Kun tapaa uuden kumppanin, tapaa koko hänen seksihistoriansa. Siksi seksitaudeilta kannattaa suojautua etukäteen. Jos mahdollinen tartunta on jäänyt vaivaamaan, testeissä kannattaa käydä vuosikymmenten jälkeenkin.

Olen tavannut uuden kiinnostavan ihmisen. Romanssi on edennyt sille asteelle, että pian on seksin aika. Mutta tarvitseeko vielä tällä iällä olla huolissaan seksitaudeista?

– Varovainen kannattaa olla joka iässä. Kuusikymppiset saavat samoja tauteja kuin muutkin, vaikka he ovat seksitautitilastoissa puhtoisempia kuin nuoret, muistuttaa dosentti, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Iäkkäillä tauteja on vähemmän, koska seksiä harrastetaan harvemmin ja partnereita on vähemmän. Silti on hyvä pitää mielessä, että uuden ihmisen kanssa rakastellessa lemmiskelee myös hänen koko seksihistoriansa kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sukupuolitautia voi kantaa vuosia tietämättään, sillä tartunnat voivat hyvin olla oireettomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsinkin ulkomailla voi saada kupan.

Herpesvirusta kantaa joka viides

Tavallisimmin tarttuvat herpes ja kondylooma, seuraavaksi todennäköisin on klamydia.

Herpesvirusta kantaa vähintään joka viides suomalainen. Herpes aiheuttaa kivuliaita rakkuloita ja tauti tarttuu herkästi rakkulaisessa vaiheessa.

Papilloomavirus on puolestaan niin yleinen, että tytöt rokotetaan nykyään sitä vastaan. Varsinkin naisilla papilloomavirustartunta on niin huomaamaton, että usein se näkyy vain muutoksina papa-kokeessa.

Varsinkin ulkomailla voi saada kupan, ja HI-viruksen riskikin on olemassa. Etenkin, jos seksiä harrastaa ilman kondomia maksullisessa seurassa. Vaikka itse olisi siivosti, voi partneri tuoda taudin tuliaisena.

Kotimaassakin kondomia on syytä käyttää aina satunnaisessa seksissä. Ikä ei suojaa sukupuolitaudilta. Kondomi suojaa.

Tippuri on viime aikoina yleistynyt.

90 prosenttia klamydioista oireettomia

Kirvely on tavallisin sukupuolitaudin oire, mutta jopa 90 prosenttia klamydioista on oireettomia ja tippuribakteerikin saattaa elellä kirvelemättä.

Yleensä tippuri kuitenkin karvastelee muutamassa vuorokaudessa niin, että lääkäriin tulee lähdettyä.

Testeissä pitää käydä, jos itsellä tai partnerilla on oireita. Myös toistuvat virtsainfektiot, vuotohäiriöt tai epämääräiset alavatsakivut saattavat kertoa seksitaudeista.

Lisäksi kohdunkaulan, virtsaputken tai peräsuolen tulehdus voi olla tippurin tai klamydian aiheuttama. Silmätulehduskin saattaa olla seksitauti, jos on hieraissut silmäänsä sormilla, joissa on herpesvirusta tai tippuribakteeria.

Testit otetaan oireiden mukaan virtsasta, emättimestä, nielusta, peräaukosta tai silmän sidekalvolta. Lääkärin ohjeita hoidossa on aina noudatettava.

Siinä vaiheessa, kun tippuri kirvelee ja sitä hoidetaan, klamydia, kuppa, herpekset, kondylooma tai HIV eivät vielä näy testeissä. Hoitojen jälkitarkastukset on tehtävä huolellisesti, jotta myös hitaammin ilmenevät taudit löydetään .

Jos taudin oire on kirvely, se nitistetään antibiooteilla.

Tippuri on viime aikoina yleistynyt. Samalla tauti on vahvistunut niin, että tavallisimmat mikrobilääkkeet eivät siihen aina pure. Siksi jälkitarkastus on välttämätön.

Tartuntaa ei saa salata, koska myös kumppani on testattava ja hoidettava.

Tauti voi tarttua, vaikka lääkehoito olisi aloitettu. Siksi hoidon aikanakaan ei pitäisi harrastaa suojaamatonta seksiä.


Testeissä käyminen vaivatonta

Joskus vuosien tai jopa vuosikymmenten takainen seksi on voinut jäädä kaivamaan mieltä.

Eräs kuusikymppinen uuspari poisti sukupuolitautiepäilyt siten, että kumpikin kävi testeissä ennen kuin seksi tuli mukaan suhteeseen.

Testeissä käyminen on vaivatonta omassa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla.

Suurimmissa kaupungeissa on erityiset sukupuolitautien vastaanotot terveyskeskuksissa siksi, että vuosittain todetaan 14 500 klamydiaa, 600 tippuria, 180 kuppaa ja 160 HIV-tartuntaa. Herpeksiä ja kondyloomia hoidetaan paljon enemmän, mutta niitä ei tilastoida.

Vantaalla ja Kuopiossa on mahdollista ottaa klamydia- ja tippuritesti virtsasta itse kotona.

Testin voi tilata kaupungin terveyspalveluista netin kautta tai puhelimitse. Posti tuo kotiin näytteenottovälineet ja tarkat ohjeet. Näyte palautetaan postitse, eikä palvelu maksa mitään.

Suositeltavinta on silti käydä vastaanotolla, jotta voi jutella hoitajan tai lääkärin kanssa. Sukupuolitautien vastaanotoille voi mennä ilmaiseksi ja HIV-testeihin myös nimettömänä.

Tautien pelossa seksiä ei kannata jättää kokematta, jos siihen on mahdollisuus. Läheisyys parantaa elämänlaatua ja lisää elämäniloa.

Eräs virkeä 76-vuotias mies totesi seksin olevan nykyisin miellyttävää, koska se hoituu useimmiten ilman yhdyntää.

Lisäksi seksitavoista, tautitesteistä, kuivuudesta ja impotenssin pelosta voi – toisin kuin nuorena – jutella naisten kanssa.

Muista nämä seksissä

  1. Uusi partneri voi muuttaa vaginan bakteerikantaa. Siitä voi seurata emättimen bakteeritulehdus tai virtsatietulehdus.
  2. Seksikumppanin sukuelimiä kannattaa katsoa ainakin sen verran, että näkee mahdolliset taudin oireet.
  3. Kondomia kannattaa aina käyttää, jos ei ole varma omasta tai toisen seksitautitilanteesta.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla