Me Naiset
|
Outi Pippuri
Eikö haluta? Syy voi olla tuo vihreä mönjä pullossa. Kuva: Shutterstock
Eikö haluta? Syy voi olla tuo vihreä mönjä pullossa. Kuva: Shutterstock

Kadonneiden halujen syy voi löytyä pesuaineista.

Siivoaminen vie seksihalut, mutta ei suinkaan sen vuoksi, että siivoaminen itsessään latistaisi fiilikset, väittää uusi tutkimus. Taustalla on sen mukaan huomattavasti vakavampi syy.

Tuore tutkimus osoittaa, että monien siivousvälineiden ja pesuaineiden sisältämät ftalaatit vähentävät naisten seksihaluja.

Ftalaatit ovat muovinpehmentimiä. Niitä käytetään muun muassa kosmetiikassa ja elintarvikkeiden pakkausmuoveissa. Esimerkiksi kumiankat, sadetakit, vaatteiden printtikuviot ja suihkuverhot saavat pehmeytensä ja joustavuutensa tyypillisesti ftalaateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olemme huomanneet, että ftalaatit sotkevat elimistön normaalia hormonitoimintaa. Jos estrogeeni- ja testosteronihormonien tuotanto häiriintyy, sillä on vaikutuksia moniin asioihin, kuten haluihin, sanoo The Telegraphin haastattelema tohtori Emily Barret Rochester School of Medicine -yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ftalaattien on todettu aiheuttavan koe-eläimillä myös lisääntymishäiriöitä ja liikalihavuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan altistumme ftalaateille päivittäin. Ne voivat kulkeutua elimistöön paitsi suun kautta myös hengitysilmasta.

Eivätkä naiset ole kemikaalin ainoita uhreja. Ftalaattien on todettu vähentävän myös miesten seksihaluja ja olevan haitallisia miesten hedelmällisyydelle.

Tuore tutkimus esiteltiin amerikkalaisen hedelmällisyyslääketieteen yhdistyksen (ASRM) tapaamisessa Havajilla.

Lähteet: The Independet, Tiede

Lue myös:

Libidonparantajat iskevät seksuaaliseen haluttomuuteen

5 yllättävää ruoka-ainetta, jotka tappavat seksihalut

Kun kumppani ei halua seksiä – lue vinkit

Sisältö jatkuu mainoksen alla