Kuvat
Shutterstock
Seksikasvatuksen perustiedot ovat hukassa usein myös aikuisilta.
Seksikasvatuksen perustiedot ovat hukassa usein myös aikuisilta.

Yllättävän moni on jäänyt kokonaan tai ainakin lähes kokonaan vaille koulun seksivalistusta. Se näkyy seksuaaliterapeutin vastaanotolla.

Seksivalistus tuo monella mieleen kiusaannuttavia muistoja – jos sitä on ylipäänsä edes saanut. Ydinviesti on saattanut hyvin olla, että älä tyttö hyvä vaan anna, muistelivat Me Naisten lukijat nuoruusvuosiensa seksuaalikasvatusta. 

Sex Tape Suomi -sarjasta ja Puhu Muru -instatilistä tuttu erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström julkaisee syyskuussa kirjan Oikeilla nimillä (Kosmos). Teos käsittelee seksuaalikasvatusta, jonka puute voi pidemmän päälle aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Seksuaalikasvatus ei ole vain se hetki, kun opettaja kaivaa esiin banaanin ja kondomit tai vanhemmat istuttavat teinin keittiönpöydän ääreen. Se on kaikkea, mitä arjessa tapahtuu, Kihlström sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyään seksikasvatus aloitetaan varhain, ja suomalaista seksuaaliopetusta pidetään pääsääntöisesti hyvänä, vaikka edelleen sitä tarvittaisiin lisää. Kihlström on työssään huomannut, että seksikasvatuksen perustiedot ovat hukassa myös osalla aikuisista – kuten esimerkiksi nämä asiat.

1. Seksi ja seksuaalisuus menevät sekaisin

Moni aikuinen ei hahmota, että seksi tarkoittaa sitä, mitä teemme ja seksuaalisuus on sitä mitä olemme. 


2. Kumppanille ei uskalleta sanoa suoraan, mistä pitää

Jotkut ajattelevat, että kumppanille ei saisi kertoa, mistä tykkää seksissä tai sanoa, jos hän tekee jotain vähän väärin. Moni ei myöskään rohkene näyttää omilla sormilla, mikä tuntuu hyvälle ja nautinnolliselle.

– Siinä elää uskomus kaiken tietävästä pelimiehestä ja viattomasta naisesta, Kihlström sanoo.

Tärkein seksitaito on kommunikointi ja avoin keskustelu kumppanin kanssa. 

3. Seksuaalikasvatus ei kuulu pelkästään nuorisolaisille

Seksuaalikasvatus kuuluu kaiken ikäisille. Pienillä lapsilla se alkaa kehonosien nimeämisestä, tunteiden sanoittamisesta ja huolenpidosta, mikä saa lapsen tuntemaan olonsa arvokkaaksi. Liian moni aikuinen luulee edelleen, että seksuaalikasvatus kuuluu aloittaa vasta murrosikäisille. 


4. Jako tyttöihin ja poikiin vieraannuttaa vastakkaisesta sukupuolesta

Onko vastakkaisen sukupuolen keho herättänyt joskus kysymyksiä? Sille on syynsä.

Seksuaalikasvatuksessa perinteinen sudenkuoppa on jako tyttöihin ja poikiin. Perustiedot kuuluvat kaikille sukupuoleen katsomatta. Jako aiheuttaa pidemmän päälle vain sen, että epätietoisuus toisesta sukupuolesta kasvaa ja samalla saatetaan unohtaa sukupuolen moninaisuus.

5. Kun tietää tarpeeksi, osaa myös varoa

Koska seksuaalinen väkivalta jää usein piiloon, seksuaalikasvatuksen yksi tärkeä tehtävä on suojata lasta ja nuorta joutumasta seksuaaliväkivallan uhriksi. 

Seksuaalinen väkivalta ei aina ole fyysistä pakottamista. Vääristynyt vallankäyttö voi johtaa siihen, että toinen esimerkiksi alistuu seksiin myötäilläkseen kumppaniaan. Tekijä on useimmiten joku tuttu eikä tuntematon.

nainen32wee

Minun kokemukseni mukaan seksivalistuksen pääsisältö koulussa oli, "jos harrastat seksiä, tulet raskaaksi ja saat seksitauteja, koska mikään suoja ei ole riittävä". Seksistä ei ollut soveliasta puhua kotona eikä koulussa. Eikä varsinkaan kavereiden kanssa, koska se oli niin noloa. Kaikki, mitä on opittu, on opittu elokuvista, kirjoista ja Suomi24:n chatistä. En väitä, että se olisi pelkästään huono asia, mutta oman seksuaalisen itsetunnon löytäminen on ollut melko haastavaa. En esimerkiksi tiennyt, että seksistä voi ihan nauttiakin, vaikka onkin nainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla