Nykyään työmatkapyöräilijää hemmotellaan näteillä ja näpsäköillä laukuilla, jotka muis­tuttavat mitä tahansa kaupunkikelpoista ke­säkassia tai läppärilaukkua.

Työmatkafillaristin pyörälaukku on kaunis ja käytännöllinen. Kaukana ovat ajat, jolloin pyörälaukut olivat rinkkamaisia säkkejä, joita sai köyttää monimutkaisilla virityksil­lä fillariin – eikä puhettakaan, että moisen möllykän olisi kehdannut kantaa toimistoon. Nykyään työmatkapyöräilijää hemmotellaan näteillä ja näpsäköillä laukuilla, jotka muis­tuttavat mitä tahansa kaupunkikelpoista ke­säkassia tai läppärilaukkua.

Helkama Mirte

Miltä näyttää? Täti Monikan käsi­laukulta. Naisellinen ja sievä, mutta musta-valkovärityksen ansiosta ei liian romanttinen. Pitää muotonsa ja pysyy nätisti maassa pystyssä, kun nostaa fillaria telineeseen. Yksi testaaja kaipasi olkahihnaa; toinen tykkäsi, että tämän mallista veskaa pitää nimenomaan kantaa käsikahvasta.

Mitä mahtuu? Ei tilajättiläinen, mutta kyllä tänne vaihtovaatteet tai sinkkunaisen ruokaostokset so­pivat (erityisesti maito-ja jogurtti­purkit pysyvät tukevasti pystyssä). Jämäkät reunat eivät jousta, joten pakkaamisessa ei ole pelivaraa. Sisäpuolella pieni vetskaritasku. Ulkopuolellakin saisi olla tasku.

Miten kiinnitetään? Kahdella koukulla. Koska laukkua ei saa lu­kittua paikalleen, isoissa töyssyissä se pomppii hieman. Plussaa mallin kapeudesta: vaikka laukun kiinnit­tää tarakan etuosaan, ajaessa jalka ei osu siihen.

Hinta 55 e
Arvosana 9+

Crescent Spectra Mondi Joy

Miltä näyttää? Koululaukulta. Asiallinen ja ketään ärsyttämätön väri ja kuosi. Eläintenystävää ilah­duttaa vihreä koristegekko. Vaalea väri arveluttaa: jo huulikiilto tarttui pintaan, joten laukku sotkeentu­nee herkästi. Kantokahva ja irro­tettava olkahihna, joka kannattaa ajon ajaksi sujauttaa laukun sisään, jotta ei mene pinnojen väliin.

Mitä mahtuu? Passeli työlaukku: uumeniin mahtuu sekä pieni käsilaukku että läppäri tai treenivaat­teet. Pehmeä materiaali antaa periksi, joten laukkuun voi tunkea vähän ylimääräistäkin. Pohjan ja päätyjen irrotettavat kovikkeet pitävät kamat ojennuksessa. Tas­kuja piisaa sisä-ja ulkopuolella niin vesipullolle, nenäliinoille kuin pik­kutavarallekin.

Miten kiinnitetään? Kahdella koukulla, lisäksi tarranauhavarmis­tus. Koska laukkua ei saa kiinnitet­tyä alhaalta, se kolahtelee kovassa rytkeessä hieman.

Hinta 69 e
Arvosana 10-

Ortlieb Back-Roller Classic

Miltä näyttää? Sporttinen laukku saa tuntemaan itsensä pro-pyö­räilijäksi. Valkoisesta väristä huoli­matta turvallinen valinta kurakelei­hin, koska vedenpitävä materiaali on helppo huuhtaista puhtaaksi. Kantokahva ja olkahihna.

Mitä mahtuu? Vaikka koko perunasato! Tilaa riittää ja materiaali joustaa, joten kassi imaisee niin treenikamat, vaihtovaatteet, sade­varusteet kuin kauppaostoksetkin. Tosin kaikki on säkissä yhtenä mylläkkänä. Sisäpuolella kaksi sivu­taskua, joista isommassa paperit pysyvät suorina. Lisävarusteena kassin ulkopuolelle voi hankkia verkkotaskun tai vesitiiviin taskun.

Miten kiinnitetään? Hoksaustesti tässäkin: kiinnityskoukut aukeavat kantohihnasta nostamal­la. Mukana tulee säätöpalat, joilla koukut saa fiksattua sopimaan eripaksuisiin telineisiin. Alaklipsi lukitsee kassin paikoilleen.

Hinta Laukkupari 120 e. Lähes kaikki jälleenmyyjät myyvät lauk­kuja yksittäin, jolloin hinta on 60 e.
Arvosana 9 ½

Tiedustelut Crescent / Cycleurope 09 849 2055, Helkama-Velox 019 280 6280, Ortlieb / North-West Import 0400 538 096.

Teksti Miia Vatka Kuvat Jarno Kovamäki