Seksin määrää tärkeämpää on se, että kumpikin haluaa suunnilleen yhtä paljon. Kuva: Shutterstock.
Seksin määrää tärkeämpää on se, että kumpikin haluaa suunnilleen yhtä paljon. Kuva: Shutterstock.

Jos jompikumpi syttyy vain uusista suhteista, seksielämä voi olla kriisissä.

Oletko koskaan miettinyt, miksi jonkun kanssa synkkaa sängyssä paremmin kuin toisen? Kyse on seksuaalisesta yhteensopivuudesta, joka on yksi seksuaalisesti vireän parisuhteen salaisuuksista.

Yhteensopivuus tarkoittaa sitä, että molempien seksuaalinen mielenkiinto viriää yhtä voimakkaasti. Näin määrittelevät Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula ja psykoterapeutti Maaret Kallion yhdessä kirjoittamassaan Happy End -kirjassa.

Siinä 200 suomalaista naista vinkkaa, kuinka pitkän parisuhteen seksielämä pysyy vireänä. Haastateltujen naisten mielestä seksuaalisesti tyydyttävä suhde syntyy läheisyydestä, avoimesta keskustelusta, kahdenkeskisen ajan järjestämisestä ja säännöllisestä seksistä.

Tunne seksuaalisesta yhteensopivuudesta syntyy eri ihmisillä eri asioista. Kontulan mukaan tärkeää on se, että halu seksiin oman kumppanin kanssa säilyy melko tasaisena. Läheisyyden tulisi olla säännöllistä ja seksin nautinnollista ja palkitsevaa.

Seksin määrää tärkeämpää on tunne siitä, että kumppaneiden halu on suunnilleen samalla tasolla. 

– Se helpottaa keskustelua omista ja toisen haluista ja voi innostaa seksuaaliseen flirttailuun, Kontula kirjoittaa.

Jos vanha ei enää kiihota

Seksuaalinen yhteensopivuus kehittyy usein vasta vähitellen.

– Alussa kumppanin ja tilanteen uutuus on riittävän kiinnostavaa ja motivoivaa. Toisen erikoisemmat ehdotukset ohitetaan niitä sen enempää miettimättä, Kontula kirjoittaa.

Kun aikaa kuluu, ehdotuksiin suhtaudutaan vakavammin. Pariskunta voi pohtia yhdessä, kuinka ne voitaisiin ottaa osaksi seksielämää.

– Tämä on testi parin seksuaaliselle yhteensopivuudelle. Säännöllisenä jatkuva seksi luo uskoa sille, että kyse on yhteensopivasta parista.

Ongelmia voi tulla, jos seksuaalisen mielenkiinnon herääminen on vahvasti kiinni uutuudenviehätyksestä. Jos jommallakummalla on taipumusta kokea vahvoja seksuaalisia tunteita vain uusissa suhteissa, seksielämä ei välttämättä jatku pitkään vireänä parisuhteessa.

– Pari ei ole tällöin seksuaalisesti kovin yhteensopiva, Kontula toteaa kirjassa.

– Pitkissä parisuhteissa syntyy se haasteellinen tilanne, että tottumus vähentää intoa ennakoida asioita. Usein ennakoidaan kaiken tapahtuvan jälleen samalla tavalla kuin aikaisemmin. Se ei ole kenellekään erityisen kiihottavaa.

Nainen-35

Tällainen on seksuaalisesti yhteensopiva pari

On surullista mutta totta että joidenkin kanssa seksi ei vaan koskaan ota tuulta alleen vaikka rakkautta ja välittämistä olisikin. Ex-miehen kanssa yritimme 5 vuotta saada aikaan seksielämän josta molemmat nauttivat, mutta ei toiminut koskaan. Aina jokin asia mätti. Viimeiset 5 vuotta elin sitten ilman seksiä kunnes kyllästyin. Pari vuotta sitten tapasin miehen jonka kanssa seksi tuntui hyvältä heti alusta alkaen. Nautimme molemmat samanlaisista jutuista ja nykyään kun luotamme toisiimme ja...
Lue kommentti

Vaginassa piipahtaneita tikkukaramelleja myydään nettisaiteilla usein käytettyjen pikkuhousujen kylkiäisinä.

Nettikaupat- ja palstat ovat pullollaan mitä kummastuttavampia asioita. Aiemmin kerroimme Ninnistä ja Millasta, jotka tekevät lisätienestiä myymällä käytettyjä alushousuja. Tämän lisäksi naiset ovat saaneet ostajilta erikoisia pyyntöjä muun muassa auton tuhoamisesta, autoon pissaamisesta sekä ylensyönnistä ja myöhemmin sen ”tyhjentämisestä” kulhoon videoidusti.

Sen lisäksi, että suomalaisia kiinnostavat aromipikkarit, erotiikkapalstoilla tarjotaan myös niin kutsuttuja pillutikkareita toistenlaisten fetissien tyydyttämiseen.

Ai häh?

Pillutikkari tarkoittaa juuri sitä, mitä nimi antaa ymmärtää: naisen vaginassa käynyttä tikkaria tai tikkaria, jolla nainen on masturboinut itseään.

”Pillutikkaribisnestä tehdään tyypillisesti yhdessä alushousukaupan kanssa.”

Toimitan herkullisen tikkarin sinulle ilmatiiviissä pakkauksessa huomaamattomasti. Näillä tikkareilla on hintaa vain 5€, ja ne nappaakin kätevästi kiimapikkareiden kylkiäisiksi, kuuluu eräs myynti-ilmoitus.

Tikkaribisnestä tehdään tyypillisesti yhdessä alushousukaupan kanssa – tikkukaramelleja myydään ”hyvään hintaan” alkkareiden kylkijäisiksi tai sitten ihan vain itsenäisesti erikseen. Lukuisten ilmoitusten perusteella kysyntä näyttäisi olevan kohdillaan Suomessakin, vaikka asiakaskunta lienee marginaalinen.

Mikä saa ostamaan pillutikkarin?

Sexpon puheenjohtajan ja seksologi Tiia Forsströmin mukaan on vaikea sanoa, mistä tällainen fetissi johtaa juurensa, sillä ihmisen seksuaalisuus on monimuotoista. Suurin osa ostajista tuskin osaa itsekään sanoa, miksi tikkarit kiihottavat.

– Toisaalta fetissi on hyvin ymmärrettävä. Siinä yhdistyy valtavirrassa tavalliseen seksiin mielletyt asiat, kuten suu, aistit ja vagina, Forsstöm sanoo.

”Jotkut ostajat kiinnostuvat pillutikkareista ostamisen tähden.”

Erilaiset materiaalit, asusteet, eritteet, ruumiinosat tai kehon eri aistimukset ovat yleisimpiä fetissejä. Fetissit eivät useinkaan määritä ihmisen seksuaalisuutta sen tarkemmin, vaan antavat siihen lisämaustetta, Sexpo määrittelee fetissejä sivuillaan.

– Jotkut ostajat kiinnostuvat pillutikkareista ostamisen tähden. Osa ihmisistä saa kiksit seksipalveluiden ostamisesta nimenomaan siksi, että siinä raha vaihtaa omistajaa, Forsström arvioi.

Hygienian puolesta tikkarin ja vaginan yhdistäminen on tietysti aika arveluttavaa – sekä myyjän että ostajan kannalta. 

Sinkkujen vastausten perusteella huono seksi on sellaista, jossa toinen ajattelee vain itseään.

Kysyimme Me Naisten sinkkukyselyn vastaajilta, mitä mieltä sinkut ovat omasta seksielämästään. Samalla selvitimme, millaisia ovat olleet sinkkujen parhaat ja huonoimmat seksikokemukset.

Tällaiset seksikokemukset ovat jääneet kyselyyn vastanneiden mieleen huonoimpina:

Toinen on kiinnostunut vain itsestään

”Toista kiinnosti vain oma suoritus. Siitäkin huolimatta, että olimme etukäteen puhuneet. Minun tehtäväkseni jäi vain maata mahallaan, kun toinen ähkii päällä ja kiroaa, miksi en tunne mitään. Ihan kammottavaa.” Nainen, 30–39

Liian nopeaa sähellystä

”Touhu loppui ennen kuin ehti edes alkaa, koska toiselle tuli suonenveto jalkaan. Menin mieluummin nukkumaan.” Nainen, 20–29

”Seksi oli mielestäni kuin pornoelokuvasta ja tunsin oloni tosi huonoksi. Onneksi hän huomasi sen ja ymmärsi, miksi pahoitin mieleni.” Nainen, 50–59

”Menin mieluummin nukkumaan.”

Esileikki unohtui

”Tapasin ulkomailla tyypin, jonka kanssa päädyimme sänkyyn. Harmi kyllä, hän ei tiennyt naisen kehosta mitään. Esileikistä ei ollut tietoakaan.” Nainen, 20–29

”Mies käsitteli minua kuin itä-saksalaista Trabantia. Hän hankasi ja runnoi. Yhdyntä oli kivuliasta, koska en pystynyt kiihottumaan. Siitä huolimatta toinen runnoi menemään. Yök!” Nainen, 50–59

Liian kännissä tai väsynyt

”Tyyppi nukahti kesken seksin. Ei hauskaa.” Nainen, 20–29

”Humalassa räpiköintiä yhden yön jutun kanssa. Aamulla tuskin muistin, millaista se oli. Sen oli pakko olla huonoa.” Nainen, 20–29

”Tyyppi nukahti kesken seksin. Ei hauskaa.”

SEKSI, JOTA EI HALUNNUT

”Tuttu seksikumppani käyttäytyi yhtäkkiä dominoivasti ja satuttaen. Väitti tietävänsä, että pidän kovista otteista, vaikka kielsin. Se ei ollut yhtään sellaista, mitä halusin.” Nainen, 40–49

Pelkkää hyvää!

”Huonoin kokemus? Ei ole tullut vastaan.” Nainen, 50–59