Minttu Vesalan jännittävä visiiri on Ann Demeulemeesterin ja topin yläosa Maison Martin Margielan. Topissa ovat kiinni sekä hansikkaat että kaikki somisteet, jotka kuvassa näkyvät. KUVA Marica Rosengård
Minttu Vesalan jännittävä visiiri on Ann Demeulemeesterin ja topin yläosa Maison Martin Margielan. Topissa ovat kiinni sekä hansikkaat että kaikki somisteet, jotka kuvassa näkyvät. KUVA Marica Rosengård

Liki 20 vuotta sitten uransa aloittanut Minttu Vesala oli Suomen ensimmäinen stylisti. Hän pukee työkseen muita, mutta pukeutuu itse niin kuin huvittaa − mieluiten mustaan. Mintun mielestä vaatteet ja korut on tehty käytettäviksi.

Minttu Vesala on ollut stylisti jo kolmella vuosikymmenelleä ja tietää, mikä on tyylissä tärkeää.

"Mikään ei ole surullisempaa kuin säästellä korujaan ja hienoja pukujaan jotain tilaisuutta varten. Elämä voi päättyä ennen kuin niihin juhliin pääsee. Tämän opin ystävältäni, joka kuoli syöpään. Kuolinvuoteellaan hänellä oli kaikki korunsa kaulassa. Valitettavasti hän kuoli, mutta miten tyylikkäänä!

Voin aivan hyvin pukeutua Samujin uniikki-iltapukuun aamulla. En välitä pätkääkään siitä, mitä ihmiset ajattelevat. Kai se on kodin peruja. Minulla oli onni syntyä perheeseen, jossa kannustettiin katsomaan maailmaa omin silmin."

Stylistiksi sattumalta

"Olin Suomen ensimmäinen stylisti. Urani alkoi sattumalta 1990-luvulla Image-lehdessä, kun tuttu pyysi minua pukemaan haastateltavan kuvaukseen. Parissakymmenessä vuodessa olen tehnyt lähes kaikkea, mikä Suomessa liittyy tyyliin. Teen mainos- ja muotikuvauksia, stailaan näytöksiä, pidän luentoja ja olen toiminut pr-tehtävissä ja tehnyt mainoskampanjoita. Olen stailannut presidenttiehdokkaita, ministereitä, taiteilijoita ja johtajia.

Yksi Mintun suosikkitakeista on Haider Ackermannin smokki, housut kuuluvat mukaan. Kengät ovat Giuseppe Zanottin ja hattu Louis Vuittonin.

Nyt olen pitkästä aikaa todella innostunut myös suomalaisista suunnittelijoista ja merkeistä, kuten Laitisesta, Samujista ja Daniel Palillosta. Suomalaisilta suunnittelijoilta puuttui pitkään into ja näkemys. Luulen, että edellinen lama söi sen."

Musta väri rauhoittaa

"Olen sen verran paljon värien kanssa tekemisissä työni puolesta, että olen ottanut mustan omaksi värikseni. Rauhoitan sillä pukeutumiseni. Joskus voin vetää pinkin asun päälle, mutta ne ovat kertaluontoisia juttuja.

Oma tyylini ja työni stylistina ovat kuitenkin eri asioita. Työssäni olen harkitseva ja perusteellinen, vaikka muuten saatan olla räväkkä. Osaan kyllä ulkoistaa omat mielihaluni asiakkaideni tarpeista. Tärkeää on se, mitä asiakas tarvitsee, ei se, mikä on minun mielestäni upeaa."