Kuvat
Shutterstock
Moni on kiinnostunut näistäkin välineistä – eikä siinä ole mitään ihmeellistä.
Moni on kiinnostunut näistäkin välineistä – eikä siinä ole mitään ihmeellistä.

Kinkyt seksikokemukset voivat olla jopa terapeuttisia.

Seksuaalisten mieltymysten kirjo on niin laaja, että monella meistä loppuu mielikuvitus kesken sen miettimisessä, mistä kaikesta sitä joku voikaan kiihottua.

Jotkin asioista ovat sellaisia, joita ei pidetä yleisesti hyväksyttyinä. Silloin käytetään yleensä termiä kinky. Se on ollut viime vuosina paljon esillä esimerkiksi eroottisen Fifty Shades -trilogian ansiosta, ja onpa moni innostunut ainakin kokeilemaan rajumpia seksileikkejä omassa makuuhuoneessaankin.

Ja mikäpä siinä! Seksi saa olla hyvin monenlaista – kunhan se on turvallista ja kaikki osapuolet haluavat sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Silti tähän saakka jopa hoitoalan ammattilaisten käsitys niin sanotusta kinkyseksuaalisuudesta on ollut puutteellinen. Nyt erityisesti heitä varten on julkaistu kattava opas Kink Clinical Practice Guidelines. Yhdysvaltalaisen työryhmän koostamassa oppaassa muun muassa selitetään, mitä kinky on ja miten siihen tulisi hoitotyössä suhtautua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oppaan mukaan kinky on sateenvarjotermi, jolla tarkoitetaan monenlaisia seksuaalisia, eroottisia tai intiimejä käyttäytymisiä, joita kaikkia yhdistää se, etteivät ne ole ihan valtavirtaa.

Se, mitä kinky käytännössä tarkoittaa, voi siis vaihdella ajan ja paikan mukaan. Oppaassa käsite pitää sisällään esimerkiksi BDSM-seksin, voimakkaiden tuntemusten, kuten kivun, erotisoinnin, tietyistä ruumiinosista tai elottomista asioista kiihottumisen sekä roolileikit. Joillekin siinä on kyse seksuaalisesta identiteetistä, ei vain kiinnostuksista tai fantasioista.

Oppaassa kumotaan kaksi yleistä harhaluuloa tutkitun tiedon perusteella.

1. Kinkyys ei kerro mielenhäiriöstä

Sitä, onko kinkyys yhteydessä jonkinlaiseen mielenterveyshäiriöön, on tutkittu paljon. Lukuisten tutkimusten perusteella voi todeta, ettei kinkyys viittaa mielenterveyden ongelmiin.

Espoolaiset seksityöläiset Tiia ja Jouni Forsström kertoivat Me Naisten jutussa vuonna 2016, että motiivit rajuille seksileikeillä ovat moninaisia: joku haluaa toteuttaa fantasiansa, toinen kohdata fobiansa.

– Ehkä ainoa asia, mikä BDSM:stä kiinnostuneita yhdistää, on uteliaisuus. Uteliaisuus omaa seksuaalisuutta ja rajoja kohtaan, Tiia sanoi.


2. Kinkyys ei ole trauman aiheuttamaa

Kinkyys ei myöskään useimmiten ole seurausta traumaattisesta kokemuksesta. Tutkitun tiedon valossa kinkyseksuaaleilla ja sadomasokistisilla ihmisillä ei nimittäin ole taustallaan sen enempää seksuaalista hyväksikäyttöä tai rankkoja lapsuudenkokemuksia kuin muillakaan.

Haastattelimme myös ammattidomina Diva Mirandaa vuonna 2014. Jutussa hän puhui työstään ja kertoi toteuttavansa fantasioita mittatilauksena. Mitä se käytännössä tarkoittaa – sitä oli Mirandan mukaan vaikea yleistää, mutta sessioihin voi kuulua esimerkiksi alistamista, nöyryyttämistä, kivun tuottamista ja käskyttämistä, kenties jopa pissaleikkejä.

Kysyttäessä Miranda ei keksinyt elämästään mitään ikävää, mikä selittäisi hänen ammatinvalintaansa. Sen sijaan hän kertoi olleensa nuoresta saakka kiinnostunut seksistä ja seksuaalisuudesta.

Hänen asiakkaillaankin saattaa olla hyvinkin yksinkertainen syy dominan luo hakeutumiseen: kumppania ei ole tai sitten kumppani ei ole kiinnostunut samoista seksileikeistä.

Sekä Forsströmit että Diva Miranda kuitenkin kertoivat, että monet heidän asiakkaistaan kokevat häpeää mieltymyksistään.

– Pyrkimykseni on, että asiakas kokee tulevansa hyväksytyksi. Parhaimmillaan sessio on eheyttävä kokemus, Diva Miranda kertoi.

Amerikkalaisoppaan mukaan kinkyys voikin edistää terveyttä jopa silloin, jos esimerkiksi sadomasokistiset mieltymykset ovat seurausta traumasta.

Kinkyyden toteuttaminen voi voimauttaa ja parantaa sekä auttaa ihmisten henkistä kasvua. Vaikutus selittyy ainakin sillä, että seksuaalisuus on yhteydessä tärkeisiin osiin minäkuvaa ja identiteettiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla