Bitcoinin arvo vaihtelee rajusti: vuosi sitten yksi bitcoin maksoi alle tuhat euroa, jouluna hinta oli yli 16 000 euroa ja nyt lähes puolet siitä, noin 8 800. Kuva: iStock
Bitcoinin arvo vaihtelee rajusti: vuosi sitten yksi bitcoin maksoi alle tuhat euroa, jouluna hinta oli yli 16 000 euroa ja nyt lähes puolet siitä, noin 8 800. Kuva: iStock

Maija rikastui bitcoineilla, mutta asiantuntija pitää virtuaalivaluuttaa valtavana riskinä. Kannattaako siihen sijoittaa?

Viisi vuotta sitten Maija, 26, törmäsi keskustelupalstoilla bitcoiniin ja kiinnostui.

– Heitin huvin vuoksi muutaman satasen kiinni bitcoiniin.

Päivätyönään Maija toimii elintarvikealalla, sijoittaminen on hänelle vain harrastus. Kun Maija osti bitcoinia ensimmäisen kerran, yhden kolikon arvo oli 300 dollaria. Pian sijoitusten arvo alkoi kuitenkin nousta, ja joulukuussa 2017 yhden bitcoin-kolikon hinta nousi ennätyskorkeuksiin, miltei 20 000 dollariin eli reiluun 16 000 euroon.

Ennätyslukemat ovat lisänneet monien sijoittajien kiinnostusta maailman ensimmäistä kryptovaluuttaa kohtaan. Yhä useampi miettii, kannattaisiko bitconeja ostaa ja voisiko niillä vaurastua. Maija on vakuuttunut, että bitcoin on vallankumouksellinen keksintö, jonka arvo nousee vielä.

Tähän mennessä Maijan aavistus on osunut oikeaan, mutta samaan aikaan esimerkiksi Nordea on kieltänyt työntekijöitään sijoittamasta kryptovaluuttaan. Moni uumoilee, että sijoituskupla puhkeaa pian. Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattilan mukaan bitcoinilla voi pelata äkkirikasta tai rutiköyhää: saada isoja voittoja, mutta yhtä hyvin menettää kaiken.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Kolmella tonnilla 60 000 euroa

Vuosien varrella Maija on sijoittanut kryptovaluuttoihin yhteensä 3 000 euroa. Parhaimmillaan hänen sijoitustensa arvo on ollut jopa 60 000 euroa. Se merkitsee valtavaa tuottoprosenttia.

Joulukuun jälkeen bitcoinin arvo on tullut alas, mutta Maija ei ole sijoitukseensa juuri kajonnut.

– Olen ostanut kryptovaluuttaa pitkän tähtäimen ajatuksella. Uskon, että ihmiset tulevat hyötymään bitcoinista ja se tulee muuttamaan tapamme käyttää rahaa, Maija sanoo.

Bitcoin on niin kutsuttua kryptovaluuttaa: se on olemassa vain virtuaalisena. Bitcoinin perustajaa ei tunneta, mutta hän on rajannut valuutan määrän 21 miljoonaan bitcoiniin. Esimerkiksi eurosta bitcoin eroaa siten, että se on riippumaton pankista tai yksittäisistä yrityksistä. Bitcoinilla voi siis siirtää arvoa käyttäjältä toiselle ilman keskuspankkia.

”Nopeiden voittojen tavoittelussa riskit ovat kryptovaluuttamaailmassa hyvin korkeat.”

Bitcoinin arvo kelluu aivan kuten euron tai dollarinkin, eli sitä ei ole sidottu mihinkään konkreettiseen, kuten kultaan. Bitcoinin arvon vaihtelut ovat suurempia kuin vaikka euron arvon vaihtelut, koska markkina on ainakin vielä paljon pienempi.

Maija on sijoittanut rahaa ainoastaan kryptovaluuttoihin eikä omista perinteisiä osakkeita tai rahastoja. Hän ei pelkää menettävänsä rahojaan, muttei kuitenkaan suosittele ostamaan kryptovaluuttaa, jos ei tiedä aiheesta mitään.

– Nopeiden voittojen tavoittelussa riskit ovat kryptovaluuttamaailmassa hyvin korkeat.

Maijalla on salkussaan myös muita kryptovaluuttoja. Hän perehtyy sijoituksiin pieteetillä: tutustuu valuuttaa valmistaviin tahoihin, lukee blogeja ja seuraa asiantuntijoiden väittelyitä keskustelufoorumeilta.

– Minkään huhun, mainoksen, kurssinousun tai yleisen hypetyksen perusteella en koskaan lähde ostamaan mitään.

Bitcoinilla maksaminen on vielä hankalaa

Maija on ostanut kryptovaluuttaa ulkomaisista pörsseistä, kuten Bit­stampista, mutta bitcoineja voi ostaa myös suomalaisilta nettisivuilta, esimerkiksi Coinmotionilta tai Bitti­rahasta. Virtuaalisella valuutalla Maija ei kuitenkaan ole maksanut ostoksiaan vielä kertaakaan.

– Aion kyllä käydä helsinkiläisessä K-kaupassa, joka hyväksyy bitcoinit maksutapana. Menen sinne heti, kun bitcoinin systeemi on päivitetty.

Tällä hetkellä bitcoinilla maksaminen on hankalaa, sillä se on hidasta ja itse maksaminen maksaa jopa kymmeniä euroja. Kryptovaluutta-asiantuntijoiden mukaan tilanne kuitenkin muuttuu pian, kun bitcoinin maksukanavat päivitetään.

Maksaminen tapahtuu joko linkin tai QR-koodin avulla, jonka voi lukea puhelimella. Puhelimeen voi myös ladata lompakkosovelluksen, jolla voi lukea bitcoin-koodin ja maksaa ostoksen.

Korkean riskin sijoitus

Maksamisen hankaluus on yksi syy siihen, miksi Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattila suhtautuu bitcoiniin hyvin kriittisesti. Taloustieteessä on totuttu ajattelemaan, että rahalla on kolme tehtävää: toimia maksuvälineenä, mitata arvoa ja säilyttää arvoa.

– Jos ajatellaan bitcoinia, niin vain viimeisin näistä ehdoista täyttyy jollain tavoin. Sillä voi maksaa hyvin rajoitetusti, ja sen arvo heiluu niin paljon, ettei se myöskään toimi kunnolla arvon mittaajana.

”Jos saisit palkkasi bitcoineina, et voisi tietää, mitä pystyt ostamaan niillä huomenna, sillä bitcoinin arvo heittelee niin paljon.”

Mattila pitää bitcoinia ison riskin sijoituksena: sitä ostaessa voi saada tuntuvat voitot, mutta toisaalta myös menettää kaiken.

Dollarin tai euron takana on keskuspankki, joka huolehtii rahapolitiikalla siitä, että rahan arvo säilyy ja tavaroiden ja palveluiden hinnat pysyvät riittävän vakaina. Bitcoinia taas ei valvo kukaan.

– Jos saisit palkkasi bitcoineina, et voisi tietää, mitä pystyt ostamaan niillä huomenna, sillä bitcoinin arvo heittelee niin paljon, Mattila toteaa.

Muuttaako bitcoin maailmaa?

Maija taas ajattelee, että bitcoinin paras puoli on juuri se, etteivät keskuspankit vaikuta siihen. Siksi hän pitää kryptovaluuttaa maailmaa parantavana ideologiana.

Bitcoinin perustana on ajatus, että yksittäisiä bitcoineja voidaan laskea liikkeelle vain 21 miljoonaa, jonka jälkeen niitä ei enää tehdä lisää. Euroja ja dollareita taas lasketaan liikkeelle keskuspankeista koko ajan.

”Bitcoiniin sijoittaminen tarkoittaa suuren riskin ottamista, eikä sitä kannata tehdä ainakaan velkarahalla.”

– Nykyinen rahajärjestelmä on suurin syy siihen, miksi maapallolla on ekologinen katastrofi käynnissä: Tällä hetkellä pyritään ikuiseen talouskasvuun, koska inflaatio heikentää rahan ostovoimaa. Inflaatio taas johtuu siitä, että pankit kasvattavat rahan määrää jatkuvasti.

Maijan mukaan tällaista mekanismia bitcoinissa ei ole. Päinvastoin, hänestä bitcoin on enimmäkseen arvoaan kasvattava valuutta, joka kannustaa kuluttamisen sijasta säästämään. Maija ajattelee, että koska bitcoineja on olemassa vain rajallinen määrä, niiden arvo nousee tulevaisuudessa. Toki suurimpia hyödyn saajia ovat aikaisin bitcoin-kelkkaan hypänneet.

Finanssialan Mattila näkee kryptovaluutat pienen piirin juttuna myös tulevaisuudessa.

– Bitcoiniin sijoittaminen tarkoittaa suuren riskin ottamista, eikä sitä kannata tehdä ainakaan velkarahalla. On hyvä muistaa, että sen takana ei ole mitään reaalista, toisin kuin esimerkiksi osakkeissa, jotka kytkeytyvät yritysten toimintaan, Mattila sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös bitcoin-asiantuntija Joel Lehtosta

Mikä ihme on bitcoin?

Bitcoin on digitaalista rahaa, vähän kuin uutta kultaa. Se kuitenkin eroaa kullasta ja muista valuutoista siten, että se on luotu tietokoneilla. Bitcoin syntyi, koska haluttiin rakentaa maksujärjestelmä, jota mikään keskuspankki tai valtio ei kontrolloi.


Miten niitä tehdään? Bitcoineja tehdään tietokoneella ”louhimalla”. Louhijat ratkaisevat vaikeita matemaattisia tehtäviä, yleensä yhdessä, sillä louhinta vaatii hirvittäviä tehoja tietokoneelta. Vastineeksi he saattavat saada bitcoineja. Niitä voi myös ostaa. Kun bitcoin siirtyy omistajalta toiselle, siitä jää merkintä julkiseen ja kaikille avoimeen kirjanpitoon.

Miltä Bitcoin näyttää? Bitcoin on bittejä eli nollia ja ykkösiä tietokoneen muistissa. Niitä on myös kolikoina. Kolikossa on bitcoinien käyttämiseen tarvittava koodi.

Miten Bitcoineja voi käyttää? Bitcoineja käytetään useimmiten verkkokaupoissa. Suomessa on myös kivijalkamyymälöitä, joissa voi maksaa niillä. Maksupaikat: coinmap.org.

Vierailija

Elintarvikealalla työskentelevä Maija, 26, rikastui bitcoineilla: ”Heitin huvin vuoksi muutaman satasen niihin”

Öö.. miksi pelkäätte ettei bitcoineja saisi muutettua rahaksi? Jos bitcoinin arvo on 8000 euroa, niin se tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että tällä hetkellä saat sen myytyä 8000 eurolla vaikka välittömästi. Ja tälle pyramidihuijaus-tyypille: Sama asiahan se olisi vaikkapa finnairin osakkeilla tai kullalla. Jos ne kaikki vaihdettaisiin euroiksi, tippuisi niiden arvo nollaan. Valoja tauluun nyt siellä ennen kun kauhistelette uutta ja pelottavaa.
Lue kommentti

– Mökillä olisi tylsää yksin, siskokset uskovat. 

Maija Hetta-Virtanen, 40, herää ensimmäisenä aamulla hiirenharmaasta hirsimökistä. Hän keittää pienessä keittiössä kahvit ja hiipii kupin kanssa terassille katselemaan, miten luonto herää auringon paisteeseen. Elämä tuntuu hyvältä. Edessä avautuu suonäkymä, jonka yllä lokit aloittelevat kirkumistaan.

Sekä Maijan että siskon Minna Hetta-Rauman, 41, perheet nukkuvat vielä mökin tuvassa. Tuvan seinälle rakennetulla parvella koisaa kolme lasta vierekkäin, lattiallakin tuhisee muutama. Myös pihan suurella trampoliinilla ja vieressä nököttävässä vajassa nukutaan. Puuhun rakennettu maja on tyhjillään, sillä siihen ei ole vielä asennettu ikkunoita.

42-neliöisessä mökissä on enimmillään nukkunut 16 ihmistä. Tätä on yhteisomistajuus parhaimmillaan.

– Mökillä olisi tylsää yksin, paremmin siellä porukalla viihtyy, Maija sanoo.

Siskosten mökki sijaitsee Tiaisessa, Rovaniemen ja Sodankylän välissä. Sisarukset kutsuvat mökkiä Kurupirtiksi, sillä heidän edesmennyt isänsä oli kotoisin Kurujärveltä ja häntä kutsuttiin Kuru-Antiksi. Tyttäret menettivät isänsä jo vauvoina ja haluavat siksi muistaa isää mökillään. Joskus sinne kokoontuu koko suku serkkuja myöten. 

Kaikkien tyylimieltymykset saavat näkyä mökillä. Kuva: Jouni Porsanger
Kaikkien tyylimieltymykset saavat näkyä mökillä. Kuva: Jouni Porsanger

Uutta kierrättämällä

Kurupirtti hankittiin nelisen vuotta sitten. Tuolloin Minna ja hänen miehensä Antti seurasivat mökki-ilmoituksia harrastuksekseen. Yleensä torpista pyydettiin valtavia summia, mutta yhtäkkiä selaimessa näkyi ihastuttava hirsimökki alle 50 000 eurolla. Minna soitti sen omistajalle ja pyysi päästä katsomaan. Hän otti pikkusiskonsa Maijan ja Evan mukaan.

– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Sellainen ihana kömmätti keskellä ei mitään, Minna muistaa.

Myös Maija ihastui mökkiin, jota myi Espanjaan pysyvästi muuttava nuori pariskunta.

– Etenkin keittiöllä tuntui olevan sielu, joka kutsui meitä, Maija sanoo.

Minna kysyi lainaa pankista. Hän pyysi siskojaan mukaan mökinostoon, mutta kumpikaan ei voinut ottaa lisää velkaa. Minna osti mökin, mutta Maija ottaa miehensä Arton kanssa pian puolet mökin lainasta maksaakseen.

Juoksevat kulut, kuten kiinteistövero, roskamaksut, polttopuut ja vakuutus maksetaan yhdessä. Kerran talvessa auraaja putsaa tien lumesta mökille. Kulut tekevät vuodessa noin 400 euroa. Sähköä tai vesiliittymää mökillä ei ole, ylellisyyksiä ei kaivata.

– Ehtona oli, että mökin pitää olla halpa ja kiinteiden kustannusten mahdollisimman pienet. 

”Keittiö saa maksaa 100–200 euroa. Vain naulat ja ruuvit ostamme."

Tarpeen tullen kuvetta kaivetaan sen mukaan, miten kenelläkin on varaa. Saunan uusi kiuas kustannettiin äidin saamalla perinnöllä. Välillä siskot myyvät kirpputorilla tavaraa ja ostavat rahoilla mökkitarpeita. Suurin osa hankinnoista on saatu kierrätettyinä. Kasvihuone löytyi roskalavalta, tänä kesänä remontoidaan kattoa ja rakennetaan kesäkeittiö.

– Keittiö saa maksaa 100–200 euroa. Naulat ja ruuvit ostamme, muut rakennusmateriaalit hamstraamme muualta.

Huussi kuin karkki

Rahan sijaan mökkiin satsataan työtä ja vaivaa. Arto on rakennusmies, joka nikkaroi kaikkea taitoa vaativaa, kuten terassin.

– Me muut kannamme lautoja ja seisomme siinä vieressä viisaan näköisinä, Maija nauraa.

Apujoukkoina toimivat Maijan ja Minnan kuusi lasta. Myös Eva perheineen osallistuu mökin töihin. Mökillä puuhasteleminen on nautinto, ei velvollisuus.

– Olemme tehneet toimet niin helpoiksi, että kaikki voivat tehdä kaikkea. Vaikkapa paskahuussin tyhjennys on järjestetty niin, että kuka vain voi tehdä sen.

Sisustuksestakaan ei tule kiistaa, päinvastoin. Sisarukset lietsovat toisiaan ja tekevät asioita hetken mielijohteesta. Jos yksi saa päähänpiston, toinen vie sen vielä pidemmälle. Tuloksena on esimerkiksi vaahtokarkin värinen huussi. Katosta roikkuu kattokruunu.

– Se on aika söpö.

Sisarusten miehet ovat tottuneet naisten monenlaisiin projekteihin. Muutakaan vaihtoehtoa ei ole ollut. Toissa vuonna sisarukset nikkaroivat mökkitontille 11 eriväristä linnunpönttöä. 

”Elämänfilosofiamme on, että ei se ole niin justiinsa.”

Asioita ei tarvitse ottaa niin vakavasti: kun saunan oven väri ei miellyttänytkään, se maalattiin uudestaan.

– Elämänfilosofiamme on, että ei se ole niin justiinsa. Siitä vaan kokeilemaan, Minna sanoo.

Touhuamisen välissä on saatava nauttia luonnosta. Sisarukset astelevat suolammen yli vieviä pitkospuita levennykselle, jota kutsutaan telakaksi. Suo ympärillä näyttää joka kerta erilaiselta, Lapin luonto muuttuu niin nopeaan. Elokuussa joukkio järjestää muinaistulien illan, ja suolle lähetetään paperilyhtyjä kellumaan.

– Täällä me taivastelemme, kuinka tämä on upea paikka. Vaikka mökki on ollut meillä jo neljä vuotta, jaksamme yhä hämmästellä, miten ihanaa täällä on, Minna sanoo.

Mökkiläisillä on myös tapana jutella Kurupirtille. Toivotetaan hyvät huomenet ja kujerrellaan, että täälläkö sinä nökötät yksin auringossa.

– Tuomme pirtille aina jonkin pienen tuliaisen, vaikkapa itse tehdyn maalauksen, tyynynpäällisen tai verhot.

Paitsi itse mökillä myös muilla tärkeillä esineillä on nimet. Vanha oranssi kaasuhella on nimeltään Kaisa.

Kimppamökkeily vaatii hyvät välit. Siskokset Maija ja Minna kuvailevat olevansa sielunkumppaneita. Kuva: Jouni Porsanger
Kimppamökkeily vaatii hyvät välit. Siskokset Maija ja Minna kuvailevat olevansa sielunkumppaneita. Kuva: Jouni Porsanger

Sovussa ja sopien

Yhteisomistajuudessa voi tulla riitaa siitä, kuka saa olla mökillä kesän parhaina viikonloppuina, kuten juhannuksena. Siskojen kohdalla asia menee päinvastoin: ilman muita mökillä saattaa olla jopa tylsää, ja sinne yhtä aikaa päätyminen on tavoite. Lisäksi oleilu yksin keskellä metsää voisi pelottaa, ja lapsetkin viihtyvät paremmin porukalla.

– Olemme saamelaisia, ja tällainen yhteisöllisyys kuuluu kulttuuriimme. Lapsia eivät kasvata vain isä ja äiti vaan koko suku ja naapuritkin, Minna sanoo.

Välillä kuitenkin joku siskoista ottaa toisen lapset, jolloin tämä pääsee mökille viettämään kahdenkeskeistä parisuhdeaikaa eli rakkausviikonloppua. Näin tehdään yleensä syksyllä tai keväällä, ei silloin, kun paras mökkeilyaika on käynnissä. Kesällä mökkeillään eri kokoonpanoilla joka viikko. 

Kun naisilta kysyy vinkkejä yhteismökin hankkimiseen, he neuvovat sopimaan kaikesta etukäteen. Vaikkapa siitä, saako mökin käyttöönsä vuorojuhannuksina tai miten työt jaetaan.

– Tosin me emme miettineet näitä, kun vain hetkessä päätimme ostaa mökin nähtyämme sen.

Naiset muistuttavat myös, että yhteisomistajuudessa pitää hyväksyä myös muiden kädenjälki esimerkiksi sisustuksessa. Tärkeintä ovat hyvät välit siihen, jonka kanssa mökin omistaa. Minna ja Maija sanovat kaikesta suoraan – välillä räjähdetään, mutta välit pysyvät hyvinä. 

– Me olemme enemmän kuin siskoja, olemme toistemme sielunkumppaneita. 

Toimiiko kimppamökkeily?

”Yritimme eron jälkeen kahden kesän ajan yhteisomistajuutta, mutta se ei toiminut. Tein itse osuuteni, mutta toinen osapuoli ei hoitanut velvollisuuksiaan. Lopulta päädyimme keskusteluun siitä, kumpi mökin lunastaa, ja nyt minä sitten omistan mökin ja päätän siellä asioista. Onneksi lunastin mökin, sillä vielä yli 20 vuoden jälkeen paikka on minulle tärkeä.”

Eila, 68

”Meillä on siskon kanssa omat mökit, mutta yhteisellä tontilla yhteiset tilat, kuten sauna, vessa, laituri ja varastot. Yhteiset kulut, kuten tienhoitomaksut ja vakuutukset maksetaan puoliksi, joten tämä tulee halvemmaksi. Sen sijaan omista mökeistämme huolehdimme itse. Järjestely toimii hyvin, kun on sekä omaa että yhteistä tilaa.”

Markku, 40

”Käytämme kimppamökkiä, jonka mieheni eno omistaa. Hän käy siellä kerran pari kesässä, me olemme melkein joka viikonloppu. Mökillä käy myös mieheni serkku perheineen ja joskus velipuoli. Olemme siisteyden sipuleita, ja muiden jäljiltä mökkiä saa aina siivota. Teemme myös aina puut ja haravoimme, eikä muita näy niissä hommissa. Tästä syystä kimppamökki on vihatuin ratkaisu, ja mietimme oman mökin ostamista.”

Mirva, 41

”Kolmen sukupolven kesäpaikassamme jokaisella perheellä on omat mökit. Kokkaamme kuitenkin yhdessä päämökin keittiössä. Välillä on vaikea valmistautua, kun ei tiedä, tuleeko paikalle kolme vai kymmenen ihmistä. Eläkeläisillä on aikaa siivota pihaa ja liki main imuroida nurmikko. Me työssä käyvät emme jaksaisi käyttää aikaa pihatöihin. Vanhempani sanovat, ettei muiden pidä raataa, vaikka he niin tekevätkin. Silti on vaikea maata auringossa, jos muut huhkivat.”

Liina, 36

Moni pitää taiteilijoilta huolettomina renttuina. Maaretta Tukiaisen mukaan mielikuva taiteilijuudesta olisi syytä päivittää 2010-luvulle, sillä heiltä löytyvät avaimet työelämän uusiin haasteisiin.

Kirjailija ja ja muutosvalmentaja Maaretta Tukiaisen mukaan tulevaisuuden työelämätaidot löytyvät jo nyt taiteilijoilta, vaikka taiteilijat on harvoin nähty työelämän näkökulmasta esikuvina. Kurinalainen ja tavoitteellinen työskentely sekä itsekriittisyys ovat Tukiaisen mukaan taiteilijan työn ytimessä.

–  Kun robotit vievät rutiinityöt, se, millainen kyky meillä on luoda jotain oikeasti uutta, nousee entistä keskeisempään asemaan.

Maaretta Tukiaisen ja valokuvaaja Krista Keltasen uutuuskirjassa Luova tauko: löydä oma tapasi elää (Cozy Publishing) 12 suomalaista taiteilijaa ja muotoilijaa paljastaa luovan prosessin salat. Mitä työelämän taitoja meidän sitten kannattaisi omaksua heiltä hommaan kuin hommaan?

  1. Itsensä ohjaaminen. Tietotyö vaatii yhä parempaa kykyä johtaa itseään. Kun epätyypilliset työsuhteet ja projektimaisuus lisääntyvät, työntekijän kyky rytmittää omaa työtään tulee entistä tärkeämmäksi. Itsensä ohjaamisessa auttavat rutiinit ja rytmi, luovat tauot, joiden aikana ihminen pystyy uusiutumaan.
  2. Uudistuminen. Tätä jatkuvaa uusiutumiskykyä työelämässä peräänkuulutetaan jo nyt. Jokaisen pitäisi olla valmis kehittämään omia ainutlaatuisia kykyjään ja luomaan nahkansa. Tukiaisen mukaan taiteilijat osaavat monistaa onnistumisensa ja he ovat oppineet karsimaan pois sen, mikä ei toimi. Tärkeää olisi oppia kokeileva asenne.
  3. Itsensä motivoiminen. Tulevaisuudessa ei liene juuri kysyntää ihmisille, jotka eivät osaa motivoida itseään, vaan ovat ”vain töissä täällä”. Uusien näkökulmien löytäminen ja kriittisyys ovat keskiössä, sillä taiteilijalla ei ole koskaan valmista tietä. Työ on itse luotava.
  4. Älyllinen rehellisyys. Tukiaisen mukaan tutkijat ja taiteilijat voivat olla rehellisiä ja kriittisiä, sillä heitä eivät kahlitse taloudelliset voimat yhtä tiukasti kuin monia muita. Rehellisyys lienee silti hyvä pyrkimys kenelle tahansa, joka haluaa elää itsensä näköistä elämää.
  5. Taiteilijoilta voisi omaksua myös asioiden loppuun saattamisen taidon. Elämämme ”Kaikki mulle heti” -aikaa, mutta taiteilijat tietävät, että joihinkin asioihin nyt vain menee hiukan enemmän aikaa. Kirjan kirjoittaminen voi vaatia kaksi vuotta tai seitsemän vuotta. Jos ei ole nöyrä tekemään tarvittavaa määrää työtä, ei synny hyvää tulosta, sillä vasta hionta luo todellisen laadun.
  6. Olennaiseen keskittyminen. ”Kyky keskittyä on tulevaisuuden älykkyysosamäärä”, Tukiainen summaa.