Monet miettivät, onko omassa fantasiassa jotain kiellettyä. Kuva: Shutterstock
Monet miettivät, onko omassa fantasiassa jotain kiellettyä. Kuva: Shutterstock

Sexpon vastaava seksuaalineuvoja Oona Turunen kertoo, mitä suomalaiset kysyvät seksuaalineuvonnassa eniten.

Haluttomuus, kumppanin puute ja omat fantasiat. Nämä seksiin liittyvät asiat mietityttävät suomalaisia eniten, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tämän on työssään todennut Sexpo-järjestön vastaava seksuaalineuvoja Oona Turunen.

Turunen paljastaa nyt yleisimmät seksiaiheiset kysymykset, jotka pohdituttavat suomalaisia. Hän korostaa, ettei kysymyksiin ole yksinkertaisia vastauksia, vaan neuvonta on aina yksilöllistä. Sexposta voi saada maksutonta seksuaalineuvontaa niin netissä, puhelimessa kuin kasvotustenkin. Nettineuvonta on tällä hetkellä tauolla, mutta palaa toimintaan jälleen 7. tammikuuta. 

1. Kumppani haluaa enemmän/vähemmän seksiä kuin minä. Mitä voimme tehdä?

Turunen: ”Tärkein seksitaito on kommunikointi ja avoin keskustelu kumppanin kanssa. Normalisointi on tärkeää: on ihan normaalia, että seksuaaliset halut ovat erilaisia. Näissä tilanteissa lähdetään pilkkomaan sitä, mistä juuri kyseisen ihmisen tai parin kohdalla on kyse. Esimerkiksi elämäntilanne tai kiireinen työ voi vaikuttaa. Jos on liian kiire, ei välttämättä ole edes aikaa haluta seksiä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Onko normaalia, jos ei halua seksiä? 

Turunen: ”Haluihin liittyvissä kysymyksissä pohditaan sitä, mihin ylipäätään kokee halua tai intohimoa elämssä. Tutkitaan, miten ihminen on antanut itselleen luvan innostua ja haluta asioita. Innostumisessa ja seksuaalisessa halussa on samantyyppinen dynamiikka. Sexpossa ei myöskään tuputeta haluamaan seksiä, vaan haluttomuus on myös ok. Tärkeää on kuunnella itseään ja tunnistaa, haluaako haluta.

3. Miten voisin kehittää omaa kehonkuvaani? 

Turunen: ”Näiden kysymysten kohdalla lähdetään tutkimaan tunteita itseään kohtaan: tunteeko häpeää, vihaa, surua tai esimerkiksi pettymystä. Kaikki sukupuolet pohtivat, miten itseään kohtaan voi olla lempeämpi ja rakastavampi.” 


4. Miten saan seksi- tai seurustelukumppanin? 

Turunen: ”Tähän ei ole patenttiratkaisua. Ensin lähdetään kartoittamaan ihmisen sosiaalista elämää ja vuorovaikutustaitoja. Tunnetyöskentelyn keinoin pohditaan, miten voidaan vahvistaa itseluottamusta ja tunnistaa omia tunteita ja tarpeita. Tunteita on hyvä uskaltaa ilmaista ja tunnistaa.” 


5. Onko ok, että kiihotun tästä? (esimerkiksi tietynlainen pornografia tai fantasia)

Turunen: ”Saa kiihottua ja nauttia sellaisista fantasioista, jotka tuntuvat itsestään hyvältä! Fantasioissa ei ole mitään rajaa. Jos ne aiheuttavat ahdistusta, on hyvä jutella jonkun kanssa. Teot ovat eri asia kuin fantasia. Voi fantasioida jostain, mikä on laitonta, mutta tosielämässä niin ei voi tehdä. Epäilyksiä herättävät esimerkiksi valtaleikkeihin liittyvät fantasiat.”


6. Olenko seksiriippuvainen? 

Turunen: ”Hyvänä mittarina voidaan pitää esimerkiksi sitä, viekö seksi, itsetyydytys tai seksiseuran hakeminen häiritsevän paljon aikaa arjesta. Jos seksitilanteisiin hakeutuminen tuntuu konrtolloimattomalta, kannattaa pysähtyä ja hakea keskusteluapua. Tätä netissä olevaa testiä voi käyttää oman seksiriippuvuuden arvioimiseen.” 

Juttua muokattu 9.1.2019: Korjattu Oona Turusen sitaattia kohdassa 5. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla