Seksipositiivinen kulttuuri on ollut nousussa 2010-luvulla. Mutta ei se pelkästään nuoriin liity.

Jokainen voi panna niin paljon kuin haluaa. Näin sanoo Iiris Flinkkilä, 24, Helsingin Sanomien Nyt-liitteen haastattelussa. Flinkkilä antaa artikkelissa äänen sukupolvelle, joka suhtautuu seksiin mutkattomasti – kenties monen mielestä myös vapaamielisesti. Flinkkilä ei ole yksin ajatustensa kanssa, sillä Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen vahvistaa HS:ssä, että seksipositiivinen kulttuuri on ollut nousussa 2010-luvulla.

Mutta mistä seksipositiivuuden nousussa on oikein kyse?

– Siinä kyse yhdenlaisesta seksuaalisesta vapautumisesta. Ajatellaan, että seksi on arkinen asia. Sitä voi ja saa harrastaa koska vaan, kenen kanssa vaan ja että ennen kaikkea seksistä saa nauttia. Seksistä nautitaan vähemmillä säännöillä, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja Puhu muru - bloggaaja Marja Kihlström kertoo.

”Jotkut saattavat muuttaa perinteisen suhteen vapaaksi suhteeksi tai harrastaa parinvaihtoa.”

Ei seksiä ennen kolmansia treffejä. Jos antaa ekoilla treffeillä, saa kevytkenkäisen leiman. Seksi on vain kahden ihmisen välinen asia.

Seksiin liittyy monia kirjoittamattomia sääntöjä. Kihlströmin mukaan seksipositiivisuuden nousu tarkoittaa sitä, että tällaiset hokemat heitetään romukoppaan. HS:n jutussa puhutaan, että seksipositiivisuuden nousu näkyy nuorissa, arviolta alle kolmekymppisissä. Kihlström ei terapeuttina allekirjoita väitettä.

– Seksipositiivisuuden nousu näkyy terapiavastaanotollani myös vanhemmissa sukupolvissa. Se tarkoittaa sitä, että jotkut saattavat muuttaa perinteisen suhteen vapaaksi suhteeksi tai harrastaa parinvaihtoa. Yhä useampi on avoin ainakin harkitsemaan erilaisia tapoja olla yhdessä – olipa heillä lapsia tai ei – ja riippumatta siitä, minkä ikäisiä ja miten pitkään he ovat olleet suhteessa. Tämä ilmiö koskee myös sinkkuja, Kihlström kertoo.


Seksuaalinen vapautuminen näkyy myös Finsex-tutkimuksessa

Ja näkyy seksuaalinen vapaamielisyys myös tuoreessa Finsex-tutkimuksessa. Siitä selviää esimerkiksi, että yhä useampi hyväksyy seksin ilman rakkautta. Vuonna 2015 kaikenikäisistä miehistä 63 prosenttia ja naisista 56 prosenttia hyväksyi seksin ilman rakkautta. Nuoremmista ihmisistä sen hyväksyi molemmista sukupuolista jopa noin neljä viidesosaa.

Osmo Kontulan Finsex-tutkimuksessa näkyy ennen kaikkea naisten asenteiden vapautuminen. Ja vaikka vapautuminen ei liity pelkästään nuoriin, niin toki Kontulan tutkimuksista ilmenee se, että mitä lähemmäs eläkeikää mennään, sitä konservatiivisimmiksi asenteet muuttuvat.

Kihlström arvelee, että yksi syy asenteiden vapautumiselle on internet, seksuaalikasvatus – ja se, että seksistä puhutaan.

– Nuorissa tähän on vaikuttanut varmasti seksuaalikasvatus, joka on aivan eri tasolla nykyään kuin vaikkapa 60-, 70- ja 80-luvulla syntyneillä. Tiedetään, että mitä enemmän saa tietoa seksuaalisuudesta, sitä viisaampia päätöksiä nuoret tekevät.

Vierailija

”Yhä useampi pari on valmis harkitsemaan erilaisia tapoja olla yhdessä” – seksipositiivisuuden nousu ei koske vain nuoria

En ymmärrä, miksi seksipositiivisuus tarkoittaa sitä, että pitää olla monia kumppaneita ja kokeilla erilaisia asioita, joista ei välttämättä edes pidä. Miksi se ei olisi seksipositiivista, että odotetaan avioliittoon ja eikä katsota pornoa? Mitä negatiivista tässä on? Vain toistensa kanssa oleva aviopari voi olla hyvinkin seksipositiivisia ja pitää seksiä ihanana ja tärkeänä asiana.
Lue kommentti
---

”Yhä useampi pari on valmis harkitsemaan erilaisia tapoja olla yhdessä” – seksipositiivisuuden nousu ei koske vain nuoria

On täysin ok harrastaa seksiä niin usein kuin haluaa, niin monen kanssa kuin haluaa, ja vaikka minuutti tapaamisen jälkeen, mutta sen voi tehdä myös olematta k*sipää ja jos tyyppi tietää panevansa varattua, hän on k*sipää. (Tottakai se pettäjä on suurempi p*skiainen, en sitä kiellä.)
Lue kommentti