Olisikohan näistä nettikirppishiteiksi? Kirppiskonkarin mukaan netin kirpputoreilla kannattaa myydä vain kymmenen euron arvoisia tai sitä arvokkaampia vaatteita. Kuva: Shutterstock
Olisikohan näistä nettikirppishiteiksi? Kirppiskonkarin mukaan netin kirpputoreilla kannattaa myydä vain kymmenen euron arvoisia tai sitä arvokkaampia vaatteita. Kuva: Shutterstock

Heidi kustansi perheensä etelänmatkan myymällä vaatteita ja tavaroita nettikirppiksillä. Nyt hän jakaa vinkkinsä tehokkaaseen kirppismyyntiin. 

– Halusimme lähteä lomamatkalle, mutta budjetti puuttui, kolmekymppinen Heidi kertoo. 

Tuttu tunne monelle. Heidi ratkaisi loman rahoitusongelman pohtimalla, mitä kaikkea tarpeettomaksi käynyttä kotoa löytyisi, ja myymällä tavarat Facebook-kirpputoreilla sekä Tori.fi:ssä.

– Mietin, missä paikassa mikäkin tavara voisi mennä parhaiten ja helpoten kaupaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heidi myi omia sekä lastensa vaatteita ja kenkiä, lastentarvikkeita, kankaita, lakanoita ja pääsylipun väriestejuoksuun, joka järjestettiin samaan aikaan lomamatkan kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ykköstavoitteeni oli päästä mahdollisimman nopeasti tavaroista eroon, koska matkalle lähdettiin pian. Vasta toinen prioriteetti oli rahasumma. Laitoin aika maltilliset hinnat, Heidi kertoo. 

Lopulta hän sai kerättyä huimat 1 979 euroa. Heidi on kirppiskonkari, mutta lähes kahden tonnin potti yllätti silti. Suurin summa tuli hyvinvarustelluista suositun merkin lastenrattaista, mutta hyvin tuottivat myös esimerkiksi kolme kenkäparia, joista Heidi sai yhteensä 161 euroa.

Miten joku voi saada kolmesta käytetystä kenkäparista yli 150 euroa? No, yhdet kengistä olivat suomalaiset merkkipopot, Minna Parikat. Heidillä on pitkä kokemus nettikirppiksistä, ja hänen mielestään kaikkein edullisimpia tavaroita ei kannata myydä verkossa yksitellen. Se on yksi hänen tärkeimmistä vinkeistään kirppismyyjille:

Ensimmäinen sääntö: Katso tarkasti, mitä myyt.

Joka naisella ei välttämättä ole kaapin pohjalla merkkikenkiä myyntiin, mutta silti myytävien tuotteiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. 

– Täytyy valita tarkkaan, mitä myy. Jos myy huonoa tavaraa ja hinnat eivät ole kohdillaan, menee vain aikaa hukkaan, Heidi toteaa.

Jotta Heidi viitsii ladata esineen myyntiin verkkoon, täytyy esineen arvon olla vähintään viisi euroa, mieluummin kymmenen. Halpaketjujen edulliset vaatteet Heidi laittaa myyntiin pakettina. Hän valitsee vaikkapa kymmenen yhteensopivaa vaatetta ja myy ne 30 euron yhteishintaan. Jotta paketti olisi houkuttava, Heidi sovittaa paketin vaatteita päälleen niin, että ostaja voi kuvista todeta, miten hyvä kokonaisuus paketti on. 

Kotimaiset merkkituotteet taas menevät Heidin mukaan usein kaupaksi, vaikka niissä olisikin jotakin kolhua tai vikaa. Hinnassa puutteet täytyy tietysti huomioida.

Toinen sääntö: Seuraa hintoja.

Hinnoittelu on kirppisten aloittelijalle vaikeaa. Ennen myyntijulkaisujen tekemistä kannattaa yksinkertaisesti seurata, millä hinnalla mitäkin tavaraa ostetaan.

– Laitan hinnan aina mieluummin ala- kuin yläkanttiin, Heidi sanoo.

Kun hinta on tarpeeksi alhaalla, ostajat eivät jää odottelemaan ja kyselemään, vaan ymmärtävät, että tuote tulee menemään pian kaupaksi.

Jos hinnoittelu on vaikeaa, huutokaupalla myymistä voi testata. Heidi sai ruotsalaisen, suositun lastenvaatevalmistajan lakanat myytyä huutokaupalla 81 eurolla. Se on aika paljon käytetyistä lakanoista. 

Kolmas sääntö: Tiedä, missä myyt.

Viimeisintä myyntirupeamaansa varten Heidi teki taustatyötä. Hän esimerkiksi liittyi Facebookissa ryhmään, jossa myytiin lasten kantoreppuja. Vertailu osoitti, että kantorepuista saa enemmän Tori.fi:ssä kuin asiaan keskittyneessä Facebook-ryhmässä, joten Heidi lykkäsi vanhan kantoreppunsa myyntiin Toriin. Taas kilahti tilille 65 euroa. 

Tori.fi:ssä taas kannattaa Heidin mukaan myydä niitä tavaroita, joita joku osaa etsiä tietyllä hakusanalla. Peruskivaa arkimekkoa ei kukaan naputtele hakusanaksi osto- ja myyntisivustolle, joten se tekee kauppansa paremmin Facebookissa.

”Vältän isoja kirppisryhmiä, koska niissä ilmoitukset hukkuvat.”

Neljäs sääntö: Vältä isoja kirppisryhmiä.

Pienissä Facebook-ryhmissä on Heidin mukaan puolensa. Vaikkapa tietyn merkin vaatteisiin keskittyneissä ryhmissä ostajat löytyvät yleensä nopeasti. Noin 2 000 jäsentä on hyvä kirppisryhmän koko. 

– Vältän isoja kirppisryhmiä, koska niissä ilmoitukset hukkuvat.

Koko kaupungin kirppisryhmä, jossa myydään kaikkea mahdollista, ei usein ole paras vaihtoehto hinnankaan kannalta. Heidi sai esimerkiksi myytyä edullisen, väljän Zaran mekon äitiysvaatekirppiksellä 30 eurolla. Mekko ei ollut äitiysvaatemallistoa, mutta sen alle mahtui hyvin vauvamaha. 

Viides sääntö: Myy kauteen sopivaa.

Kuten vaatekaupoissakin, myös netissä etsitään tietyn kauden vaatteita. Kesämekot eivät käy kaupaksi talvea vasten. 

– Esimerkiksi nyt ihmiset eivät katso enää syys- vaan enemmänkin jo talvivaatteita, Heidi sanoo.

Kuudes sääntö: Varaudu vaivannäköön.

Kokeneellekin kirppishaukalle myynti on aina iso urakka.

– Kun laitan kirppikselle tavaraa myyntiin, olen projektissa aamusta iltaan pari päivää kiinni, Heidi kertoo. 

Tavaroiden myyntiin laittamisen lisäksi aikaa vie mahdollisten ostajien kysymyksiin vastaaminen.

Seitsemäs sääntö: Ryhdy postitusmestariksi.

Heidi postittaa lähes kaiken, minkä myy.

– En ota kotiini sovitusralleja.

Postitus on kätevää, jos toimii järjestelmällisesti. Ensin pitää tietää, mitä postittaminen maksaa, ja lisätä postit hintaan valmiiksi. Edullisimmat postipaketit saa Postin sovelluksen kautta ostamalla. Osa vaatteista saattaa mennä kirjepostissakin, jos ne laittaa uudelleensuljettaviin pakastepusseihin ja litistää pusseista ilman pois. 

Heidin kuukauden kaupat

Omat vaatteet:

Mekko 30 euroa, vaatepaketti 35 euroa ja rintaliivit 15 euroa, yhteensä 80 euroa 

Lasten vaatteet ja asusteet:

21 tuotetta, hinnat 5-45 euroa, yhteensä 377 euroa

Kengät:

Kolme paria, 6-140 euroa, yhteensä 161 euroa

Kankaat:

Kaksi suurta palaa, 50 ja 70 euroa, yhteensä 120 euroa 

Lakanat:

Yhdet lasten ja yhdet aikuisten lakanat 80 ja 81 euroa, yhteensä 161 euroa 

Lastentarvikkeet:

Kantoreppu 65 euroa ja lasten tuplarattaat kattavan varustepaketin kera 1 000 euroa, yhteensä 1 065 euroa

Väriestejuoksun lippu:

15 euroa 

Kaikki yhteensä 1 979 euroa 

Sisältö jatkuu mainoksen alla