Sportin toimittaja testasi kolme epäsuoraa kuntotes­tiä. Epäsuora testi sopii hyvin sekä liikuntaa aloittele­valle että aktiivikuntoilijalle.

Kestävyyttä mittaavat kuntotestit jaetaan suoriin ja epäsuoriin. Suorissa testeissä kuntopyörällä polkiessa tai juoksumatolla pinkoessa mitataan maskilla hengityskaasut ja keuhkotuuletus. Rasitusta nostetaan as­teittain maksimiin ja hapenkulutus mitataan tarkasti.

Epäsuora testi sitä vastoin on aina vain arvio, joka perustuu oletukseen, että kulutettu happi ja työteho sekä syke ovat suorassa suhteessa toisiinsa. Testi teh­dään ilman kuonokoppaa, ja sykkeet nostetaan lopussa vain noin 85 prosenttiin maksimista.

Sportin toimittaja testasi kolme epäsuoraa kuntotes­tiä. Epäsuora testi sopii hyvin sekä liikuntaa aloittele­valle että aktiivikuntoilijalle.

Kisakallion urheiluopiston kuntotesti

Sisältää: Ennakkotietokysely, Inbody-kehonkoos­tumusmittaus, 12 min. polkupyöräergometri, liikkuvuustesti (sivutai­vutukset ja käsien vienti ylös pään taakse seinään), vatsalihastesti (istumaan­nousut), reisitesti (kyykky­jä sormenpäät lattiaan), käsi-ja selkälihastesti (punnerrukset), yksilölli­nen palaute ja harjoitte­luohje.

Tuntuu: Testissä tulee kunnolla hiki. Kyykyt tun­tuvat seuraavana päivänä polvissa.

Kesto: Tunti + palaute

Tulos: Kuntoni, kehoni koostumus, liikkuvuus ja lihasvoima ovat erinomai­set. Pääsen seitsemästä kuntoluokasta ylimpään. Rasvaprosenttini on tässä testissä alhaisimmillaan: olen kuulemma jo siinä rajoilla, häiriintyykö hor­monitoiminta pienistä lukemista.

Ekstraa: Saan tietää paitsi maksimisykkeeni myös päivittäisen perusaineen­vaihduntani kilokaloreissa. Selviää, että vasemmassa jalassani on enemmän lihasta kuin oikeassa.

Hinta 95 e
Lisätiedot Kisakallion Urheiluopisto (019) 31 511.

Vierumäen urheiluopiston peruskuntokartoitus

Sisältää: Ennakkotietokysely, rasvaprosentin ja vyötärönympäryksen mittaus (rasvaprosentti pihdeillä), painoindeksi, 12 min. polkupyöräergometri, liikkuvuustesti (sivutaivutukset ja käsien vienti ylös pään taakse sei­nään sekä lonkan koukis­tajien venytys), vatsalihas­testi (istumaannousut), reisitesti (kyykkyjä sor­menpäät lattiaan), käsi-ja selkälihastesti (punner­rukset), yksilöllinen palau­te sekä harjoitteluohje.

Tuntuu: Hikoiluttaa ja hengästyttää.

Kesto: Tunti + palaute

Tulos: Kuntoni ja vyö­tärönympärykseni erin­omaiset, liikkuvuus hyvä. Lihakset eivät olekaan niin terästä kuin Kisakalliolla: vatsalihakset ovat hyvät mutta kädet keskitasoa ja jalkalihakset välttävät.

Ekstraa: Saan harjoittelu­vinkkien lisäksi kotivenyt­telyohjeet.

Hinta 99 e
Lisätiedot Vierumäen liikunta- ja terveysklinikka (03) 8424 1068.

Polarin kehon ikä -kartoitus, 4-event

Sisältää: Ennakkotietokysely, leposyketesti, verenpainemittaus, rasva­prosentti (bioimbedanssi-laitteella), venyvyystesti (soutulaitteen näköisellä vempeleellä), 5 sek. hauis­testi (staattisella pitely­laitteella), vatsalihastesti (istumaannousut), reisi­testi (staattinen pito selkä seinää vasten, polvissa 90 asteen kulma), yksilöllinen palaute ja harjoitteluoh­jelma.

Tuntuu: Kevyt testi ei vaa­di välttämättä edes urhei­luvaatteita. Leposykkeet mitataan pötkötellessä. Vain reisipidoissa ja vatsa­rutistuksissa pitää vähän pinnistää.

Kesto: Puoli tuntia + pa­laute

Tulos: Verenpaineeni on pilvissä ja rasvaprosentiksi saadaan peräti kymmenen prosenttiyksikköä isom­pi tulos kuin Kisakallion mittauksessa. Kunto on silti huipussaan. Minul­la on 32-vuotiaan keho (oikeasti olen 35). Testi kertoo myös, montako vuotta lähtisi, jos vaikka verenpainetta saisi tietyn määrän alas.

Ekstraa: Koska kyseessä on Polarin kehittämä testi, saan tarkat ohjeet harjoi­tussykkeistä. Jos minulla olisi oma sykemittari mukana, siihen voitaisiin ohjelmoida sykealueet valmiiksi.

Hinta 90 e
Lisätiedot 4-event Aulanko 020 729 1864.

Teksti Miia Vatka Kuva Liisa Takala