuttaa ärsyketulvaan ja keskeytyksiin.”

Asiantuntijat korostivat yhdessä hiljaisuuden merkitystä. Hiljaisuudessa melu ei ole heikentämässä toimintakapasiteettiamme ja aivomme palautuvat.

– Voimme itse vaikuttaa ärsyketulvaan ja keskeytyksiin. Vaikka aina emme pääse melua pakoon edes kotona, voimme tietoisesti ottaa edes kerran viikossa hetken hiljaisuudessa, Ampuja ohjeistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla