Sinun vai minun ruokatililtä nämä tomaatit? Kuvat: Shutterstock
Sinun vai minun ruokatililtä nämä tomaatit? Kuvat: Shutterstock

Me Naiset selvitti viiden erilaisen kodin ruokaostokset yhdeltä kuukaudelta. Miten paljon rahaa meneekään syömiseen?

Kerroimme taannoin suomalaisesta kulinaristiparista, joka syö hyvin – mutta alle 60 eurolla viikossa. Se tarkoittaa noin 240 euroa kuukaudessa, 120 euroa henkilöltä.

Monen ei tarvitse miettiä kulinaristiparin tavoin yhtä tarkkaan, mitä ruokakaupastaan ostaa. Keskimäärin suomalaiset käyttävät ruokailuun 12 prosenttia käytettävissä olevista nettotuloistaan.

Viisi eri ruokakuntaa laski Me Naisten pyynnöstä tiliotteistaan kuukauden elintarvikeostoksensa. Neljä viidestä taloudesta osoittautui melko huolettomiksi ruokashoppailijoiksi. Menojen perusteella vähiten ruokaan käyttää rahaa pihistelijä, joka saattaa syödä ulkona kolmekin kertaa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

250–1462 euroa – niin paljon rahaa esimerkkitalouksilla kuluu ruokaan kuukaudessa. Ja näistä se koostuu:

”Kaksin ollessamme valmistimme mieheni kanssa enemmän aikaa vieviä ruokia, mutta nyt lasten kanssa teemme suoraviivaisemmin arkiruokaa.”

2 työssä käyvää aikuista ja 2 alle kouluikäistä lasta

Kuukauden ruokakulut:

1 462 euroa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleistä: ”Kululaskelma yllätti sekä minut että mieheni. Tarkastelujaksona oli toukokuu, johon sijoittui muutamia erityispäiviä, kuten vappu, äitienpäivä ja ystävien syntymäpäiviä, joiden vuoksi käytimme tavallista enemmän rahaa ulkona syömiseen ja juomiseen sekä osittain myös ruokakuluihin kotona järjestettyjen juhlien vuoksi.

Asumisen jälkeen ruokamenot ovat selvästi merkittävin menoerä, ja ne haukkaavat huomattavan osan nettotuloistamme. Ruokamenoihimme kuuluvat myös alkoholi sekä muut kotitaloustarvikkeet, kuten vaipat ja pesuaineet.”

Ruokasuunnittelusta: ”Suunnittelemme ruokamenoja siten, että vuorottelemme mieheni kanssa ruokien ostamisessa ja valmistamisessa vuoroviikoittain. Pyrimme keskittämään ostoksia säästösyistä Lidliin ja Prismaan, mutta tiliote paljastaa, että liian usein tulee käytyä pienessä lähikaupassa noin 30 euron ostoksilla. Arjessa pienten lasten vanhempina isoon markettiin raahautuminen tuntuu joskus työläältä. Tiliotteen perusteella käymme useamman kerran viikossa kaupassa.

Ostamme aina luomumaitoa ja -lihaa, mikä tietysti kasvattaa hieman ruokamenojamme. Kaksin ollessamme valmistimme mieheni kanssa enemmän aikaa vieviä ruokia, mutta nyt lasten kanssa teemme suoraviivaisemmin niin sanottua arkiruokaa, ja viikonloppuisin haemme usein esimerkiksi intialaista lähiravintolasta. Toki joskus meilläkin syödään eineksiä – varsinkin lihaperunasoselaatikko on lasten herkkua.”

Mitä voisi tehdä toisin? ”Jossakin vaiheessa yritin lanseerata kotiimme K-citymarketin palvelua, jossa ruuat kannetaan kotiovelle. Ilmaisen kotiinkuljetuksen saamiseksi pitäisi kuitenkin ostaa ruokaa ja muita kotitaloustarvikkeita 130 eurolla. Tämä tuntui meistä kalliilta, mutta tämän laskelman valossa säästäisimme, mikäli keskittäisimme ruokaostokset kerran viikossa tilattavaan jättierään, joka kannetaan meille kotiin. Syksyllä aion ottaa tämän käyttöön meillä!”

Superfoodilla superpäivä? Kuva: Shutterstock
Superfoodilla superpäivä? Kuva: Shutterstock

2 opiskelijaa, jotka ovat kesätöissä

Kuukauden ruokakulut:

800 euroa

Yleistä: ”Emme suunnittele ruokaostoksiamme erityisen tarkkaan, mutta yritämme tehdä ruokaa, jota voisi syödä useampanakin päivänä, niin ei tarvitse ravata kaupassa jatkuvasti. Ruokakulumme ovat noin 25 prosenttia tuloistamme, ja se on ok. Meistä kahdesta minä olen enemmän ruokahifistelijä kuin puolisoni, ja kiinnitän huomiota siihen, mitä syön ja että ruoka on terveellistä. Saatan tehdä muutoksia niiden terveellisyyden mukaan eli keksin superfoodeja, joita on pakko ostaa. Kumppani ei välitä niin paljon näistä asioista, vaan hän syö, sitä mitä on.”

Ruokasuunnittelusta: ”Kunnon kauppareissuja teemme 2–3 kertaa viikossa ja käymme myös joskus viereisessä kaupassa hakemassa leipäpussin tai muuta tärkeää. Siirrämme rahaa ylimääräiselle S-tilille ruokamenoja varten.

Hyvin usein teemme simppeliä ruokaa ja ostamme peruseineksiä, kuten paljon voileipiä, hedelmiä, karjanpiirakoita. Viikonloppuisin teemme parempaa ruokaa jälkkäreineen. Huolehdimme, ettemme osta liikaa mitään ruokaa, koska emme halua laittaa ruokaa roskiin.

Ravintoloissa käymme syömässä vain merkkipäivinä tai jos viikonloppuna sattuu huvittamaan, eli korkeintaan kerran viikossa.”

Mitä voisi tehdä toisin? ”Meillä ei ole nyt varsinaisesti mitään tiettyä, mistä ei voisi tinkiä, mutta yleisesti emme luovu siitä, että ruokaa on aina paljon. Eli kotoamme löytyy aina leipää, hedelmiä, jogurttia ja muuta tarpeellista. Ehkä eri vaihtoehtoja merkkien välillä voisi katsoa enemmän ja ostaa jotain halvempaa. Usein tottumuksesta tulee ostettua ruokia, joista on varmasti halvempia versioita.”

Omat porkkanat pienentävät eläkeläisen kauppakuluja. Kuva: Shutterstock
Omat porkkanat pienentävät eläkeläisen kauppakuluja. Kuva: Shutterstock

2 puolieläkeläistä

Kuukauden ruokakulut:

600 euroa

Yleistä: ”Ruokamenomme ovat noin 15 prosenttia nettotuloistamme. Ruokaostoksilla käyn 2–3 kertaa viikossa. Keskitän ostokseni yhteen kauppaketjuun ja saan sieltä bonuksia.”

Ruokasuunnittelusta: ”Yleensä suunnittelen ruuat ja ruokaostokset muutamaksi päiväksi kerrallaan.

Ruokaa teen itse lähes päivittäin. Keittoja ja laatikoita teen kuitenkin pariksi päiväksi kerrallaan. Marjoja poimimme itse pakastimeen, ja kesällä saan kaikki kasvikset omasta puutarhastani. Syömme harvoin ulkona, ehkä pari kertaa vuodessa.”

Mitä voisin tehdä toisin? ”En halua tinkiä ruuan laadusta. Katson, että ruoka on monipuolista, eli ruokavaliossani on marjoja, vihanneksia, hedelmiä, lihaa ja kalaa sekä maitotuotteita. Valitettavasti mieheni tekee usein heräteostoksia, ja hän kantaa kotiin välillä herkkuja sekä kalliimpia lihoja.

Tarjouksia hyödynnän jonkin verran, mutta en kuitenkaan riittävästi. Sitten kun jään eläkkeelle, katson varmaan muidenkin kuin K-kauppojen tarjoukset. S-etukortinkin hankin hiljattain vain tarjousten takia.”

”Mieheni tekee usein heräteostoksia ja hän kantaa kotiin herkkuja.”

Anna meille meidän jokapäiväinen jäätelömme. Kuva: Shutterstock
Anna meille meidän jokapäiväinen jäätelömme. Kuva: Shutterstock

1 työssä käyvä opiskelija

Kuukauden ruokakulut:

400 euroa

Yleistä: ”Suunnittelen ruokaostokseni tosi vaihtelevasti. Joskus teen listan, joskus menen fiiliksellä, mutta yleensä aina pyrin käymään Lidlissä. Noin neljännes ruokakuluistani menee alkoholiin.”

Ruokasuunnittelusta: ”Käyn kunnon ostoksilla pari kertaa viikossa ja päivittäin ostamassa jotain pientä. Tavallisesti teen ruokaa päivittäin kotona, mutta Helsinkiin muuton jälkeen ulkona syöminen on lisääntynyt. Käyn rennommin kaupassakin.  Nyt teen ruokaa pari kertaa viikossa ja syön kaksi kertaa viikossa ulkona sekä haen töihin lounassalaatit.”

Mitä voisi tehdä toisin? ”Voisin syödä vähemmän ulkona ja vähemmän valmisruokaa, ostaa halvempia lounaita ja vähemmän jäätelöä.”

Sushiannos – pihistelijän ainoa ruoka tänään? Kuva: Shutterstock
Sushiannos – pihistelijän ainoa ruoka tänään? Kuva: Shutterstock

”Kävin monena iltana kello 21.00:n jälkeen ruokaostoksilla, koska silloin lähikaupastamme saa alennustuotteet -60 prosenttia halvemmalla.”

1 työssä käyvä aikuinen ja 1 koira

Kuukauden ruokakulut:

350 euroa

Yleistä: ”En pidä kirjaa ruokamenoistani. Ne ovat hyvin vaihtelevat. Joinakin kuukausina ruokaan saattaa mennä 600–700 euroa, mutta toukokuussa kulutin säästösyistä ruokaan vajaa 300 euroa. Päälle tulevat koiran ruuat ja herkut, noin 50 euroa. Alkoholia en käytä. Yllätyin, kuinka vähällä voi tulla toimeen jo tarkkailemalla alennuksia.”

Ruokasuunnittelusta: ”Suurin menoerä on arkisin työpaikan lounas, 6,80 euroa. Mutta en harrasta sitä jokaisena työpäivänä, vaikka se onkin laadukas ja ravitseva. Välillä käyn hakemassa kaupasta salaatin, proteiinipatukkoja tai hyödynnän ResQ-palvelua. Siellä ravintolat ja kahvilat myyvät saman päivän ylijäämäruokaa yli puolet halvemmalla. Esimerkiksi sushisetin saa 4–5 eurolla ja kanacurryn voi saada kolmella eurolla. Smoothien ja avokadoleivän olen saanut kahdella eurolla.

Toukokuussa en syönyt kovin usein työpaikalla ja kävin monena iltana kello 21.00:n jälkeen ruokaostoksilla, koska silloin lähikaupastamme saa alennustuotteet -60 prosenttia halvemmalla.

Yleensä saatan syödä kolme kertaa päivässäkin ulkona: aamutee ja -puuro työpaikalla tai kahvilassa, lounas sekä illallinen. Mutta alennuksia hyödyntäen se tulee joskus halvemmaksi kuin että ostaisin raaka-aineet ja tekisin pelkästään itselleni ruokaa.

Kaupassa myös helposti sortuu ylimääräisiin ostoksiin, jos vaikka haluaa kokeilla jotain uutuustuotetta. Mutta kun ostaa vaikka ison salaatin suoraan kahvilasta, saa siitä usein 1,5–2 ruoka-annosta, säästää aikaa ja saa nauttia kauniista kattauksesta.”

Mitä voisi tehdä toisin? ”Kesällä ostan usein kotimaisia kasviksia ja marjoja torilta välipalaksi. Ne maksavat paljon enemmän kuin ulkomaiset kasvikset ja hedelmät. Lisäksi käytän ruokavaliossani pähkinöitä, siemeniä ja superfoodeja.

Kun lopetin kahvin juomisen, haluan nauttia laadukasta vihreää teetä, mielellään matchaa joka päivä. Siitä ja proteiinipatukoista voisin yrittää tinkiä, varsinkin kahvilassa nautitusta teestä, mutta etenkin kesällä haluan pitää kiinni tuoreista marjoista ja kasviksista.”

Kysely

Paljonko kotitaloudessaanne kuluu rahaa kuukaudessa ruokaan ja juomaan?

501–700 euroa
501–700 euroa
20.7%
401–500 euroa
401–500 euroa
16.0%
301–400 euroa
301–400 euroa
14.0%
201–300 euroa
201–300 euroa
13.2%
701–900 euroa
701–900 euroa
11.9%
151–200 euroa
151–200 euroa
7.6%
1001–1500 euroa
1001–1500 euroa
6.1%
101–150 euroa
101–150 euroa
3.7%
901–1000 euroa
901–1000 euroa
2.3%
51–100 euroa
51–100 euroa
2.2%
1501–2000 euroa
1501–2000 euroa
0.9%
Alle 50 euroa
Alle 50 euroa
0.6%
Yli 2000 euroa
Yli 2000 euroa
0.2%
Ääniä yhteensä: 768
Sisältö jatkuu mainoksen alla