Monen eri ihmisen kanssa seurustellessa pitää opetella hallitsemaan mustasukkaisuutta. Kuva: Shutterstock
Monen eri ihmisen kanssa seurustellessa pitää opetella hallitsemaan mustasukkaisuutta. Kuva: Shutterstock

Monisuhteessa ei tarvitse säikähtää, kun ihastuu vieraaseen ihmiseen.

Tamperelainen Aisla Uuttu elää monisuhteessa, eli hän seurustelee kahden eri henkilön kanssa samanaikaisesti. Toinen kumppaneista asuu Uutun kanssa Tampereella ja toinen Helsingissä, eivätkä he ole keskenään suhteessa. Molempien kanssa Uuttu on pitänyt yhtä jo useamman vuoden.

Uuttu on aiemmin ollut suhteessa yhden henkilön kanssa, mutta suhteet eivät toimineet perinteisistä syistä. Sitten hän kuuli elämäntavasta, jossa seurustellaan useamman kanssa samanaikaisesti.

– Tutustuin monisuhteisiin ystäväni kautta muuttaessani Tampereelle 2007. Hän seurusteli useamman henkilön kanssa toimivasti, ja ajattelin myös itse kokeilla, hän sanoo.

Uuttu kertoo, että häneltä kysytään usein ”eikö sinulle yksi riitä”. Kysymys on hänen mielestään outo.

– Ihmiset ei ole minulle tarpeidentäyttöautomaatteja. Kumppaneilla ei ole velvollisuutta tehdä mun elämämästä parempaa, vaan he ovat läsnä ja tuovat jollain tapaa iloa mun elämään. 

– Perinteisessäkin suhteessa ihmisillä on muita kontakteja, eli kumppani ei ole kaikki ihmiselle. Ketään ei voi vaatia riittämään.

Juhlapäivät kompromisseja

Uuttu voisi ryhtyä suhteeseen vielä muidenkin kanssa, mutta aika on suurin seurustelua rajoittava tekijä.

– Mikäli kolmas kumppani asuisi Tampereella, se voisi toimia. Aika on rajallista: en saa lisää tunteja vuorokauteen, ja suhteet vaativat aikaa.

Useampi suhde vaatii myös enemmän suunnittelua ja kompromisseja.

– Juhlien ja lomien vietosta pitää sopia erikseen kumppaneiden kanssa. Olen itse olen tehnyt toisenlaisen valinnan siitä kenen kanssa vietän juhlapäivät, ja menenkin kavereideni kanssa juhlimaan. Joissakin monisuhteissa taas mennään koko porukalla sukulaisille kylään. Se tietysti riippuu suvun ja perheen vastaanotosta.

Suhteessa ei tarvitse tehdä valintoja, kenet ottaa kumppanikseen.

Uuttu sanoo, että joillekin monisuhteista elämää kokeileville perinteisen parisuhteen oletukset seuraavat helposti mukaan uusiin suhteisiin. On hankala tietää hyvänkin valmistautumisen jälkeen sopiiko monisuhteinen malli itselle ja kumppanille, sillä se yllättää.

Uuttu listasti syyt, miksi monisuhteinen malli on ollut hänelle toimivampi, kuin yhdessä suhteessa eläminen.

1. Uusi ihastus ei ole uhka 

Ei tarvitse hylätä rakasta kumppania toiseen kiintymisen vuoksi. Uusi ihastus ei ole uhka vaan mahdollisuus. Suhteessa ei tarvitse tehdä kumppanien kustannuksella valintoja.

2. Monisuhde kasvattaa eri tavoin

Suhde useamman kanssa auttaa omien tunteiden tunnistamista ja niiden kanssa työskentelyä. Monisuhteessa opittujen tunnetaitojen ansiosta Uuttu on ollut enemmän rauhassa itsensä kanssa, eikä hänen tarvitse teeskennellä.

3. Avoimuus

Monisuhteessa Uuttu on pystynyt olemaan täysin avoin kumppanin kanssa. Suhteessa ei tarvitse arastella perinteiselle parisuhteelle tyypillisiä tabuja, vaan voi olla täysin rehellinen joutumatta pulaan.