Vaelluskaveri on yksilöllinen valinta. Vaellusnoviisin kannattaa kenkäkaupassa pohtia tarkkaan, mihin kenkiä tarvitsee.

Vaelluskaveri on yksilöllinen valinta.

Salomon Quest D GTX

Ulkoiset avut: Kivanväriset, naiselliset, lenkkari­maiset ja jopa hiukan futuristiset. Naisille on oma malli.

Ensituntuma jalassa: Paksu ja pehmeä sisätop­paus tuntuu siltä kuin solmisi jalkaansa makuu­pussit. Kengissä yhdistyvät juoksu- ja vaellusken­kien ominaisuudet, mikä tarkoittaa keveyttä ja joustavuutta. Koska nyöritys alkaa hyvin alhaalta, kengät saa sidottua tukevasti jalkaan.

Kävelyfiilis: Pehmeät kengät eivät passaa epä­tasaisille alustoille, mutta tasaisella polulla voisi jopa juosta. Jyrkällä kalliolla ylöspäin mentäessä joustavuus on plussa, mutta pitkällä vaelluksella jalat väsyvät, kun joustavat kengät eivät tue riittävästi. Pohja pitää superhyvin.

Testiolosuhteet: Testaajalla ensimmäistä kertaa vaellus-kengät jalassa. Alla tasainen maasto ja kuivat polut.

Hinta 189 e
Arvosana 8,5

Lowa Lady GTX

Ulkoiset avut: Miehekkäät ja traktorimaiset, vaikka kengät on suunniteltu erityisesti naisille.

Ensituntuma jalassa: Sisätoppaukset ovat tukevat ja joustavat, ulkopuoli jäykkä ja kova. Iltin keskinuppi parantaa kiristystä, mutta koska nyöritys alkaa ylempää kuin monissa muissa kengissä, säätövara varpaiden kohdalta on pienehkö.

Kävelyfiilis: Näillä voisi painella vaikka kuuhun, eikä mikään ufoa pienempi takuulla tuntuisi jalan alla! Pohjat pitävät loistavasti kallioilla, mutta ketterä pitkospuilla urheilu on hankalaa. Pakkaseen ja purossa kävelyyn aivan omiaan.

Testiolosuhteet: Aloittelija tarpoi haastavissa maastoissa Kolin Herajärven kierroksella.

Hinta 260 e
Arvosana 9+

Merrell Outbound Mid GTX

Ulkoiset avut: Vaelluskengäksi siro ja kevyeh­kö. Punainen väri ja huoliteltu muotoilu hive­levät silmää.

Ensituntuma jalassa: Ensiaskelluksella napakka, jopa kova. Nilkan ympärillä tukevat pehmusteet. Nyörityksen ansiosta istuu kapeaan jalkaan tukevasti. Pyöreät nauhat ovat niin liukkaat, että rusetit eivät tahdo pitää niin millään.

Kävelyfiilis: Kuin laittaisi traktorin renkaat jalkaan. Eivät lipsu alla pienet sorakivet, ei haittaa höttöinen kanervikko. Nilkkatuki painoi aluksi ikävästi nilkan yläpuolelta mutta osoitti arvonsa ylämäissä. Erinomainen iskun­vaimennus. Kävely tuntuu har-vinaisen kevyeltä ja rullaavalta.

Testiolosuhteet: Ensikertalaisen jaloissa Rukan rinteillä.

Hinta 219 e
Arvosana 9,5

Suutariin!

Parinsadan vaelluspopot pysyvät hengissä jopa kymmenen vuotta, ja pienet viat kannattaakin korjauttaa. Espoon Leppävaarassa sijaitseva Gallerian Suutari on erikoistunut nimenomaan vaelluskenkiin.
Konstaapelinkatu 4, (09) 5714 5500.