Taitaa tyttö tietää, että muutaman vuoden päästä saattaa olla edistyksellisempää ehkäisyä tarjolla. Kuva: Shutterstock
Taitaa tyttö tietää, että muutaman vuoden päästä saattaa olla edistyksellisempää ehkäisyä tarjolla. Kuva: Shutterstock

Aika scifiä, mutta kauko-ohjattava ehkäisysiru saattaa olla todellisuutta jo muutaman vuoden kuluttua.

Ehkäisyä miettiessä saattaa joskus tuntua siltä, että tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja, joista sitten pitäisi valita se vähiten huono. Tulevaisuudessa ehkäisyvalikoima saattaa kuitenkin olla nykyistä monipuolisempi. CNET uutisoi MicroCHIPS-yrityksessä kehitteillä olevasta ehkäisysirusta, joka asennetaan naisen ihon alle.

20 millimetriä leveässä ja syvässä ja 7 millimetriä korkeassa sirussa luvataan olevan ehkäisytehoa jopa 16 vuodeksi. Sen voi myös kytkeä kauko-ohjaimella pois päältä, kun ehkäisylle ei ole tarvetta. Ehkäisevä vaikutus perustuu levonorgestreeliin eli samaan hormoniin, jota on myös hormonikierukassa. Laite on ohjelmoitu vapauttamaan ainetta elimistöön päivittäin, ja sitä voidaan säädellä etänä poistamatta sitä välissä ihon alta.

Kliiniset testit ihmisillä ovat jo alkaneet, ja siru on toiminut lupaavasti. Vielä on kuitenkin ylitettävänä muutamia esteitä, sillä siru pitää esimerkiksi salata niin, ettei kukaan ulkopuolinen pääse sen tietoihin käsiksi. Tällä hetkellä suunnitelmissa on tuoda tuote markkinoille vuonna 2018.

Lue myös:

Kuukautisista tuli epätrendikkäät – nyt e-pillereitä suositellaan syötäväksi ilman taukoa

Tulevaisuuden kondomi takaa ekstramielihyvän

Miksi e-pillereitä tuputetaan aina ensimmäiseksi?