Jos luulit,että parisuhdeseksi on ”vain” seksiä, olit väärässä. Se muuttuu ja vaihtelee elämäntilanteiden ja tunnelman mukaan.

Joskus sitä tarvitsee läheisyydenkaipuuseen, toisinaan hommaan ryhtyy vain, koska niin on tapana lauantai-iltaisin. Sitten löytyy uusi juju, ja sukat pyörivät jaloissa vielä seuraavanakin päivänä.

Kuten parisuhteessa, myös parisuhdeseksissä on erilaisia vaiheita ja sävyjä. Niiden ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat monesti avain hyvään seksielämään, sanoo kliininen seksologi Tarja Sandberg.

– Siitä ei kannata stressata, että seksiin pitäisi saada vaihtelua vain vaihtelun vuoksi. Vaikka se olisi aina samanlaista, mutta molempien mielestä hyvää, muutoksille ei ole tarvetta.

– Ihmiset ja suhteet kuitenkin muuttuvat, joten seksielämäkin pysyy harvoin yhtenä ja samana. Tärkeää olisi oppia nauttimaan seksistä sellaisena, mitä se kulloinkin on, Sandberg korostaa.

Sandbergin mukaan moni saattaa jumittua ajatukseen tietynlaisesta täydellisestä seksistä. Kun elämäntilanne ei anna siihen mahdollisuutta ja seksi on pitkälti muuta kuin unelmalemmiskelyä, tuomio on helposti tyly: seksi on huonoa. Ajatus voi herättää myös syyllisyyttä siitä, ettei pysty antamaan kumppanilleen sitä, mitä tämä haluaisi.

Toisaalta parisuhteessa jumitutaan helposti helppoon perusseksiin, vaikka vaihtelu voisi tuoda arkiseen suhteeseenkin lisäpiristystä.

– Hankkivathan pariskunnat uusia yhteisiä harrastuksiakin. Seksiin voisi panostaa samalla tavalla, kokeilla välillä uutta asentoa tai uutta paikkaa, Sandberg sanoo.

Tunnistatko suhteestasi seuraavat seksitavat?

Vaniljaseksi 

Vaniljaseksi on kuin vaniljajäätelöä: Jo ennen maistamista tietää takuuvarmasti, mitä saa. Tuttua ja turvallista, mutta silti perushyvää. 

Vaniljaseksiksi voisi kutsua pitkän suhteen tavanomaista arkiseksiä, joka tapahtuu ilman yllätyksiä, samassa paikassa ja samassa asennossa. Arkiseksi on siitä hyvää, että se on vailla vaatimuksia ja odotuksia. 

– Niin naiset kuin miehetkin kuvittelevat, etteivät riitä kumppanilleen sellaisenaan. Aina ei kuitenkaan tarvitse yrittää niin kovasti, vaan voi antaa mahdollisuuden myös laiskalle ja leppoisalle seksille. Nautimmehan myös siitä, kun tavallinen arki sujuu, joten samoin voisi ajatella myös seksistä, Tarja Sandberg sanoo.

Uusi seksi

Seksielämän päivitys voi joskus olla paikallaan, sillä tutussa ja turvallisessa piilee se vaara, ettei edes uskalla ehdottaa kumppanille uutta.

– Tämä voi kuulostaa yllättävältä, mutta etenkin naiset haluavat seksiltä helpommin jotain uutta. Miehelle riittäisi monesti sama vanha, Tarja Sandberg sanoo.

Uuden kokeilu ei välttämättä tarkoita sitomisleikkejä, vaan monesti asennon tai seksipaikan vaihtaminen riittää. Myös kehon muutokset, kuten vaikkapa raskausaika, ovat hyvä syy vaihtaa tyyliä.

Vaihtelu kannattaa: On mieletön fiilis, kun löytää pitkäaikaisen kumppanin kanssa seksiin uutta virettä ja kokeilee jotain, mitä ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Se voi tuottaa tuoreen ihastumisen tunteen omaa kumppania kohtaan.

Lomaseksi

Lomilla petileikit ovat usein kovin erilaisia kuin arkena. Silloin seksiä myös harrastetaan eri paikassa kuin arkena. Esimerkiksi kesällä moni suomalainen lempii metsässä, rannalla tai veneen pohjalla. Hyvä seksielämä vaatii kuitenkin erityisesti joutilasta aikaa.

– Lyhyeen lomaan ei kannata ladata kaikkia odotuksia, ettei lomaseksistä tule suorittamista, Tarja sandberg muistuttaa.

Kahdenkeskiset lomat ovat tärkeitä, mutta kaikilla ei ole mahdollisuuksia lähteä viettämään pitkiä hotelliviikonloppuja. Lomaseksi-ajatusta voi kuitenkin soveltaa myös arkeen: jos pistää kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa puhelimen ja television kiinni, voi saada tilalle ruhtinaalliset kaksi tuntia enemmän parisuhdeaikaa.

Lohtuseksi

Kun elämässä on murheita ja menetyksiä, mikä onkaan parempi lääke kuin rakkaan läheisyys?

Vaikeissa tilanteissa seksi voi vahvistaa parisuhdetta ja surijan omanarvontuntoa. Se saa ajatukset muualle ja tuo tunteen siitä, että joku välittää, ja että kelpaa kumppanilleen juuri tällaisena.

Tarja Sandbergin mukaan lohtuseksin, kuten ylipäätään seksin, kohdalla kannattaisi luopua yhdyntäkeskeisestä ajattelusta. Monille riittää, että voi vain punkea toisen kainaloon. Miehet haluavat pelkkää läheisyyttä yhtä lailla kuin naiset.

Sovintoseksi

Riidan jälkeinen seksi maistuu monille, sillä silloin tunteet ovat voimakkaasti pinnassa ja olo on hyvin herkkä. Olosuhteet ovat siis täydelliset intensiiviseen fyysiseen kanssakäymiseen. Sovintoseksi on erittäin tarpeellista: se voi korjata välejä läheisemmäksi, jos ne ovat riidellessä kylmentyneet. Jos riita on sovittu, sovintoseksi on kuin leima, joka sen päälle isketään.

Jos kuitenkin aina ennen seksiä tarvitaan hyvä matsi, olisi hyvä opetella muitakin tapoja sopia.

Riitely ja rakastelu ovat monesti temperamenttikysymyksiä. Toiset vaativat laajaa tunneskaalaa, että seksielämäkin tuntuu nautinnolliselta.

Aivot narikkaan -seksi

Seksi onnistuu monesti parhaiten silloin, kun antaa mennä, eikä ajattele liikoja.

Spontaanit hetket ovat kuitenkin harvassa. Eikä seksuaalinen kanssakäyminen juuri koskaan tapahdu täysin spontaanisti, sillä siihen liittyy aina etukäteisajattelua ja harkintaa.

Spontaania seksiä ennemmin voisikin harrastaa aivot narikkaan -seksiä. Aina ei kannata ajatella, että seksiä varten kaiken tarvitsisi olla niin järjestyksessä tai kohdallaan. Liika miettiminen voi lässäyttää tunnelman.

+ Nukutaan sittenkin, kulta!

Joskus seksissäkin perille pääsemistä tärkeämpää on matka. Aina ei tarvitse tavoitella orgasmia, eikä esileikin pidä johtaa mihinkään. Monesti väsyneenä on mukavampi kääntää kylkeä ja nukahtaa.

Luottamus voi kuitenkin lisääntyä, jos näissä tilanteissa harrastaa ”suullista seksiä”. Kerro kumppanillesi, että olet väsynyt työn ja arjen vuoksi, mutta siitä huolimatta haluat häntä.

– Puhuminen merkitsee paljon. Usein kumppani ymmärtää tilanteen ja jaksaa huomioida sen. Toisen tyytyväisenä pitäminen velvollisuudentunteesta ei ole ratkaisu, vaan näistä asioista on hyvä käydä avointa keskustelua, Tarja Sandberg muistuttaa.