Me Naiset
|
Alina Koskela
Suomalaisten sängyissä kieriskelee lähinnä aavikkopallot – hiljaista on. Kuva: Shutter stoc
Suomalaisten sängyissä kieriskelee lähinnä aavikkopallot – hiljaista on. Kuva: Shutter stoc

Suomalaiset rakastelevat ennätyksellisen vähän, ja syy ei suinkaan ole vapaaehtoisuudessa.

Suomalaisten seksielämä on vähentynyt radikaalisti viime vuosien aikana, selviää Kaalimadon tekemästä kyselytutkimuksesta.

Kyselyn mukaan jopa 16 prosenttia suomalaisista ei harrasta seksiä lainkaan – hurjimpiin lukuihin pääsee 18–24-vuotiaat nuoret, sillä heistä jopa 24 prosenttia elää seksitöntä elämää. Sukupuolijakauma on myös selkeä: naiset harrastavat miehiä vähemmän seksiä.

Kyselyyn osallistui 1000 suomalaista. Sen toteutti toteutti Burson–Marsteller Oy kesäkuussa 2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olennaista on seksin laatu, ei määrä.”

Tuloksista poikkeuksellisia tekee sen, että vuoden 2016 selvityksessä luku oli vielä puolet pienempi, eli seksin määrä on romahtanut nopeassa ajassa. Seksiä harrastetaan ennätyksellisen vähän, mutta tulokset eivät ole uutta auringon alla: Suomessa väestöliiton FINSEX-tutkimuksen mukaan yhdyntämäärät laskevat vuosi vuodelta molemmilla sukupuolilla sekä avioliitossa, avoliitossa että erillissuhteissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaalimadon kyselystä käy ilmi lukuisia syitä seksittömyydelle. Olennaisin niistä lienee se, että kolmannes suomalaisista ei saa niin paljon seksiä kuin toivoisi. Kaalimadon aiemman selvityksen mukaan suurin osa suomalaisista toivoo seksiä kerran tai 2–3 kertaa viikossa.

Vaikka seksiä toivotaan enemmän, tuoreen tutkimuksen mukaan vilkas seksielämä ei lisää onnellisuutta. Amerikkalaisten seksionnellisuuteen perhetyneen lääkärin Sarah Murrayn mukaan olennaista on ennemminkin seksin laatu.

– Intiimi, tyydyttvä seksi on parempaa harvemmissa määrin, kuin huonon seksin saaminen monta kertaa viikossa, Murray on kertonut.

Toinen painava syy suomalaisten vähäiselle lemmiskelylle on väsymys ja stressi. Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin mukaan tämä on hyvin tavallista suomalaisten suhteissa:

– Stressi vaikuttaa orgasmin saamiseen sukupuolesta riippumatta. Orgasmivaikeuksien lisäksi stressi aiheuttaa myös haluttomuutta. Kun ihminen stressaa, halulle ei ole tilaa, Kihlström on kertonut Me Naisille.

”Onko niin, että haluaa jotain toista ihmistä, mutta ei kumppaniaan.”

Merkittävää naisten ja miesten välisissä haluissa on myös se, että naisista seksi kumppanin kanssa tuntuu velvollisuudelta. Haluttomuus on taas omiaan vähentämään parisuhteen läheisyyttä, joten oman haluttomuuden syitä on hyvä pohtia.

– Kannattaa aloittaa siitä, että miettii, onko sitä halua ylipäätänsä mihinkään, kuten itsetyydytykseen tai syttyykö vaikkapa seksifantasioista. Tai onko niin, että haluaa jotain toista ihmistä, mutta ei kumppaniaan. Lisäksi kannattaa miettiä, onko haluttomuus ajoittaista vai jatkuva tila, Kihlström on sanonut.

Puhu kumppanille, äläkä jää ongelmasi kanssa yksin. Tämä on asiantuntijoiden yleisin ohje, kun seksielämässä ei luista. 

Muokattu klo 11.47: Lisätty tieto tutkimusotoksesta. 

Vierailija

Mielikuva seksistä on muuttunut kovin ahdistavaksi ja suorituskeskeiseksi. Ärsyttää, että mies esimerkiksi uskoo naisen toimivan kuin objekti, nuolemista josta pitäisi vissiin palkita joillain show-esityksellä ooh ja aah, vaikka en todellakaan saa siitä yhtään mitään. Asenne tuntuu olevan että mies tulee ja suorittaa teknisiä toimenpiteitä ja nainen palkinnoksi suorittaa sen orgasmin. Ja tähän pitäisi olla valmis hyvin pian ensitrefien jälkeen, lähes vieraan ihmisen kanssa. En jaksa enkä halua, olen mieluummin ilman. 

Vierailija

Aikaisemmin olin seksuaalisesti hyvin aktiivinen ja seksi oli suunnilleen päällimmäisenä mielessä alvariinsa. Näin jatkui pitkään - vakinaisessa parisuhteessa ja ilman vakinaista parisuhdetta - ja vielä senkin jälkeen kun koko touhu oli alkanut jo kokolailla ällöttämään.

Nyt olen ollut vapaaehtoisesti selibaatissa yli viisi vuotta, ja voin sanoa, että elämänlaatuni on parempi kuin koskaan aikaisemmin. Koen suurta vapautta ja nautin elämästä ilman seksin tarvetta. Olen energinen ja terveempi kuin aikaisemmin. Olen ihmissuhteissani aito, välittävä ja rehellinen ilman seksuaalisia jännitteitä omalta puoleltani. Välillä koen jopa ylimaallista elämäniloa ja energiaa, jota en ole kokenut sitten varhaislapsuuteni.

Ehkä joskus murrosiän jälkeen, ja joitakin vuosia siitä eteenpäin, on saattanut olla tarvetta purkaa ylimääräistä seksuaalienergiaa ihan fyysisestikin, jotta ei "räjähdä". Sen jälkeen olen vain luullut tarvitsevani seksiä. Onneksi tajusin asian viimein ja lopetin koko touhun. Seksikynttiläni on loppuun poltettu ja se on mahtava asia. Olen vapaa!

Mies

Sisältö jatkuu mainoksen alla