Nukkuminen kannattaa, sen tietää nykyään moni menestynyt ihminen.
Nukkuminen kannattaa, sen tietää nykyään moni menestynyt ihminen.

Elämästä saa enemmän irti, kun välillä feikkaa ja muistaa pyytää apua.

University College Londonin tutkijat ovat selvittäneet, mitkä viisi asiaa yhdistävät menestyneitä ihmisiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan elämässä pärjää hyvin, jos on optimistinen, päämäärätietoinen ja tunnollinen. Itsehillinnästä ja tasaisesta tunne-elämästäkään ei myöskään ole haittaa.

Ihan hienoja ominaisuuksia varmasti nuo kaikki, mutta vähän epämääräisiä. Tässä konkreettiset vinkit vauraampaan ja menestyneempään elämään, olkaa hyvä:

1. Ennakoi valomerkki

Aina se yllättää ja keskeyttää hyvän illan – paitsi jos on oppinut olemaan tarkkana. Ilta ei lopu kesken, kun opettelet tarkkailemaan kelloasi ja hivuttautumaan baaritiskille juuri ennen valomerkkiä. Jos kannat samalla drinkit myös pöytäseuralaisillesi, menestys ihmissuhderintamalla on taattu.

2. Opettele ruotsia tai nai suomenruotsalainen

Jos toinen kotimainen sujuu, elämä voi olla paljon helpompaa. Ainakin voit päästä helpommin opiskelemaan, sillä ruotsinkielisille hakijoille on omat kiintiönsä ja koulunsa.

Yle uutisten mukaan ruotsinkielisistä nuorista puolet pääsi opiskelemaan korkeakouluun, kun suomenkielisistä vain joka kolmannelle aukesivat opinahjon ovet. Tulevaisuudessa ruotsinkielisten lääkärien, juristien ja opettajien koulutuspaikkoja tullaan vielä lisäämään!

3. Pyydä apua

Älä murehdi yksin tai kuvittele osaavasi kaikkea, kun ympärillä on aina ihmisiä, joilta voit pyytää apua.

Avun pyytäminen on ehkä kaikkein tärkein taito mitä elämässä pärjäämiseen ja menestymiseen tulee. Se voi olla helpompaa, jos ajattelet, että toinen saattaa auttaa ihan mielelläänkin, koska tuntee siinä itsensä tarpeelliseksi ja hyödylliseksi.

4. Feikkaa sopivasti ja opettele multitaskaamaan

Välillä on pakko feikata, että tekee kaiken täysillä (vaikka tekeekin monta asiaa huonosti). Jos opit tekemään samaan aikaan monta asiaa; esimerkiksi kirjoittamaan kauppalistaa, paistamaan jauhelihaa, lohduttamaan yhtä lasta, auttamaan toista matikanläksyissä ja kuuntelemaan uutisia, kaikilla on hyvä mieli.

5. Avaa suusi ajoissa

Jos osaat avata suusi ja kertoa, mitä haluat, sinun ei tarvitse padota passiivis-aggressiivista katkeruutta sisääsi.

6. Opettele käyttämään HSL:n uusia lipunlukijoita

Sen piti olla parannus, mutta toisin kävi. Monella helsinkiläisellä kylmä hiki virtaa bussiin tai metroon noustessa, koska edessä on päivän pahin rasti: missä järjestyksessä nappeja uusissa lipunlukijoissa painellaankaan? Miten paljon ihanammin päiväsi alkaisikaan, jos tekisit kotiläksysi ja voisit kuulua noihin sujuvasti bussiin lipuviin matkustajiin, jotka eivät tuki etuovea jumittaessaan automaatilla.

7. Opettele avaamaan karkkipussi niin, ettei sen sisältö leviä pitkin lattiaa

Mikään maailmassa ei ärsytä yhtä paljon kuin pitkin lattioita pyörivät karkit. Tai ehkä se, ettei tiedä, kehtaisiko niiden perään lähteä ryömimään leffateatterin penkkien väliin.

8. Osta lentoliput ajoissa ja halvalla

Toiset matkustavat ympäri maailmaa pikkubudjetilla, toiset maksavat itsensä kipeäksi ostamalla lentoliput viime tipassa tai väärille päiville. Edullisten lentojen hankkiminen on taitolaji, jossa voi kehittyä. Tiesitkö esimerkiksi, että yleensä kaikkein halvimmat lennot ostetaan tiistaina ja tiistaiksi?

9. Tunnista kypsät avokadot

Antaako hedelmä aavistuksen verran periksi, kun puristat sitä hellävaroen kädessäsi? Helppo kikka, ja kun sen osaat, et enää ikinä joudu nyhräämään raakaa avokadoa.

10. Nuku

Nukkuminen ja aikaisin yöpuvulle meneminen eivät enää ole laiskuuden tai tylsyyden merkki. Tällä hetkellä mikään ei ole trendikkäämpää kuin pitkään nukkuminen. Jos sen nimeen vannovat maailman huippujohtajat, sopii se varmasti sinullekin!