Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Personal trainerit piiskaavat jo kuntosaleilla, ja life coachit neuvovat elämänvalinnoissa. Seuraavaksi lähdetään petraamaan seksielämä sex coachin avustuksella.

Mikä pettymys! Sex coach Anu Kinnusen vastaanottohuone Helsingin Kampissa on kuin mikä tahansa terapeutin tila, jonka keltaisen lampun kajossa­ voisi kuvitella olevan helppo avautua. Pari huonekasvia nyökkii ymmärtäväiseen­ sävyyn sivupöydällä.

Missään ei näy neonpinkkejä dildoja, silikonista muovailtuja tekovärkkejä eikä­ edes sukupuolielimien rakenteita esittäviä infojulisteita.

On huoneessa sentään kahden nojatuolin lisäksi pehmeä, upottava sohva.

– Ei siinä kyllä ole kukaan vielä maannut, Kinnunen nauraa.

Hän kutsuu itseään siis sex coachksi, seksivalmentajaksi. Titteli on vielä maailmanlaajuisestikin uusi. Brittiläinen The Independent -lehti kävi tammikuun alussa haastattelemassa "Britannian ensimmäistä" sex coachia. Toisin kuin tavalliset seksuaaliterapeutit, jotka neuvovat asiakkaitaan puhumalla, sex coach tulee makuuhuoneeseen, jutussa sanotaan.

Toistaiseksi Kinnunen on vielä pysynyt vastaanottohuoneessaan. Hänen menetelmiinsä ei kuulu neuvominen kädestä­ ­pitäen, vaan auttaminen pikemminkin puheen tasolla.

– Kun perinteisessä seksuaaliterapiassa ehkä enemmän kaivellaan menneitä, sex coachingissa katsotaan eteenpäin. Tänne voi tulla myös, vaikkei olisi mitään ihmeellistä kriisiä. Jos vaikka vain haluaa parantaa seksielämäänsä, Kinnunen sanoo.

– Täällä voidaan puhua ihan suoraan, mitä siellä makuuhuoneessa tapahtuu.

Sitä avointa laitaa

Kun sex coachia lähestytään, kyseessä ovat usein ne tavallisimmat seksipulmat: haluttomuus, orgasmivaikeudet, erektiohäiriöt, seksuaaliset estot tai sitten se, ettei seksiä heru mistään.

Ovatko suomalaiset sitten nykyään jotenkin avoimia ja halukkaita puhumaan seksiasioistaan?

– Ehkä ne, jotka hakeutuvat sex coachin­ pakeille, edustavat sitä avoimempaa laitaa. Eräs lääkäri koulutuksessamme sanoi, että suomalainen mies on keskimäärin kymmenen vuotta kotona erektiohäiriönsä kanssa, ennen kuin hakee­ apua, Kinnunen sanoo.

Mikäli suuria kansallisia seksitutkimuksia on uskominen, suomalaisen seksielämän suurin uhka on sen väheneminen. On kiire, väsyttää ja justiinsahan me toissa kuussa oltiin silleen.

Sex coach pyrkii auttamaan viilentyneiden lakanoiden syndroomassa yksilöllisesti. Kaikkia ei voi neuvoa samaan tyyliin, että pelatkaa eroottista lautapeliä ja hierokaa toisiinne suklaakastiketta.

– Valmennus lähtee siitä, millainen ihminen ovesta astuu sisään.

Jos asiakkaalla on esimerkiksi orgasmivaikeuksia, Kinnunen käy ensin läpi, millainen seksuaalihistoria tällä on.

– Sitten ihan opetellaan saamaan orgasmi­ itsetyydytyksellä.

Haluttomuus johtuu Kinnusen mukaan­ useimmiten siitä, että seksikumppanilta ei irtoa tarpeeksi hyväksyntää ja empatiaa. Silloin mietitään, miten tunnepuoli saataisiin kuntoon.

– Seksuaalisten estojen kanssa painiskelevien kohdalla ikään kuin annetaan lupa. Taustalla voi olla ikäviä lapsuuden kokemuksia, nöyryytyksiä tai pitkä­aikainen yksinäisyys. Lupaa omalle seksuaalisuudelle ei ole ehkä tullut kasvuympäristöstä ja vähiten omalta itseltään.

Seksipääoma kuntoon

Jos seksiongelmia onkin, ne ovat usein voitettavissa. Etenkin omaa eroottista pääomaansa – termi, jota Kinnunen käyttää usein – voi kohentaa.

Termi on brittiläisen sosiologin Catherine Hakimin. Hän on pähkäillyt mallin, jossa eroottinen pääoma koostuu ulkonäöstä, tyylikkyydestä, energisyydestä, sosiaalisista taidoista, seksuaalisesta viehätysvoimasta ja intiimistä seksuaalisuudesta.

Käytännössä hyvä eroottinen pääoma, siis että saa ja seksi sujuu, on ihmisellä, joka osaa pukeutua itseään imarteleviin vaatteisiin, on pessyt hiuksensa, osaa puhua, nauraa ja vitsailla sekä suhtautuu seksiin uteliaan innostuneesti.

– Saatan antaa asiakkailleni ihan konkreettisia neuvoja. Esimerkiksi erään ylipainostaan kärsineen miehen kanssa päätimme, että hän palkkaa itselleen personal trainerin. Voin myös kehottaa­ käymään pukeutumisneuvojalla.

Sex coachilta voi saada myös armoa, tai Kinnusen sanoin "luvan".

– Ei ole mikään hirveä epäonnistuminen, jos on joskus lähtenyt jonkun ei niin onnistuneen valinnan matkaan tai ollut huonoksi osoittautuneessa suhteessa. Suhteista väistämättä oppii aina jotakin.

Mistä sinkku saa?

Kinnunen on opiskellut seksuaaliterapeutiksi Sexpo-säätiön koulutuksessa. Lopputyössään hän perehtyi siihen, voiko seksuaaliterapiasta olla apua sinkuille, jotka toivoisivat saavansa pari­suhteen. Koehenkilöiksi Kinnunen löysi miehiä ja naisia Eurosinkut-yhdistyk­sestä. ­

Tahattomasti yksin ja seksittä olevista miehistä hän löysi kolme erilaista tyyppiä.

Ensimmäiselle ryhmälle nainen on eräänlainen kaukainen haave.

– Heillä ei välttämättä ole koskaan ollut­ läheisiä naissuhteita. Heillä voi olla tosi huono itsetunto tai selkeitä ongelmia kommunikaatiossa niin, että sanat katoavat, jos pitää puhua naiselle.

Toisen ryhmän miehet ihastuvat kaverinaisiin,­ jotka olivat tehneet miehille selväksi, ettei hommasta tule suhdetta.Kolmas ryhmä taas haahuili eteenpäin ilman selkeää tavoitetta.

– He saattavat lähteä baarista kenen tahansa mukaan, ja siitä seuraa sitten kaikenlaista harmia.

Naisilla on Kinnusen mukaan seksiasioissa helpompaa.

– Kyllä nainen saa seksiä helpommalla kuin mies, jos on valmis yhtään alentamaan seksikumppanille asettamaansa rimaa. Miehistä kymmenen prosenttia jää ilman, vaikka laskisi riman kuinka alas, hän väittää.

Naisille tyypillisin seksuaalinen ongelma on Kinnusen mukaan se, että kaikki tilanteet tavata miehiä puuttuvat.

– Saattaa olla, että nainen on eronnut vuosia sitten ja lapset ovat jo aikuisia. Ollaan naisvaltaisessa työpaikassa ja pyöritään vapaa-ajalla naisporukoissa. Olen törmännyt myös naisiin, jotka ovat akateemisesti erittäin koulutettuja ja vuosikausia panostaneet vain opiskeluun eivätkä lainkaan ihmissuhteisiin.

Näille tapauksille "on saatava tapailumoodi päälle".

Pohjatulppa kiinni

Lopputyönsä takia Kinnunen on tullut erikoistuneeksi sinkkujen seksiasioihin, mutta kyllä hän parejakin opastaa.

– Vastaanotolleni on tulossa tuoreehko pariskunta, joka haluaa syventää seksuaalisuuttaan.

Ja se tarkoittaa?

– He haluavat tietää tantraseksistä.

Tantra on Kinnusta erityisen lähellä. Sen ajatusmaailma liittyy henkistymisen etsintään, minkä takia Kinnunen, 39, muutama vuosi sitten hylkäsi tuotantotalouden diplomi insinöörin hommansa Fortumilla, lähti kahdeksi vuodeksi Romaniaan­ joogaamaan ja päätyi vaihtamaan alaa seksuaalineuvojaksi.

Moni tavallinen tallukka ei tiedä tantrasta juuri mitään. Osa on kuullut sen, että siinä ei saada orgasmia. Tai siis sitä, jota me länsimaalaiset jyystäjät nimitämme orgasmiksi. 

– Tantraseksissä mukana ei ole vain ihmisen fyysinen taso, vaan siinä mennään sieluun saakka.

Kinnusen mukaan parisuhde voi olla myös väline omaan henkiseen kasvuun.

– Rakastelun seurauksena energiatankki tulee täyteen, ja se kaikki energia purkautuu pohjatulpan eli siemensyöksyn kautta pois. Tantrassa pyritään siihen, että energia höyrystyy ylöspäin kohti sydäntä. Se lähentää ihmisiä toisiinsa.

Kaikkien ei tietenkään tarvitse ruveta tantraamaan, mutta siinä on Kinnusen mukaan paljon elementtejä, joilla voi parantaa­ normiseksiäkin.

– On hyvä löytää muitakin erogeenisiä alueita kuin ne sukupuolielimet ja herätellä niitä henkiin.

Lue lisää: Sex couchin asiakas: "Tajusin, että hain liian haastavaa kumppania"

Mutta ei huonosta seksistä puhuminen silti mahdotonta ole. 

Huono seksi. Siitä on tällä viikolla keskusteltu Twitterissä. Aihe nousi puheenaiheeksi, kun Kristen Roupenian Cat Person -niminen seksinovelli julkaistiin New Yorker -lehdessä. Fiktiivisessä tarinassa 20-vuotias nainen ja 34-vuotias mies tapaavat, alkavat viestitellä ja päätyvät lopulta harrastamaan seksiä. Mutta siinä ei ole tarinan päähenkilön eli naisen mielestä kehumista. 

”En haluaisi loukata muuten hyvää ihmistä.”

Aiheesta tuli puheenaihe luultavasti siksi, että huonosta seksistä puhuminen tuntuu yhä olevan monelle vaikeaa. Tämä selviää myös Me Naisten syksyllä tehdystä seksikyselystä. Noin puolet kyselyyn vastanneesta kertoi, ettei ole ottanut huonoa seksiä ikinä puheeksi. Moni vaikenee seksipulmista, koska pelkää loukkaavansa seksikumppaniaan tai puolisoaan.

– En ole puhunut asiasta, koska en haluaisi loukata muuten hyvää ihmistä. Varsinkin, jos nään, että toinen yrittää, kyselyyn vastannut Laila, 42, sanoo.

– En ole kertonut, koska se on monelle miehelle liian rankka asia. Menee miehuus ja itsetunto, kyselyyn vastannut nimimerkki Ikäneito, 64, arvelee.

Myös nimimerkin Ei enää ikinä, 25, mielestä asia on vaikea ottaa puheeksi.

– Olen kertonut, mutta saanut aikaan vain mykkäkoulua. Seksi on herkkä asia ja siitä kritisoiminen loukkaa, hän kertoo.

”Kasvatuksessakin on opittu, että seksiasioista ei puhuta.”

Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster on kertonut Me Naisten haastattelussa tunnistavansa ongelman.

– Moni kokee vaikeaksi ylipäänsä puhua konkreettisesti seksistä. Seksuaalisuus on sen verran intiimiä, ja siihen liittyy suurimmalla osalla ihmisistä jonkinlainen häpeä. Kasvatuksessakin on opittu, että näistä asioista ei puhuta, Kolster on sanonut.

Puhu kiertelemättä ja kunnioittavasti

Kolsterin mielestä seksiin myös liittyy edelleen mystiikkaa. Monen haaveissa seksi sujuu aina ihanasti ja itsestään ja riittää, että kemiat ja tähtimerkit vain ovat kohdillaan.

”Tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti.”

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Kolster on miettinyt.

Puhua, puhua ja puhua. Se on siis avain tähänkin ongelmaan. Mutta miten puhua, kun aihe on niin herkkä?

Kolster on ehdottanut, että aluksi voi harjoitella toiveista ja nautinnosta puhumista jollekin muulle kuin sille seksikumppanille, esimerkiksi seksuaaliterapeutille tai ystävälle. Hänestä on tärkeää oppia puhumaan asioista kiertelemättä – siis kertoa suoraan, mistä asennoista tykkää tai miten vaikka suuseksiä harrastetaan.

”Yleensä ihmiset ovat iloisia, kun he pääsevät omien rajojensa yli.”

– Yleensä ihmiset ovat iloisia, kun he pääsevät omien rajojensa ja pelkojensa yli, Kolster on sanonut.

Kumppanin kanssa keskustelun voi aloittaa vaikka toteamalla, että hei, minun on ollut vaikeaa puhua näistä seksiasioista, mutta puhuttaisiinko nyt vähän enemmän. Aihetta ei siis kannata lähestyä syyllistävästä näkökulmasta. Sen sijaan, että toteaa, mitä on tehty tähän asti väärin, voi puhua vaikka siitä, mitä haluaisi kokeilla.

Näytä, mitä toivoisit

Toiveista voi kertoa myös muuten kuin puhumalla. Voi näyttää toiselle, mistä tykkää, osoittaa äänillä, kun tuntuu hyvältä tai siirtää kumppanin kättä. Se on monille usein helpompaa kuin puhuminen. Ja ainakin kyselyyn vastanneen Eldisin, 49, kohdalla tämä on toiminut.

”Olen näyttänyt ihan konkreettisesti, mikä tuntuisi hyvältä.”

– Olen kertonut kauniisti, mitä toivoisin, että minulle tehtäisiin. Ja jos toinen ei ole oikein ymmärtänyt, mitä tarkoitan, olen näyttänyt ihan konkreettisesti, mikä tuntuisi hyvältä, hän kertoo.

Myös 27-vuotias nainen kertoo, että toiveiden näyttäminen on parantanut seksielämää.

– En ole koskaan sanonut, että seksi olisi ollut huonoa, vaan ehdotusten kautta pyrkinyt saamaan asiaa parempaan suuntaan.

Monia nautinnon puutteen kanssa kamppailevia helpottaa jo tavallisten seksimyyttien murtaminen. Kolster on muistuttanut, että ei ole yhtä oikeaa tapaa, jolla seksiä kuuluisi harrastaa, tai kaavaa, jota aktin kuuluisi noudattaa. Myös vaikeudet ovat osa normaalia seksielämää.

”Seksi voi olla mitä vain, mistä te nautitte.”

– Monet esimerkiksi luulevat, että pitäisi saada orgasmi yhdynnässä, vaikka suurin osa naisista ei oikeasti saa. Jos on lähtenyt näyttelemään orgasmia, on aika suuri kynnys monen vuoden jälkeen kertoa, että en saa oikeasti orgasmia näin vaan klitorista hyväilemällä.

– Mutta miksi ei tehdä vain sitä, mikä tuntuu hyvältä? Miksi esimerkiksi yritetään saada orgasmia yhdynnässä, jos vaikka suuseksi tuntuu paremmalta? Seksi voi olla mitä vain, mistä te nautitte, Kolster on sanonut.

Joskus syy huonoon seksiin voi liittyvä esimerkiksi siihen, että limakaivot ovat liian kuivat. Ratkaisu siihen on liukuvoide. Lue lisää:

 

yks yhteen

Huono seksi on vaiettu aihe – naiset kertovat, miksi sitä on niin vaikeaa ottaa puheeksi

Sinkkuaikoina (4vuotta) tuli vastaan hyvin monta ja erilaista kyntäjää. Oli lännen nopeinta ja rautakankea. Ei koskaan ollut sydäntä sanoa, että susta ei panijaa koskaan tule. Yhdelläkin olin niin pieni, että ihan suretti kun oli niin ihana muuten. Sitten on ne miehet, jotka on niin kovakourasia, ettei tajua herkistä osista mitään. Jyystävät vain ilman, että toinen ajattelee, että loppuis jo tämä paska.
Lue kommentti

Kaikki seksikerrat eivät jää mieleen niiden upeuden takia.

Kysyimme syksyllä menaiset.fi:n lukijoilta, millaista on huono seksi. Vastausten perusteella voisi sanoa, että huono seksi on pelkästään sitä itseään. Touhusta puuttuu intohimo, toisen huomioon ottaminen ja kaikki lämpö.

”Huono seksi on pakkopullaa, joka ei tunnu henkisesti miltään”, 29-vuotias nainen kiteytti kyselyssämme.

Lue lisää: Pornon jäljittelyä, mekaanista jynkytystä – 10 naista kertoo, millaista on huono seksi

Pyysimme lukijoitamme myös kertomaan, millainen heidän kaikkien aikojen huonoin seksikokemus oli. Moni kertoi katuvansa yhden illan juttuja ja känniseksiä. Jotkut kertoivat, että jälkikäteen ajateltuna kaikki seksi entisen kumppanin kanssa oli ollut surkeaa.

Tällaiset seksikokemukset kyselyyn vastanneita kaduttivat:

  1. ”Yhdenillanjuttu jonka aamuna kumpikaan ei muistanut toisen nimeä. Toisen luota oli pakko kävellä nolona katukyltin alta, että tietää, mihin taksin pitäisi tulla.” Nainen, 51
  2. ”Huonoin seksikokemus oli ihan liian nopeaa soheltamista. Se tapahtui tyypin kanssa, jota tapailin aikoinaan. Touhu kesti valehtelematta vain puoli minuuttia, jos sitäkään. Suhde loppui sekin lyhyeen.” Nainen, 34
  3. ”Tyyppi kosketteli minua niin kovakouraisesti, että piti melkein estellä. Hän ei osannut kuunnellut toiveita hellästi koskettelusta, vaan vakuutteli, että tykkään kuitenkin. Aamuyöllä heräsin, että hän yritti tulla sisääni. Kokemus oli kaikin puolin epämiellyttävä.” Nainen, 30
  4. ”Kumppani tuli minuutissa, enkä tuntenut sen aikana mitään. Aktin jälkeen hän sanoi, että on pahoillaan ja lähtee pois, jotta voin hoidella itse itseni. Törkeää! Kokemus kadutti. Emme nähneet enää sen jälkeen. Hän laittoi kyllä viestiä, mutta minä en vastannut.” Nainen, 30
  5. ”Huonon seksikokemus oli yhdenyönjutun kanssa. Hän olisi sänkyyn mennessä halunnut, että ajelen häpykarvani. En todellakaan ajele vain yhden illan takia, haloo.” Nainen, 35
  6. ”Kumppanin kanssa ei ollut mitään esileikkiä. Hän vain makasi ja halusi minun tekevän kaiken työn. Hän ei kuunnellut yhtään toiveitani. Lopuksi käskin häntä hoitelemaan itsensä muualla ja aloin nukkua. Myöhemmin selvisi, että tyyppi oli varattu, vaikka olimme tapailleet jo hetken aikaa. Se oli todellinen pohjanoteeraus.” Nainen, 27
  7. ”Friends with benefits -tyyppisessä suhteessa tyyppi keskittyi aina vain itseensä. Hän laukesi aina liian nopeasti – monesti jo ennen kuin ehdimme edes ottaa vaatteita pois. Kun hän oli saanut orgasmin, hän meni suihkuun ja katsomaan telkkaria jättäen minut yksin sänkyyn makaaman. Ei kiitos sellaista enää koskaan.” Nainen, 32
  8. Eräs yhden illan juttuni otti kondomin salaa pois ja laukesi sisälleni. Se oli erittäin sikamaista, itsekästä ja vastuutonta käytöstä. Samainen kumppani oli itsekäs seksissä muutenkin.” Nainen, 32
  9. ”Eksäni oli manipuloiva narsisti. Hän laittoi pornon pyörimään ja suunnilleen ilmoitti, milloin haluaa saada orgasmin. Oma innostus ei tietenkään ollut huipussaan, joten seksistä ei tullut mitään. Toinen syytti minua siitä, että kaikki oli huonosti. Kaikki oli aina minun syytäni. Rakkaudettomuus ja intohimottomuus oli turhauttavaa ja satutti.” Nainen, 24
  10. ”Entinen aviopuolisoni ei ollut kiinnostunut seksistä tai minusta suhteemme viimeisenä vuonna. Hän kuitenkin tiesi minun olevan hyvin seksuaalinen, joten hän ikään kuin alistui seksiin kanssa. Se oli kammottavan pakotettua. Viimeisen seksikertamme jälkeen oloni oli nöyryytetty ja itkuinen. Naisellisuuteni oli poljettu pohjamutiin. Erosimme sen jälkeen.” Nainen, 54
Vierailija

”Erittäin sikamaista ja vastuutonta käytöstä” – naiset kertovat seksikerroista, jotka olisivat kernaasti saaneet jäädä välistä......

Tämä kommentti naiseuden polkemisesta pohjamutiin... vaikuttaa siltä, että naisen itsetunto on hyvin vahvasti sidoksissa seksuaalisesti halutuksi tulemiseen. Pitääkö miehen tuntea tästäkin huonoa omaatuntoa, jos nainen vaan lakkaa kiihottamasta esimerkiksi fyysisten syiden takia? Esimerkiksi vastenmielisen voimakkaan lihomisen ja itsestään piittaamasta lakkaamisen takia?
Lue kommentti
Nollatoleranssi

”Erittäin sikamaista ja vastuutonta käytöstä” – naiset kertovat seksikerroista, jotka olisivat kernaasti saaneet jäädä välistä......

Onneksi kaikki miehet, eivät ole tunteettomia narsisteja, kuten eivät kaikki naisetkaan. On vielä ihmisyyttä, empatiaa ja aitoa välittämistä, kaikki alkaa itsestä ja huono energia kaikkoaa, kuin vesi hanhen selästä, kun on vahvasti oma itsensä.
Lue kommentti