Kun seksistä nauttii, silmät voivat mennä kiinni ihan luonnostaan. Kuva: Shutterstock
Kun seksistä nauttii, silmät voivat mennä kiinni ihan luonnostaan. Kuva: Shutterstock

Silmät kiinni vai auki? Siinäpä kysymys.

Katsekontakti on olennainen osa ihmisten välistä viestintää ja romanttisia suhteita. Silti moni sulkee silmänsä seksin aikana. Miksi ihmeessä? Ja jos silmät kuitenkin pidetään kiinni, miksi seksi valot päällä tuntuu jakavan mielipiteitä?

Psychology Todayn mukaan ihmisten taipumus rakastella suljetuin silmin on ristiriidassa siihen, miten katsekontaktin merkitys muuten parisuhteissa koetaan. Rakastavaisten intensiivinen silmiin tuijottelu kielii yleensä varsin luotettavasti pariskunnan välillä vallitsevasta rakkaudesta. On myös tutkittu, että toisen ihmisen katsominen pitkään ja toistuvasti tulkitaan merkiksi kiinnostuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmiölle on kuitenkin selityksensä. Ainakin näistä asioista Psychology Todayn mukaan voi olla kyse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Voi käyttää mielikuvitusta

Sekä romanttiseen rakkauteen että seksuaaliseen haluun liittyy mielikuvituksen käyttäminen. Siinä missä mielikuvitus ilmenee rakkaudessa usein positiivisina illuusioina, seksissä fantasiat ovat keskeisemmässä roolissa. Fantasioiden avulla vältetään negatiivista tietoa ja lisätään positiivista. Jotta fantasia tuntuisi todemmalta, tulee vastakkainen tieto sulkea pois.


2. On helpompi keskittyä nautintoon

Moni nainen selittää itse silmien sulkemista sillä, että se auttaa olemaan paremmin läsnä. Jotkut eivät pysty keskittymään fyysisiin tuntemuksiin yhtä hyvin silmät auki. 


3. Ei tunnu niin epävarmalta

Silmiä voi pitää kiinni seksin aikana myös muilla tavoin kuin kirjaimellisesti. Yksi tapa on sammuttaa valot lemmiskelyn ajaksi. Pimeydessä rakastelu voi vapauttaa seksuaalisesta epävarmuudesta, nolostelusta tai ujoudesta.


4. Jännitys kasvaa ja aistit vahvistuvat

Toinen ei-kirjaimellinen keino sulkea silmät on sitoa ne. Silmät sidottuna luovuttaa kontrollin kumppanilleen, mikä voi lisätä jännitystä ja kiihottumista. Yhden aistin poissulkeminen voi myös vahvistaa muita. Toisaalta, kuten valojen sammuttaminenkin, myös silmien sitominen voi vähentää estoisuutta.


5. Ne vaan menevät kiinni

Muhinoinnin alkuvaiheessa monet joko pitävät silmiään auki yhtäjaksoisesti tai kurkistelevat aika ajoin suljettujen luomien välistä. Varsinkin jälkimmäinen lisää usein kiihottumista. Seksin huipun lähestyessä moni sulkee silmänsä refleksinomaisesti. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla