Vakityypin kanssa tulee varmemmin, kertovat tutkimukset.

Heteronaisten orgasmikuoppa on todellinen ilmiö. Esimerkiksi viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa naisen kanssa seksiä harrastavat naiset kertoivat saavansa orgasmin 86 prosentin varmuudella. Heteronaisista vain 65 prosenttia sai orgasmin kumppanin kanssa seksiä harrastaessaan.

Myös suomalaisessa Finsex-tutkimuksessa on saatu vastaavia tuloksia: 46 prosenttia naisista ja 93 prosenttia miehistä kertoo saavansa orgasmin yhdynnässä.

Lue myös: Miksi jotkut naiset eivät saa orgasmia? Gynekologi kertoo syyn – ja ratkaisun

Ja vaikka sanotaan, ettei orgasmin aina tarvitse olla seksin päämäärä, onhan se nyt kiva asia. Myös heteronaisten kannattaa tavoitella sitä, kunhan asiasta ei ota liikaa paineita.

Ja jos parisuhteensa puolikuivaa kautta tuskaileva nyt sitten ajattelee, että ruoho aidan toisella puolella on vihreämpää ja sinkkunaisilla varmasti riittää villiä seksiä ja sarjaorgasmeja... Niin saahan sitä kuvitella.

Aiemmin siteeratuissa tutkimustuloksissa ei eritellä sitä, kenen kanssa seksiä on harrastettu. Viimeisestä seksikerrasta kysyttäessä asialla on saattanut olla pitkäaikainen puoliso tai vaikkapa satunnainen tuttavuus. Mutta myös irtoseksin orgasmivarmuutta on tutkittu, ja vaikuttaisi siltä, että satunnaisen kumppanin kanssa saaminen on vielä vaikeampaa kuin parisuhteessa, jonka huuma hiipui jo vuosia sitten.

Lääkäri Justin Lehmiller kokosi muutaman vuoden takaisen tutkimuksen orgasmifaktat käteväksi infografiikaksi, josta paljastuu, että ensimmäisellä seksikerralla uuden tyypin kanssa orgasmin todennäköisyys on vain 32 prosenttia. Toisella tai kolmannella kerralla orgasmin sai 35 prosenttia ja neljännellä tai useammalla 40 prosenttia naisista. Miesten orgasmiprosentti yhden illan jutuissa oli 80 luokkaa, kertoi The New York Times.

Ensimmäisellä seksikerralla uuden tyypin kanssa orgasmin todennäköisyys on vain 32 prosenttia.

Kehitys saman tyypin kanssa on siis positiivista, joten ei kannata luovuttaa, vaikka ensimmäinen kerta jättäisi kylmäksi! Toki prosentit ovat alhaiset siihen nähden, että puolen vuoden suhteen jälkeen 67 prosenttia naisista kertoi saavansa orgasmeja säännöllisesti. Se on jo jotain.

Yhden illan juttujen tavallista syvempää orgasmikuoppaa selittää niiden pinnallisuus. Ensimmäisellä kerralla uuden tuttavuuden kanssa ei välttämättä ryhdytä mihinkään perusjyystöä kummallisempaan. Sekin tutkimusten perusteella tiedetään, että naisen orgasmien todennäköisyys kasvaa, kun seksiaktiin kuuluu myös esimerkiksi suuseksiä.

Myös Finsex-tutkimuksessa todetaan, että orgasmit ovat säännöllinen vieras erityisen onnellisissa parisuhteissa, joissa nainen pitää seksiä ja orgasmien saamista tärkeänä. Sen lisäksi tärkeää on hyvä seksuaalinen itsetunto – että nainen kokee itsensä hyväksi sängyssä.

Koolla on tutkijoiden mukaan todellakin väliä siinä, kuinka mieluusti mies käyttää kondomia.

Kaikki miehet eivät mielellään käyttäisi kondomia seksin aikana.

Syitä ja selityksiä tähän on lukuisia. Yksi sanoo, että kuminen ehkäisyväline vie nautinnon mennessään. Toinen puolestaan syyttää kondomia siitä, että se tuhoaa seksihetkestä kaiken tunnelman. Kolmas väittää, että penis on yksinkertaisesti niin iso, että kondomi kiristää sitä ihan liikaa.

Jotkut vihaavat kondomin käyttöä niin paljon, että ottavat sen salaa pois yhdynnän aikana. Seksikumppanille täysin törppöä tekoa kutsutaan englanniksi termillä stealthing. Voit lukea aiheesta lisää tämän linkin kautta.

Mutta mikä on yleisin syy sille, miksi miehet eivät välitä kondomeista?

Tutkijoiden mukaan se, että kondomit ovat monelle miehelle liian isoja.

Indianan yliopiston tutkimuksen mukaan valtaosa kondomeista on keskiverto penikselle pari senttiä liian suuria. Normaalikokoisen kondomin pituus on noin 17 senttiä. Tutkimusten mukaan penikset ovat puolestaan keskimäärin noin 13 senttiä pitkiä erektiossa.

– Kondomien alkuperäinen idea on se, että kumi on sopiva useimmille miehille. Loppuosan voi jättää rullalle, Debby Herbenick Indianan yliopistosta kertoo New York Timesin haastattelussa.

Liian suuret kondomit ovat kuitenkin monelle epämiellyttäviä. Jos kondomi on liian suuri, se saattaa liukua pois paikaltaan iso tai rullalle jäävä osuus saattaa jäädä epämiellyttävän pitkäksi, jolloin ehkäisyväline puristaa epämiellyttävästi.

Oikeankokoinen ehkäisyväline tekee ihmeitä

Tällä hetkellä markkinoilla on melko vähän erikokoisia kondomeja. MyONE-niminen yritys on yksi harvoista yrityisistä, joka myy kondomeja 60 eri koossa.

New York Timesin haastattelema yrityksen johtaja David Wedel kertoo, että heidän tuotteidensa on tarkoitus taata, ettei kondomi liu’u seksin aikana pois tai aiheuta muita epämiellyttäviä tuntemuksia.

Lisäksi erikokoisten kondomien on tarkoitus vähentää miesten kokemia epävarmuuden tunteita siitä, ettei heidän peniksensä täytä kondomin kokoa. Hänen mukaansa kondomien nimeäminen ”pieneksi”, ”suureksi” tai ”normaaliksi” voi olla kova kolaus itsetunnolle.

– Jos ostaa pieneksi nimetyn kondomin ja se on edelleen liian suuri, kokemus voi olla todella kammottava, hän kertoo.

Aivokuvat paljastavat, että orgasmi saa myös yläpään käymään kuumana.

”Ehkä sitä tunnetta voisi verrata siihen, kun on kutittanut vaikka selkää ihan kamalasti ja lopulta joku rapsuttaa. Vähän samanlainen helpotuksen tunne siitä tulee.”

Muun muassa tällaisen kuvauksen saimme, kun pyysimme naisia kertomaan, miltä orgasmi oikeasti tuntuu. Fyysiset tuntemukset ovatkin aika selkeät, sillä mukavia väristyksiähän se loppuhuipennus tarjoaa. 

Entä mitä tapahtuu korvien välissä?

Tutkijat ovat pitkään arvelleet, että orgasmin hetkellä mieli ikään kuin tyhjenee ja ajattelu lakkaa. Velvollisuudet unohtuvat, kerrankin. Jatkuva multitaskaaminen jää edes toviksi. Ilmiötä on selitetty esimerkiksi sillä, että evoluution tuloksena ihminen laittaa lisääntymisen kaikkien muiden asioiden edelle.

Mutta kuulostaahan se vähän älyttömältä. Miten niin aivot voisi muka kytkeä off-asentoon hipelöimällä vähän alapäätä?

Nyt tutkijat ovatkin selvittäneet, mitä naisten aivoissa todella tapahtuu orgasmin hetkellä. Sitä varten he kuvasivat kymmenen naisen aivoja, kun nämä saivat orgasmeja sekä itsetyydytyksessä että kumppanin kanssa. Tuoreen tutkimuksen julkaisi Journal of Sexual Medicine. Siitä kirjoittaa esimerkiksi Newsweek verkkosivuillaan.

Kävi ilmi, että naisten aivojen aktiivisuus lisääntyi ennen orgasmia ja oli hekuman hetkellä huipussaan. Eniten aktiivisuutta näkyi aivojen alueilla, jotka vastasivat aisteista, motorisista taidosta. Vipinää näkyi myös aivojen tunne- ja palkitsemiskeskuksissa. Orgasmi onkin siis varsinainen moniajon taidonnäyte, ja aivojen aktiivisuus lähtee laskuun vasta sen jälkeen.

Tutkimuksessa saatiin vahvistusta myös aiemmille löydöksille, joiden mukaan orgasmi vähentää naisten tuntemaa kipua. New Scientist -lehden mukaan aktiivisuus lisääntyi myös aivojen alueella, joka säätelee kipua lievittävän serotoniinin tuotantoa.