Seksin määrää tärkeämpää on se, että kumpikin haluaa suunnilleen yhtä paljon. Kuva: Shutterstock.
Seksin määrää tärkeämpää on se, että kumpikin haluaa suunnilleen yhtä paljon. Kuva: Shutterstock.

Jos jompikumpi syttyy vain uusista suhteista, seksielämä voi olla kriisissä.

Oletko koskaan miettinyt, miksi jonkun kanssa synkkaa sängyssä paremmin kuin toisen? Kyse on seksuaalisesta yhteensopivuudesta, joka on yksi seksuaalisesti vireän parisuhteen salaisuuksista.

Yhteensopivuus tarkoittaa sitä, että molempien seksuaalinen mielenkiinto viriää yhtä voimakkaasti. Näin määrittelevät Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula ja psykoterapeutti Maaret Kallion yhdessä kirjoittamassaan Happy End -kirjassa.

Siinä 200 suomalaista naista vinkkaa, kuinka pitkän parisuhteen seksielämä pysyy vireänä. Haastateltujen naisten mielestä seksuaalisesti tyydyttävä suhde syntyy läheisyydestä, avoimesta keskustelusta, kahdenkeskisen ajan järjestämisestä ja säännöllisestä seksistä.

Tunne seksuaalisesta yhteensopivuudesta syntyy eri ihmisillä eri asioista. Kontulan mukaan tärkeää on se, että halu seksiin oman kumppanin kanssa säilyy melko tasaisena. Läheisyyden tulisi olla säännöllistä ja seksin nautinnollista ja palkitsevaa.

Seksin määrää tärkeämpää on tunne siitä, että kumppaneiden halu on suunnilleen samalla tasolla. 

– Se helpottaa keskustelua omista ja toisen haluista ja voi innostaa seksuaaliseen flirttailuun, Kontula kirjoittaa.

Jos vanha ei enää kiihota

Seksuaalinen yhteensopivuus kehittyy usein vasta vähitellen.

– Alussa kumppanin ja tilanteen uutuus on riittävän kiinnostavaa ja motivoivaa. Toisen erikoisemmat ehdotukset ohitetaan niitä sen enempää miettimättä, Kontula kirjoittaa.

Kun aikaa kuluu, ehdotuksiin suhtaudutaan vakavammin. Pariskunta voi pohtia yhdessä, kuinka ne voitaisiin ottaa osaksi seksielämää.

– Tämä on testi parin seksuaaliselle yhteensopivuudelle. Säännöllisenä jatkuva seksi luo uskoa sille, että kyse on yhteensopivasta parista.

Ongelmia voi tulla, jos seksuaalisen mielenkiinnon herääminen on vahvasti kiinni uutuudenviehätyksestä. Jos jommallakummalla on taipumusta kokea vahvoja seksuaalisia tunteita vain uusissa suhteissa, seksielämä ei välttämättä jatku pitkään vireänä parisuhteessa.

– Pari ei ole tällöin seksuaalisesti kovin yhteensopiva, Kontula toteaa kirjassa.

– Pitkissä parisuhteissa syntyy se haasteellinen tilanne, että tottumus vähentää intoa ennakoida asioita. Usein ennakoidaan kaiken tapahtuvan jälleen samalla tavalla kuin aikaisemmin. Se ei ole kenellekään erityisen kiihottavaa.

Nainen-35

Tällainen on seksuaalisesti yhteensopiva pari

On surullista mutta totta että joidenkin kanssa seksi ei vaan koskaan ota tuulta alleen vaikka rakkautta ja välittämistä olisikin. Ex-miehen kanssa yritimme 5 vuotta saada aikaan seksielämän josta molemmat nauttivat, mutta ei toiminut koskaan. Aina jokin asia mätti. Viimeiset 5 vuotta elin sitten ilman seksiä kunnes kyllästyin. Pari vuotta sitten tapasin miehen jonka kanssa seksi tuntui hyvältä heti alusta alkaen. Nautimme molemmat samanlaisista jutuista ja nykyään kun luotamme toisiimme ja...
Lue kommentti