Jännittävän tilanteen laukeaminen voi tuntua orgasmilta. Kuva: Shutterstock
Jännittävän tilanteen laukeaminen voi tuntua orgasmilta. Kuva: Shutterstock

Harva kiihottuu gynekologin vastaanotolla, mutta niinkin voi käydä. – Se voi tuntua nolottavalta, ahdistavalta, syyllisyyttä herättävältä tai hämmentävältä, Väestöliiton psykologi sanoo.

Gynekologin vastaanotolle meneminen on kuin hammaslääkärillä käynti: kukapa sinne haluaisi, mutta pakkohan se on. Voiko käynnistä johtuva jännitys aiheuttaa kiusallisia tuntemuksia, kuten vaikka kiihottumista? Kyllä voi, vaikkakin harvoin näin tapahtuu.

Me Naisten lukija kertoi kirjeitse kiusallisesta gynekologikäynnistä, jossa jännitys oli muuttunut kiihotukseksi. Mistä sellainen voi johtua, psykologi, psykoterapeutti ja pariterapeutti Keijo Markova Väestöliitosta?

– Meihin on sisäänrakennettu kyky viritä seksuaalisesti. Tämä on hyvä asia ja parantaa hyvinvointiamme. Joskus tällainen viriäminen voi tapahtua naiselle tai miehelle tilanteessa, johon sitä ei ollut ajatellut.  Silloin se voi tuntua nolottavalta, ahdistavalta, syyllisyyttä herättävältä tai hämmentävältä, Markova kertoo.

– Kun joku koskettelee erogeenisia alueitamme (esimerkiksi gynekologilla), se voi olla hämmentävää ja jännittävää. Kun jännite nousee riittävän suureksi, rentoutuminen voi aiheuttaa orgasmin kaltaisen tunteen. Siinä, että jokin kosketus, liike tai jännitys saa aikaan vaikkapa orgasmin, ei ole mitään väärää, vaan se on luontaista.

Joskus kiihottuminen kiusallisessa tilanteessa voi taas Markovan mukaan johtua mielikuvasta tai fantasiasta.

– Seksuaalifantasiat ovat osa seksuaaliterveyttä – olivat ne sitten tietoisia tai tiedostamattomia, hän muistuttaa.

Jos gynekologilla käyminen on aiheuttanut kiusallisen tilanteen, Markova neuvoo keskustelemaan siitä jonkun kanssa. Jos asiasta ei voi puhua oman kumppaninsa kanssa, voi avautua ystävälle tai ammattilaiselle. Esimerkiksi Väestöliiton parisuhdekeskuksen ilmaisilla nettivastaanotoilla voi saada apua myös nimettömästi.

– Tällaisessa tilanteessa moni voi mennä niin lukkoon, ettei pysty puhumaan asiasta esimerkiksi kumppaninsa kanssa. Parisuhteen laatu heikkenee, jos jää oman salaisuutensa vangiksi.

Lue myös:

Viisi asiaa, joista pitäisi kertoa gynekologille

Kolme toimivaa masturbointitekniikkaa naisille

Vinkkejä parisuhteellisille: Näin hoidatte haluttomuutta