Lapseton nainen kertoo, miksi halusi sterilisaation jo kolmekymppisenä.

"Sterilisaatio ei ole vastalauseeni perhe-elämälle, vaan ehkäisytapa. Olen aina pitänyt huolen ehkäisystä, koska en
halua tehdä aborttia. Parikymppisenä päätin, etten halua myöskään sekoittaa kehoani e-pillereillä, joten valitsin kondomit. Koska sterilisaation ikäraja on Suomessa 30 vuotta, operaatio jäi vielä tuossa vaiheessa hyllylle.

Kaikki seurustelukumppanini ovat sattuneet olemaan tyyppejä, jotka eivät halua lapsia. Kai ihminen hakeutuu kaltaistensa seuraan. Naimisiin menin 25-vuotiaana. Puhuimme heti suhteen alussa, ettemme halua lapsia. Sterilisaatio oli minun ajatukseni, ja aluksi mieheni epäili, onko leikkaus tarpeen. Mieheni on pari vuotta nuorempi, ja hän pitää sterilisaatiota itselleen turhan
radikaalina vaihtoehtona. Minulle se on hyvä ratkaisu, koska sen jälkeenkin luonnollinen kuukautiskierto säilyy.

Kolmekymppisenä tajusin, että sterilisaatio maksaa julkisella puolella muutaman kympin. Halusin jotain varmaa ja lopullista, mutta gynekologi sanoi,  ettei hän suosittele sterilisaatiota missään nimessä. Hän ehdotti kuparikierukkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menin lääkärin reaktiosta lukkoon. Mietin, miksi minun täytyy perustella valintaani hänelle. Gynekologi kysyi, mitä tekisin, jos minulle tulisi mieheni kanssa ero ja uusi puolisoni haluaisikin lapsia? Nauroin, etten minä lapsia sillekään miehelle tekisi. Puhe kääntyi silti kierukkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gynekologikäynnin jälkeen olin ahdistunut. Mahdollisuus lapsentekoon olisi pitänyt jättää auki, koska se kuuluu naiseuteen ja kolmekymppisen elämään. Tuntui vaikealta lähteä vastustamaan niin vahvaa äitiysnormia.

Lopulta ajattelin, ettei asia voi noin olla. Ilmoitin gynelle päätyneeni kierukan sijasta sterilisaatioon. Vakuutin, etten myöhemmin syyttäisi häntä lähetteen antamisesta. Lähinnä häntä rauhoittaakseni vielä lisäsin, että onhan adoption mahdollisuus aina olemassa.

Sairaalan gynekologisessa tarkastuksessa tapasin leikkaavan lääkärin, joka oli asiallinen. Joten kyllä tukeakin saa." Maisa, 31

Osallistu keskusteluun: Mitä mieltä sinä olet sterilisaatiosta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla