Tämäkö riittää? Kuva: Shutterstock
Tämäkö riittää? Kuva: Shutterstock

Tehdäänkö naisille kiinnostavampia seksileluja kuin miehille? Suomalaismiehet kertovat.

Jos asiaa kysyy uuden seksilelun suunnittelijoilta, miesten seksileluvalikoima luonnollisestikin on suorastaan karmaisevan suppea. Irlantilainen Jonathan Courtney ja saksalainen Thomas Viehweger ovat vahvasti sitä mieltä, että seksivälineurheilussa vallitsee vakava epätasa-arvo. Heidän mielestään naisille löytyy yhtä sun toista jännää, mutta miehet tarvitsisivat muutakin kuin moottoripimpsoja, pumpattavia lampaita ja nukkeja. (Tilannehan on vähän sama kuin jos uuden jäätelömaun kehittelijältä kysyisi, onko olemassa jo tarpeeksi monenmakuisia jäätelöitä.)

Elite Dailyn mukaan kaksikko päätti puuttua tähän tasa-arvo-ongelmaan esittelemällä lokakuussa uuden keksintönsä: spankragsin.

Spankragsin-sivustolla tuotetta kuvaillaan laatikolliseksi paperiliinoja, joissa on naisten kasvot.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Ensin touhutessaan voi tuijotella rättiä, jossa nuori nainen odottelee suu auki. Sitten seurausten jäljet voi näppärästi pyyhkäistä samaisella rievulla.

Ällöttävää ja alentavaa vai kiihottavaa ja käytännöllistä?

Mitä sanovat suomalaismiehet?

Entä ovatko mälliliinan kehittäjät oikeassa? Ovatko miesten seksilelumarkkinat liian suppeat ja tylsät? Kysyimme asiaa suomalaisilta miehiltä:

”Hommaa vaivaa katsantokannan suppeus, mikä on aika masentavaa. Naisten välineet ovat aivan hyväksyttyjä, mutta mies tekopimpsoineen ja kuminukkeineen on hyypiö tai luuseri. Masturbaatioon en itse tarvitse mitään. Toisaalta mistäs sitä tietää, kuinka hauskaa olisi jonkin silikoonironttosen kansaa. Tuskin kuitenkaan. Sitä varmaan vain harmittaisi putsailla. Sitten seksiin on tarjolla jos jonkinnäköisiä täriseviä penisrenkaita, mutta eivät ne kauhean käyttömukavia ole. S/M-leikkikalut on tietysti oma iso lisänsä heille, jotka niistä tykkäävät. Tarjolla ei siis mielestäni ole sellaista välinettä, joka antaisi suurta lisäarvoa miehen seksielämään. Kyllä naisen täristin on paras lisä yhteiseen seksiin.” Mies, 37

”Olen käyttänyt vain naisten seksileluja naisten tyydyttämiseen, joten minulla ei ole kunnon kokemusta miesten seksileluista. Mutta kyllähän miehille on vaikka millaisia tekovaginoita. Vannon kyllä virtuaalitodellisuuden nimeen. Se on tulevaisuus, myös miesten seksileluissa!” Mies, 32

“Ei minulla ole ollut mitään, joten en osaa kaivata mitään. Voisin kyllä mielelläni testata Fleshlightia (tekovagina) tai RealDollia (oikealta ihmiseltä näyttävä seksinukke).” Mies, 32

”En omista yhtään. Seurustelen ja olen luullut, että miesten seksilelut ovat lähinnä tekovaginoita, joita sinkkumiehet käyttävät. Ekana tulee mieleen pumpattavat barbarat ja tekopimpat, jotka ovat mielestäni aika kuvottavia. Voihan toisaalta olla, että miehille on kivojakin leluja markkinoilla, ehkä en vain tiedä niistä. Jos penisrenkaat lasketaan myös seksileluiksi, niin nehän ovat myös hyödyllisiä.” Mies, 31

”Minulla on tosi vähän kokemusta omista seksileluista, ja yleensä ne ovat olleet esimerkiksi parisuhteessa yhteisiä. Onhan niitä miehille suunnattuja seksileluja aika hyvin markkinoilla. Minulla ei ole tarpeeksi kokemusta, jotta osaisin sanoa, millaisia uutuuksia seksivälinemarkkinat tarvitsisivat Olisihan se siistiä, jos digitalisoitumisen aikakaudella olisi jo vaikkapa enemmän kyberseksileluja.” Mies, 29

Lue myös:

Seksitutkija: Tulevaisuudessa unelmakumppania ei etsitä, vaan se luodaan

Seksileluja ja pervoja kuvia – esi-isämme ne vasta tuhmia olivatkin!

Seksivälinevalmistaja paljastaa – näin teknologia vaikuttaa seksielämään

Dildomaker teroittaa vihannekset peniksen muotoisiksi

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.