On vihdoin aika listata hankalien ihmistyppien sijaan omia ja muiden hyviä ominaisuuksia.

Tiedättehän, kuinka yleensä kaikki muut työpaikalla ja muutenkin ovat pösilöitä laiskiaisia paitsi minä itse. Nyt sille on oikein puolitieteellistä todistustakin, kun psykologi Vesa Nevalainen on yhdessä Satu Kasken kanssa kirjoittanut aiheesta kirjan Ikävät ihmiset – kuinka selviytyä hankalien tyyppien kanssa.

Helsingin Sanomien jutun mukaan Nevalainen tunnistaa ainakin 18 eri hankaluustyyppiä. Vaikuttavaa! Mikä onkaan hedelmällisempää kuin etsiä vikoja muista.

Mutta tunnistatko ympärilläsi nämä 18 mukavuustyyppiä?

1. Se, joka aina lähtee kaljalle, kun pyydetään. Silloin kun itse kerrankin pääsisi ja tekisi mieli lähteä töiden jälkeen kaljalle, yleensä kaikilla muilla on muskarin viulujaoston kevätkvartaalin myyjäiset. Siksi tällainen on korvaamaton henkilö varsinkin yli 35-vuotiaiden keskuudessa.

2. Yli 30-vuotias, jotka suostuu muuttoavuksi. Käyttää lauantaipäivänsä kantaakseen ilmaiseksi muuttolaatikoita ja saadakseen palkaksi kaksi tölkkiä olutta ja kaksi viipaletta Kotipizzaa.

3. Se, joka nousuhumalassa tarjoaa kaikille. Meidän kaikkien kannattaisi kehittää tätä jaloa puolta itsessämme.

4. Porukan hiljainen. Eivätköhän ne ekstrovertit keskustelujen keskipisteet ole ihan tarpeeksi äänessä.

5. Se, joka ottaa kännykän mukaan vessaan, ja vastaa siihen jos se soi. Onhan piristävää kuunnella puhelua viereisestä kopista.

6. ”Äitisi ei ole täällä töissä” -lappujen kirjoittaja. Hän vain haluaa olla huumori-ihminen.

7. Joku, joka aina lopulta pesee työpaikan tiskit. Tonttuja, keijuja ja haltioita on olemassa!

8. Muistakaa käydä pissalla ennen lähtöä -äitityyppi. Sillä on myös aina laukussaan purkkaa ja nenäliinoja.

9. Kuski. Voi ihan hyvin tulla hakemaan teidät aamukahdelta mistä vain, koska tykkää ajella.

10. Poskisuutelija. Totuttaa meidät eurooppalaisiin tapoihin.

11. Kaikesta perustellusti eri mieltä oleva tyyppi. Mistä muuten kuulisi mitään muita kuin itselle tuttuja näkemyksiä.

12. IT-tuki. Se oikea IT-tuki ja työpaikan aktiivi, joka osaa palauttaa näytöltä kadonneet kamat ja kääntää vahingossa jollain näppäinkomennolla kääntyneen näytön oikeinpäin.

13. Harjoittelija. Sille voi työpaikan nuorin ja kokemattominkin päteä.

14. Nimipäivien muistaja. Kyllä nimipäiväonnittelut ilahduttavat, vaikka olisi kuinka monta vuosikymmentä ollut samanniminen.

15. Naapuri. Aina puhutaan kyttääjistä sun muista ongelmatapauksista ja unohdetaan, että yleensä naapurit ovat kivoja vaikkakin vähän outoja tyyppejä, joihin ei muuten olisi tullut tutustuttua.

16. Se, joka lainaa autoaan. Harvinainen helmi, jota on syytä voidella vähän kyykkyviiniä ylempää noukituilla pulloilla.

17. Matkanjärjestäjä. Hoitaa aina kaikki lentojen ja hotellien varaukset ja tsekkaa etuäkäteen kiinnostavat paikat.

18. Se, joka menee ensimmäisenä laulamaan karaokea. Yksi tärkeimmistä jäänrikkomistehtävistä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lue myös:

7 eri ystävätyyppiä, jotka jokaisella pitäisi olla

Facebookin 7 ihmistyyppiä – tunnistatko itsesi?

6 ihmistyyppiä, joita tarvitset elämässäsi

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.