Muistatko, millaista seksuaalikasvatusta sait nuoruudessasi? Se ja moni muu menneisyyden asia voi vaikuttaa seksuaalisuuteen vielä aikuisenakin. Kuva: Shutterstock
Muistatko, millaista seksuaalikasvatusta sait nuoruudessasi? Se ja moni muu menneisyyden asia voi vaikuttaa seksuaalisuuteen vielä aikuisenakin. Kuva: Shutterstock

Seksuaaliterapiassa voidaan puhua muustakin kuin seksistä.

Haluatko paremman seksielämän? Kurkistus menneisyyteesi voi auttaa.

Erityistason seksuaaliterapeutti ja Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen esittelee uudessa Parempaa seksiä -kirjassaan harjoituksia, joilla omaa seksielämäänsä voi kehittää. Yksi harjoituksista on seksuaaliterapiassakin käytetty työkalu seksuaalianamneesi.

Ai mikä? Käytännössä pitkä lista kysymyksiä, joiden avulla käydään läpi omaa seksuaali- ja elämänhistoriaa. Tarkoitus on oppia ymmärtämään menneisyyttään ja sitä, mikä kaikki omaan seksuaalisuuteen voi vaikuttaa.

Kysymykset koskevat paljon muutakin kuin seksiä tai seksuaalisuutta. Seksuaalianamneesissa voidaan käsitellä esimerkiksi perhesuhteita, murrosikää, lapsuuden perheen elämänkatsomusta ja asenteita, ystävyyttä, parisuhteita ja kokemuksia hellyydestä ja läheisyydestä. Työkalulla voidaan kartoittaa myös epätavallisia, hämmentäviä ja traumaattisia kokemuksia.

Elina Tanskanen listaa kirjassaan kysymyksiä, joita seksuaalianamneesissa voidaan käsitellä. Tanskanen uskoo, että jo kysymysten lukeminen auttaa ymmärtämään, mitkä kaikki asiat omaan seksuaalisuuteen voivat vaikuttaa.

Osaisitko sinä vastata näihin?

 • Millainen ilmapiiri lapsuudenkodissasi oli?
 • Miten sinut kasvatettiin käsittelemään tunteitasi?
 • Milloin tunsit olosi turvalliseksi tai turvattomaksi?
 • Mitkä ovat onnellisimpia lapsuus- ja nuoruusmuistojasi?
 • Millaiset suhteet sinulla on tällä hetkellä lapsuutesi/nuoruutesi tärkeisiin ihmisiin?
 • Oletko kokenut lapsuudessasi ja/tai nuoruudessasi jotain traumaattista?
 • Millaisia olivat ensimmäiset seksikokemuksesi?
 • Millainen ihmissuhdehistoriasi on ollut? Miten olet tutustunut kumppaneihisi, millaista yhdessäolonne on ollut ja miten olette eronneet?
 • Kuinka hyvin tiedät, mikä sinua kiihottaa ja milloin olet kiihottunut? Kuinka hyvin tiedät, mikä vaikeuttaa kiihottumistasi?
 • Miten aloitteiden tekeminen tapahtuu suhteessanne?
 • Onko sinulla ollut seksikokemusta, jota kadut tai jonka olet kokenut tavalla tai toisella epämiellyttävänä tai pelottavana?

Lisää seksuaalianamneesin kysymyksiä Elina Tanskasen kirjassa Parempaa seksiä (Tammi).

Hyväilyseksi – jota aikaisemmin saatettiin pettingiksikin kutsua – on taas täällä.

Onko pussailu, halailu ja koskettaminen seksiä? Kyllä, sanovat seksuaalisuuden ammattilaiset. Väestöliiton mukaan hyväilyseksiä halutaan yhä enemmän tuoda yleiseksi seksin harrastamisen muodoksi seksuaalikasvatuksen kautta. 

Hyväilyseksi, eli englantilaisittain petting, on kehon hyväilyä yksin tai kumppanin kanssa. Se on toiseen tutustumista ja nautinnon tuottamista.

Lue myös: Erikoisin seksikokemus uuden ihmisen kanssa – 10 tarinaa

Väestöliiton seksuaaliterapeutti Jonna Pietikäinen kertoo, että seksuaalivalistuksessa ollaan pyristelemässä eroon yhdyntäkeskeisyydestä. Seksin käsite laajenee jatkuvasti ja seksuaalikasvatus muuttuu.

– Seksiä on pidetty pitkään yhdyntäkeskeisenä, ja muunlainen nautinnon tuottaminen on unohdettu. Seksin on ajateltu sijaitsevan genitaaleissa.

”Iho on herkkä ja kaipaa kosketusta.”

Pietikäinen muistuttaa, että kehossa on paljon muitakin herkkiä alueita ja kohtia genitaalien lisäksi. Iho on herkkä ja kaipaa kosketusta.

Kenelle hyväilyseksi sitten sopii? Pietikäisen mukaan tietysti kaikille, mutta siitä on erityistä apua erilaisiin seksielämän haasteisiin. Hyväilyseksi on aikuisille sopiva seksin muoto, vaikka siitä on totuttu puhumaan nuorten kanssa.

– Hyväilyseksi sopii pariskunnille, joilla on esimerkiksi halun puutetta. Hyväilyseksiä kannattaa kokeilla myös silloin, jos on vaikeutta saada orgasmia.

– Kehoa herätellään ensin kosketuksen kautta, eikä mennä heti genitaaleille. Pysähtyminen kehon äärelle ja seksin lähtöpisteeseen palaaminen on äärimmäisen tärkeää, Pietikäinen sanoo.

Kun seksi muuttuu arkiseksi, on aika heittäytyä luovaksi.

Jokaisen parin kannattaa ainakin kerran luoda yksi seksin bucket list. Kun seksi muuttuu arkiseksi tai ideat ovat vähissä, bucket listilta saa helposti lisää virikettä sänkyyn. Siksi mekin kokosimme aiemmin 20 vinkin listan asioista, joita kannattaa kokeilla sängyssä.

Mutta mitä tehdä, kun kaikki edelliset on jo kokeiltu? No tietenkin testata jotain uutta!

Näistä vinkeistä voi napata seksiin aivan uutta vauhtia omien rajojen puitteissa:

”Jääpalaleikki tekee esileikistä ohjelmanumeron.”

 1. Katsokaa pornoa yhdessä. Valitkaa kumpikin mieluiset videot, jotka katsotte. Saatte varmasti aikaan keskustelua ja ehkäpä jotain muutakin.
 2. Kokeilkaa sadan eri seksiasennon haastetta.
 3. Katsokaa toistenne masturbointia. Yksityisestä tulee yhteistä, mikä on äärimmäisen kiihottavaa.
 4. Yrittäkää yhdessä saada nainen ejakuloimaan. Googlettelemalla löytyy erilaisia ohjevideoita naisen ejakulaatioon. 
 5. Kokeilkaa pepputappeja seksin aikana. Pepputapit antavat yhdyntään lisää tuntoa.
 6. Harrastakaa intiimiä seksiä kylvyssä tai poreammeessa.
 7. Jääpalaleikki tekee esileikistä ohjelmanumeron.
 8. Metsässä luonnon helmassa harrastettu seksi on äärimmäisen romanttista. Kunhan muistaa viltin pepun alle.
 9. Menkkaseksi on asennekysymys ja todellinen mahdollisuus.
 10. Kokeilkaa rohkeasti roolileikkiä, jossa toinen on alistava ja toinen alistuva. Vaihtakaa rooleja.
 11. Lähettäkää toisillenne tuhmia kuvia kesken päivän. Töihin saa aivan uutta puhtia!
 12. Varatkaa kalentereistanne aika erityiselle luksusseksille
 13. Nakuilkaa enemmän yhdessä – nakuilu johtaa helpommin rakasteluun.
 14. Menkää yhdessä ostoksille seksikauppaan tai surffatkaa sellaiseen netissä. Voitte saada uusia ideoita ja virikkeitä.
 15. Leikitelkää aistien kanssa ”poistamalla” yksi aisti, esimerkiksi sitomalla silmät.
 16. Yrittäkää Suurta Loppuhuipennusta, eli samanaikaista orgasmia.
 17. Pidättele hengitystäsi orgasmin aikana – huhujen mukaan tämä voimistaa orgasmia. 
Skylla

17 uutta asiaa, joita kannattaa kokeilla sängyssä

Minä olisin ehdottanut höyrytettyjä nakkeja kystän eli kypsän sipulin kanssa. Toinen idea olisi etunojapunnerrukset takaperin kerien. Sitten voisi aina piereskellä kilpaa. Mikään ei latista romantiikkaa ja vetovoimaa paremmin kuin perusteellinen tutustuminen toisen ihmisen tapoihin kaivella nenää tai korvia, nautiskella eli syödä leikkaamiansa varpaankynsiä tai varvasvälimuhennosta sati päätellä pierun hajusta, että vaimo on näköjään syönyt taas liian raakaa kaalia, kun haaveilee vegaaniudesta...
Lue kommentti