Me Naiset
|
Susanna Koivisto
Järjestemällisyys ei ole välttämättä huono rakastajan ominaisuus. Kuva: Shutterstock
Järjestemällisyys ei ole välttämättä huono rakastajan ominaisuus. Kuva: Shutterstock

Tuore tutkimus selvitti, miten persoonallisuuspiirteet vaikuttavat parisuhteen seksielämään. 

Järjestelmällinen, huolellinen, suunnitelmallinen, täsmällinen, ahkera... Kuulostaako seksikkäältä? Ei välttämättä, mutta Journal of Sex Researchissa hiljattain julkaistu tutkimus osoittaa, ettei tunnollisuus suinkaan latista tunnelmaa makuuhuoneessa, vaan kyseinen persoonallisuuden piirre voi olla avain tyydyttävämpään seksielämään.

Eli jos kumppanisi suunnittelee ruokalistat ja mökkireissut Excel-taulukkolaskentaohjelman avulla, olet kenties löytänyt itsellesi varsin pätevän petikumppanin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui lähes tuhat pariskuntaa, joista valtaosa oli heteroita. Heiltä kysyttiin sekä parisuhdeseksistä että omista ja kumppanin persoonallisuuspiirteistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteys tunnollisuuden ja hyvän seksin välillä oli tutkijoiden mielestä merkittävä: tunnollisilla ihmisillä oli vähemmän ongelmia seksielämässään. 

Tutkimus muistuttaa siitä, ettei hyvässä seksissä olekaan aina kyse kipinästä, vaan sitoutuminen ja kumppanin seksuaalisten halujen tyydyttäminen voivat viedä parempaan tulokseen pitkällä aikavälillä. Parhaat seksikokemukset eivät välttämättä tapahdu intohimoisessa rakastumisvaiheessa, vaan pitkään vaalitun parisuhteen myöhemmässä vaiheessa.

Tutkimuksessa käytettiin Big Five -persoonallisuusteoriaa, jossa ihmisiä tarkastellaan viiden persoonallisuuspiirteen avulla. Tunnollisuuden ohella neljä muuta piirrettä ovat ekstroversio eli ulospäin suuntautuneisuus, neuroottisuus, sovinnollisuus ja avoimuus. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla