Suomessa kymmenestä aikuisesta kuudella on kohonnut kolesteroli ja maailmanlaajuisesti mitattuna noin puolet maailman aikuisväestöstä kärsii samasta ongelmasta.

Korkea kolesteroliarvo on merkittävin sydän- ja sepelvaltimotautien riskitekijä ja valitettavasti myös yleinen ongelma. Suomessa kymmenestä aikuisesta kuudella on kohonnut kolesteroli ja maailmanlaajuisesti mitattuna noin puolet maailman aikuisväestöstä kärsii samasta ongelmasta. Siksi Benecolin uudet tutkimustulokset ilahduttavat varmasti monia.

Elintarvikkeissa käytettäviä kolesterolia alentavia ainesosia, kasvistanoliesteriä ja kasvisteroliesteriä, on aikaisemmin tutkittu yhtenä kokonaisuutena, jolloin niiden vaikutuksia on myös pidetty tasavertaisina. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että kasvistanolien ja -streolien kolesteroliarvoja alentavissa vaikutuksissa on sittenkin eroja.

Aiemmasta käsityksestä poiketen, suurempi päiväannos kasvistanoliesteriä tehostaa LDL- kolesterolin alenemista kaksinkertaisesti verrattuna kasvisteroliin. Nauttimalla tupla-annoksen, eli 4-5 grammaa päivässä, laskee kolesteroliarvo samassa suhteessa.

Kasvistanoliesteri on kasviperäinen ja täysin luonnonmukainen ainesosa, ja siksi turvallinen keino kolesterolin alentamiseen. Pysyvän vaikutuksen saa, kun tätä ainesosaa sisältäviä elintarvikkeita nauttii päivittäin ohjeiden mukaan.

Tällä hetkellä vain Benecol- tuotteet sisältävät kasvistanolia.

Teksti Riina Määttä Kuva iStock