Kodin Kuvalehti
Viitisen vuotta sitten eronneella Jenny Lehtisellä, 41, on 11-, 14- ja 16-vuotiaat pojat, joiden kanssa yhdessä hän aikoo tänä syksynä opetella paremmaksi ruuanlaittajaksi.
Viitisen vuotta sitten eronneella Jenny Lehtisellä, 41, on 11-, 14- ja 16-vuotiaat pojat, joiden kanssa yhdessä hän aikoo tänä syksynä opetella paremmaksi ruuanlaittajaksi.

Tv-toimittaja Jenny Lehtinen, 41, ei ymmärrä, miksi ydinperhettä ja pitkää parisuhdetta ihannoidaan jopa onnellisuuden kustannuksella. – Kolmen kuukauden täydellinen rakkaustarina on minusta parempi suoritus kuin 50 vuoden kärttyinen liitto, Jenny Lehtinen sanoo Kodin Kuvalehdessä.

1. Ero voi olla lastenkin etu.

”Joskus sanotaan, että lasten takia ei saisi erota. Minusta ennemmin pitäisi sanoa, että joskus juuri lasten takia kannattaa erota. On kauhea ajatus, että pitäisi pysyä huonossa liitossa siksi, että on yhteisiä lapsia. Minusta lapsille pitää pystyä näyttämään, että ihmisellä on oikeus tehdä valintoja.

On ärsyttävää, että erosta lasten kannalta puhutaan kielteisesti ja ydinperhettä ihannoiden. Jos vanhemmat ovat eron jälkeen iloisempia eikä kotona ole enää kireää tunnelmaa, se vaikuttaa lapsiinkin.

Kun itse erosin viitisen vuotta sitten, olisin välillä halunnut nousta puolustamaan lapsiani ja sanoa, että hekin voivat hyvin.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Suhteen pituus ei kerro sen hyvyydestä.

”On paljon niitä, jotka toivovat, että omat vanhemmat olisivat eronneet. Omani erosivat, ja minusta heillä on mennyt paljon paremmin sen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole koskaan ymmärtänyt, miksi jotain liittoa ihaillaan keston perusteella. Kolmen kuukauden täydellinen rakkaustarina tai viisi hyvää yhteistä vuotta ennen sopuisaa eroa on minusta parempi suoritus kuin 50 vuoden kärttyinen liitto.”

3. Lastenkin pitää saada surra.

”Lapsetkin surevat vanhempiensa eroa, ja heidän pitää saada surra. Jos on itse liian kovilla tukeakseen lasta, kannattaa pyytää tukea muilta läheisiltä aikuisilta.

Erosta pitäisi tehdä lapsille mahdollisimman hyvä. Yksi keino on selittää ero lapsille hyvin. On sitä parempi, mitä vähemmän asiat lasten elämässä muuttuvat kerralla. Aikuiset ovat voineet miettiä eroa vuosia, lapsella sopeutuminen voi alkaa vasta erotessa.

Tärkeintä lapsen kannalta on, että hänellä säilyy hyvä suhde molempiin vanhempiinsa. Vaikka itse ajattelisi ex-puolisosta mitä, on arvokasta, että lapsi rakastaa häntä.

Haluan olla ihminen, joka osoittaa lapsilleen rakastavansa heitä eniten maailmassa. Mutta tukeeko toimintani sitä? Olen yrittänyt muistaa tuon ajatuksen, kun olen tuntenut katkeria fiiliksiä. Yritän muistaa olla se, joka haluaa lapselleen parasta.”

4. Suo lapsillesi uudet ihmissuhteet

”Lasten elämään voi tulla eron myötä uusia aikuisia: puolisoita, isovanhempia, tätejä ja setiä. Itse sain elämääni isän puolison, joka on tullut läheiseksi. Lapsen kasvulle on aina parempi, mitä enemmän turvallisia aikuisia hänen elämässään on.

On väärin, jos äiti tai isä vie lapsilta oikeuden muodostaa oman mielipiteen uusista ihmisistä, joita heidän elämäänsä tulee. Äiti ei saa lapsen puolesta päättää, että isän puoliso ei ole kiva. En haluaisi, että mustasukkaisuuteni estäisi lapsiltani hyviä ihmissuhteita tai vaikeuttaisin niiden syntyä.

Perhepiiriin tulevien uusien ihmisten kannattaa antaa olla mukana arkisissa jutuissa. Ilman sitä ei voi syntyä läheisiä välejä.”

4. Ero voi muuttaa ihmistä – suhde lapsiin voi lähentyä

”Eron jälkeen lapset voivat tutustua vanhempiinsa uudella tavalla. Parisuhteessa pitää tehdä kompromisseja, ja joskus oma minä voi hämärtyä. Olen itsekin eron jälkeen ollut enemmän oma itseni.

Lapsen suhde vanhempaan voi lähentyä eron jälkeen myös siksi, että vanhempien roolit muuttuvat. Isä voikin nyt hoitaa asioita, jotka äiti ennen hoiti, tai äiti tehdä sellaista, mitä vain isä teki.”

Artikkeli on julkaistu Suorat sanat -palstalla Kodin Kuvalehdessä 17/2019.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

SilentThinker

Jenny Lehtinen. Niitä ihmisiä, jotka tekevät yhteiskunnallisen ilmiön kaikesta, mistä  kulloinkin innostuvat. Jos elävät onnellisessa ydinperheessä, se on se oikea elämisen malli. Jos ovat eronneet "ydinperhe on yliarvostettu" ja uusperhe on se ainoa oikea elämisen muoto. Yhteiskunta siihen nyt taipukoon. Seuraavaksi varmaan heitetään se perhekin pois ja muutetaan sinkuksi takaisin,  jolloin se on se ainoa oikea elämisen muoto. Jälleen koko yhteiskunta murrokseen. Mitä opimme tässä yksityisestä ja yleisestä? Yhden ihmisen arvovalinnat, jotka näyttävät muuttuvan koko ajan ja poukkoilevat sinne sun tänne, eivät suoraan kerro yhtään mitään siitä, mihin yhteiskunnan arvojen pitäisi muuttua. Vasta jäkeen päin nähdään, mitkä valinnat ovat kestäviä.

Vierailija

Artikkelit ovat nykyisin kaikki näitä: omat valinnat oikeutetaan "onnellisuudella" ja kaikki pitäisi hyväksyä oman onnen nimissä.

Ero on aina epäonnistuminen. Joskus huonoista vaihtoehdoista ero kenties on se paras, mutta silti se on huono vaihtoehto. Etenkin lapsille.

Aikuiset voisivat yrittää kypsyä ja eron sijasta tehdä töitä parisuhteen eteen. Yleensä eron syy on "rakkauden loppu". Siis tylsistyminen tuttuun ja turvalliseen. Ehkä lapsen etua ajatellen jokainen aikuinen voisi yrittää muuttaa omaa toimintaansa avioliitossa ja yrittää säilyttää ydinperhe. Vaikka eronneet sen yrittävätkin kieltää, niin ydinperhe on lähes aina paras kasvupaikka lapsille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla