Jos luulit,että parisuhdeseksi on ”vain” seksiä, olit väärässä. Se muuttuu ja vaihtelee elämäntilanteiden ja tunnelman mukaan.

Joskus sitä tarvitsee läheisyydenkaipuuseen, toisinaan hommaan ryhtyy vain, koska niin on tapana lauantai-iltaisin. Sitten löytyy uusi juju, ja sukat pyörivät jaloissa vielä seuraavanakin päivänä.

Kuten parisuhteessa, myös parisuhdeseksissä on erilaisia vaiheita ja sävyjä. Niiden ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat monesti avain hyvään seksielämään, sanoo kliininen seksologi Tarja Sandberg.

– Siitä ei kannata stressata, että seksiin pitäisi saada vaihtelua vain vaihtelun vuoksi. Vaikka se olisi aina samanlaista, mutta molempien mielestä hyvää, muutoksille ei ole tarvetta.

– Ihmiset ja suhteet kuitenkin muuttuvat, joten seksielämäkin pysyy harvoin yhtenä ja samana. Tärkeää olisi oppia nauttimaan seksistä sellaisena, mitä se kulloinkin on, Sandberg korostaa.

Sandbergin mukaan moni saattaa jumittua ajatukseen tietynlaisesta täydellisestä seksistä. Kun elämäntilanne ei anna siihen mahdollisuutta ja seksi on pitkälti muuta kuin unelmalemmiskelyä, tuomio on helposti tyly: seksi on huonoa. Ajatus voi herättää myös syyllisyyttä siitä, ettei pysty antamaan kumppanilleen sitä, mitä tämä haluaisi.

Toisaalta parisuhteessa jumitutaan helposti helppoon perusseksiin, vaikka vaihtelu voisi tuoda arkiseen suhteeseenkin lisäpiristystä.

– Hankkivathan pariskunnat uusia yhteisiä harrastuksiakin. Seksiin voisi panostaa samalla tavalla, kokeilla välillä uutta asentoa tai uutta paikkaa, Sandberg sanoo.

Tunnistatko suhteestasi seuraavat seksitavat?

Vaniljaseksi 

Vaniljaseksi on kuin vaniljajäätelöä: Jo ennen maistamista tietää takuuvarmasti, mitä saa. Tuttua ja turvallista, mutta silti perushyvää. 

Vaniljaseksiksi voisi kutsua pitkän suhteen tavanomaista arkiseksiä, joka tapahtuu ilman yllätyksiä, samassa paikassa ja samassa asennossa. Arkiseksi on siitä hyvää, että se on vailla vaatimuksia ja odotuksia. 

– Niin naiset kuin miehetkin kuvittelevat, etteivät riitä kumppanilleen sellaisenaan. Aina ei kuitenkaan tarvitse yrittää niin kovasti, vaan voi antaa mahdollisuuden myös laiskalle ja leppoisalle seksille. Nautimmehan myös siitä, kun tavallinen arki sujuu, joten samoin voisi ajatella myös seksistä, Tarja Sandberg sanoo.

Uusi seksi

Seksielämän päivitys voi joskus olla paikallaan, sillä tutussa ja turvallisessa piilee se vaara, ettei edes uskalla ehdottaa kumppanille uutta.

– Tämä voi kuulostaa yllättävältä, mutta etenkin naiset haluavat seksiltä helpommin jotain uutta. Miehelle riittäisi monesti sama vanha, Tarja Sandberg sanoo.

Uuden kokeilu ei välttämättä tarkoita sitomisleikkejä, vaan monesti asennon tai seksipaikan vaihtaminen riittää. Myös kehon muutokset, kuten vaikkapa raskausaika, ovat hyvä syy vaihtaa tyyliä.

Vaihtelu kannattaa: On mieletön fiilis, kun löytää pitkäaikaisen kumppanin kanssa seksiin uutta virettä ja kokeilee jotain, mitä ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Se voi tuottaa tuoreen ihastumisen tunteen omaa kumppania kohtaan.

Lomaseksi

Lomilla petileikit ovat usein kovin erilaisia kuin arkena. Silloin seksiä myös harrastetaan eri paikassa kuin arkena. Esimerkiksi kesällä moni suomalainen lempii metsässä, rannalla tai veneen pohjalla. Hyvä seksielämä vaatii kuitenkin erityisesti joutilasta aikaa.

– Lyhyeen lomaan ei kannata ladata kaikkia odotuksia, ettei lomaseksistä tule suorittamista, Tarja sandberg muistuttaa.

Kahdenkeskiset lomat ovat tärkeitä, mutta kaikilla ei ole mahdollisuuksia lähteä viettämään pitkiä hotelliviikonloppuja. Lomaseksi-ajatusta voi kuitenkin soveltaa myös arkeen: jos pistää kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa puhelimen ja television kiinni, voi saada tilalle ruhtinaalliset kaksi tuntia enemmän parisuhdeaikaa.

Lohtuseksi

Kun elämässä on murheita ja menetyksiä, mikä onkaan parempi lääke kuin rakkaan läheisyys?

Vaikeissa tilanteissa seksi voi vahvistaa parisuhdetta ja surijan omanarvontuntoa. Se saa ajatukset muualle ja tuo tunteen siitä, että joku välittää, ja että kelpaa kumppanilleen juuri tällaisena.

Tarja Sandbergin mukaan lohtuseksin, kuten ylipäätään seksin, kohdalla kannattaisi luopua yhdyntäkeskeisestä ajattelusta. Monille riittää, että voi vain punkea toisen kainaloon. Miehet haluavat pelkkää läheisyyttä yhtä lailla kuin naiset.

Sovintoseksi

Riidan jälkeinen seksi maistuu monille, sillä silloin tunteet ovat voimakkaasti pinnassa ja olo on hyvin herkkä. Olosuhteet ovat siis täydelliset intensiiviseen fyysiseen kanssakäymiseen. Sovintoseksi on erittäin tarpeellista: se voi korjata välejä läheisemmäksi, jos ne ovat riidellessä kylmentyneet. Jos riita on sovittu, sovintoseksi on kuin leima, joka sen päälle isketään.

Jos kuitenkin aina ennen seksiä tarvitaan hyvä matsi, olisi hyvä opetella muitakin tapoja sopia.

Riitely ja rakastelu ovat monesti temperamenttikysymyksiä. Toiset vaativat laajaa tunneskaalaa, että seksielämäkin tuntuu nautinnolliselta.

Aivot narikkaan -seksi

Seksi onnistuu monesti parhaiten silloin, kun antaa mennä, eikä ajattele liikoja.

Spontaanit hetket ovat kuitenkin harvassa. Eikä seksuaalinen kanssakäyminen juuri koskaan tapahdu täysin spontaanisti, sillä siihen liittyy aina etukäteisajattelua ja harkintaa.

Spontaania seksiä ennemmin voisikin harrastaa aivot narikkaan -seksiä. Aina ei kannata ajatella, että seksiä varten kaiken tarvitsisi olla niin järjestyksessä tai kohdallaan. Liika miettiminen voi lässäyttää tunnelman.

+ Nukutaan sittenkin, kulta!

Joskus seksissäkin perille pääsemistä tärkeämpää on matka. Aina ei tarvitse tavoitella orgasmia, eikä esileikin pidä johtaa mihinkään. Monesti väsyneenä on mukavampi kääntää kylkeä ja nukahtaa.

Luottamus voi kuitenkin lisääntyä, jos näissä tilanteissa harrastaa ”suullista seksiä”. Kerro kumppanillesi, että olet väsynyt työn ja arjen vuoksi, mutta siitä huolimatta haluat häntä.

– Puhuminen merkitsee paljon. Usein kumppani ymmärtää tilanteen ja jaksaa huomioida sen. Toisen tyytyväisenä pitäminen velvollisuudentunteesta ei ole ratkaisu, vaan näistä asioista on hyvä käydä avointa keskustelua, Tarja Sandberg muistuttaa.

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.