Uskalla ostaa riittävän napakat kengät, varsinkin jos päällinen on nahkaa. Mitä tiukemmat kengät ovat, sitä paremman tuntuman saa palloon.

Näin ostat jalkapallokengät

  • Valitse nappulat alustan mukaan. Fg?nappulat ovat pitkät, joten ne uppoavat hyvin nurmikenttään. Hg?nappulat sopivat koville alustoille, eli hiekalle ja keinonurmelle. Ag-nap­pulat taas on tarkoitettu keinonurmel­le. Turff-kengissä on paljon pieniä nap­puloita. Ne toimivat kovilla alustoilla ja niitä voi käyttää myös vapaa-ajan kenkinä.
  • Kengän päällismateriaali voi olla joko nahkaa tai synteettistä materiaalia. Molemmissa on puolensa: nahka muok­kaantuu jalan mukaan, synteettinen taas ei veny eikä ime kosteutta.
  • Uskalla ostaa riittävän napakat kengät, varsinkin jos päällinen on nahkaa. Mitä tiukemmat kengät ovat, sitä paremman tuntuman saa palloon.

Vinkit antoi Jari Miinalainen Duo Sportista Helsingistä.

Puma Powercat

Istuvuus: Lesti on erityisesti naisen jalkaan suunniteltu. Sisämateriaali on niin pehmeää ja sileää, että kengät tuntuvat hiukan liikkuvan jalassa. Pieni hankaus ei kuitenkaan aiheuta vahinkoa jaloille, ja sisäpinta on todella miel­lyttävä. Kengät istuvat parhaiten normaaliin tai leveähköön jalkaan. Kantapään kohta on melko korkea.

Pelituntuma: Pallon tuntee hyvin ja siihen saa samettisen tatsin. Hyvät potkutekniikan kannalta. Juoksuun ja käännöksiin saa voimaa kiilamaisten nappuloiden ansiosta. Kengät tuntuvat kevyiltä jaloissa. Sivunyöritys hyvä, ja nauhat pysyvät hyvin kiinni.

Materiaali: Hyvää, pehmeää nahkaa, mutta pitkässä käytössä hiukan menettävät muotoaan. Kuivuvat hyvin käytön jälkeen.

Arvosana 9 ½
Hinta 100 e

Umbro Stealth Pro A HG

Istuvuus: Kapea lesti istuu hyvin siroon jal­kaan. Kengät ovat kevyet, joustavat ja hyvin vaimennetut. Suora nyöritys, narut pysyvät hyvin kiinni.

Pelituntuma: Kiilamaisilla kiintonastoilla saa hyvän pidon nurmikentästä. Kevyet ja kette­rät kengät. Materiaali joustaa miellyttävästi jo ensimmäisessä käytössä, vaikka testaaja epäili keinonahkaa kankeaksi. Matalan kynnyksen kenkä aloittelijallekin.

Materiaali: Keinonahka hiostaa jonkin verran mutta on helppo pitää puhtaana. Sisäpuolelta pehmustettu miellyttäväksi, ja mikrokuitukangas tuntuu mukavalta jalkaa vasten. Hienot värit saavat harmittelemaan, ettei kenkiä voi nappuloiden vuoksi käyttää kaupungilla kävel­lessä.

Arvosana 9+
Hinta 159 e

Adidas Adipure III

Istuvuus: Istuvat hyvin heti ensimmäisellä käyttökerralla. Pysyvät tukevasti jalassa, eivät hierrä eivätkä hankaa. Malli sopii parhaiten kapeajalkaiselle, mutta koska nahka joustaa, kengät sopeutuvat hiukan leveämpiinkin koi­piin. Plussaa kenkien keveydestä.

Pelituntuma: Pelituntuma hyvä. Ainostaan kierrepotkut tuntuivat pyöreisiin nappuloihin tottuneesta koekaniinista hankalalta, sillä ken­kien nappulat ovat pitkulaiset. Epäsymmetri­nen nauhoitus on hyvällä kohdalla. Pieni mii­nus siitä, että nauhat ovat aika pitkät eivätkä tahdo pysyä kiinni kunnolla.

Materiaali: Laadukas nahka säilyttää muo­tonsa kovassakin käytössä. Kengät hengittävät ihan hyvin, mutta ne imevät kosteutta, joten pelin jälkeen kuivattaminen vie aikaa.

Arvosana 10-
Hinta 160 e 

Tiedustelut Nike 0424 9231, Puma Finland 020 198 5355, Umbro / Sultrade (09) 8595 9500, Duo Sport 0207 439 620.

Teksti Pauliina Ranta ja Sportin testiryhmä