Kaksi testilaitetta imeytyy niin hyvin kiinni huippuun, ettei käsiäkään tarvita. Kuvat: Shutterstock ja Me Naiset
Kaksi testilaitetta imeytyy niin hyvin kiinni huippuun, ettei käsiäkään tarvita. Kuvat: Shutterstock ja Me Naiset

Yksi testivimpain herättää eniten odotuksia etukäteen.

Klitorisorgasmi on aihe, josta kiistellään jatkuvasti. Se on kuin mansikkajäätelö, joka jakaa mielipiteet: joidenkin mukaan se on parasta maailmassa, kun taas joidenkin mukaan se on yliarvostettua.

Väestöliiton Finsex-tutkimuksesta ilmenee, että suurin osa naisista saa orgasmin tavallisesti kiihottamalla emätintä ja klitorista yhtä aikaa. Väestöliiton mukaan klitoriksen vaikutusta naisten orgasmeihin on kuitenkin liioiteltu. Samoilla linjoilla oli aikoinaan myös psykoanalyysin isä Sigmund Freud. Hänen mukaansa nuoret, kypsymättömät naiset saavat klitorisorgasmeja, ja aikuiset, kypsät naiset puolestaan vaginaorgasmeja. Naisessa on jotain vialla, jos hän ei saa perinteisessä yhdynnässä vaginaorgasmeja, Freud pohti aikanaan.

Kaikki naiset eivät edes pidä klitoriksen suorasta kosketuksesta. Silti markkinoille tulee koko ajan uusia seksileluja, jotka keskittyvät pelkästään klitoriksen kiihottamiseen. Älykkäimmät seksivimpaimet voidaan liittää jo nettiin ja vaikkapa erilaisiin sovelluksiin. Kiihotustavoissa käytetään apuna muun muassa imevää tekniikkaa, jonka toiminta perustuu ääni- ja paineaaltojen vaihteluun.

Imutekniikkaa suositaan varsinkin klitoriskiihottimissa. Pienillä täsmäseksileluilla voi viedä kaiken huomion klitorikseen. Samalla saattaa kokea vaikkapa suuseksiä jäljittelevää iloa, jota imevät lelut lupaavat tuottaa. Mutta mikä on totuus?

Me Naiset testasi neljä erilaista klitoriskiihotinta, joilla saa uutta eloa seksielämän rutiineihin – olipa mielessä sitten orgasmi tai ei.

 

1. Täsmäkiihotusta esileikkiin

Diamond Power Bullet

 • Plussaa: Power Bullet osoittaa, että pienikin voi olla älyttömän tehokas. Koko on myös etu: sillä saa täsmäkiihotuksen eikä se ole pahasti tiellä petipuuhissa. Tämän voi ottaa siis helposti mukaan soolo- tai pariseksiin. Se kulkee mukana käsilaukussa töihin ja baariin sekä vaikkapa reissuilla. Nappipatterit kestävät ja antavat voimakkaankin värinän jopa monen viikon ajaksi.
 • Miinusta: Niin pieni, että luiskahtaa helposti kädestä. Ääni muistuttaa jonkun hyönteisen ininää. Koristekivet tekevät tästä ehkä tyylikkäämmän näköisen, mutta kuka niitä oikeasti ehtii katsoa?
 • Kenelle: Hänelle, joka vasta tutustuu klitoriskiihottimiin, ja hänelle, joka haluaa kiihottaa itsensä vaikkapa ennen pariskuntaseksiä.
 • Huom! Testin hiljaisin ja pienin klitoriskiihotin.
 • Hinta: 15 euroa
 • Pituus: 8,5 cm
 • Halkaisija: 1,6 cm
 • 10 värinäohjelmaa
 • Roisketiivis          


2. Hempeään tyyliin

Simplicity Lace

 • Plussaa: Stimulointipää on iso ja pehmeä. Sen käsittelyssä osansa saa klitoriksen ympäröivä alue, ja hyvä niin, sillä klitoriksen nyppylä on niin kutsutusti vain jäävuoren huippu ja suurin osa klitoriksesta on piilossa häpyhuulten ihon alla.
  Varsi sopii käteen hyvin ja ensikosketus on kuin höyhenen pehmeä hipaisu. Kymmenestä ohjelmasta löytyy kaikkea superhellästä melko voimakkaaseen värinään.
 • Miinusta: Harjakset on vaikea pitää puhtaana ja ne keräävät helposti pölyä sekä likaa. Muoto on muutenkin epäkäytännöllinen, jotenkin huvittavakin. 
 • Kenelle: Omaa rentoutumishetkeä kaipaavalle, hellän kosketuksen ja hieronnan ystävälle.
 • Hinta: 60 euroa
 • Pituus: 15 cm
 • 10 värinäohjelmaa
 • USB-ladattava (latausaika 90 minuuttia, toiminta-aika 150 minuuttia)
 • Vesitiivis


 

3. Ei ihan aloittelijoille

Satisfyer Pro 2

 • Plussaa: Sauvamainen muotoilu sopii hyvin minkäkokoiseen käteen tahansa. Ääni ei ole kaikista kovimmista päästä. Vesitiivistä kiihotinta voi käyttää myös suihkussa, jossa paine tuntuu jotenkin kovemmin, ja sen saa ladattua. Toimii jopa kaksi tuntia putkeen yhdellä neljän tunnin latauksella.
  Imu pitää sauvaa paikallaan eikä siihen tarvitse koskea, ellei halua liikuttaa sitä. Ensimmäinen imutaso ei tunnu imulta yhtään, vaan jännältä kosketukselta. Mutta mitä isommalle imulle (11 tasoa) mennään, sitä enemmän imu alkaa tuntua klitoriksen hupussa. Jos klitoris kestää, pieni painallus tai liikuttelu tekee tämän kiihottimen käytön nautinnollisemmaksi.
 • Miinusta: Tästä lelusta tulee mieleen joku korvalääkärin työkalu. Ulkoasu jakaa mielipiteet: onko tämä nyt tylsä vai tyylikäs? Sauvamaisen klitoriskiihottimen mukaan ottaminen yhdyntään saattaa olla paikoitellen haastavaa. Ensimmäinen käyttökerta vaatii kahdeksan tunnin latauksen, sen jälkeen akku täyttyy USB-kaapelilla 1,5 tunnissa.
 • Kenelle: Hänelle, joka tuntee seksileluja sekä haluaa testata imutekniikkaa, mutta ei ole varma, onko se oma juttu. Soveltuu parhaiten omaan kivaan!                      
 • Hinta: 69 euroa
 • Pituus: 16 cm
 • 11 eri värinäohjelmaa
 • Vesitiivis

 

4. Voimakkaista kyydeistä nauttiville

Womanizer W500

 • Plussaa: Womanizer herättää odotuksia. Tätä klitoriskiihotinta ja sen edellisiä versioita on ylistetty medioissa ympäri maailman. Naiset ovat kertoneet saavansa orgasmin tällä muutamassa minuutissa ja monta peräkkäin – eikä pettymystä tullut tässäkään testissä. Imutehoja on valtavasti: ensimmäinen värinäohjelma ei tunnu juuri miltään, mutta kahdeksas eli voimakkain on niin raju kuin se vetäisi klitoriksen hupun irti. Mukana kaksi erikokoista vaihtopäätä.
 • Miinusta: Jos suuseksi ei ole oma juttu, voi imutekniikka tuntua jopa ärsyttävältä. Tavallisen tietokonehiiren kokoinen kiihotin voi olla pienikätisille liian iso, sillä tämä on tietokoneen hiirtäkin isompi; tosin tämän voi jättää paikalleen ja antaa käsien levätä nautintoja odotellessa.
  Ensimmäisellä kerralla Womanizer vaatii neljän tunnin latauksen. Seuraavat lataukset kestävät kaksi tuntia ja lupaavat antaa jopa neljän tunnin käyttöajan. Käytännössä täydellä teholla huriseva kiihotin tyhjentää akun jo vajaassa tunnissa.
 • Kenelle: Hänelle, joka ei halua ajaa Ladalla, vaan kulkee Rolls-Roycella ja täysillä!
 • Huom: Testin kovaäänisin.
 • Hinta: 190 euroa
 • Pituus: 12,5 cm
 • Ympärysmitta: 18 cm
 • 8 värinäohjelmaa
 • Roisketiivis

Testivälineet: Diamond Power Bullet, Womanizer W500, Simplicity Lace ja Satisfyer Pro 2.
Testivälineet: Diamond Power Bullet, Womanizer W500, Simplicity Lace ja Satisfyer Pro 2.

Kysely

Saatko orgasmin helpommin?

Seksuaaliterapeutin mukaan ”seksimasennus” on vaiettu aihe ja saattaa aiheuttaa kokijassaan häpeää. Taustalla voi olla huono seksi, hormonit tai tukahdutettu seksitrauma.

Ensimmäisessä parisuhteessani koin lähes aina seksin jälkeen valtavaa ahdistuneisuutta. Suhde oli hyvällä tolalla ja seksi aina yhtä ihanaa, mutta kun poikaystäväni lähti kotiin, saatoin räjähtää vuolaaseen itkuun kerta toisensa jälkeen. Olin hämmentynyt, koska itkulle ei ollut mitään järkevää syytä.

Nykyään huomaan usein tunteiden olevan seksin jälkeen pinnassa, jos mies ei osoita kaipaamaani huomiota tai kääntää kylkeä”. 

Näin kertoo 25-vuotias Siiri seksin jälkeisestä tunnereaktiostaan, joka tunnetaan englanninkielisessä maailmassa nimellä post-coital dysphoria. Sanalle ei ole virallista suomennosta, mutta seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta suomentaa sanan seksin jälkeiseksi alakuloksi.

Seksin jälkeiseen alakuloon liittyy muun muassa masentuneisuus, ahdistus ja itkuisuus. Erikoista on se, että seksiä harrastanut ihminen saattaa purskahtaa itkuun, vaikka seksi olisikin ollut hyvää ja kumppanin kanssa kaikki hyvin. Mistä odottamaton itkunpuuska kertoo?

Seksin odotetaan olevan hyvää ja nautinnollista.

Ranta sanoo, että syy itkuisuudelle on osittain epäselvää, koska asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Hän kuitenkin arvioi tunnekuohun johtuvan seksin jälkeisistä ”laskuista”.

– Rakastellessa mielihyvähormonien, kuten oksitosiinin ja endorfiinin, taso nousee. Kun korkealla olevat pitoisuudet tulevat alas, se aiheuttaa alakuloa, Ranta sanoo.

Ranta on huomannut, että tunnekuohu vaivaa tavallisemmin naisia, mutta sitä on havaittu myös miehillä. Hän on törmännyt oireeseen vastaanotollaan, vaikka moni ei hakeudu seksuaaliterapeutin luo itse tunnekuohun takia.

– Seksin odotetaan olevan hyvää ja nautinnollista, joten tämänkaltainen tunnereaktio saattaa aiheuttaa häpeää.

Joskus syynä on yksinkertaisesti huono seksi.

– Huono seksi voi myös aiheuttaa toistuvaa alakuloisuutta. Kaikille ei ole tärkeää orgasmin saaminen, mutta jos seksistä ei osata puhua tai ei tule kuulluksi, siitä tulee kurja olo monille.


Irtoseksi on suoritus

Aina kyse ei kuitenkaan ole huonosta seksistä tai hormonilaskuista. Seksin jälkeisen alakuloisuuden taustalla voi olla myös aiemmin saatu trauma esimerkiksi hyväksikäytöstä, Ranta sanoo. Tai jos seksiin suostuu vastahakoisesti kerta toisensa jälkeen kumppanin painostamana, jää ikävä olo.

Monilla ihmisillä alakuloisuutta voi aiheuttaa myös se, miten tunteet ja seksi todellisuudessa kohtaavat. Esimerkiksi yhden illan jutut ja irtoseksin harrastaminen voivat tuntua tunteettomalta suoritukselta – ja tämän vuoksi irtoseksi ei olekaan ihan kaikkien juttu.

Joskus itku lähtee ilosta, kun seksi on ollut ihanaa ja herkkää.

– Sellaisesta seksistä voi jäädä tyhjä olo. Monet kuitenkin pystyvät pitämään seksin ja tunteet erillään, eihän yhden illan juttuja muuten olisi, Ranta sanoo.

Jos itkuisuuden kokee jatkuvana haittana, silloin voi olla syytä turvautua ammattilaisen apuun. Traumatilanteissa apu löytyy seksuaaliterapeutin vastaanotolta. Muuten kyse on pääasiassa hormonitoiminnan heittelystä, joka menee nopeasti ohi.

– Tunteet ovat tunteita, ne tulevat ja menevät. Joskus itku lähtee ilosta, kun seksi on ollut ihanaa ja herkkää. Hyviin hetkiin kuuluu myös liikutusta.

IS:n seksikyselyyn vastasi 26 000 suomalaista.

Ilta-Sanomat kysyi lukijoiltaan kesällä näiden seksielämästä. Kyselyyn vastanneita oli lopulta yli 26 000 kappaletta. Nyt tulokset on julkaistu.

Kategorioina olivat muun muassa seksikumppanien määrä, pettäminen, pornon katselu sekä viikottaisten seksikertojen määrä.

Kyselystä selvisi, että Pohjois-Suomessa viikottaista seksiä harrastetaan Etelä-Suomea enemmän: Rovaniemellä ja Oulussa 1,54, Torniossa 1,57 ja Keminmaan kunnassa jopa 1,94 kertaa viikossa. Poikkeuksen teki Kemi, jossa petipuuhiin ryhdyttiin vain 1,26 kertaa viikon aikana.

Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa vastaavat luvut jäivät pienemmiksi. Pääkaupunkiseudun asukkaista vantaalaiset ovat aktiivisempia kuin helsinkiläiset ja espoolaiset: Vantaalla peitto heiluu keskimäärin 1,51 kertaa viikossa, Helsingissä ja Espoossa vain 1,43. 

Sen sijaan seksikumppaneiden määrä oli suurin eteläisessä Suomessa. Helsingissä lukumäärä kipusi 22,2:een, ja Vantaalla, Espoossa sekä Turussa yli 17,4:ään. Keski-Suomessa Jyväskylässä ja Tampereella luku oli 16:n luokkaa, kun taas Pohjois-Suomessa 14 ja 15 kumppanin välissä.

Vaikuttaisi tosin siltä, että petikaverien summassa on tapahtunut maanlaajuista liioittelua. Väestöliiton FINSEX-tutkimus seksikumppaneiden määrästä kertoo, että miesten mediaani eli keskiluku on 7–10 ja naisilla 5–7 kumppania.

Tilastokummajainen nimeltä Tornio

Poikkeuksen seksikumppaneiden määrässä teki Tornio, jossa partnereita oli IS:n kyselyn mukaan keskimäärin vain 11,7 kappaletta.

Torniolaiset osoittautuivat kyselyn perusteella muutenkin melko erikoiseksi sakiksi.

Lappilaiskaupungissa ollaan ihailtavan uskollisia verrattuna muuhun Suomeen: torniolaisista vain 24,4 prosenttia tunnusti pettäneensä kumppaniaan, kun muualla maassa vastaava osuus oli reilun 30 prosentin luokkaa. Myös pornon katselu on Torniossa IS:n mukaan vähäistä, sillä vain 82,8 prosenttia vastaajista kertoi joskus katselevansa aikuisviihdettä. Muualla maassa porno kiinnosti reilusti yli 85 prosenttia vastaajista.

Kuitenkin seksistä maksaneita Torniosta löytyi selkeästi paljon. Kun Rovaniemellä, Oulussa ja Jyväskylässä seksiä ostaneiden määrä jäi alle 10 prosenttiin, Torniossa luku oli 16,1.

Esimerkiksi Helsingissäkin maksullista seksiä ostaneiden määrä oli ”vain” 15,9 prosenttia.

Eksonoomi

IS: Pohjois-Suomessa kuksitaan etelää enemmän – muuten siveellisiä torniolaisia kiinnostaa maksullinen seksi

Onhan tuo selvä asia. Kun eläimet ahdetaan eläintarhaan, ne stressaantuvat eikä seksi maistu. Sama homma se on ihmisilläkin. Kun ahdetaan tungokseen suurissa kaupungeissa, ihmiset stressaantuvat. Ei silloin haluta seksiä. Toista se on pohjoisessa. On väljyyttä ja tarvittaessa omaa rauhaa. Hyvä siinä on katsella, oisko jotain tarjolla. Ja tietenkin avioliitossakin on sama homma. Puolisoa on kiva pussailla ja puristella, kun ei tarvitse juoksennella jossain ruuhkaisilla kaduilla tai pusseissa tai...
Lue kommentti