Kansakuntamme ponnisti sammalmättään juuresta. Mutta missä sinun henkiset juuresi piileskelevät? Kuva: Shutterstock
Kansakuntamme ponnisti sammalmättään juuresta. Mutta missä sinun henkiset juuresi piileskelevät? Kuva: Shutterstock

Ihan sama missä fyysinen kotisi möllöttää: henkinen kotisi sijaitsee todennäköisesti Karjalassa tai Hämeessä.

Suomessa asuu noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Koko porukasta suunnilleen 30 prosenttia asustelee Uudellamaalla; seuraavaksi eniten (9,3 prosenttia) kansalaisia majailee Pirkanmaalla. Rajusti kärjistettynä 40 prosenttia suomalaisista on siis joko stadilaisia tai mansesterilaisia.

Mutta ovatko nämä miljoonat ihmiset henkisesti pirkanmaalaisia tai pääkaupunkiseutulaisia? No eivät kuulkaas ole.

Me Naisten kaihtamattoman epätieteellisen heimotestin statistiikka paljastaa, että suomalaisten henkinen kotipaikkakunta sijaitsee yleisimmin jossain ihan muualla: nimittäin Karjalassa tai Hämeessä! 

Noin 20 prosentilla testin osallistujista sykkii sydämessä karjalaissielu. Huimalla 23 prosentilla sisimmässä elelee pieni hämäläinen.

Eikä muuten näytä yhtään huonolta sellainen tulos. Kylillä nimittäin tiedetään varmaksi, että hämäläiset ja karjalaiset ovat perin hienoa porukkaa.

Eli siis millaisia? Jokseenkin tällaisia:

Hämäläissielu, hyvä sielu

Ei ehkä ketteriä eikä nopeita, mutta hillityn harkitsevalla tavalla hyvin hienostuneita nuo hämäläiset. Henkisesti hämäläinen suhtautuu asioihin aina myönteisesti – heti parin vuoden päästä.

”Työssään hän on erittäin kestävä ja käytännöllinen. Hän on oikein suomalaisen perikuva.”

Jos johonkin on mentävä, hämäläinen menee hissuksiin. Vähän ehkä harmitellen, että tuli lähdettyä kotoa. Mutta eipähän tee hämäläinen siitäkään numeroa, että tuli lähdettyä. Lähinnä vain odottelee rauhassaan, että pääsisi kotiin, koska siellä on hämäläisen hyvä.

1900-luvun alkupuoliskolla filosofian tohtori Kaarlo Hänninen kuvaili Kansakoulun maantieto ja kotiseutuoppi -teoksessaan hämäläisiä näin:

”Työssään hän [hämäläinen] on erittäin kestävä ja käytännöllinen. Hän on oikein suomalaisen perikuva.”

Kyllä kelpaa!

Karjalaissielu, välitön sielu

Ehta karjalaissielu on välitön, utelias ja iloinen. Tai no ainakin pinnalta – sisältä se saattaa salaa räytyä. Karjalaiselle immeiselle on äärimmäisen tärkeää, että hänestä tykätään, että meininki säilyy lupsakkana.

Suurin haaste sutkautuksistaan tunnetun karjalaissielun elämässä etenemiselle on se, että aina saattaa jäädä suustaan kiinni.

Inhottavimmalta ketterästä karjalaisesta tuntuu se, että joku luulee hänen pitävän itseään muita parempana. Ai kauhia, voe tokkiinsa! Eihän niin sovi kenenkään ajatella. Suurin haaste sutkautuksistaan tunnetun karjalaissielun elämässä etenemiselle on se, että aina saattaa jäädä suustaan kiinni tai kahvipöytään ihan vain hetkeksi vielä.

Kaarlo Hänninen kuvaili vuosikymmeniä sitten ”solakkavartaloisia” karjalaisia näillä sanoilla: 

”Luonteeltaan karjalainen on reipas, puhelias ja toimelias. Karjalainen rakastaa laulua ja soittoa.”

Ai että, aika velikultia!

Jos olet onnistunut välttämään Me Naisten heimotestin, tee se heti tästä:

Lähteenä käytetty Tilastokeskuksen vuoden 2016 väestötilastoja.

Me Naisten heimotesti

Me Naisten stereotypioita kaihtamattomalla persoonallisuustestillä jokainen voi vaivatta selvittää oman henkisen kotipaikkansa.

Tähän mennessä jo yli 60 000 tyyppiä on tehnyt juuri niin! Se on yhtä paljon, kuin esimerkiksi Rovaniemellä tai Seinäjoella on asukkaita. Tai vaihtoehtoisesti Kiteellä ja Raumalla yhteensä.

Testin osallistujista melkein 75 prosenttia on Pääkaupunkiseudulta, Tampereelta tai Turusta.