Josko sieltä tänä vuonna jotain tulisi? Kuva: Shutterstock
Josko sieltä tänä vuonna jotain tulisi? Kuva: Shutterstock

Suomessa ei ole tavattu paljon rahasta puhua. Tilanne on muuttumassa, ja siitä on hyötyä meille kaikille.

Nyt en kyllä kehtaa pyytää lisää palkankorotusta, kun tuli mokattua töissä. Viime vuonna en kehdannut, kun olin juuri tullut perhevapaalta. Sitä edellisenä vuonna en voinut, kun olin juuri jäämässä perhevapaalle. Milloinkohan olisi sopiva hetki pyytää palkankorotusta? Tuleeko sitä hetkeä koskaan?

– Kaikki muutoskohdat ovat hyviä hetkiä. Kun tulee uusi esimies tai kun omat työtehtävät vaihtuvat. Kyllä perhevapaalta tuleminenkin on ihan hyvä taitekohta, sanoo HRM Partnersin asiakkuusjohtaja, uravalmentaja Kati Järvinen.

Jospa sopiva muutoskohta olisi seuraavassa kehityskeskustelussa? Se on oikein hyvä hetki avata palkkakeskustelu. Neuvottelut täytyy vain hoitaa fiksusti.

1. Selvitä, mitä kaveri tienaa

Tarvitset perusteluja. Jos työtehtäväsi vaikeutuvat ja vastuut lisääntyvät, perustelu on valmiina tarjottimella. Jos taas työtehtävissä ei ole tapahtunut muutosta, mutta palkka ei tunnu olevan kohdillaan, tarvitset muita faktoja selustaksi. Syyksi ei riitä se, ettet ole koskaan pyytänyt korotusta. Parempi perustelu on vaikka palkkakuoppa kollegoihin nähden.

Paljonko työkaverisi sitten tienaa? Jos et tiedä etkä kehtaa kysyä, voit selvitellä asiaa vaikka Verohallinnosta: nimellä, syntymäajalla ja kotipaikkakunnalla voi puhelinpalvelusta tarkistaa henkilön vuosiansiot. Liittojen palkkataulukoista taas saa osviittaa siitä, onko oma palkka alle alan keskiarvon. Myös oman työnantajan henkilöstöosastolta voi kysäistä, ansaitseeko firman linjan mukaisesti. HR-ihmiset eivät paljasta henkilöiden tuloja, mutta voivat kommentoida yleisellä tasolla.

Mutta miksei voisi kysyä työkaveriltakin? Suomessa ei perinteisesti ole puhuttu palkoista, mutta kulttuuri on muuttumassa. Ainakin Mun Talous -projektin koordinaattori Essi Lindberg ounastelee, että olisi. Essi on juuri päätoimittamassa Puhutaan rahasta -opasta nuorilla ja toivoisi, että rahasta tosiaan puhuttaisiin.

– Siitä, ettei palkoista puhuta, kärsivät työntekijät. Työnantajan etu on tietysti se, että ollaan hiljaa.

Essi toteaa, että Suomessa palkkansa kertovat mieluiten ne, joilla ei ole kovin iso eikä hirveän pieni palkka. Hän kertoo tapauksen Facebookista: tohtoriksi valmistunut ystävä oli hakemassa töitä ja saanut kipinän Sosiaali- ja terveysministeriön Puhutaan palkoista –kampanjasta.

Siitä, ettei palkoista puhuta, kärsivät työntekijät.

– Hän avasi keskustelun ja pyysi ihmisiä kertomaan palkkansa ja toimensa. Se oli kiinnostava ketju: siitä huomasi, ettei korkea koulutus aina tarkoita korkeaa palkkaa. Jännää oli se, että parikymmentä naista ja yksi mies kertoivat palkkansa.

Miksiköhän? Essi miettii, arastelivatko miehet tunnustaa korkeat palkkansa seurassa, jossa paremmin koulutetut naiset ansaitsivat vähemmän.

– Saattahan olla, että joku on itsekin miettinyt, ettei ansaitsisi ihan niin paljon.

2. Ajoita pyyntö oikein

Kati Järvisen mielestä sähköposti otsikolla ”Lisää liksaa” ei ole paras mahdollinen lähestymistapa palkkaneuvotteluihin. Voi sen toki niinkin tehdä: esimies on palvelutehtävässä, ja hänen pitää olla alaistensa käytettävissä silloin, kun alaisilla on asiaa. Mutta strategisesti on fiksumpi miettiä tyyliä – ja myös ajoitusta.

– Jos tammikuussa kerää rohkeutensa ja pyytää lisää palkkaa, budjetointi voi olla sellaisessa vaiheessa, että joutuu odottamaan tai neuvottelemaan uudestaan. Syksy voisi olla parempi ajankohta: silloin suunnitellaan seuraavan vuoden budjettia, Kati Järvinen neuvoo.

3. Neuvottele, neuvottele

Olet kerännyt rohkeutta ja valmistautunut astumaan lohikäärmeen luolaan, hyvä! Varaudu siihen, että pelkkä suun avaaminen ei riitä: esimiehesi ei hymyilekään todeten, että ”Jo oli aikakin”. Todennäköisimmin hän näyttää vaikealta ja välttelevältä – vähän siltä, kuin joutuisi maksamaan korotuksesi omasta palkastaan.

– Esimies onkin puun ja kuoren välissä – hänen täytyy perustella palkankorotuksesi eteenpäin, varaa ei ehkä ole kovin paljon, ja joku muu alainen voi olla vielä pahemmassa palkkakuopassa, sanoo Kati Järvinen.

Kysy aluksi kysymyksiä, joihin voi vastata vain 'kyllä'.

Hän tarkoittaa oikealla tarjoilulla faktoja, perusteluja ja neuvottelumaista otetta. Tämä on se kohta, jossa on järkevää puhua asioista, ei tunteista. Ei kannata mainita myöskään kollegoiden palkkoja. Ne on hyvä tietää, mutta ”kun Jarnollakin, niin minäkin haluan” on väärä peruste. Vaatimukset, suuttumus tai pahan mielen näkyminen neuvottelussa eivät toimi.

Essi Lindberg kertoo vinkin ammattiliiton järjestämältä kurssilta, jossa uravalmentaja Riikka Pajunen opetti palkkaneuvottelutaktiikkaa: kyllä-tekniikan.

– Siinä kysytään aluksi kysymyksiä, joihin voi vastata vain ’kyllä’. Tyyliin ’Meillä molemmillahan on toive, että tekisin työni motivoituneesti, eikö niin?’. Muutaman kyllä-vastauksen jälkeen vastapuolen on jo hankalampi vastata ratkaisevaan kysymykseen ’ei’.

4. Vältä virheet

Palkankorotusta kannattaa periaatteessa pyytää. Se kertoo, että arvostaa omaa osaamistaan ja on kiinnostunut urastaan. Mutta jos palkankorotuspyynnön pontimena on tyytymättömyys, pitää miettiä, mihin oikeastaan on tyytymätön. Onko se palkka, joka on pielessä? Jos ongelma onkin liiassa työmäärässä, ikävässä työkulttuurissa tai koko homman mielekkyydessä, on parempi neuvotella niistä kuin palkasta.

– Työn kokonaispalkitsevuus on olennainen juttu. Onko joustoa, jos tarvitsee juuri sitä? Puhelin- tai autoetua? Lyhyet työpäivät? Tällaisilla jutuilla voi olla rahallisestikin yllättävän iso merkitys. Kannattaa laskea myös tuntipalkka, jos arvostaa nimenomaan lyhyitä työpäiviä, Kati Järvinen neuvoo.

Hänen mielestään naisen palkka on kiinni siitä, paljonko vastuuta on valmis ottamaan. Uhriutuminen ei tuo lisää rahaa.

Mutta juuri uhriutumisen uhka väijyy, kun puhutaan matalapalkkaisista töistä. Niitä naiset usein tekevät, ja niissä palkkataso tuntuu kaikkein epäreiluimmalta. Maailma onkin epäreilu, koska ”en tule palkallani toimeen” ei kuulemma kelpaa perusteluksi.

– On turha mainita myöskään sitä, jos on juuri ottanut ison asuntolainan. Perusteluksi ei kelpaa mikään oman työpanoksen ulkopuolinen asia, Järvinen muistuttaa.

Sen sijaan kokemus voi toimia perusteena. Jos kuulut niihin, jotka eivät kehtaa pyytää korotusta siksi, että jumittavat samoissa hommissa, on aika ryhdistäytyä! Essi Lindbergin mielestä on asiallista pyytää lisää palkkaa, kun työkokemusta samassa hommassa alkaa kertyä.

Uhriutuminen ei tuo lisää rahaa.

– Kaikkihan me olisimme burnoutissa, jos palkankorotusta voisi pyytää vain silloin, kun vastuuta tulee lisää. Monet työt ovat sellaisia, että ihminen on joka vuosi vähän entistä parempi työntekijä.

5. Älä himmaile

No hyvä on sitten – kitinät sikseen. Minähän olen mahtava työntekijä, lahja osakkeenomistajille, avainhenkilö vailla vertaa. Kyllä minä ansaitsen palkankorotuksen.

Tämä on ihan hyvä asenne palkkaneuvotteluihin. Omalle näkemykselle omasta erinomaisuudesta pitää vain löytää vedenpitävät perustelut. Jotkut löytävät aina sellaiset. Nimetön esimies kertoo käyneensä alaistensa palkat läpi ennen kehityskeskusteluja ja huomanneensa, että parasta palkkaa ei saanut fiksuin, reippain, sitoutunein, ahkerin tai edes paras työntekijä – ei, vaan se vähän rasittava hahmo, joka kehtaa aina pyytää.

Kati Järvinen miettii, onko parasta palkkaa saava oikeasti rasittava. Ehkä hän vain pitää kiinni omista eduistaan, ja muidenkin pitäisi tehdä niin?

– Entä jos olisikin ok puhua vahvuuksistaan ja olla ylpeä panoksestaan? Jos on hyvä työntekijä ja jää odottamaan, että se huomataan ja palkitaan, saa odottaa. Ei ole syytä himmailla.

Tia Ursinin mielestä rekkakuskin työssä parasta on itsenäisyys. Ammattiautoilija tietää myös, missä ovat parhaat maisemat ja taukopaikat.

Tavallinen työpäivä: herätys auton ohjaamossa, jossain päin Suomea. Omat lakanat kulkevat aina Tia Ursinin, 26, mukana. Auton jääkaapissa on raikasta vettä ja jotain pientä, vaikka omenoita. Tänä torstaina Tia herää Torniossa ja lähtee aamukahdeksalta tielle. Eilen kyytiin lastatut 15 tonnin peltirullat on määrä kuljettaa Vantaalle ja Hyvinkäälle.

– Mä tykkään tästä hommasta! En koskaan viihtynyt toimistotyössä, ja autot kiinnostivat, joten hain ammattikouluun opiskelemaan kuljetusalaa.

Samalta kurssilta valmistui Tian lisäksi toinen naispuolinen yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, tutummin rekkakuski.

– Nainen rekkakuskina on edelleen ihmetyksen aihe. Hämmästyneitä ilmeitä näkyy, ja yksi asiakas kysyi vähän aikaa sitten, että ”voivatko naisetkin siis ajaa rekkaa”.

Päivän aikana Tia saa ajaa yhdeksän tuntia. Puolessavälissä on pidettävä 45 minuutin tauko. Tänään Tia tähtää taukoon mennessä Jyväskylän tienoille ja ehtii matkalla kertoa ammatin mukavat ja ikävät puolet.

Parasta

Itsenäisyys. Tässä ei ole riippuvainen muista ihmisistä ja pääsee ratkomaan itse ongelmia: jos jää vaikka jumiin, autoon tulee jokin vika, reitti on vaikea tai lastaus hankalaa… Autossa on LA-puhelin, jolla voi huudella lähellä olevia kollegoita, mutta aika hiljaa siellä on oltu. Itsenäisyydessä on se kääntöpuoli, että istun viikot yksin autossa, ilman juttukavereita. Se ei kaikille sovi, tämä vaatii tietynlaisen luonteen. Onneksi hands free on keksitty.

Maisemat. Tässä näkee Suomen luontoa. Mä tykkään järvimaisemista: sellaisista, joissa välissä on metsää ja sitten aukeaa näkymä järvelle. Toivakanmäki Jyväskylän eteläpuolella on aivan upea paikka.”

Pelottavaa?

”Joskus tulee mieleen se mahdollisuus, että joku keksii päättää päivänsä ajamalla rekan keulaan. Minulle sitä ei ole onneksi käynyt, mutta esimerkiksi työnantajalleni on. Ehkä joku ajattelee, että se on helppo tapa tehdä itsemurha – lyhyt miettimisaika, rattia voi kääntää hetken mielijohteesta. Rekkakuski ei ehdi tehdä siinä yhtään mitään. Työnantajani pystyi palaamaan kokemuksen jälkeen töihin, mutta kaikilta se ei onnistu. Tapaus jää liian pahasti mieleen.

Konginkankaan kohdalla ajaessa tulee mieleen se onnettomuus, jossa rekka ja bussi kolaroivat. Sen rekan kuskista tiedän, että hän yritti palata töihin, mutta ei pystynyt.

Olen itse ajanut yhden kolarin, tammikuussa kolme vuotta sitten. Se oli tie 26 Luumäellä, suolaamaton tie, koska alueelta otetaan pohjavettä. Veturin taka-akseli lähti alta luisuun, ja minusta tuli hetkessä matkustaja. Auto meni poikittain ja vetopää lunastukseen, mutta onneksi ketään ei tullut vastaan. Turvavyön ansiosta pysyin kuskin penkissä ja kunnossa, mutta säikähdin tietysti.”

Mitä työssä oppii

Kärsivällisyyttä. Tuolla on kaikenlaista kuskia liikenteessä. Pelisilmä on kehittynyt: aika hyvin osaa jo ennakoida, mitä kenelläkin on mielessä. Turvavälien merkitys tässä kirkastuu. Kun katson peiliin, näen nytkin vähän sivupeilin laitaa. Joku siellä siis roikkuu. Hän ajaa niin lähellä minua, ettei näe eteeni, mikä ei ole kovin fiksua. Olisi kiva, jos ihmiset ohittaessaan eivät myöskään tulisi ihan lähelle vaan jättäisivät vähän hajurakoa.”

Parhaat taukopaikat

”Minä syön työpaikkalounaani huoltoasemilla ja yövyn niiden pihalla. Yleensä syön ihan buffet-ruokaa, eilen otin poikkeuksellisesti lehtipihvin. Parhaita ovat asemat, joissa on suihku tai jopa sauna: Hirvaskankaan ja Vaajakosken ABC, Karjaan ABC, Mäntsälän Shell. Ruuan taso vaihtelee. Hirvaskankaan ABC:n buffetissa oli viimeksi sairaan hyvä jauhelihakastike.”

Maija rikastui bitcoineilla, mutta asiantuntija pitää virtuaalivaluuttaa valtavana riskinä. Kannattaako siihen sijoittaa?

Viisi vuotta sitten Maija, 26, törmäsi keskustelupalstoilla bitcoiniin ja kiinnostui.

– Heitin huvin vuoksi muutaman satasen kiinni bitcoiniin.

Päivätyönään Maija toimii elintarvikealalla, sijoittaminen on hänelle vain harrastus. Kun Maija osti bitcoinia ensimmäisen kerran, yhden kolikon arvo oli 300 dollaria. Pian sijoitusten arvo alkoi kuitenkin nousta, ja joulukuussa 2017 yhden bitcoin-kolikon hinta nousi ennätyskorkeuksiin, miltei 20 000 dollariin eli reiluun 16 000 euroon.

Ennätyslukemat ovat lisänneet monien sijoittajien kiinnostusta maailman ensimmäistä kryptovaluuttaa kohtaan. Yhä useampi miettii, kannattaisiko bitconeja ostaa ja voisiko niillä vaurastua. Maija on vakuuttunut, että bitcoin on vallankumouksellinen keksintö, jonka arvo nousee vielä.

Tähän mennessä Maijan aavistus on osunut oikeaan, mutta samaan aikaan esimerkiksi Nordea on kieltänyt työntekijöitään sijoittamasta kryptovaluuttaan. Moni uumoilee, että sijoituskupla puhkeaa pian. Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattilan mukaan bitcoinilla voi pelata äkkirikasta tai rutiköyhää: saada isoja voittoja, mutta yhtä hyvin menettää kaiken.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Kolmella tonnilla 60 000 euroa

Vuosien varrella Maija on sijoittanut kryptovaluuttoihin yhteensä 3 000 euroa. Parhaimmillaan hänen sijoitustensa arvo on ollut jopa 60 000 euroa. Se merkitsee valtavaa tuottoprosenttia.

Joulukuun jälkeen bitcoinin arvo on tullut alas, mutta Maija ei ole sijoitukseensa juuri kajonnut.

– Olen ostanut kryptovaluuttaa pitkän tähtäimen ajatuksella. Uskon, että ihmiset tulevat hyötymään bitcoinista ja se tulee muuttamaan tapamme käyttää rahaa, Maija sanoo.

Bitcoin on niin kutsuttua kryptovaluuttaa: se on olemassa vain virtuaalisena. Bitcoinin perustajaa ei tunneta, mutta hän on rajannut valuutan määrän 21 miljoonaan bitcoiniin. Esimerkiksi eurosta bitcoin eroaa siten, että se on riippumaton pankista tai yksittäisistä yrityksistä. Bitcoinilla voi siis siirtää arvoa käyttäjältä toiselle ilman keskuspankkia.

”Nopeiden voittojen tavoittelussa riskit ovat kryptovaluuttamaailmassa hyvin korkeat.”

Bitcoinin arvo kelluu aivan kuten euron tai dollarinkin, eli sitä ei ole sidottu mihinkään konkreettiseen, kuten kultaan. Bitcoinin arvon vaihtelut ovat suurempia kuin vaikka euron arvon vaihtelut, koska markkina on ainakin vielä paljon pienempi.

Maija on sijoittanut rahaa ainoastaan kryptovaluuttoihin eikä omista perinteisiä osakkeita tai rahastoja. Hän ei pelkää menettävänsä rahojaan, muttei kuitenkaan suosittele ostamaan kryptovaluuttaa, jos ei tiedä aiheesta mitään.

– Nopeiden voittojen tavoittelussa riskit ovat kryptovaluuttamaailmassa hyvin korkeat.

Maijalla on salkussaan myös muita kryptovaluuttoja. Hän perehtyy sijoituksiin pieteetillä: tutustuu valuuttaa valmistaviin tahoihin, lukee blogeja ja seuraa asiantuntijoiden väittelyitä keskustelufoorumeilta.

– Minkään huhun, mainoksen, kurssinousun tai yleisen hypetyksen perusteella en koskaan lähde ostamaan mitään.

Bitcoinilla maksaminen on vielä hankalaa

Maija on ostanut kryptovaluuttaa ulkomaisista pörsseistä, kuten Bit­stampista, mutta bitcoineja voi ostaa myös suomalaisilta nettisivuilta, esimerkiksi Coinmotionilta tai Bitti­rahasta. Virtuaalisella valuutalla Maija ei kuitenkaan ole maksanut ostoksiaan vielä kertaakaan.

– Aion kyllä käydä helsinkiläisessä K-kaupassa, joka hyväksyy bitcoinit maksutapana. Menen sinne heti, kun bitcoinin systeemi on päivitetty.

Tällä hetkellä bitcoinilla maksaminen on hankalaa, sillä se on hidasta ja itse maksaminen maksaa jopa kymmeniä euroja. Kryptovaluutta-asiantuntijoiden mukaan tilanne kuitenkin muuttuu pian, kun bitcoinin maksukanavat päivitetään.

Maksaminen tapahtuu joko linkin tai QR-koodin avulla, jonka voi lukea puhelimella. Puhelimeen voi myös ladata lompakkosovelluksen, jolla voi lukea bitcoin-koodin ja maksaa ostoksen.

Korkean riskin sijoitus

Maksamisen hankaluus on yksi syy siihen, miksi Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattila suhtautuu bitcoiniin hyvin kriittisesti. Taloustieteessä on totuttu ajattelemaan, että rahalla on kolme tehtävää: toimia maksuvälineenä, mitata arvoa ja säilyttää arvoa.

– Jos ajatellaan bitcoinia, niin vain viimeisin näistä ehdoista täyttyy jollain tavoin. Sillä voi maksaa hyvin rajoitetusti, ja sen arvo heiluu niin paljon, ettei se myöskään toimi kunnolla arvon mittaajana.

”Jos saisit palkkasi bitcoineina, et voisi tietää, mitä pystyt ostamaan niillä huomenna, sillä bitcoinin arvo heittelee niin paljon.”

Mattila pitää bitcoinia ison riskin sijoituksena: sitä ostaessa voi saada tuntuvat voitot, mutta toisaalta myös menettää kaiken.

Dollarin tai euron takana on keskuspankki, joka huolehtii rahapolitiikalla siitä, että rahan arvo säilyy ja tavaroiden ja palveluiden hinnat pysyvät riittävän vakaina. Bitcoinia taas ei valvo kukaan.

– Jos saisit palkkasi bitcoineina, et voisi tietää, mitä pystyt ostamaan niillä huomenna, sillä bitcoinin arvo heittelee niin paljon, Mattila toteaa.

Muuttaako bitcoin maailmaa?

Maija taas ajattelee, että bitcoinin paras puoli on juuri se, etteivät keskuspankit vaikuta siihen. Siksi hän pitää kryptovaluuttaa maailmaa parantavana ideologiana.

Bitcoinin perustana on ajatus, että yksittäisiä bitcoineja voidaan laskea liikkeelle vain 21 miljoonaa, jonka jälkeen niitä ei enää tehdä lisää. Euroja ja dollareita taas lasketaan liikkeelle keskuspankeista koko ajan.

”Bitcoiniin sijoittaminen tarkoittaa suuren riskin ottamista, eikä sitä kannata tehdä ainakaan velkarahalla.”

– Nykyinen rahajärjestelmä on suurin syy siihen, miksi maapallolla on ekologinen katastrofi käynnissä: Tällä hetkellä pyritään ikuiseen talouskasvuun, koska inflaatio heikentää rahan ostovoimaa. Inflaatio taas johtuu siitä, että pankit kasvattavat rahan määrää jatkuvasti.

Maijan mukaan tällaista mekanismia bitcoinissa ei ole. Päinvastoin, hänestä bitcoin on enimmäkseen arvoaan kasvattava valuutta, joka kannustaa kuluttamisen sijasta säästämään. Maija ajattelee, että koska bitcoineja on olemassa vain rajallinen määrä, niiden arvo nousee tulevaisuudessa. Toki suurimpia hyödyn saajia ovat aikaisin bitcoin-kelkkaan hypänneet.

Finanssialan Mattila näkee kryptovaluutat pienen piirin juttuna myös tulevaisuudessa.

– Bitcoiniin sijoittaminen tarkoittaa suuren riskin ottamista, eikä sitä kannata tehdä ainakaan velkarahalla. On hyvä muistaa, että sen takana ei ole mitään reaalista, toisin kuin esimerkiksi osakkeissa, jotka kytkeytyvät yritysten toimintaan, Mattila sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös bitcoin-asiantuntija Joel Lehtosta

Bitcoin on digitaalista rahaa, vähän kuin uutta kultaa. Se kuitenkin eroaa kullasta ja muista valuutoista siten, että se on luotu tietokoneilla. Bitcoin syntyi, koska haluttiin rakentaa maksujärjestelmä, jota mikään keskuspankki tai valtio ei kontrolloi.


Miten niitä tehdään? Bitcoineja tehdään tietokoneella ”louhimalla”. Louhijat ratkaisevat vaikeita matemaattisia tehtäviä, yleensä yhdessä, sillä louhinta vaatii hirvittäviä tehoja tietokoneelta. Vastineeksi he saattavat saada bitcoineja. Niitä voi myös ostaa. Kun bitcoin siirtyy omistajalta toiselle, siitä jää merkintä julkiseen ja kaikille avoimeen kirjanpitoon.

Miltä Bitcoin näyttää? Bitcoin on bittejä eli nollia ja ykkösiä tietokoneen muistissa. Niitä on myös kolikoina. Kolikossa on bitcoinien käyttämiseen tarvittava koodi.

Miten Bitcoineja voi käyttää? Bitcoineja käytetään useimmiten verkkokaupoissa. Suomessa on myös kivijalkamyymälöitä, joissa voi maksaa niillä. Maksupaikat: coinmap.org.

Vierailija

Elintarvikealalla työskentelevä Maija, 26, rikastui bitcoineilla: ”Heitin huvin vuoksi muutaman satasen niihin”

Öö.. miksi pelkäätte ettei bitcoineja saisi muutettua rahaksi? Jos bitcoinin arvo on 8000 euroa, niin se tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että tällä hetkellä saat sen myytyä 8000 eurolla vaikka välittömästi. Ja tälle pyramidihuijaus-tyypille: Sama asiahan se olisi vaikkapa finnairin osakkeilla tai kullalla. Jos ne kaikki vaihdettaisiin euroiksi, tippuisi niiden arvo nollaan. Valoja tauluun nyt siellä ennen kun kauhistelette uutta ja pelottavaa.
Lue kommentti