Muistatko, millaista seksuaalikasvatusta sait nuoruudessasi? Se ja moni muu menneisyyden asia voi vaikuttaa seksuaalisuuteen vielä aikuisenakin. Kuva: Shutterstock
Muistatko, millaista seksuaalikasvatusta sait nuoruudessasi? Se ja moni muu menneisyyden asia voi vaikuttaa seksuaalisuuteen vielä aikuisenakin. Kuva: Shutterstock

Seksuaaliterapiassa voidaan puhua muustakin kuin seksistä.

Haluatko paremman seksielämän? Kurkistus menneisyyteesi voi auttaa.

Erityistason seksuaaliterapeutti ja Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen esittelee uudessa Parempaa seksiä -kirjassaan harjoituksia, joilla omaa seksielämäänsä voi kehittää. Yksi harjoituksista on seksuaaliterapiassakin käytetty työkalu seksuaalianamneesi.

Ai mikä? Käytännössä pitkä lista kysymyksiä, joiden avulla käydään läpi omaa seksuaali- ja elämänhistoriaa. Tarkoitus on oppia ymmärtämään menneisyyttään ja sitä, mikä kaikki omaan seksuaalisuuteen voi vaikuttaa.

Kysymykset koskevat paljon muutakin kuin seksiä tai seksuaalisuutta. Seksuaalianamneesissa voidaan käsitellä esimerkiksi perhesuhteita, murrosikää, lapsuuden perheen elämänkatsomusta ja asenteita, ystävyyttä, parisuhteita ja kokemuksia hellyydestä ja läheisyydestä. Työkalulla voidaan kartoittaa myös epätavallisia, hämmentäviä ja traumaattisia kokemuksia.

Elina Tanskanen listaa kirjassaan kysymyksiä, joita seksuaalianamneesissa voidaan käsitellä. Tanskanen uskoo, että jo kysymysten lukeminen auttaa ymmärtämään, mitkä kaikki asiat omaan seksuaalisuuteen voivat vaikuttaa.

Osaisitko sinä vastata näihin?

 • Millainen ilmapiiri lapsuudenkodissasi oli?
 • Miten sinut kasvatettiin käsittelemään tunteitasi?
 • Milloin tunsit olosi turvalliseksi tai turvattomaksi?
 • Mitkä ovat onnellisimpia lapsuus- ja nuoruusmuistojasi?
 • Millaiset suhteet sinulla on tällä hetkellä lapsuutesi/nuoruutesi tärkeisiin ihmisiin?
 • Oletko kokenut lapsuudessasi ja/tai nuoruudessasi jotain traumaattista?
 • Millaisia olivat ensimmäiset seksikokemuksesi?
 • Millainen ihmissuhdehistoriasi on ollut? Miten olet tutustunut kumppaneihisi, millaista yhdessäolonne on ollut ja miten olette eronneet?
 • Kuinka hyvin tiedät, mikä sinua kiihottaa ja milloin olet kiihottunut? Kuinka hyvin tiedät, mikä vaikeuttaa kiihottumistasi?
 • Miten aloitteiden tekeminen tapahtuu suhteessanne?
 • Onko sinulla ollut seksikokemusta, jota kadut tai jonka olet kokenut tavalla tai toisella epämiellyttävänä tai pelottavana?

Lisää seksuaalianamneesin kysymyksiä Elina Tanskasen kirjassa Parempaa seksiä (Tammi).

Anaaliseksi on melkein jokaisen nuoren ”pakko kokeilla” -listalla.

Nuoret aikuiset ovat huomattavasti avoimempia erilaisille seksikokeiluille kuin 20 vuotta. Tämä selviää tutkimuksessa, joka on julkaistu Journal of Adolescent Health -julkaisussa. 

Lontoolaistutkijat analysoivat yli 45 000 heteroseksuaalin haastattelua, jotka on tehty viimeisen 22 vuoden aikana. Haastateltavat olivat iältään 16–24-vuotiaita brittejä. Yksi asia, jossa tutkijat huomasivat avoimuuden lisääntyneen, oli anaaliseksi. Nuoret suhtautuvat siihen avoimemmin ja mutkattomammin kuin aikaisemmat sukupolvet. Lisäksi nuoret myös haluavat kokeilla anaaliseksiä. Anaaliseksi kokeileminen on tuplaantunut 20 vuodessa. 

– Yksi syy, miksi nuoret ovat niin innostuneita anaaliseksistä, on se, että sitä on perinteisesti pidetty tabuna. Se, että joku asia on tabu, lisää sen houkuttelevuutta. Anaaliseksi on melkein jokaisen nuoren ”pakko kokeilla” -listalla, kliininen seksologi ja American Sexual Health Associationin johtaja Sunny Rodgers kertoo Bustle-sivustolle.

Se, että nuoret ovat avoimempia kokeilemaan anaaliseksiä, ei tietenkään kerro mitään siitä, harrastavatko he sitä säännöllisemmin tai nauttivatko he siitä enemmän kuin vanhemmat sukupolvet.

Me kysyimme runsas vuosi sitten Me Naisten lukijoilta, onko anaaliseksistä tullut arkipäivää suomalaisten makuuhuoneissa. Vastaus kuului: kyllä ja ei. 

83 prosenttia vastaajista kertoi kokeilleensa sitä, mutta säännöllisesti sitä kertoi harrastavansa vain 25 prosenttia. Kyselyyn vastanneita oli noin kuusisataa, ja valtaosa vastaajista oli naisia.

Me Naisten kyselyyn vastanneiden voi ajatella olevan keskimääräistä kokeilunhaluisempaa porukkaa, sillä vuoden 2015 Finsex-tutkimuksen mukaan 36 prosenttia suomalaisista on kokeillut anaaliseksiä. Mutta 1990-luvun alussa samaan kyselyyn vastanneista sitä oli testannut vain 18 prosenttia suomalaisista.

Lue täältä, millaisia kokemuksia vastanneilla oli anaaliseksistä:

 

 

Seksologi Tarja Santalahden mukaan moni yli nelikymppinen nainen haluaa rohkeasti kokeilla uusia asioita sängyssä.

Myytin mukaan naisen seksielämä etenee kärjistäen jokseenkin näin: parikymppisenä petipuuhat maistuvat, ruuhkavuosina seksille ei löydy aikaa, sitten ikä alkaa jo karttua ja lopulta kaikki on menetetty, kun vaihdevuodet pärähtävät päälle.

Ja siihen se seksi sitten loppuukin.

Tämä ei onneksi pidä paikkaansa. Me Naisten seksikyselyn mukaan monen naisen seksi-into ja tyytyväisyys omaan seksielämään päinvastoin kasvavat iän myötä.

Tammikuussa 51-vuotias Sari kertoi haastattelussamme löytäneensä seksuaalisen vireensä nelikymppisenä – kärsittyään vuosia latteasta seksielämästä. Nelikymppisenä hän vaati mieheltään suostumuksen vapaaseen liittoon, alkoi etsiä omia rajojaan ja kokeili parissa vuodessa kymmeniä partnereita.

Mentaalivalmentaja ja kirjailija Minna Marsh kertoi puolestaan saavuttaneensa vapautuneen seksielämän yli nelikymppisenä pornon ja itsetyydytyksen avulla.

– 45-vuotiaana päätin, että nyt todella opettelen tyydyttämään itseäni. Ennen sitä se oli tuntunut vastenmieliseltä ja vaikealta. Siihen liittyi häpeää, ja se tylsistytti. Kun tutustuin omaan vartalooni, aloin myös hyväksyä sen entistä paremmin, Minna totesi.

Minkä vuoksi monet naiset löytävät juuri tuolloin seksin ilon? Onko neli–viisikymppisyys jopa naisen seksuaalisuuden kulta-aikaa?

Kysyimme asiasta Väestöliiton psykoterapeutilta ja kliiniseltä seksologilta (NACS) Tarja Santalahdelta. Hänen mukaansa monien naisten kiinnostus seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan toden totta kasvaa neli–viisikymppisenä.

– Kliininen kokemukseni osoittaa, että tässä iässä monet haluavat kokeilla rohkeasti uusia asioita ja etsiä nautintoa, Santalahti kertoo.

Enemmän aikaa, enemmän onnellisuutta

Santalahden mukaan yksi syy seksielämän paranemiseen neli–viisikymppisenä on se, että elämäntilanne vakautuu.

– Neljänkympin jälkeen elämään vapautuu usein entistä enemmän omaa aikaa. Yli nelikymppisen vanhemman lapset alkavat olla siinä iässä, etteivät he vaadi jatkuvaa huolenpitoa. Seksille ja seksuaalisuudelle löytyy entistä enemmän mahdollisuuksia.

Myös yleinen tyytyväisyys elämään vaikuttaa siihen, kuinka tyydyttältä seksielämä tuntuu. Santalahden mukaan moni nainen on tyytyväisin elämäänsä ja parisuhdetilanteeseensa juuri 40–50-vuotiaana.

”Neljänkympin jälkeen seksille ja seksuaalisuudelle löytyy usein entistä enemmän mahdollisuuksia.”

Usein tuohon ikään mennessä on myös löytynyt varmuus siitä, mitä elämältään haluaa. Moni nelikymppinen pyrkii toteuttamaan itseään juuri niillä tavoilla, jotka tekevät onnelliseksi.

– Nykyajan neli–viisikymppiset naiset pitävät hyvää huolta kehostaan, vaalivat elämänlaatuaan ja haluavat lisää onnellisuutta elämäänsä. Seksuaalisuus ja sen toteuttaminen itselle sopivalla tavalla ovat onnellisuuden ytimessä, Santalahti kertoo.

Vaihdevuodet aiheuttavat huolta

Vaikka neljänkympin jälkeen moni nainen nauttii täysin rinnoin seksuaalisuudestaan, vaihdevuodet tuovat elämään oman haasteensa ja huolensa. Joskus huoli lähestyvistä vaihdevuosista voi kuitenkin antaa sysäyksen paremman seksielämän etsintään.

– Mieleen saattaa nousta ajatus, että nyt tai ei koskaan, Santalahti kertoo.

Vaihdevuosien aikana kehon estrogeenitasot laskevat. Tutkimusten mukaan se voi aiheuttaa haluttomuutta ja muita seksiongelmia. Vaikeuksiin löytyy kuitenkin monia apukeinoja, ja Santalahden mukaan naiset ovat aiempaa rohkeampia hakemaan vaihdevuosien aiheuttamiin haasteisiin hoitoa esimerkiksi lääkityksellä.

”Nelikymppisenä mieleen saattaa nousta ajatus, että nyt tai ei koskaan.”

– Nykynaiset ovat valveutuneita eivätkä todellakaan ajattele, että huonoon seksielämään on yksinkertaisesti tyydyttävä.

Santalahden mukaan naiset ovat ylipäätään entistä kiinnostuneempia pitämään huolta kehostaan ja nautinnostaan.

– Kaikenikäisten naisten itsetyydytys on lisääntynyt ja muuttunut luonnollisemmaksi osaksi elämää. Se on hieno asia, koska tutustumalla omaan kehoon yksin myös kahdenkeskinen seksi usein paranee.

Jokaisella on oikeus hyvään seksielämään – kaikissa ikävaiheissa. Jos omaan seksielämään tai seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät, Santalahti kannustaa kääntymään Väestöliiton nettisivujen tai seksuaaliterapeutin puoleen.

– Ulkopuolisen ammattilaisen kanssa keskusteleminen voi auttaa oppimaan, miten oma mieli ja keho keskustelevat keskenään. Seksuaalisuus on kokonaisuus, jonka hahmottamisessa terapiasta voi olla hyötyä.