Eikö haluta? Syy voi olla tuo vihreä mönjä pullossa. Kuva: Shutterstock
Eikö haluta? Syy voi olla tuo vihreä mönjä pullossa. Kuva: Shutterstock

Kadonneiden halujen syy voi löytyä pesuaineista.

Siivoaminen vie seksihalut, mutta ei suinkaan sen vuoksi, että siivoaminen itsessään latistaisi fiilikset, väittää uusi tutkimus. Taustalla on sen mukaan huomattavasti vakavampi syy.

Tuore tutkimus osoittaa, että monien siivousvälineiden ja pesuaineiden sisältämät ftalaatit vähentävät naisten seksihaluja.

Ftalaatit ovat muovinpehmentimiä. Niitä käytetään muun muassa kosmetiikassa ja elintarvikkeiden pakkausmuoveissa. Esimerkiksi kumiankat, sadetakit, vaatteiden printtikuviot ja suihkuverhot saavat pehmeytensä ja joustavuutensa tyypillisesti ftalaateista.

– Olemme huomanneet, että ftalaatit sotkevat elimistön normaalia hormonitoimintaa. Jos estrogeeni- ja testosteronihormonien tuotanto häiriintyy, sillä on vaikutuksia moniin asioihin, kuten haluihin, sanoo The Telegraphin haastattelema tohtori Emily Barret Rochester School of Medicine -yliopistosta.

Ftalaattien on todettu aiheuttavan koe-eläimillä myös lisääntymishäiriöitä ja liikalihavuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan altistumme ftalaateille päivittäin. Ne voivat kulkeutua elimistöön paitsi suun kautta myös hengitysilmasta.

Eivätkä naiset ole kemikaalin ainoita uhreja. Ftalaattien on todettu vähentävän myös miesten seksihaluja ja olevan haitallisia miesten hedelmällisyydelle.

Tuore tutkimus esiteltiin amerikkalaisen hedelmällisyyslääketieteen yhdistyksen (ASRM) tapaamisessa Havajilla.

Lähteet: The Independet, Tiede

Lue myös:

Libidonparantajat iskevät seksuaaliseen haluttomuuteen

5 yllättävää ruoka-ainetta, jotka tappavat seksihalut

Kun kumppani ei halua seksiä – lue vinkit

Koolla on tutkijoiden mukaan todellakin väliä siinä, kuinka mieluusti mies käyttää kondomia.

Kaikki miehet eivät mielellään käyttäisi kondomia seksin aikana.

Syitä ja selityksiä tähän on lukuisia. Yksi sanoo, että kuminen ehkäisyväline vie nautinnon mennessään. Toinen puolestaan syyttää kondomia siitä, että se tuhoaa seksihetkestä kaiken tunnelman. Kolmas väittää, että penis on yksinkertaisesti niin iso, että kondomi kiristää sitä ihan liikaa.

Jotkut vihaavat kondomin käyttöä niin paljon, että ottavat sen salaa pois yhdynnän aikana. Seksikumppanille täysin törppöä tekoa kutsutaan englanniksi termillä stealthing. Voit lukea aiheesta lisää tämän linkin kautta.

Mutta mikä on yleisin syy sille, miksi miehet eivät välitä kondomeista?

Tutkijoiden mukaan se, että kondomit ovat monelle miehelle liian isoja.

Indianan yliopiston tutkimuksen mukaan valtaosa kondomeista on keskiverto penikselle pari senttiä liian suuria. Normaalikokoisen kondomin pituus on noin 17 senttiä. Tutkimusten mukaan penikset ovat puolestaan keskimäärin noin 13 senttiä pitkiä erektiossa.

– Kondomien alkuperäinen idea on se, että kumi on sopiva useimmille miehille. Loppuosan voi jättää rullalle, Debby Herbenick Indianan yliopistosta kertoo New York Timesin haastattelussa.

Liian suuret kondomit ovat kuitenkin monelle epämiellyttäviä. Jos kondomi on liian suuri, se saattaa liukua pois paikaltaan iso tai rullalle jäävä osuus saattaa jäädä epämiellyttävän pitkäksi, jolloin ehkäisyväline puristaa epämiellyttävästi.

Oikeankokoinen ehkäisyväline tekee ihmeitä

Tällä hetkellä markkinoilla on melko vähän erikokoisia kondomeja. MyONE-niminen yritys on yksi harvoista yrityisistä, joka myy kondomeja 60 eri koossa.

New York Timesin haastattelema yrityksen johtaja David Wedel kertoo, että heidän tuotteidensa on tarkoitus taata, ettei kondomi liu’u seksin aikana pois tai aiheuta muita epämiellyttäviä tuntemuksia.

Lisäksi erikokoisten kondomien on tarkoitus vähentää miesten kokemia epävarmuuden tunteita siitä, ettei heidän peniksensä täytä kondomin kokoa. Hänen mukaansa kondomien nimeäminen ”pieneksi”, ”suureksi” tai ”normaaliksi” voi olla kova kolaus itsetunnolle.

– Jos ostaa pieneksi nimetyn kondomin ja se on edelleen liian suuri, kokemus voi olla todella kammottava, hän kertoo.

Aivokuvat paljastavat, että orgasmi saa myös yläpään käymään kuumana.

”Ehkä sitä tunnetta voisi verrata siihen, kun on kutittanut vaikka selkää ihan kamalasti ja lopulta joku rapsuttaa. Vähän samanlainen helpotuksen tunne siitä tulee.”

Muun muassa tällaisen kuvauksen saimme, kun pyysimme naisia kertomaan, miltä orgasmi oikeasti tuntuu. Fyysiset tuntemukset ovatkin aika selkeät, sillä mukavia väristyksiähän se loppuhuipennus tarjoaa. 

Entä mitä tapahtuu korvien välissä?

Tutkijat ovat pitkään arvelleet, että orgasmin hetkellä mieli ikään kuin tyhjenee ja ajattelu lakkaa. Velvollisuudet unohtuvat, kerrankin. Jatkuva multitaskaaminen jää edes toviksi. Ilmiötä on selitetty esimerkiksi sillä, että evoluution tuloksena ihminen laittaa lisääntymisen kaikkien muiden asioiden edelle.

Mutta kuulostaahan se vähän älyttömältä. Miten niin aivot voisi muka kytkeä off-asentoon hipelöimällä vähän alapäätä?

Nyt tutkijat ovatkin selvittäneet, mitä naisten aivoissa todella tapahtuu orgasmin hetkellä. Sitä varten he kuvasivat kymmenen naisen aivoja, kun nämä saivat orgasmeja sekä itsetyydytyksessä että kumppanin kanssa. Tuoreen tutkimuksen julkaisi Journal of Sexual Medicine. Siitä kirjoittaa esimerkiksi Newsweek verkkosivuillaan.

Kävi ilmi, että naisten aivojen aktiivisuus lisääntyi ennen orgasmia ja oli hekuman hetkellä huipussaan. Eniten aktiivisuutta näkyi aivojen alueilla, jotka vastasivat aisteista, motorisista taidosta. Vipinää näkyi myös aivojen tunne- ja palkitsemiskeskuksissa. Orgasmi onkin siis varsinainen moniajon taidonnäyte, ja aivojen aktiivisuus lähtee laskuun vasta sen jälkeen.

Tutkimuksessa saatiin vahvistusta myös aiemmille löydöksille, joiden mukaan orgasmi vähentää naisten tuntemaa kipua. New Scientist -lehden mukaan aktiivisuus lisääntyi myös aivojen alueella, joka säätelee kipua lievittävän serotoniinin tuotantoa.