Suomalaisen Kirjallisuuden Seura etsii kokemuksia siitä, millaisia vaikutuksia vanhemmat tai lähisukulaiset ovat jättäneet muistikuviin ulkonäöstä. Kuva: Shutterstock
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura etsii kokemuksia siitä, millaisia vaikutuksia vanhemmat tai lähisukulaiset ovat jättäneet muistikuviin ulkonäöstä. Kuva: Shutterstock

Suomalainen tutkija selvittää, miten lapsena saadut ulkonäköä koskevat ruusut ja risut vaikuttavat hyvinvointiin.

No näppäimistö laulamaan! Suomalaisen Kirjallisuuden Seura etsii tutkija Marjo Kamilan käyttöön eri-ikäisten suomalaisten ulkonäkökokemuksia. Ulkonäkö rakentaa ihmisen minuutta, ja Kamila tutkii, miten hyvät ja huonot kommentit ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten kehitykseen.

”Tavoitteena on tuoda esiin omaa ulkonäkösuhdetta vahvistaneita ja rajoittaneita tekijöitä, joihin läheinen ihminen on vaikuttanut kokijan lapsuudessa tai nuoruudessa. Tutkimuksessa osoitetaan ulkonäön merkityksellisyys ihmisen elämän eri vaiheissa”, SKS:n tiedotteessa kerrotaan.

Kysyimme naisilta, millaisia ulkonäköön liittyviä kommentteja on jäänyt heidän mieliinsä. Suurin osa muistoihin tallentuneista kommenteista oli haukkuja, ja satunnaisetkin kommentit ovat säilyneet vuosia.

”Sulla on hörökorvat”, sanoi yhden perhetutun poika, kun näin sen ekaa kertaa, kun perheemme oli siellä kylässä. Olin ehkä kymmenen. Muistan vieläkin sen häpeän. Ja siitä lähtien olin tukka auki, ettei korvat näy. Parikymppisenä kerroin asiasta yhdelle kaverille, joka katsoi mua ja sanoi, että ”ei oo, mutta ehkä toi sun toinen korva on vähän ulkoneva”. Silloinkin vähän hävetti. Nyt nakkaan kakat koko asialle ja kuljen ponnari päässä joka päivä.”

”12-vuotiaana menin balettiin siskon kanssa. Puolen vuoden jälkeen opettaja sanoi, että ”sulla on niin raskaat luut, ettei kannata jatkaa”. En sitten jatkanut. Ja raskasluiseksi tunnen itseni vieläkin, kömpelöksi ja isoksi (mittani ovat 162 cm ja 58 kg).”

”Sä olet se perheen fiksu tyttö ja siskosi on se kaunis.” Näin sanoi aina isä, ehkä äitikin. En ole pitänyt itseäni minkään näköisenä ikinä, ihan peruspallopäänä vaan. Kun lapseni syntyi, isä kommentoi, että onneksi tytölle tuli isän silmät, eikä minun. Tavallaan kommentit nyt aikuisena huvittavat, kun otin ne niin tosissaan, mutta samalla suututtaa, että en saanut nauttia tyttönä ja nuorena naisena kukkeimmista vuosistani (nythän kaikki vain rapistuu). Oma tyttöni, 7, peilailee itseään ihaillen, ja se on ihanaa katsottavaa.”

”Ette te kyllä mitään prinsessoja ole.” Yksi juoppo huusi mulle ja mun kaverille paikallisen baarin terassilta, kun kävelimme ohi. Olihan se törkeä kommentti 14-vuotiaille rillirouskuille, varsinkin kun huutelija itsekään ei ollut prinssiainesta. Nykyään tuo on minusta tosi hauska muisto, kun todellakaan emme onneksi olleetkaan silloin prinsessoja.”

”Olin lukiossa ja juuri tutustunut silloiseen poikaystävääni ja minut esiteltiin ensimmäistä kertaa hänen isälleen. Isä, kohtelias herrasmies ja – kuten myöhemmin opin – hyvä seuramies, yritti keksiä jotain sanottavaa ja tokaisi, että ’onpa sinulla kaunis tukka’. Siitä kommentista paistoi niin läpi, että hän ei tosiaan keksinyt mitään muuta kaunista sanottavaa minusta kuin hiukset! Muistan sen ikuisesti.”

Onneksi kivatkin kommentit jäivät mieleen.

”Olin pikkulikka, ehkä 5, ja äidin kanssa torilla ostoksilla. Suulas torimyyjä innostui: ”Tuossa on niin kaunis tyttö, että kymmenen vuoden päästä minä ilmoitan sen missikisoihin!” Se oli varmaan eka kerta, kun ulkonäköäni kommentoitiin kunnolla, ja se jäi tosi selvästi mieleen. Taisin olla vähän hämmentynyt mutta myös hyvällä mielellä. Jälkeenpäin minusta on tuntunut vähän epäilyttävältä, että noin pienen tytön ulkomuotoon puututaan – vaikkakin sitten kehuvasti – koska ei lapsi vielä osaa käsitellä tuollaista.”

”Mulla oli teininä ja vielä nuorena aikuisenakin paha akne, josta kärsin. Kerran kävin sen takia opiskelijana ihotautilääkärillä ja muistan ikuisesti lääkärin kommentin. Tai siis en muista sitä sanatarkasti, mutta viesti oli, että kai mä ymmärsin, että ulkonäkö ja viehätys koostuu paljosta muustakin kuin jostain ihosta. Se oli kauhean kauniisti sanottu ulkonäöstään epävarmalle nuorelle ja ihan ihmeellistä, miten se on jäänyt mieleen ja lämmittää vieläkin joskus.”

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää kokemuksia sivuillaan. Lue lisää projektista ja kerro tarinasi täällä.

Lue myös:

Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

Kaksi viikkoa naisen vuodesta kuluu peilin edessä

Peilipaasto on uusi hyvän olon trendi – onnistuuko se?

Mistä tietää, että toinen rakastaa varmasti? Usein kyse on pienistä, jopa oudoista asioista. 

 1. Hän tarkistaa, että hellan levyt on pois päältä, kun lähdetään kotoa.
 2. Hän tiskaa tiskit pyytämättä.
 3. Hän syö ruoka-annokseni loppuun, jos en itse jaksa. Hän syö myös ne ruoka-aineet, joista en pidä.
 4. Hän jättää rutatun paperin pyörän satulaan (kun paperin avaa, sieltä löytyy sydän). 
 5. Hän katsoo silmiin ja sanoo rakastavansa.
 6. Hän hieroo hartioitani ja jalkojani iltaisin, jotta voisin nukahtaa ja nukkua paremmin.
 7. Hän yrittää muistaa heittää vanhat rikkinäiset sukkansa pois ennen kuin ehdin huomauttaa asiasta. Hän on myös alkanut pitää huolen, että jalassa olevat sukat ovat toistensa pari ja että kantapäät osuvat paikoilleen, eivätkä ole jalkaterän sivussa tai päällä.
 8. Aina kun suunnittelemme näkevämme, hän kysyy haluaisinko jotain syötävää tai juotavaa. Hän tietää, kuinka paljon rakastan ruokaa.
 9. Hän aukaisee oven minulle joka kerta, kun menemme autoon. 
 10. Hän kertoo minulle iltasatuja.
 11. Hän ei varsinaisesti tee outoja tai pieniä asioita, vaan osoittaa arvostustaan minua kohtaan huomaamattomasti. Hän siivoaa, ei puhu minusta pahasti muille ja nauraa minun kanssani. 
 12. Puolisoni rapsuttaa joka ilta selkääni ja niskaani.
 13. Aamulla kun herään, niin kumppani kertoo, että aamupala on valmiina. Paras fiilis lähteä uuteen päivään.
 14. Puolisoni valitsee aina yhteensopivat astiat, jos syödään yhdessä. Muuten asia on hänelle aivan se ja sama. Mutta hän tietää, että kaunis kattaus on minulle tärkeää arkisinkin.
 15. Hän pesi kerran hiekkaiset ja likaiset treenihousuni käsin, koska minulla oli kiire ja halusin lähteä seuraavana päivänä harrastusreissuun juuri niissä housuissa.
 16. Meille tulee Helsingin Sanomat sekä digi- että printtiversiona. Puoliso tapaa hakea printin aina aamuisin postilaatikosta. Jos printtiä ei syystä tai toisesta ilmesty, mies lataa näköislehden valmiiksi pädiini ja asettaa laitteen kahvimukini viereen.
 17. Hän löytää kirppikseltä lempikirjailijani teoksen ja tuo sen kotiin, vaikkei ole varma, onko se jo hyllyssä (oli se, mutta ei haittaa).
 18. Hän tekee arkivapaallaan yllättäen polkupyörälleni täyden keväthuollon, vaikka itse käyttää pyöräänsä noin kahdesti kesässä.
 19. Kun tulen töistä kotiin väsyneenä ja haluaisin vain käpertyä viltin alle lukemaan ja syömään suklaakeksejä, hän antaa minun tehdä niin ja hoitaa kyselemättä koko lapsiperheen iltahärdellin.
 20. Rakastan suklaata. Poikaystäväni kutsuu minua suklaaprinsessakseen. 

Hei sinkku, haasta itsesi kokeilemaan deittiguru Ali Binazirin rakkausvinkkejä!

Jokainen sinkkunainen sen tietää: usein rakkaan löytyminen on kiinni hyvästä tuurista, monimutkaisista kemioista ja tähtien oikeasta asennosta. Mutta rakkauden löytämistä ja syntymistä voi myös itse edistää muutamilla kikoilla.

Nämä kikat tietää amerikkalainen lääkäri Ali Binazir, joka on kirjoittanut yhden kaikkien aikojen myydyimmistä deittailukirjoista Tao of Dating. ”Onnellisuusinsinööri” on rakkauden löytämisen ja vastaanottamisen ammattilainen. Deittailukirjansa hän on kuulemma kirjoittanut moderneille, fiksuille naisille, jotka etsivät rakkautta.

Selvää on: amerikkalainen tapailukulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Me suomalaiset emme välttämättä ole yhtä helposti lähestyttävissä, eikä small talk lennä hersyvästi amerikkalaisittain. 

Tämä heijastuu myös ihmisten tapaamiseen ja rakkauden löytämiseen – kumppania voi olla vaikea löytää sosiaalisesti varautuneessa kulttuurissa. 

Nyt Binazir kertoo Me Naisille, miten suomalainen heteronainen voi maksimoida todennäköisyytensä kumppanin löytymiseen. 

Oletko huono deittailussa? Väärä vastaus

Aluksi Binazir muistuttaa, että kukaan ei ole luonnostaan ammattilainen deittailussa.

– Monikaan ihminen ei puhu näistä asioista kotona vanhempiensa kanssa, joten miten me voisimme osata deittailla ja etsiä rakkautta, kun sitä ei ole koskaan opetettu meille? Kyse on taidoista, jotka jokaisen täytyy opetella, Binazir sanoo.

”Jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster.”

Hänen mukaansa kannattaa ajatella, että korkea kynnys lähestyä ihmisiä on enemmänkin mahdollisuus, eikä uhka. Jos ihmiset eivät juurikaan harrasta small talkia tuntemattomien kanssa, sehän tarkoittaa, että jokainen mies on vapaa sinun jutustelullesi. 

Ja jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster, kuten Binazir sanoo.

– Nämä ovat pieniä asioita, joilla on helppo leikkiä ihmisiä kohdatessa. Ne tekevät deittailusta hauskaa ja luovat jokaisesta kohtaamisesta hieman paremman. Näin ympäristö on otollinen rakkauden löytämiselle.

Binazirin vinkkejä voi soveltaa esimerkiksi yöelämässä, terassilla tai vaikkapa ihan vaan liikennevaloissa!

1. Anna itsellesi lupa: Mene juttelemaan ihan kelle tahansa miehelle, kenelle haluat jutella. Mutta mieti myös, miksi haluat jutella juuri sille miehelle.

– Siinä ei ole mitään kiusallista kysyä vaikka, missä on vessa. Mikset voisi mennä muuten vaan juttusille? Salaisuus on se, että naisena voit sanoa mitä tahansa keskustelun aloittamiseksi. Mies sen sijaa ajattelee, että ”wau, nainen puhuu minulle”, Binazir sanoo.

Jos nämä miehet eivät haluaisi jutella sinulle, he olisivat luultavasti kotona tuijottamassa televisiota. Eli sisimmissään, he ovat jollain tasolla kiinnostuneita tuntemattomille juttelusta.

”Ajattele mitä oikeasti haluat tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.”

2. Kysy kysymys: Hei, mitä drinkkiä juot? Olen ensimmäistä kertaa täällä, mitä suosittelet? Tai kysy vaikka miehen vaatteista: hei, kivat kengät, mistä nuo ovat? 

Tärkeintä on vain saada keskustelu alkuun ja sen jälkeen jatkaa kysymysten esittämistä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään.

Kun luot keskustelua, ajattele mitä oikeasti haluaisit tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.

3. Eikö juttu luista? Hiljainen hetki? Jos olette baarissa, ei kannata odottaa jutustelun luistavan heti loppuiltaa. Käy lyhyt keskustelu miehen kanssa, jonka jälkeen esittele itsesi ja palaa ystäviesi luokse. Eli vieraile hänen luonaan.

– Ja avot, sinulla on yksi uusi tuttavuus baarissa, jonka luokse on tämän jälkeen helpompi palata yhä uudelleen ja uudelleen, Binazir sanoo.

Treffeille? Kääk!

Kun homma on edennyt ensitreffeiksi, on syytä muistaa pari niksiä deittien onnistumiseksi. Treffeillä tavoitteena on saada hyödylllistä tietoa treffikumppanista: kuka hän on, mistä hän pitää ja ennen kaikkea – sopiiko hän minulle?

1. Valitse siis oikea ympäristö: Jos ympärillänne on meluisaa, et saa tarpeeksi informaatiota tyypistä. Jos molemmilla on rohkaisuryypyt alla, et luultavasti kysy hyviä kysymyksiä, eikä hän anna hyviä vastauksia. Ettekä lopulta muista mitään treffeistänne. 

”Kysy kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle.”

2. Heitä ennakkoluulot romukoppaan: Jos jo ennen treffejä ajattelet, että hän on maailman älykkäin ja komein ilmestys, olet jo valmiiksi myyty ajatukselle, että hän on täydellinen kumppani. Silloin et kysy hyviä kysymyksiä tai saa oikeanlaista informaatiota – sillä ei ole siis enää väliä, koska olet jo miehen pauloissa, eikä se ole hyvä asia.

Lue myös: Älä tee asioista vaikeita: 10 toimivaa treffi-ideaa

3. Kultainen kysymys: Mikä sinulle on merkityksellistä tässä? Se on sama kysymys kuin miksi, mutta sävy on vähemmän tuomitseva. Miksi pidät tästä asiasta, mikä sinua tässä asiassa kiehtoo, mikä sinulle on merkityksellistä? Mies menee vastauksissaan syvemmälle, mikä paljastaa hänen arvojaan ja päämääriään elämässä.

– Tärkeää on kysyä kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle. Jos puhutte välittömästi vaikeista ja ikävistä asioista, tunnelma latistuu ja keskustelukumppani muistaa keskustelun ikävissä merkeissä, Binazir sanoo.

Kun osaat johdatella keskustelua oikeaan suuntaan, voit saada miehestä kiinnostavaa tietoa ja sen lisäksi vielä saada hänen olonsa mukavaksi.

”Mukailemalla kehonkieltä luot treffeille intiimin kuplan. jossa olette vain te kaksi.”

4. Kehonkieli. Mukaile hänen kehonkieltään. 

– Kun läheiset ihmiset keskustelevat syvällisesti, he matkivat alitajuisesti toistensa kehonkieltä. 

Käännä siis itsesi häntä kohden, luo katsekontakti. Mukailemalla luot treffeille intiimin kuplan, jossa olette vain te kaksi.

5. Keskity! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa moni ihminen ei keskity treffikumppaniinsa täysin. Helpoin tapa olla keskittymättä on pitää puhelin näköisällä, sillä se heikentää välittömästi toiselle antamaasi huomiota. Pistä puhelin pois ja äänettömälle, äläkä tekstaa tai soita puheluita treffien aikana. Anna huomiosi täysin treffikumppanille, ja hän kyllä tulee huomaamaan sen.

Ali Binazir esiintyy Helsingissä Magnesia Festivalilla 4.–5. elokuuta 2018.