Näin kaukana toisesta ei voi seksiäkään harrastaa. Kuva: Shutterstock
Näin kaukana toisesta ei voi seksiäkään harrastaa. Kuva: Shutterstock

Ihminen on yllättävän ennalta-arvattava. Melkein kaikkien seksiongelmatkin on tiivistettävissä kuuteen yleisimpään.

Elätkö parisuhteessa, jossa on seksiongelmia? Mainiota, niin elää moni muukin. Seksi saattaa kuitenkin olla se juttu, joka sujuessaan saa samalla pari muutakin parisuhdeongelmaa pienenemään. Siksi kannattaa tehdä asialle jotain. Hyvä alku on tunnistaa, missä mättää. Todennäköisesti joku näistä psykologi Michael Karsonin mainitsemista, olisiko?

1. Toinen haluaa enemmän kuin toinen.

Ja joo, se on usein mies, joka vonkaa, ja nainen, jota ei huvita. Voi olla toisinkinpäin, mutta aika usein perinteikäs asetelma pätee. Perinteikkyys voi johtua osittain biologiasta, mutta lisäksi meillä on päissämme jämähtäneitä kulttuurisia asetelmia, jotka ajattelevat puolestamme.

Mitä tehdä? Tärkein neuvo enemmän haluavalle on, että Älä Vonkaa: se saa toisen ihmisen haluamaan entistä vähemmän. Vähemmän haluavan pitää taas onnistua kääntämään omassa päässään tilanne muunlaiseksi kuin että kyse on nyt asiasta, missä toinen pyytää ja toinen antaa.

2. Lapset muuttivat koko homman.

Niillä on paljon tarpeita, ja lasten tarpeiden on pakko olla alkuvaiheessa etusijalla. Tilaa omille seksifantasioille ja -tarpeille jää yllättävän vähän. Lasten kakkavaipat, yöheräämiset ja pari kasvatuskiistaa päälle eivät lisäksi varsinaisesti luo seksille otollista ilmapiiriä.

Mitä tehdä? Perusvinkit kannattaa kokeilla: lapset hoitoon muutamaksi tunniksi, kalenteriin merkintä suunniteltuja seksitreffejä varten, viikonloppuloma voisi auttaa...

3. Hirveän vaikeaa puhua seksistä.

Se vain on. Ei juuri kenenkään lapsuudenkodissa puhuta seksistä: pitää keksiä itse malli siihen, miten niistä asioista puhutaan. Lisäksi seksuaalisuus on lähellä itsetunnon ydintä. Se ei vain ole asia, josta voi puhua asiana, vaan siinä ollaan alttiita loukkaantumaan. Aloitteen tekeminen säilyy monesti yhtä vaikeana juttuna parisuhteessa kuin sinkkuna, ja torjutuksi tuleminen tuntuu yhtä pahalta aina.

Mitä tehdä? Suu auki ja opettelemaan. Noloa, hankalaa, mutta helpottavaa.

4. Kumpaakaan ei vaan enää kiinnosta.

Viisisataa tuntia seksiä saman kumppanin kanssa, ja sen jälkeen lakkaa innostamasta – näin on joku tutkinut.

Mitä tehdä? Bed Death -ilmiöön on parannuskeinoja ja siihen saa pariterapialla apua. Harva vain hakee apua silloin, kun kumpaakaan ei nappaa.

5. Ei ole enää samanlaista kuin alussa! Tai kuin leffoissa!

No ei niin, spontaanius, vimma, kiihko ja vaatteiden repiminen häviää alun jälkeen.

Mitä tehdä? Hyväksyä. Parisuhdeseksi voi silti olla hauska, yhteinen harrastus. Uusien juttujen kokeilu voi auttaa.

6. Tekee mieli seksiä, mutta ei oman siipan kanssa

Toistuva seksi saman, rakastavan kumppanin kanssa ei tunnu kauan valloitukselta. Eikä sillä saa testattua omaa viehätysvoimaansa. Joillekin ihmisille seksi liittyy nimenomaan valloituksiin, kesyttämiseen, vapauteen, kapinointiin... Silloin parisuhdeseksiltä voi tuntua puuttuvan pointti.

Mitä tehdä? Tarvitaan ehkä työtä oman asenteen kanssa, oman seksihistorian ja tunteiden läpikäymistä. Terapeutti osaa auttaa.

Lue myös:

10 seksisääntöä, joista ei puhuta

Ikuisuuskysymys: onko g-pistettä olemassa?

Vinkkejä parisuhteellisille: näin hoidatte haluttomuutta