Salla Nazarenkon mielestä seksiongelmiin ei puututa tarpeeksi hanakasti. Kuva: Meeri Koutaniemi
Salla Nazarenkon mielestä seksiongelmiin ei puututa tarpeeksi hanakasti. Kuva: Meeri Koutaniemi

Pelkän uskottomuuden vuoksi ei pitäisi erota, seksistä uutuuskirjan toimittanut Salla Nazarenko sanoo.

Toimittaja Salla Nazarenkon mukaan seksistä pitäisi puhua nykyistä avoimemmin. Hän kantaa kortensa kekoon toimittamallaan Ihana kiihko -tietokirjalla (Into Kustannus).

Kaikenikäiset naiset kärsivät haluttomuudesta, mutta pahiten se vaivaa seksologin mukaan 40–60-vuotiaita. Ongelmia tulee, kun halut eivät kohtaa.

– Yleensä seksi loppuu toisen tahdosta. Se aiheuttaa paljon kärsimystä ja säteilee elämän muille osa-alueille. Se on hyvinvointikysymys, Salla Nazarenko sanoo.

”En usko, että seksuaalisuus loppuu nelikymppisenä.”

– Olen kuullut naisten ja miesten sanovan, ettei kumpikaan enää halua seksiä. En usko sitä. En usko, että seksuaalisuus loppuu nelikymppisenä.

Oma kumppani on usein se kaikkein läheisin ihminen. Kun hän torjuu, se traumatisoi. Nazarenkon mielestä kenenkään ei tarvitse alistua kylmyyteen tai seksin puutteeseen.

Nazarenko ei ole seksuaaliterapeutti, vaan hänen mielipiteensä perustuvat omiin kokemuksiin ja havaintoihin sekä tavallisten ihmisten ja asiantuntijoiden haastatteluihin.

Pettäminen – paheksuttua, mutta yleistä

Pettäminen on Nazarenkon mukaan yksi seuraus seksiongelmista.

– Uskottomuus tuomitaan vahvasti, mutta se on yleisempää kuin kuvittelemme. Eihän pettämissivustoja ja muita bisneksiä olisi muuten olemassa. Myös ihmiset, joista emme sitä uskoisi, pettävät ja tekevät sitä yllättävän usein.

Nazarenko toivoo, että ihmiset voisivat puhua siitä, mitä tehdä kuihtuneelle seksielämälle. Jos toinen haluaa seksiä ja toinen ei, miten tilanteen voisi hoitaa?

– Parisuhde koostuu monista palikoista. Pitäisi pystyä puhumaan siitä, jos yhden palikan eli seksin voisi järjestää jonkun muun kanssa. On pariskuntia, jotka suhtautuvat tähän sallivammin, ja silloin toisella voi esimerkiksi olla rakastaja. Parempi luvan kanssa kuin kaksoiselämä.

”Mielestäni pettämisen vuoksi ei pitäisi erota, ellei suhteessa ole muita ongelmia.”

Sitäkin voi miettiä, onko enää kyse pettämisestä, jos pariskunta on päätynyt ratkaisuun yhdessä.

– En suosittele pettämistä ykkösvaihtoehtona, mutta yhtenä mahdollisuutena. Mielestäni pettämisen vuoksi ei pitäisi erota, ellei suhteessa ole muita ongelmia.

Kun kumppani pettää, Nazarenko toivoisi petetyn miettivän, miksi toinen on tehnyt niin ja voisiko häntä ymmärtää.

Nazarenko ei halua väheksyä petetyn tuskaa.

– Totta kai kaikki valehtelu ja salailu loukkaavat. Tunnen suurta myötätuntoa heitä kohtaan, jotka ovat kärsineet pettämisestä.

Sama malli ei sovi kaikille

Nazarenkon mielestä me ajattelemme parisuhteesta liian yksioikoisesti.

– En usko, että ihmiset ovat biologisesti yksiavioisia. Kaikki tuntevat toisinaan halua muita kuin omaa kumppania kohtaan. Toiset toteuttavat sitä, toiset eivät.

– Yksiavioinen suhde on peräisin agraarikulttuurista, jossa pariskunta oli yhteisen työn vuoksi myös taloudellinen yksikkö. Nyt tilanne on toinen, ja moni asuu yksin, vaikka olisikin suhteessa. Miksi emme voisi toteuttaa intimiteettiämme niin kuin meistä tuntuu oikealta? Jos nykyinen parisuhdemalli olisi geeneissä, ei pettämissivustoja olisi.

Yksi vaihtoehto on avoin suhde. Se vaatii Nazarenkon mukaan avoimuutta, luottamusta ja hienotunteisuutta – ja sitä, ettei ole mustasukkainen.

– Joidenkin teorioiden mukaan mustasukkaisuus on epävarmuutta. Itse en ole kovin mustasukkainen. Avioliitossani pidin itsestäänselvänä, että puolisollani on oikeus tyydyttää tarpeensa muualla, jos seksiä ei ole. En loukkaantunut, olinhan itse tehnyt samoin.

”Pidin itsestäänselvänä, että puolisollani on oikeus tyydyttää tarpeensa muualla, jos seksiä ei ole.”

Nazarenko ei ole itsekään osannut aina puhua avoimesti seksistä.

– Olen kokenut kaiken tämän kantapään kautta. Olen eronnut ja elänyt seksittömässä suhteessa. En halua syyllistää entistä kumppaniani, vaan tajuan, että minunkin teoillani on ollut osuutta asiaan.

Nazarenkon puheista syntyy kyyninen vaikutelma. Onko pitkä onnellinen suhde mahdottomuus?

– Totta kai tunnen pariskuntia, jotka ovat olleet yhdessä pitkään ja joilla on edelleen hyvä seksielämä. Mutta kyllä he ovat vähemmistössä.

Seksikauppa ei enää ihmetytä

Kirjaansa varten Nazarenko on haastatellut myös seksityöläistä. 

– Hänen luonaan käy kilttejä, tavallisia miehiä, jotka kaipaisivat vaimonsa kosketusta. Jos puolisot saisivat tietää käynneistä, se olisi varmasti heille sokki.

Nazarenkosta seksikauppa voi olla jopa parempi vaihtoehto kuin muu syrjähyppy.

– Sehän on reilumpaa. Kyseessä on taloudellinen transaktio, jossa täyttää tarpeen sen sijaan, että mukana olisi henkinen yhteys. Tapailin vuosia sitten miestä, ja kävi ilmi, että hän on käyttänyt paljon prostituoitujen palveluja. Ensin ajattelin, että inhottavaa, vastenmielistä, naista alistavaa. Kun sain tietää, että hän oli elänyt pitkään ilman seksiä, tulin toisiin ajatuksiin.

– Olen oppinut ymmärtämään, miksi tällainen teollisuudenhaara on olemassa ja niin iso. Prostituutiota on aina ollut ja tulee aina olemaan.

Nazarenko myöntää kuitenkin, että monet seksityöläiset ovat haavoittuvaisessa asemassa

”Viesti ei ole, että koko ajan pitäisi haluta ja olla villi.”

Uutiset kertovat, että suomalaiset harrastavat aiempaa vähemmän seksiä, vaikka haluja riittäisi. Taas yksi velvollisuus ja lisää paineita, saattaa joku ajatella.

Nazarenko ei halua syyllistää ketään.

– Totta kai halun määrä vaihtelee, ja kaikilla on ajanjaksoja, jolloin ei pysty tai kykene. Ei hillittömään seksuaalisuuteen pysty kukaan koko ajan. Kirjan viesti ei ole, että koko ajan pitäisi haluta ja olla villi.

Väsynyt stereotypia on, että nainen pihtaa ja mies vonkaa. Sitä Nazarenko ei halua pönkittää.

– Tämä on molempien sukupuolten juttu. Ei se mene niin, että mies on aina valmiina ja haluaa.

Miten seksielämän hiipumiseen voi puuttua?

1. Puhukaa seksistä ja siihen liittyvistä ongelmista suoraan. Jos vain toinen haluaa seksiä, miettikää, miten ratkaisette tilanteen.

2. Varatkaa aikaa parisuhteelle. Voisivatko isovanhemmat tai ystävät auttaa, jos teillä on lapsia?

3. Jos puhuminen on hankalaa, tartu tekstiin. Haluttomuudesta ja sen vaikutuksista on kirjoitettu paljon. Toiselle voi näyttää lehtijutun tai kirjan ja sanoa, että samastun näihin kokemuksiin, Nazarenko vinkkaa.

4. Harkitkaa seksuaalineuvojaa. Moni pari hakeutuu pariterapeutin luo, mutta Nazarenko suosittelee puhumaan seksiongelmista myös seksuaalineuvojalle, joko pariterapian ohella tai sen tilalla.

5. Kokeilkaa ennakkoluulottomasti uutta. Moni luulee, että vaikkapa tantrakurssilla vain hillutaan alasti. Nazarenkon mukaan kursseilla satsataan itsearvostukseen, viestintään ja ei-seksuaaliseen kosketukseen, jotka kaikki auttavat seksiongelmien ratkomisessa.

Myötätuntoa

Uutuuskirjan tekijä: ”Pettäminen on vaihtoehto, jos seksihalut eivät kohtaa”

Kirjan kirjoittaja ei todellakaan ole seksuaaliterapeutti, jonka hän itsekin onneksi myöntää. On todella kummallista samanaikaisesti väittää kokevansa myötätuntoa petettyjä kohtaan ja olla sitä mieltä, että pettäminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos suhteesta on seksi hiipunut tai halut eivät kohtaa. Olen itse varattuna rakastunut toiseen varattuun ihmiseen ja voin vilpittömästi sanoa, että tuo pettämisaspekti oli suhteessa hyvin raskas elementti, kummankin osapuolen mielestä, eikä mikään...
Lue kommentti

Sexpon seksuaaliterapeutti ja Me Naisten uusi bloggaaja Marja Kihlström ennustaa, mistä tänä vuonna puhutaan – ja mitä kokeillaan entistä enemmän.

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström (kuvassa) aloittaa ensi viikolla Me Naisten bloggaajana. Hänen suosittu Puhu muru -bloginsa siirtyy Vauva.fi:stä Menaiset.fi:hin. Kihlström lupailee, että jatkossa hän keskittyy yhä enemmän naisen – ja omaan elämäänsä – ei niinkään perheeseen. Juttua riittää ainakin rakkaudesta ja seksuaalisuudesta.

Kysyimme Kihlströmiltä, mitä hän ennustaa tämän vuoden suurimmiksi seksitrendeiksi.

1. Naiset puhuvat naisten orgasmeista

Tähän mennessä naisten orgasmeista ovat puhuneet – ja kirjoittaneet –  Suomessa lähinnä kaksi miestä: Osmo Kontula ja Kari Heusala. Kihlström uskoo, että tänä vuonna naiset itse pääsevät enemmän ääneen. Kihlströmillä itselläänkin on tässä näppinsä pelissä, sillä huhtikuussa ilmestyy hänen orgamiskirjansa Iso O – matkaopas huipulle. Kihlström on kerännyt sosiaalisen median kautta kirjaan yli 60 naisen kokemuksia orgameista.

”Siitä pitäisi puhua enemmän.”

– Uskon ja toivon, että kirja muuttaa keskustelua. Toivon myös, että naiset alkavat itse puhua yhä enemmän naisten orgasmeista. Naisen orgasmi on asia, josta vain nainen itse on täysin perilllä. Siitä pitäisi puhua enemmän – ja ketkä muut olisivatkaan parhaita asiantuntijoita kuin naiset itse. Myös moni kirjassa mukana oleva nainen toivoi avoimempaa keskustelua, Kihlström sanoo.

2. Lupa runkata

Kihlströmin mukaan asenteet naisten itsetyydytykseen normalisoituvat koko ajan, mikä on ainoastaan hyvä asia. Tämä näkyy myös Finsex-tutkimuksessa.

”Naisille suunnattuja seksileluja tulee jatkuvasti lisää.”

– Tähän liittyy myös seksilelujen kehittyminen. Naisille suunnattuja seksileluja tulee jatkuvasti lisää. Ja kehittyvät seksilelut muutenkin kovaa vauhtia: on kauko-ohjattavia dildoja, seksirobotteja ja -nukkeja. Myös tekovaginat kehittyvät ja muistuttavat yhä enemän emätintä.

Seksilelujen ostamisen kynnystä ovat madaltaneet verkkokaupat. Sen kautta ostaminen on yksityistä ja valikoimaan saa tutustua rauhassa. 

– Toisaalta verkko-ostamisessa on haastavaa se, että asiantunteva palvelu jää uupumaan. Onneksi monissa verkkokaupoissa on nykyään kysy ja vastaa -palstoja sekä testiryhmien arvosteluja. Tampereella on yksi naisille suunnattu seksilelukauppa, ja toivottavasti tällaisia naisille suunnattuja kivijalkakauppoja saataisiin muuallekin.

3. Seksipositiivisuus

– Seksuaalisuus on pitkään ymmärretty harmillisen kapeasti. Mutta nyt käsitys seksuaalisuudesta alkaa laajentua. Uskon, että tämä on seksipositiivisuuden vuosi.

Kihlström tarkoittaa tällä sitä, että seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan entistä mutkattomammin ja että seksi on arkinen asia.

– Minusta media ansaitsee kiitoksen siitä, että vaikkapa seksityöntekijöistä, polyamoriasta, vapaista suhteista tai sinkkuuden valitsemisesta puhutaan ja kirjoitetaan avoimesti ja neutraalisti. Samoin kuin seksuaalisuudesta läpi elämänkaaren lapsista vanhuksiin tai esimerkiksi vammaistan oikeudesta seksuaalisuuteen. On tärkeää, että kuulemme erilaisia tarinoita erilaisista ihmisistä.


”Kotipornon kiinnostavuus perustuu siihen, että se on vähän kuin kurkkaisi naapurin makuuhuoneeseen.”

4. Kotiporno

Maailmalla kotipornon on ennustettu herättävän yhä enemmän kiinnostusta. Kihlström uskoo, että kiinnostus lisääntyy myös Suomessa. Kotipornolla tarkoitetaan sitä, että parit tai seksikumppanit kuvaavat kotivideoita, joita he lataavat ilmaisille pornosivustoille.

– Ihmiset haluavat katsoa entistä enemmän pornoa, joka on aitoa. Kotipornosivustojen idea ja kiinnostavuus perustuu siihen, että se on vähän kuin kurkkaisi naapurin makuuhuoneeseen.


5. Osataan ja uskalletaan hakea apua

Seksuaaliterapeutin työssään Kihlström on huomannut, että seksiin tai seksuaalisuuteen liittyviin ongelmiin on alettu hakea apua aikaisempaa rohkeammin.

– Sanon asiakkailleni aina lempeästi, mutta päättäväisesti, että kyllähän he hakevat apua korvakipuunkin, ja samalla tavalla seksiin liittyviin ongelmiin kannattaa hakea apua. Olen kuullut, että jotkut miehet odottavat jopa viisi vuotta ennen kuin hakevat apua erektio-ongelmiinsa.

Kihlström on uskoo, että pikku hiljaa ihmiset alkavat kuitenkin tunnistaa seksiin liittyviä ongelmia ja tekevät niille jotain. Lisäksi seksuaaliseen hyvinvointiin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.

– Ihmiset ymmärtävät, että oma kunto, ravinto ja alkoholinkäyttö vaikuttavat seksiin ja nautinnon kokemukseen. Seksuaalisuus on osa ihmisen elämää.

Onko orgasmi hukassa? Vedä jalkaan villasukat, tiesi jo wanha kansa.

Villasukat ovat tunnetusti yksi ihmiskunnan ihanimpia vaatekappaleita. Niiden jalkaan vetäminen merkitsee paitsi lämpöä, myös liittymistä vuosisataiseen sukupolvien ketjuun. Tasaraidat nilkan resorissa tyynnyttävät ja kutsuvat meitä hyväksymään itsemme kaikkinensa.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että villasukilla voi olla keskeinen rooli myös seksielämämme kohottajina – jopa siinä määrin, että voidaan puhua erikseen tavallisesta ja villasukkaseksistä.

Listasimme tammikuisessa villasukkakiihkossamme viisi syytä sille, miksi vanhat kunnot villikset kannattaa vetäistä jalkaan ennen petihommia.

1. Ne antavat meille orgasmin helpommin

Hollantilainen tutkimusryhmä havaitsi, että sukkien pitäminen jalassa seksin aikana lisää orgasmin mahdollisuutta. Kun tutkimusryhmän jäsenet (13 heteroparia) harrastivat seksiä ilman sukkia, puolet ilmoitti saaneensa orgasmin. Tilanne muuttui sukkien lisäämisen jälkeen dramaattisesti: peräti 80 prosenttia kertoi saavuttaneensa orgasmin.

Lääketieteen tohtori Gert Holstege päätteli, että sukat lisäävät lämmön ja mukavuuden tunteita ja rauhoittavat aivojen mantelitumaketta, joka säätelee kehossa pelkoa ja vihaa.

Kuulostaa ihan järkihommalta: seksi ei tunnetusti suju, kun mielen päällä on huolia tai stressiä.

2. Niiden ansiosta saamme tulla sellaisina kuin olemme

Näin talviaikaan kotipukeutumisemme on, noh, melko korutonta ja käytännöllistä: lämpimät kotihousut, ehkä huppari – ja ne villasukat. Villasukkaseksi antaa mukavalle, kotoisalle ja turvalliselle pukeutumiselle piirun verran lisää vetovoimaa ja seksikkyyttä.

Voisivatko villasukat olla peräti tapa viestiä kumppanille sanattomasti, että tervetuloa tänne punkkaani lonimaan

3. Ne tekevät hommista suoraviivaisempaa

Tiedätkö sen hetken, kun kaikki muut vaatteet on jo riisuttu jotensakin sujuvasti, mutta jäljellä on vielä ne sukat? Sitten pitää pyllistää, jotta saa kiskottua jalasta ensin yhden ja toisen. Vaan ei enää!

Villasukkaseksiä voi myös pitää kotoisena vastineena Hollywoodissa ja eräässä aikuisviihteen genressä nähtävään tekniikkaan, jossa seksiä harrastetaan stilettikorot jalassa.

4. Ne pitävät meidät lämpiminä hekuman hiivuttua

Iloisen petipuuhastelun jälkeen iskee talviaikaan monesti kylmyys, kun sykkeet laskevat ja välitön ihokontakti katoaa. Jo esi-isämme ja rintamalla taistelleet sukulaisemme tiesivät, että se, jonka jalat ovat kylmät, palelee väistämättä muutenkin – vaikka vaatetta olisi kuinka.

Tämän seksinjälkeisen hypotermisen riskin välttää, jos pitää sukat jalassa!

5. Ne kätkevät koppurat ja känsät

Kuka jaksaa talvisaikaan raspata kantapäitään säännöllisesti? Jos harrastaa villasukkaseksia, eivät pienet kovettumat tai kynsisienen orastavat alut haittaa. Plussaa on, että villasukkaan verhotulla varpaalla voi kivasti kutitella petikaverin jalkaa.