Leppoisa lötköilypaikka tai mukava miljöö illanistujaisille. Kekseliäästi sisustettu terassi tai parveke muuntuu moneksi.

Tunnelmaa Innokas sisustaja hyödyntää värikkäitä kankaita myös ulkona. Suurilla tyynyillä terassi muuttuu letkeäksi löhöpaikaksi isommallekin porukalle. Kuvat Tuomas Kolehmainen, valmistajat

Muhkeita muotoja terassille

Pihalla kaikki saa olla nyt suurta. Kukat istutetaan jättiruukkuihin ja pikkutuolit korvataan isoilla sohvaryhmillä.

Kalusteissa säänkestävyys on tärkeintä. Kevyt polyrottinki on suosittua, sillä se on helppohoitoista ja kestää vaihtelevia kelejä. Pienten pihojen iloksi polyrottingista tehdään myös siroja tuoleja ja pöytiä sekä moduuleista koottavia, muunneltavia sohvaryhmiä.

Uusi materiaali on puupintaa jäljittelevä non-wood joka on kevyttä ja säänkestävää. Moderniin tyyliin mieltynyt suosii selkeälinjaisia kalusteita. Pehmusteissa sininen ja harmaa täydentävät harmoniaa.

Helppoa Laiska puutarhanhoitaja tekee pienestä pihasta vehreän ulos tuoduilla sisä­kasveilla. Näyttävyyttä saa muhkeilla ruukuilla.

Lämpökäsitellystä männystä valmistettu viljelylaatikko toimii yksin tai usean penkin yhdistelmänä,
49 €, Kekkilä.

Romantiikan nälkäisille on tarjolla kulahtaneiksi käsiteltyjä ulkokalusteita. Trendikästä ehkä, mutta kannattaa muistaa, että rikottu pinta saattaa kestää huonommin sadetta ja paistetta.

Sinkkiruukut tekevät tunnelmasta kodikkaan. Yhden yrtin kaukalo, 3,95 €, Prisma. Timjami, 7,90 €, Moko.Metallinen taittotuoli mahtuu pieneen tilaan. 49,95 €, Kodin Ykkönen.Tosihommiin tarvitaan kunnon välineet. ErgoPlus-talikko, 47 €, Fiskars.
Pallotuoli on kuin oma pesä, 495 €, Isku. Zanzibar-pöytä on helppohoitoista non-woodia, 699 €, Plantagen.

Paikka kukille ja kesteille

Parveke on kodin täsmätila. Sen käyttöaika on lyhyt, joten siitä otetaan mielellään kaikki hyöty irti. Taimikasvattaja hamuaa rönsyilevää vihannes- ja yrttisatoa, nautiskelija satsaa mukaviin istuimiin ja bilettäjälle parveke tarjoaa oivan paikan kestitä ystäviä.

Tärkeintä on pohtia käyttöä ja varustaa parveke sen mukaisesti. Satsaa laadukkaisiin peruskalusteisiin. Niiden tyyliä on helppo vaihtaa tyynyillä ja peitoilla. Suojaisella parvekkeella voi hyödyntää myös vanhoja kalusteita ja kirpputorilöytöjä.


Omaa satoa

Hyöty- ja koristekasveja yhdistellään oman maun mukaan. Parvekkeella yrtit ja muut herkut kirivät suosioon yksivuotisten kukkien rinnalle. Tomaattiamppeli on helppohoitoinen ja antaa satoa läpi kesän. Sen vehreys tuo myös silmäniloa.

Enemmän vihreää Sommittele kasveja eri tasoihin tai nosta seinälle. Näin niitä mahtuu enemmän ja lopputulos on jännittävämpi. 

Oman kasvihuoneen saa parvekkeellekin. Vihervitriini, mitat 195x95x55,5 cm,
750 €, Kekkilä.


Päällekkäin pinottavissa tuoleissa on kauden coolein sävy eli harmaa, 45 €, Etola. Maanläheiset sävyt sopivat ulkokalusteisiin. Neliö-istuintyynyt, 12 €, Etola. Dayn bambutyyny, 69 €, Benico.
Taittuvan päivänvarjon runko on kevyttä alumiinia. Cannes-
päivävarjo, 259 €, Isku. Anna kasvien kiipeillä seinälle pajuaitaa pitkin. Koko 86x125 cm, 34 €, House Doctor. Kukat ovat vaatimattomat, mutta sitruunainen tuoksu huumaa. Tuoksupelargoni vaatii paljon valoa,  7,95 €, Plantagen.

Tukevan penkin ulkonäkö
muuntuu helposti tyynyillä. Tiikkinen Airisto-penkki, 490 €, Isku.
Musta Drömminge-penkki, 129 €, Plantagen.

Tiedustelut: Benico (09) 694 0336, Etola 020 765 2280, www.fiskars.com, www.ikea.com, www.isku.fi, House Doctor/www.peroba.fi, www.kekkila.fi, Kodin Ykkönen 010 534 4800, Moko (09) 4150 4500, www.plantagen.fi, www.prisma.fi


Lue myös:

Heidi Sohlberg ehtii istahtaa terassille iltaisin, mutta odottelee jo, että ehtii joskus perehtymään pihakasvien saloihin.