Vaikka Marina Seligsonilla on joskus huonoja päiviä, mieli on syöpähoitojen loppumisen jälkeen hyvä.
Vaikka Marina Seligsonilla on joskus huonoja päiviä, mieli on syöpähoitojen loppumisen jälkeen hyvä.

Rintasyöpädiagnoosi tuli yllätyksenä, sillä edes kaksi mammografiakuvausta eivät paljastaneet syöpää.

Turkulainen Marina Seligson kävi viime vuoden toukokuussa mammografiakuvauksessa. Kyseessä oli tavallinen määräaikaisseulonta, koska Seligson oli täyttämässä 50 loppuvuodesta. Seulonnan tulos oli puhdas.

Toinen rinta oli kuitenkin jo muutaman vuoden ajan tuntunut oudolta ja erikokoiselta kuin toinen. Minkäänlaista pattia Seligson ei ollut huomannut kädellä kokeillessa. Kummallisen tuntuman selityksesi annettiin, että rinnat nyt välillä ovat erimuotoiset ja rintakudos voi olla toisilla erilaista kuin toisilla.

– Oli ihan sattumaa, että aloin itse epäillä, voisinko kuitenkin olla sairastunut. Toinen rinta oli niin oudon oloinen, ja ystäväkin oli sairastunut rintasyöpään kesällä, Seligson sanoo.

Saman vuoden elokuussa Seligsonille diagnosoitiin rintasyöpä.

Diagnoosi pysäytti

Seligsonin syöpähoidot loppuivat viime viikolla. Hoitoja kerääntyi noin puolen vuoden aikana kymmeniä: sytostaattihoitoja kuusi ja sädehoitoja 26 kertaa.

Sairauden diagnosointiprosessi oli erikoinen. Toukokuussa ja elokuussa tehdyt mammografiakuvat olivat puhtaat, vasta ultraäänitutkimuksessa selvisi, että jotain kummallista rinnassa on. Tosin vielä silloinkaan ei tiedetty, mitä.

Ultraäänen ja ohutneulanäytteen oton jälkeen selvisi, että Seligsonilla on hormonaalinen rintasyöpä, lobulaarinen karsinooma. Lääkärin mukaan kymmenellä prosentilla naisista, joilla todetaan rintasyöpä, rintakudos on niin tiheää, ettei mammografia näytä syöpää ollenkaan.

– Diagnoosin saaminen oli pysäyttävä kokemus. En ollut koskaan kuullutkaan, että voisi olla mahdollista, että mammografia ei näytä kaikkea. Olin uskonut mammografiaan kuin vuoreen, Seligson sanoo.

”En ollut koskaan kuullutkaan, että voisi olla mahdollista, että mammografia ei näytä kaikkea.”

Seligsonin sairastamassa syövässä kasvaimessa on usein lauttamainen rakenne, jota ei helposti tunne kädellä tai tunnista kasvaimeksi.

– Kuvissa kasvain näytti piparkakkutaikinalta, jossa on paljon kardemummaa, Seligson sanoo.

Diagnoosin jälkeen Seligsonille ei osattu kertoa, kuinka kauan syöpä oli ollut hänellä - mahdollisesti jo vuosia.

Idea New Yorkin muotiviikoilta

Yllätykset syövän laadusta jatkuivat diagnoosin jälkeenkin.

– Syövän kasvaimen uskottiin olevan pieni ja paikallinen. Jo magneettikuvassa kuitenkin todettiin kasvaimen olevan puolta suurempi ja syövän levinneen myös kainalon imusolmukkeisiin. Kuukauden päästä diagnoosista pääsin leikkaukseen, jossa syöpäkudosta havaittiin olevan luultua enemmän, Seligson sanoo.

Syöpähoidot olivat rankkoja. Pahimpien sytostaattihöyryjen lomassa Seligson törmäsi sattumalta netissä videoon New Yorkin muotiviikoilta, jonka viimeisenä sisääntulona olivat syöpäsairaat potilaat. 

– Video oli koskettava ja täynnä iloa, vaikka oltiinkin rankan asian äärellä, Seligson sanoo.

Pätkästä syttyi idea: tällainen pitäisi järjestää myös Suomessa.

Helppo tapa auttaa

Seligson lähetti Facebookissa muutamille ystävilleen viestin, jossa hän kysyi, olisiko joku kiinnostunut lähteä järjestämään syöpää sairastavien hyväksi muotinäytöstapahtumaa. Mitä tahansa syöpää nyt tai aiemmin sairastaneet iästä riippumatta saavat toimia malleina. Päivän ajan he saavat olla ”oman elämänsä supermalleja”.

– Sain nopeasti monta yhteydenottoa aktiivisilta turkulaisilta naisilta, ja keräsimme hyvän porukan kasaan. Lupauduin itse malliksi ja auttavani siinä, missä jaksan, Seligson sanoo.

Malleja tapahtumaan löytyi puskaradion kautta lopulta 12: noin 30–75-vuotiaita naisia sekä yksi mies. Mallien joukossa on järjestäjien tuttuja, tutun tuttuja, ystäviä ja sukulaisia. Täysin vapaaehtoistyöllä, lahjoituksilla ja Facebook-mainonnalla järjestetty tapahtuma sai nimekseen Face the cancer. Jokainen malli jakaa tapahtumassa oman tarinansa niin tarkasti, kuin haluaa sitä avata – eli antaa kasvot sairaudelle, Seligson selittää.

”Lupauduin itse malliksi ja auttavani siinä, missä jaksan.”

– Tapahtuman on tarkoitus tarjota koko päivän mukava ja iloinen kokemus malleille. He pääsevät heti aamusta kauneushoitolaan, missä laitetaan nätiksi hiukset ja kynnet. Joillekin malleille tämä tarkoittaa, että peruukki ”tuunataan” juhlakuntoon, kun omaa hiusta ei ole.

Halukkuutta yhteistyöhön tapahtuman järjestämiseksi on tullut runsaasti yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä.

– On ollut ihan mielettömän hienoa, miten upeita vaateliikkeitä olemme saaneet mukaan näytökseen. On todella paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa, mutta jotka eivät tiedä, miten. Meitä auttaneet ihmiset ja yritykset saavat tällä tavalla hyvän mielen ja tukevat syöpään sairastaneita todella paljon, Seligson sanoo.

Face the cancer -muotinäytös järjestetään Turussa Aalto Yökerhossa keskiviikkona 17.5. Lippuja voi ostaa osoitteesta http://oma.syopasaatio.fi/roosa-nauha/5-6006. Tapahtumalla kerätään varoja rintasyöpätutkimuksen hyväksi.