Ulla-Riitta ja Juuso Koskinen saivat Vivian-vauvan heinäkuussa. Vili-poika aloitti koulun tänä syksynä. Kuva: Liv
Ulla-Riitta ja Juuso Koskinen saivat Vivian-vauvan heinäkuussa. Vili-poika aloitti koulun tänä syksynä. Kuva: Liv

Toisenlaisten äitien Ulla-Riitta Koskinen suunnittelee tahdin hidastamista monen kiireisen yrittäjävuoden jälkeen.

Toisenlaisten äitien eilisessä jaksossa seurattiin kiireisen yrittäjän Ulla-Riitta "Umppu" Koskisen, 32, arkea. Kampaaja ja entinen fitnesskilpailija ei ehtinyt jäädä lapsen kanssa kotiin, vaan suunnisti nopeasti synnytyksen jälkeen Vivian-vauvan kanssa työpaikalle.

– Ei vain luonne anna periksi, että lojuisin kotona jonkun toisen elätettävänä, hän perusteli päätöstään jaksossa.

Lisäksi Umpun omistaman kampaamon kulut pyörivät koko ajan, vaikka hän onkin äitiyslomalla. Ulla-Riitan kertoo, että hänen mielestään töissä käyminen lapsen ollessa pieni on myös ammatinvalintakysymys.

– Alallani asiakkaat ovat aina asiakkaita, ja kun he löytävät hyvän kampaajan eivät he tästä mielellään luovu. Minunkin pisimmät asiakassuhteeni ovat säilyneet 90-luvulta asti, hän sanoo.

Olisiko hän kuitenkin vain lapsen kanssa kotona, jos asiakkaat tai raha eivät velvoittaisi työpaikalle?

– Varmasti tekisin jonkin verran töitä, mutta en ehkä niin paljoa kuin nyt. Olen aktiivinen ja monessa aina mukana, niin tuntuu, että kun ei ole mitään tekemistä, minä ihan lamaannun. En usko, että se olisi minun juttuni, hän kertoo nyt, kun Vivian on kahden ja puolen kuukauden iässä.

Suunnitelmissa tahdin hidastaminen

Tänä syksynä perheen arki muuttui myös siksi, että esikoinen Vili aloitti koulun. Vaikka Ulla-Riitta on äitiyslomalla, hän herää joka aamu kelloon ja katsoo, että Vili lähtee kouluun. Muutaman tunnin koulupäivän jälkeen tehdään läksyt ja katsotaan seuraavan päivän jutut valmiiksi. Kahden lapsen kanssa aika ei käy pitkäksi. Lisäksi Umppu on alkanut valmentaa nuoria voimistelijatyttöjä.

Ulla-Riitan äitiysloma kestää huhtikuulle, mutta hän kertoo tekevänsä tällä hetkellä töitä yhdestä kolmeen päivään viikossa. Hän hoitaa yrityksen paperiasioita myös kotoa käsin. Onneksi myös aviomies Juusosta on apua yrityksen pyörittämisessä.

Kun Vivian menee hoitoon, Umppu aikoo hidastaa hieman tahtia entisestä, sillä raskaanakin hän kertoo välillä tehneensä 70-tuntisia työviikkoja. Hän suunnittelee, että alkaisi tehdä neljää pitkää työpäivää viikossa ja olisi kolme kokonaan vapaalla.

– Ehkä on syytäkin himmata. Paljon on kiinni kuitenkin siitä, montako meitä on tuolla liikkeessä töissä. Muutoksia voi aina tapahtua.

Älä valita vaan toimi

Hän on kirjoittanut yrittäjän arjesta usein myös blogissaan.

– Ohjelmassakin halusin tuoda esille, varsinkin nyt kun taloudessa pitää leikata, että kaikki eivät pelaa samanlaisilla nappuloilla. Olisi hirveän tärkeää arvostaa niitä etuja, joita saa.

Hän on tehnyt yrittäjänä töitä jo kymmenisen vuotta, ensin toiminimellä ja viiden vuoden ajan omassa kampaamossaan. Pahimman taantuman aikaan hän joutui vaihtamaan pienempään liiketilaan, jotta yrityksen kulut pysyvät aisoissa. Hän saa lisätuloja myös blogin kirjoittamisesta.

– Vaikka yrittäjyys on vapaata ja ihanaa, on se tässä maassa myös helvetin kallista. Mutta nyt lainat on maksettu ja kaikki alkaa olla helpompaa ja pystyy vähän rauhoittumaan.

Taloushuolien kanssa kamppailevia hän kehottaa toimimaan.

– Itse olen sellainen ihminen, että jos jokin asia on huonosti niin teen sille heti jotain. Turha siihen tuleen on jäädä makaamaan. Tuntuu, että Suomessa yksi suurimmista ongelmista on, että ihmiset vain valittavat mutta eivät tee asioille mitään.

Käkätti

Toisenlaisten äitien kiireinen yrittäjä Ulla-Riitta: ”En jäisi kotiin, vaikka se olisi mahdollista”

Ei kenenkään valintoja ole syytä arvostella. Vaikka itsestäni tuntuukin ihan nurinkuriselta tehdä töitä kun vauva on pieni mutta höllätä sitten kun laittaa hänet hoitoon. Se on se yleisin asia kuitenkin mitä vanhana katuu, ettei antanut lapsille aikaa kun he olivat pieniä. Kukaan ei mieti, että olisinpa tehnyt enemmän töitä. Lapsuus on ohikiitävä hetki, muistetaan kaikki nauttia pikkuisten joskus rasittavastakin seurasta. :)
Lue kommentti