Puhu toiveistasi kumppanille kuin kaverille, ilman paineita, neuvoo Mitra Vasara. Luota siihen, että ehdotuksesi otetaan hyvin vastaan. Kuva: Shutterstock
Puhu toiveistasi kumppanille kuin kaverille, ilman paineita, neuvoo Mitra Vasara. Luota siihen, että ehdotuksesi otetaan hyvin vastaan. Kuva: Shutterstock

Älä ajattele liikoja, vaan toimi spontaanisti, kehottaa läsnäolevasta seksistä kirjoittanut Mitra Vasara.

Mindfulness, tietoinen läsnäolo saavutti pari vuotta sitten laajasti suosiota. Sen kerrottiin auttavan niin stressin karkotuksessa kuin syöpöttelyn lopettamisessa. Tänä vuonna samaa ajatusta kannattaa kokeilla makuuhuoneen puolella. Lokakuun puolivälissä järjestettävillä I love me -hyvinvointimessuilla aiheesta luennoi Mitra Vasara. Hän on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Seksi ja läsnäolo (Basam Books).

Ja tässä tapauksessa läsnäoloksi ei riitä se, että on vain paikalla makuuhuoneessa. Nyt sukelletaan syvempien tuntemusten tasolle.

– Kun et ajattele, olet läsnä, Mitra Vasara kiteyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ja mitäs se sitten käytännössä tarkoittaa?

– Päähän juolahtaviin ajatuksiin ei tarvitse tarttua. Jos muistaa, että huomenna on kokous, voi antaa itselleen luvan olla ajattelematta sitä pätkääkään ja keskittyä vain nauttimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seksin aikana kun ei kuuluisi ajatella sitä palaveria, pyykkivuorta tai kauppalistaa, vaan elää hetkessä. Voi kuulostaa hankalalta, mutta yksi keino on ajatusten rauhoittamisessa erityisen hyvä. Se on hengittäminen. Hengitellessä voi kuulostella, miltä juuri siinä hetkessä tuntuu.

– Läsnäoloa ei kannata suorittaa. On parempi olla itselleen rehellinen ja myöntää, että on ihan poikki ja on vaikeaa rentoutua. Usein jännitys laukeaa, kun myöntää sen ääneen.

Mitä haluat?

Sängyssä on helppoa toistaa samoja rutiineja, vaikka vuosien saatossa keho voi muuttua ja halut siinä mukana.

– Monesti tuntuu, että seksiin liittyy tulosvastuu. Että se alkaa esileikistä, jonka pitää kestää tietyn aikaa, sen jälkeen siirrytään yhdyntään, jossa molempien olisi hyvä saada orgasmi ellei useampia. Siitähän tulee ihan hirveät paineet.

Unohda siis suorittaminen ja se, että kymmenen vuotta on tehty niin tai näin. Se on harvoin kovin motivoivaa, ja voi olla myös syynä haluttomuuteen. Mitra kehottaa rutiininomaisen suorituksen sijaan kuulostelemaan, mitä itse juuri sillä hetkellä kaipaa.

– Entä jos olisikin vapaa tekemään, mitä haluaa? Voi kokeilla, miltä tuntuu olla vain eroottisesti lähekkäin ja haluaako edes lähteä yhdyntään? Entä jos senkin lopettaa kesken, eikä olekaan painetta orgasmista.

Ensin kannattaakin tutkia omaa läsnäoloaan, omia tarpeitaan ja rajojaan.

– Seksi lähtee siitä, että voit jakaa jotain ihanaa, jota sinulla on.

Nauttija

Rakastelu ei tosiaan ole suoritus. Tämän tajuaminen vie kyllä aikansa, koska se vaatii erittäin suurta luottamusta toista kohtaan, eikä sellainen synny hetkessä. Miten mahtavaa onkaan heittäytyä hetkeen toista koskettaen, nauttia toisen ihosta ja siitä, että minua kosketaan. Nautintoa voi saada ilman yhdyntääkin ja nautintoa voi olla ilman orgasmiakin. Ja yhdynnän voi tehdä monin tavoin ja orgasmitkin ovat erilaisia. Koska orgasmi ei ole tavoite vaan mahdollinen osa nautintoa, on mahtavaa, kun orgasmin jälkeen on edelleen toisen sylissä, silittää hiuksia, koskettaa edelleen, ihot hehkuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla