Mitä sinä haluaisit tehdä työksesi vuonna 2018?

Surkuttelitko koko viime vuoden nykyistä työtäsi, muttet saanut mitään aikaiseksi? Kun vuosiluku vaihtuu, on helpompi aloittaa puhtaalta pöydältä. Careergirldaily-sivusto ja Forbes-lehti ovat koostaneet vinkkejä, mistä kannattaa aloittaa, mikäli haaveilet uudesta työstä – tai kokonaan uudesta urasta toisella alalla. Kas näin!

1. Selvitä, mitä haluat

Kysy itseltäsi, missä haluat olla vuoden päästä. Haaveile ensin isosti, mutta jaottele haaveet pienempiin osiin. Arvioi myös omat kykysi realistisesti. 

Ota kynä käteen ja hahmottele suunnitelmasi. Tee vaikka miellekartta, johon voi palata myöhemmin uudestaan.

Mieti, miten paljon olet valmis tekemään töitä ja uhraamaan aikaa haaveidesi eteen. Huippukokki Helena Puolakka on tehnyt satatuntisia viikkoja vuodesta toiseen. Lue hänen tarinansa täältä.

Lue myös Jarin tarina: Jarilla on unelmien työ: ”Kertaakaan ei ole ollut maanantaina, jolloin en olisi halunnut lähteä töihin”

2. Juttele, kysele ja tutki

Sulje Netflix ja Facebook ja hyödynnä aikasi siihen, miten voisit edistää haavettasi. Juttele, kysele ja tutki. Etsi työpaikkaa tai alaa vaihtaneita ihmisiä ja kysele heidän kokemuksiaan. Googlaa lehtijuttuja, kirjallisuutta tai kursseja, joista voisi olla sinulle hyötyä.

3. Etsi mentori tai tsemppari

Onko tuttavapiirissäsi joku, joka on tehnyt työurallaan rohkeita päätöksiä? Jos on, yritä ottaa häneen yhteyttä. Kysele häneltä, miten hän on päässyt tavoitteesiinsa ja kuuntele. Jos mentoria ei tahdo löytyä, ehkä lähipiirissäsi on joku tsemppari. Ihminen, joka jaksaa kannustaa, mutta on silti rehellinen.

4. Tee aikataulu

Haaveet hiipuvat helposti, jos niitä ei kirjaa ylös. Siksi aikataulun tekeminen kannattaa. Ota ensin pieniä, lyhyen aikavälin tavoitteita. Aseta tavoitteet vaikka kuukauden, kahden, kolmen, neljän kuukauden päähän. Tee välitsekki, oletko päässyt tavoitteeseesi. Iloitse jokaisesta pienestäkin asiasta, minkä olet saanut tehtyä.

Listaa myös ihmiset, jotka uskovat sinuun ja kykyihisi ja jotka ovat valmiita suosittelemaan sinua muille.

5. Toteuta suunnitelmasi

Etsi ihmiset, jotka päättävät palkkauksesta tai voivat muuten vaikuttaa valintoihin. Googlaa, kysele ja katso, olisiko LinkedInistä apua. Viimeistele ansioluettelosi ja tee työhakemus. Katso täältä vinkkejä työhakemuksen tekoon.

Vai onko haaveenasi perustaa oma yritys? Ota selvää starttirahamahdollisuuksista ja etsi vertaistukea. Ehkä näiden neljän naisyrittäjän kokemuksista on hyötyä: Naisyrittäjät kertovat, miten he perustivat oman yrityksen.

Heti vaihtaisin työpaikkaa

Haaveiletko uudesta työstä? 5 vinkkiä, miten teet unelmastasi oikeasti totta

Ihania ajatuksia uudesta työstä. Voisi kyllä antaa ohjeita työnantajille, että palkkaisisivat yli 50v töihin. En tiedä yhtään yritystä, miksi eivät uskalla palkata kokenutta ja ammattinsa osaavaa töihin. Siinä saisi samalla markkina-arvoa kohotettua roimasti. Arvostus hyvänä työnantajana nousee kummasti, kun huomataan, että kaikenikäiset työntekijät ovat tervetulleita. Taitaa olla pelko siitä,että se työntekijä osaakin esimiestään paremmin ne työt.
Lue kommentti

Näyttelijä Antti Holma paljastaa yksityiskohtia taloudenpidostaan uudessa rahaoppaassa Kaikki rahasta.

Näyttelijä Antti Holma oppi taloudellisuutta uransa alkuaikoina, kun tienestit olivat epäsäännöllisiä. Jossain kuussa palkkaa saattoi tulla 4000 euroa, minkä Antti pisti välittömästi sileäksi. Seuraavassa kuussa tilille tuli vain 120 euroa.

– Kun rahaa ei ollut enkä tiennyt, koska sitä tulee, pääni ympärillä oli koko ajan vanne, joka kiristi valtavasti. Tästä ajasta opin, ettei pidä katsoa, paljonko nyt on tilillä vaan miettiä, paljonko sinne on tulossa, Holma muistelee Julia Thurénin tuoreessa talousraamatussa Kaikki rahasta (Gummerus).

Thurén on haastatellut talousoppaaseen muitakin tunnettuja suomalaisia: raha-asioistaan avautuvat muiden muassa Vappu Pimiä, Iina Kuustonen, Maria Veitola ja Hjallis Harkimo.

Antti Holma kertoo kirjassa, kuinka hän on opetellut suunnittelemaan rahankäyttöä pitkällä tähtäimellä.

– En ole tarjoushaukka, mutta olen hirveän iloinen, jos saan jotain halvemmalla. Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla. Ajattelen pikkuporvarillisesti, että taksiin pitää olla aina rahaa, Holma kertoo.

”Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla.”

Holma mainitsee jemmaavansa rahaa säästötilille ja vakuutussäästötilille, johon hän laittoi könttäsumman myydessään asuntonsa. Lisäksi hänellä on vielä yksi sijoitusasunto Suomessa.

Lontoossa asuvalla näyttelijällä kuluu arjessa rahaa vähänlaisesti: huoneen vuokra on edullinen, eikä ruokalaskuun mene kuin joitakin kymppejä viikossa.

– Sen sijaan törsään tyhmiin juttuihin, kuten lentoluokan korottamiseen turistiluokasta bisnesluokkaan tai vaikka hienoon laukkuun. Jos haluan jotain isompaa, vaikkapa digijärkkärin, säästän siivun seuraavasta kolmesta palkkiosta, minkä jälkeen teen ostoksen, Holma kertoo kirjassa.

Viime vuonna Holma kertoi bisnesluokkaharrastuksestaan myös Me Naisille.

– En ikinä säästä lennoissa, vaikka varmaan pitäisi oppia. Mutta mieluummin maksan, että voin marssia jonottamatta suoraan koneeseen ja pitää oman tilani, Holma perusteli.

”Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän.”

Hän mainitsi tuolloin myös katuvansa, ettei aikanaan ottanut enempää opintolainaa, vaan teki kaikki loma-ajat töitä tunnollisesti töitä ravintola-alalla ja matkusteli tosi vähän.

– Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän. Nuoruus on niin kertaluonteinen asia, ettei sitä olisi kannattanut kuluttaa baaritöihin.

Taannoin Antti Holma paljasti Facebookissa myös kurinalaisen vaatefilosofiansa, johon kuuluu iso läjä pelkästään mustia sukkia. Holma kertoi heittävänsä vuosittain kaikki sukkansa roskiin ja ostavansa tilalle uudet.

– Jos joskus löydän parittoman sukan, vien sen välittömästi ulos talosta, ulkoroskikseen. Näin se ei pääse levittämään entropiaansa jo valmiiksi sotkuiseen elämääni, Antti selitti.

– Luonto ei ehkä kiitä, mutta toisaalta en tee lapsia tähän lohduttomaan väestöräjähdykseen luonnonvaroja kuluttamaan, joten tasoissa ollaan, saatana.

Nykyään Saara Helkala on freelancer-graafikko ja tekee töitä Suomeen Lissabonista käsin. Hän elää huomattavasti pienemmällä budjetilla kuin Suomessa.

Vähän yli kolmekymppisenä Saara Helkala, 38, irtisanottiin kultaisen kädenpuristuksen kera mainostoimiston graafikon paikalta. Hän sai pian uusia töitä, mutta tilille jäi mukava pesämuna, joka innosti Helkalaa säästämään lisää.

– Säästin nelisen vuotta ilman tarkempaa suunnitelmaa. Haaveilin, että olisi kiva tehdä irtiotto, mennä vaikka yksin Nepaliin vuorelle istumaan.

Saara ei kuitenkaan päätynyt Aasiaan, sillä eräällä lomareissulla Lissabonissa hän rakastui kaupunkiin päättömästi. Hän oli haaveillut myös maisteritutkinnon suorittamisesta, ja kaupungista löytyi mielenkiintoinen designin ja visuaalisen kulttuurin yliopisto-ohjelma. Saara päätti ottaa hyväpalkkaisesta vakityöstään kahden vuoden opintovapaan. Päätöksen jälkeen hän rupesi säästämään toden teolla.

– Sitä ennen olin ollut ostokoukussa. Kun näin jotain kaunista, halusin sen heti itselleni.

Oli motivoivaa olla shoppailulakossa ja elää puoli vuotta linssikeitolla, kun tiesi, että säästöillä voisi ostaa Portugalissa mielenrauhaa. Ennen lähtöpäivää koossa oli kymppitonni. Suomesta saatu 480 euron opintotuki kului lähes kokonaan kuukausittaiseen koulumaksuun, ja Saara eli Lissabonissa säästöillään. Toiseksi opiskeluvuodeksi hän sai stipendin, joka kattoi koko koulumaksun.

Kaksi vuotta kuluivat nopeasti, ja Saara nautti elämästään. Päätös irtisanoutua töistä ja jäädä Lissaboniin lopullisesti oli vaikea mutta oikea. Nykyään Saara on freelancer-graafikko ja tekee töitä Suomeen Lissabonista käsin. Hän elää huomattavasti pienemmällä budjetilla kuin Suomessa.

– Harkitsen kaikkia hankintoja pitkään. Elin esimerkiksi puoli vuotta ilman sänkyä, pelkällä patjalla.

Saaralla ei ole myöskään silitysrautaa tai monia muita asioita, jotka Suomen-kodissa olivat tärkeitä. Ylipäänsä hän on tullut siihen tulokseen, että kodin ei tarvitse olla täydellinen. Suomessa käydessään hän huomasi ajattelutapansa muuttuneen lopullisesti.

”Totta kai kauniit esineet ovat edelleen ihania, mutta nyt minun ei tarvitse omistaa niitä.”

– Eräs ystäväni oli ostanut 90 euron design-herätyskellon. Olin aivan pöyristynyt! Ja samalla tajusin, että kolme vuotta sitten olisin voinut tehdä ihan samoin.

Tavaroiden sijaan Saara sijoittaa vapauteen. Kun jättää jotakin ostamatta, ei ole pakko puurtaa pitkää päivää.

– Totta kai kauniit esineet ovat edelleen ihania, mutta nyt minun ei tarvitse omistaa niitä.

Toisaalta Saara on myös oppinut sen, että mikään päätös ei ole lopullinen. Voi olla, että jonain päivänä hän vielä muuttaa Suomeen ja hankkii sen design-herätyskellon.