Siinä ne komeilevat, Venuksen hymykuopat! Kuva: Colourbox
Siinä ne komeilevat, Venuksen hymykuopat! Kuva: Colourbox

Jo renessanssiaikana Michelangelo nimesi selän hymykuopat rakkauden ja kauneuden jumalan Venuksen mukaan.

Jos sinulla ei ole takapuolen yläpuolella alaselässä kahta pientä kuoppaa, jotka muistuttavat hymykuoppia, olet luultavasti nähnyt sellaiset jollakulla.

Kuoppia on sekä naisilla että miehillä. Niiden uskotaan johtuvan geeneistä: toisilla ne on, toisilla ei. Mutta mitä kuopat oikein tarkoittavat?

Jotkut pitävät kuoppia seksikkäinä, ja havainnolle löytyykin tukea historiasta. YourTangon mukaan legendaarinen renessanssitaitelija Michelangelo (1475–1564) nimesi naisen kuopat Venuksen hymykuopiksi, ja miehen Apollon hymykuopiksi. Venus oli antiikin Rooman rakkauden ja kauneuden jumalatar, ja Apollo muun muassa musiikin, runouden, parantamisen ja auringon jumala.

Kuoppia on siis pidetty eroottisina jo ainakin viidensadan vuoden ajan. Niitä voikin bongailla maalauksista ja patsaista vuosisatojen varrelta.

Enemmän orgasmeja?

Cosmopolitanin jutussa väitetään, että kuopat kielivät hyvästä verenkierrosta lantion alueella, mikä auttaa samaan orgasmin.

Yllättävät kehon alueet ovat erogeenisia, ja joillakuilla myös alaselän hymykuoppien koskeminen aiheuttaa erityistä kihelmöintiä.

”Itselläni on nämä 'hymykuopat' alaselässä, ja olenpa huomannut, että ne on todella herkät kosketukselle. Poikaystäväkin tietää, että ollessani huonolla tuulella näitä kannattaa kosketella, koska silloin seksi on taattua ja molemmilla hyvä mieli jälkeenpäin”, kirjoittaa nimimerkki Testattu Suomi24-keskustelupalstalla.

Vankkumattomia tieteellisiä todisteita kuoppien seksuaaliselle voimalle ei ole, mutta ehkä Michelangelo ja kumppanit eivät olleet ihan hakoteillä? Kantakaamme siis kuoppamme ylpeydellä!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

 

Kysely

Onko sinulla hymykuopat alaselässä?

Kyllä.
Kyllä.
72.0%
Ei.
Ei.
27.9%
Ääniä yhteensä: 949
RP74

Onko sinulla hymykuopat selässä? Onneksi olkoon, olet seksijumala!

Kuoppien muodostaman kolmion nimi saksaksi on muistaakseni Michelsen Raute. Mitä tasasivuisemman kolmion kuopat muodostavat, sitä avonaisempi on synnytyskanava. Esimerkiksi MTV:n ohjelmien välissä näyttämä video, jossa lapset hyppäävät veteen, on ensimäisenä hyppäävällä, punapöksyisellä tytöllä täydellinen kolmio ja siten täydellinen synnyttäjän lantio.
Lue kommentti

Anaaliseksi on melkein jokaisen nuoren ”pakko kokeilla” -listalla.

Nuoret aikuiset ovat huomattavasti avoimempia erilaisille seksikokeiluille kuin 20 vuotta. Tämä selviää tutkimuksessa, joka on julkaistu Journal of Adolescent Health -julkaisussa. 

Lontoolaistutkijat analysoivat yli 45 000 heteroseksuaalin haastattelua, jotka on tehty viimeisen 22 vuoden aikana. Haastateltavat olivat iältään 16–24-vuotiaita brittejä. Yksi asia, jossa tutkijat huomasivat avoimuuden lisääntyneen, oli anaaliseksi. Nuoret suhtautuvat siihen avoimemmin ja mutkattomammin kuin aikaisemmat sukupolvet. Lisäksi nuoret myös haluavat kokeilla anaaliseksiä. Anaaliseksi kokeileminen on tuplaantunut 20 vuodessa. 

– Yksi syy, miksi nuoret ovat niin innostuneita anaaliseksistä, on se, että sitä on perinteisesti pidetty tabuna. Se, että joku asia on tabu, lisää sen houkuttelevuutta. Anaaliseksi on melkein jokaisen nuoren ”pakko kokeilla” -listalla, kliininen seksologi ja American Sexual Health Associationin johtaja Sunny Rodgers kertoo Bustle-sivustolle.

Se, että nuoret ovat avoimempia kokeilemaan anaaliseksiä, ei tietenkään kerro mitään siitä, harrastavatko he sitä säännöllisemmin tai nauttivatko he siitä enemmän kuin vanhemmat sukupolvet.

Me kysyimme runsas vuosi sitten Me Naisten lukijoilta, onko anaaliseksistä tullut arkipäivää suomalaisten makuuhuoneissa. Vastaus kuului: kyllä ja ei. 

83 prosenttia vastaajista kertoi kokeilleensa sitä, mutta säännöllisesti sitä kertoi harrastavansa vain 25 prosenttia. Kyselyyn vastanneita oli noin kuusisataa, ja valtaosa vastaajista oli naisia.

Me Naisten kyselyyn vastanneiden voi ajatella olevan keskimääräistä kokeilunhaluisempaa porukkaa, sillä vuoden 2015 Finsex-tutkimuksen mukaan 36 prosenttia suomalaisista on kokeillut anaaliseksiä. Mutta 1990-luvun alussa samaan kyselyyn vastanneista sitä oli testannut vain 18 prosenttia suomalaisista.

Lue täältä, millaisia kokemuksia vastanneilla oli anaaliseksistä:

 

 

Seksologi Tarja Santalahden mukaan moni yli nelikymppinen nainen haluaa rohkeasti kokeilla uusia asioita sängyssä.

Myytin mukaan naisen seksielämä etenee kärjistäen jokseenkin näin: parikymppisenä petipuuhat maistuvat, ruuhkavuosina seksille ei löydy aikaa, sitten ikä alkaa jo karttua ja lopulta kaikki on menetetty, kun vaihdevuodet pärähtävät päälle.

Ja siihen se seksi sitten loppuukin.

Tämä ei onneksi pidä paikkaansa. Me Naisten seksikyselyn mukaan monen naisen seksi-into ja tyytyväisyys omaan seksielämään päinvastoin kasvavat iän myötä.

Tammikuussa 51-vuotias Sari kertoi haastattelussamme löytäneensä seksuaalisen vireensä nelikymppisenä – kärsittyään vuosia latteasta seksielämästä. Nelikymppisenä hän vaati mieheltään suostumuksen vapaaseen liittoon, alkoi etsiä omia rajojaan ja kokeili parissa vuodessa kymmeniä partnereita.

Mentaalivalmentaja ja kirjailija Minna Marsh kertoi puolestaan saavuttaneensa vapautuneen seksielämän yli nelikymppisenä pornon ja itsetyydytyksen avulla.

– 45-vuotiaana päätin, että nyt todella opettelen tyydyttämään itseäni. Ennen sitä se oli tuntunut vastenmieliseltä ja vaikealta. Siihen liittyi häpeää, ja se tylsistytti. Kun tutustuin omaan vartalooni, aloin myös hyväksyä sen entistä paremmin, Minna totesi.

Minkä vuoksi monet naiset löytävät juuri tuolloin seksin ilon? Onko neli–viisikymppisyys jopa naisen seksuaalisuuden kulta-aikaa?

Kysyimme asiasta Väestöliiton psykoterapeutilta ja kliiniseltä seksologilta (NACS) Tarja Santalahdelta. Hänen mukaansa monien naisten kiinnostus seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan toden totta kasvaa neli–viisikymppisenä.

– Kliininen kokemukseni osoittaa, että tässä iässä monet haluavat kokeilla rohkeasti uusia asioita ja etsiä nautintoa, Santalahti kertoo.

Enemmän aikaa, enemmän onnellisuutta

Santalahden mukaan yksi syy seksielämän paranemiseen neli–viisikymppisenä on se, että elämäntilanne vakautuu.

– Neljänkympin jälkeen elämään vapautuu usein entistä enemmän omaa aikaa. Yli nelikymppisen vanhemman lapset alkavat olla siinä iässä, etteivät he vaadi jatkuvaa huolenpitoa. Seksille ja seksuaalisuudelle löytyy entistä enemmän mahdollisuuksia.

Myös yleinen tyytyväisyys elämään vaikuttaa siihen, kuinka tyydyttältä seksielämä tuntuu. Santalahden mukaan moni nainen on tyytyväisin elämäänsä ja parisuhdetilanteeseensa juuri 40–50-vuotiaana.

”Neljänkympin jälkeen seksille ja seksuaalisuudelle löytyy usein entistä enemmän mahdollisuuksia.”

Usein tuohon ikään mennessä on myös löytynyt varmuus siitä, mitä elämältään haluaa. Moni nelikymppinen pyrkii toteuttamaan itseään juuri niillä tavoilla, jotka tekevät onnelliseksi.

– Nykyajan neli–viisikymppiset naiset pitävät hyvää huolta kehostaan, vaalivat elämänlaatuaan ja haluavat lisää onnellisuutta elämäänsä. Seksuaalisuus ja sen toteuttaminen itselle sopivalla tavalla ovat onnellisuuden ytimessä, Santalahti kertoo.

Vaihdevuodet aiheuttavat huolta

Vaikka neljänkympin jälkeen moni nainen nauttii täysin rinnoin seksuaalisuudestaan, vaihdevuodet tuovat elämään oman haasteensa ja huolensa. Joskus huoli lähestyvistä vaihdevuosista voi kuitenkin antaa sysäyksen paremman seksielämän etsintään.

– Mieleen saattaa nousta ajatus, että nyt tai ei koskaan, Santalahti kertoo.

Vaihdevuosien aikana kehon estrogeenitasot laskevat. Tutkimusten mukaan se voi aiheuttaa haluttomuutta ja muita seksiongelmia. Vaikeuksiin löytyy kuitenkin monia apukeinoja, ja Santalahden mukaan naiset ovat aiempaa rohkeampia hakemaan vaihdevuosien aiheuttamiin haasteisiin hoitoa esimerkiksi lääkityksellä.

”Nelikymppisenä mieleen saattaa nousta ajatus, että nyt tai ei koskaan.”

– Nykynaiset ovat valveutuneita eivätkä todellakaan ajattele, että huonoon seksielämään on yksinkertaisesti tyydyttävä.

Santalahden mukaan naiset ovat ylipäätään entistä kiinnostuneempia pitämään huolta kehostaan ja nautinnostaan.

– Kaikenikäisten naisten itsetyydytys on lisääntynyt ja muuttunut luonnollisemmaksi osaksi elämää. Se on hieno asia, koska tutustumalla omaan kehoon yksin myös kahdenkeskinen seksi usein paranee.

Jokaisella on oikeus hyvään seksielämään – kaikissa ikävaiheissa. Jos omaan seksielämään tai seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät, Santalahti kannustaa kääntymään Väestöliiton nettisivujen tai seksuaaliterapeutin puoleen.

– Ulkopuolisen ammattilaisen kanssa keskusteleminen voi auttaa oppimaan, miten oma mieli ja keho keskustelevat keskenään. Seksuaalisuus on kokonaisuus, jonka hahmottamisessa terapiasta voi olla hyötyä.