Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat Euroopan innokkaimpia riitelijöitä, kun aiheena on kotitöiden jakaminen. Ehkä kohua herättäneestä seksitaulukosta olisi apua riitojen ratkomiseen?

Suomi on taas kärkimaa jossakin! Nimittäin riitelyssä. Uusi tutkimus Euroopan valtioiden riitelytottumuksia selvitti, kuinka moni avio- ja avopari riitelee kotitöistä, palkkatyöstä tai rahasta. Kaikissa näissä riitelyaiheissa suomalaiset ovat tulosten perusteella kärkimaita.

Erityisesti kotityöt aiheuttavat suomalaispareille eripuraa. Myös norjalaiset ovat tutkimuksen mukaan kovia kinastelemaan. Vähiten keskenään torailevia ovat kreikkalaiset pariskunnat.

Miten me suomalaiset sitten voisimme vähentää kinastelua? Ehkä apu löytyy taulukoinnista.

Tällä viikolla somessa on kohistu tapauksesta, jossa mies merkitsi excel-taulukkoon kaikki syyt, joilla hänen vaimonsa oli kieltäytynyt seksistä. Samantyyppinen listaus voisi kuitenkin toimia erityisesti siivoamisesta ja tiskaamisesta aiheutuneiden kinojen selvittämiseen.

Näin sovellat seksitaulukoa siivousriitojen välttämiseen

1. Tee taulukko, johon kirjaat kaikki kuukauden aikana tekemäsi kotityö. Laita taulukkoon kolme saraketta. Kirjaa yhteen, minkä kotityön olet tehnyt, toiseen milloin ja kolmanteen miksi.

2. Aina kun esimerkiksi siivoat vessanpöntön, merkitse se taulukkoosi. Lisäksi ilmoita päivämäärä ja kirjoita tekojesi selitys (esimerkiksi: ”Siivosin pytyn, koska sinä, puolisoni, olit lorotellut sen reunojen yli miten sattuu.”)

3. Älä keskustele kotitöiden tekemisestä taulukointijakson aikana, vaan tee hommasi kaikessa hiljaisuudessa. Passiivis-aggressiivinen lähestymistapa siivoamiseen ja toisen siivoamattomuuteen on tässä ytimenä.

4. Kuukauden päätteeksi esittele listasi kumppanillesi. Lopuksi lataa tulostaulukko vielä nettiin, jotta muut voivat päättää, miten teidän kannattaisi tilanteessa tämän jälkeen toimia.

+ Älä ihmettele, jos nämä vinkit eivät todellakaan toimi.

Lue myös:

Tämän verran riitoja mahtuu onnelliseen parisuhteeseen

Riitele reilummin – 4 keinoa

Parisuhteessa kuuluu välillä riidellä

Joskus epäily uskottomuudesta onkin peiliin katsomisen paikka.

Epäiletkö kumppanisi uskollisuutta tai arveletko, että hän on ihastunut toiseen? Oli epäilyissäsi perää tai ei, ne saattavat kertoa enemmän sinusta kuin kumppanisi toimista. 

Yhdysvaltalainen Journal of Social and Personal Relationships julkaisi lokakuussa Angela Nealin ja Edward Lemayn tutkimuksen, jonka mukaan ihmiset heijastavat helposti omia pettämishalujaan kumppaneihinsa. Epäilys kumppanin uskottomuudesta voi nousta kumppanin aiemmista teoista, omista aiemmista kokemuksista tai vaikka siitä, miten näkee muiden ihmisten toimivan parisuhteissaan. Nealin ja Lemayn tutkimuksen mukaan pettämisepäily voi kuitenkin olla myös peiliin katsomisen paikka.

Psykiatri Grant H. Brenner kirjoittaa Psychology Todayssa Nealin ja Lemayn tutkimuksesta, jossa 96 heteropariskunnan kumpikin osapuoli täytti viikon ajan joka ilta kyselyn tunteistaan, toimistaan ja siitä, arvelivatko he kumppaninsa olevan ihastunut johonkuhun toiseen. Suurin osa mukana olleista pariskunnista oli alle 25-vuotiaita ja vasta tapailuvaiheessa suhteessaan.

Lue myös: Hetken himo voi maksaa kaiken – psykologi kertoo, mikä saa ihmisen silti pettämään

Brenner kertoo, että tutkimukseen osallistuneiden ihmisten arviot siitä, onko kumppani kiinnostunut jostakusta toisesta, pitivät kutinsa melko hyvin. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että ne vastaajat, jotka itse olivat kiinnostuneita kolmannesta osapuolesta, epäilivät erityisen usein kumppaninsakin ihastuneen johonkuhun suhteen ulkopuolelta. Itse johonkuhun muuhun ihastuneet epäilivät kumppaneitansa useammin kuin ne, joiden kumppaneilla oikeasti oli tunteita kolmatta osapuolta kohtaan. 

Pettäjä epäilee toista pettäjäksi

Tutkittavat heijastivat siis kumppaniinsa niitä asioita, joita itse kokivat ja tunsivat. Omien tunteiden ja ajatusten heijastaminen kumppaniin toimii Brennerin mukaan niinkin päin, että suhteeseensa oikein sitoutunut puoliso ei osaa aavistaa, että hänen rakkaallaan on tunteita muitakin kohtaan.

Tuore tutkimus on taas yksi osoitus siitä, että mielikuvituksemme ja kykymme asettua toisen asemaan ovat rajallisia. Teemme yleensä päätelmiä niin, että oletamme toisten olevan samanlaisia ja toimivan sekä ajattelevan samoin kuin me itse. Siksi pettävä kumppani arvelee helposti suhteen toisenkin osapuolen pettävän. 

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ne vastaajat, jotka epäilivät kumppaninsa olevan ihastuneita toiseen, käyttäytyivät kumppaniaan kohtaan viileästi tai jopa vihaisesti. Pelkkä epäily toisen ihastuksesta tai pettämishaluista muutti käytöstä suuntaan, joka ei ainakaan vahvista pariskunnan keskinäistä kiintymystä ja luottamusta.

Lue myös: Mikä saa ihmisen pysymään uskollisena puolisolleen? Tutkijat uskovat selvittäneensä salaisuuden

Mikä avuksi?

Psychology Todayn Grant Brenner ehdottaa ratkaisuksi sitä, että kumppaninsa pettämishaluista huolestunut ihminen pohdiskelisi, onko ehkä itse kovasti viehättynyt muista kuin kumppanistaan.

Tärkeää on myös hyväksyä se, että muihin ihastuminen kuuluu parisuhteeseen. 

– Maailmassa on niin paljon ihania ihmisiä, että olisi naiivia ajatella, että on vain yksi, johon ihastumme, psykologi Helena Toppari on kertonut Me Naisille.

Helsingin seurakuntien perheneuvojana työskennelleen Topparin mukaan suhteen ulkopuolinen ihastus ei välttämättä johdu siitä, että omassa suhteessa olisi jokin pahasti vinossa. Usein ihastumisen taustalla on kuitenkin tarve tai kaipuu, jota ei ole itsekään täysin tiedostanut. Asian tiedostaminen voi auttaa piristämään omaa parisuhdetta.

On jopa tutkittu, että suhteen ulkopuolinen ihastus voi tuoda vipinää suhteeseen – ainakin siinä tapauksessa, että ihastus ei johda pettämiseen.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, tietää seksuaalisesti älykäs tyyppi.

Millainen ihminen on oikeasti viisas? Filosofi Markus Neuvonen kiteytti kysymykseen hiljattain loistavan vastauksen Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän totesi, että viisas ihminen on kärsivällinen, pystyy ajattelemaan asioita toisten näkökulmasta ja suhtautuu maailmaan uteliaasti.

Mutta entäs millainen tyyppi on seksuaalisesti älykäs?

No, oikeastaan ihan samanlainen.

Seksuaalinen älykkyys on amerikkalaistutkijoiden kehittelemällä termi, jolla tarkoittaa ihmisen henkisiä, sosiaalisia ja fyysisiä tietoja sekä taitoja, jotka liittyvät seksiin. Tutkijoiden mukaan seksuaalisesti älykäs tyyppi on sinut oman kehonsa kanssa ja ymmärtää, että jokainen ihminen on seksuaalisesti erilainen. Hän on petipuuhissa kärsivällinen, huomaavainen ja valmis kokeilemaan jotain uutta.

Löytyykö sinulta seksuaalista älykkyyttä? Tee testi ja tiedä.

Lähteet: Ester Perel: Mating in Captivity – Unlocking Erotic Intelligence, Sheree Conrad ja Michalel Millburn: Sexual Intelligence, Men’s Health, Kauneus ja Terveys