Mitä tahansa muuta kuin katuporatyyliä, kiitos! Kuva: Shutterstock
Mitä tahansa muuta kuin katuporatyyliä, kiitos! Kuva: Shutterstock

Pelkkää suorittamista, kuin pakkopullaa. Kysyimme lukijoiltamme, millaista on huono seksi. Tällaisia vastauksia saimme.

Huono seksi on…

1. ”Pelkkää suorittamista. Toinen tai kumpikaan ei ole henkisesti läsnä ja tärkeintä on vain oma nautinto.” Nainen, 32

2. ”Aivotonta paukuttamista, jossa ei ole erityistä kontaktia toiseen. Huono seksi voi olla esimerkiksi sellaista, että toinen ajattelee vain omaa nautintoaan, mutta unohtaa kumppanin täysin. Siitä tunnistaa todella huonon seksin, että jompikumpi näyttää tympääntyneeltä.” Nainen, 28

3. ”Tylyä ja ilman lämpöä. Ihanan tunnelman virittely takaa turvallisen olon ja nautinnon. Virittelyn puute on pahinta, mitä voi kumppanilta saada.” Nainen, 55

4. ”Vailla haleja ja suukkoja. Toinen makaa kuin lahna tekemättä mitään. Toisaalta saattaa olla myös liian päällekäyvä ja kovaotteinen.” Nainen, 48

5. ”Pakkopullaa, joka ei tunnu henkisesti miltään.” Nainen, 29

6. ”Rakkaudetonta ja mekaanista jynkytystä.” Nainen, 47

7. ”Sellaista, jossa vastapuoli ei oikeasti halua tai hänellä on esimerkiksi erektiohäiriö, johon hän ei yritä hakea apua, tai josta ei voida puhua. Tiedän, että se on vaikea aihe, mutta lääkäri voisi auttaa.” Nainen, 53

8. ”Pornon jäljittelyä. Aikaisemmassa suhteessani mies halusi tehdä kaikkea, mitä oli nähnyt eroottisissa elokuvissa. Lisäksi liukasteet ja muut jäivät, kun mies mankui anaaliseksiä ja mukamas vahingossa yritti ihan muualle, kuin olisin halunnut. Minulle tuli virtsatieinfektio.” Nainen, 26

9. ”Sellainen seksi, jossa ei kunnioiteta toisen rajoja, loukataan ja vaaditaan toista tekemään asioita, joita hän ei halua.” Nainen, 23

10. ”Kestää liian vähän aikaa, eikä kumppani huomioi toista riittävästi.” Nainen, 55

 

Kaipaatko vinkkejä parempaan seksiin parisuhteessa? Lue seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen parhaat vinkkit tästä. 

100-vuotiaan Suomen historiaan mahtuu enemmän seksiä kuin äkkiseltään tulee ajatelleeksi. Tiesitkö, että kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuskin oli kova herra lähettelemään seksiviestejä? ”Haluaisin syödä Sinut”, hän kirjoitteli Ainolleen. Kuva: Sanoma-arkisto

Kyllä, #Suomi100 viedään nyt jo vällyjen väliin.

Satavuotiaan Suomen nimissä löydetään syytä juhlaan vaikka mistä, mutta nyt pirkanmaalainen pariskunta on keksinyt täysin oman tavan riemuita maamme pyöreistä vuosista. Parikymppinen Pauliina kertoo Me Naisille, kuinka hän toteuttaa kumppaninsa kanssa Suomi100-seksihaastetta.

Lue myös: Miten olisi Suomi100-vessaharja? Juhlavuoden hengessä brändätään mitä ihmeellisimpiä asioita

Mistä Suomi100-seksihaasteessa on kyse? Ideana on yksinkertaisesti harrastaa seksiä sadassa ei asennossa. Pauliina kertoo, että idea sai alkunsa vitsistä – kunnes pariskunta ryhtyikin tositoimiin.

– On olemassa paljon vitsikkäitä Suomi100-asioita ja -tavaroita, kuten vessaharjoja ja potkukelkkoja. Hekottelimme sitten ajatukselle, että miksemme kokeilisi sataa eri seksiasentoa, Pauliina sanoo.

– Ajattelimme idean olevan hauska, sillä eihän Suomea tarvitse juhlia pelkästään vakavin mielin. Ryhdyimme yhdessä googlettamaan, ja selvisi, että asentojahan on todella paljon.

”Haaste tuo hauskaa kisailua vällyjen väliin: ”Hei, kokeillaan tätäkin!”

Pauliinan ja hänen kumppaninsa tavoitteena on kokeilla ja varioida kaikkia löytämiään asentoja vuoden loppuun mennessä.

– Projekti on parhaillaan käynnissä ja hyvässä vauhdissa, Pauliina kommentoi haasteen tämänhetkistä tilannetta.

Entä voiko haastella olla joku syvällisempi – tai jopa yhteiskunnallinen – merkitys? Pauliina totisesti on kumppaninsa kanssa perimmäisten aiheiden äärellä, sillä onhan seksi elimellinen osa suomalaista elinkaarta ja jatkuvuutta.

Yhteiskunnallisesta merkityksestä Pauliina ei tiedä, mutta hän uskoo haasteella olevan paljon vaikutuksia parisuhteen hyvinvointiin.

– Haaste tuo hauskaa kisailua vällyjen väliin: ”Hei, kokeillaan tätäkin!”. Se antaa hyvän syyn etsiä eri asentoja ja haastaa toisiamme kokeilemaan aivan kaikkea.

Yhteiskunnallista hyötyä haastella voi myös olla, nimittäin lisääntymismielessä. Tai Antti Rinteen sanoin, nyt ollaan synnytystalkoiden äärellä. Uudet veronmaksajat ovat aseemme kestävyysvajeen taltuttamisessa. 

Onnistuuko sinulta Suomi100-seksihaaste? Kommentoi alla!

Loppuu se lantionpohjajumppaan pakottaminen ja akrobaattisten asentojen etsiminen.

Hyvä seksi on toisaalta yksinkertainen – ja toisaalta täysin mystinen juttu. Tietojemme mukaan hyvässä seksissä ei ole kyse tempuista tai asennoista, vaan esimerkiksi avoimuudesta, kunnioituksesta ja häpeilemättömyydestä.

Nuo kohtalaisen abstraktit määreet eivät valitettavasti kerro, miten siihen hyvään seksiin käytännössä pääsee käsiksi.

Parempaa seksielämää on kautta aikain neuvottu lähestymään mitä erilaisimmilla nikseillä. Osa neuvoista on tietysti täyttä asiaa, kuten vaikkapa asiantuntijoiden lukuisat kehotukset puhua seksistä. Mutta hyvienkään niksien soveltaminen käytäntöön ei kuitenkaan aina onnistu. 

Lisäksi on aavistuksen rasittavaa, että kuten kaikilla muillakin elämänalueilla, ilmeisesti myös seksielämässä pitäisi nykyään jatkuvasti kehittää ja jalostaa itseään erilaisin harjoittein. 

Seksitutkijan haastattelemat naiset kuvailivat keskittyvänsä seksin aikana hetkeen, kumppaniinsa, mielihyvään ja kosketukseen. 

Älä tee mitään

Niinpä seksitutkija ja seksuaaliterapeutti Sarah Hunter Murrayn näkökulma hyvään seksiin on erittäin virkistävä. Murray kirjoittaa Psychology Todayssa, että avain hyvään seksiin on itse asiassa siinä, ettei tee mitään. 

Murray kertoo haastatelleensa lukuisia naisia, jotka kokivat omien sanojensa mukaan erityisen paljon seksuaalista halua. Haastatteluissa ei juuri koskaan puhuttu erikoisista seksiseikkailuista. Sen sijaan kävi ilmi, että yksi tärkeimmistä intohimoisen seksin ainesosista on läsnäolo. 

Murrayn haastattelemat naiset kuvailivat keskittyvänsä seksin aikana hetkeen, kumppaniinsa, mielihyvään ja kosketukseen. 

Läsnäolon tärkeys on Murrayn mukaan tullut esille tutkimuksissakin, ja hänen päätelmänsä on, että parasta seksiä saa ihan vain olemalla henkisestikin paikalla seksin aikana.

Seksin voi siis ottaa elämyksenä, joka tarvitsee vain kokea. 

Helpommin sanottu kuin tehty

Murrayn oivalluksen huono puoli on tietysti se, että läsnäolokin voi olla helpommin sanottu kuin tehty.

Kun kysyimme muutama vuosi sitten naisilta, missä heidän ajatuksensa harhailevat seksin aikana, osa kertoi ajattelevansa ihan vain seksiä tai vaikkapa fantasioitaan. Osa myönsi kelailevansa kauppalistaa ja naapurin Tiinaa.

Suorittajaluonteelle tai stressaantuneelle kropan vääntäminen kummiin asentoihin voi olla yksinkertaisempaa kuin ajatusten pitäminen seksissä. Juuri kuin luulimme päässeemme seksivinkeistä, Murray suosittelee lääkkeeksi mindfulnessia

Onneksi mindfulness ja muut meditaatiotavat sentään johtavat muihinkin hyviin vaikutuksiin kuin huippuhyvään seksiin.