Me Naiset
|
ME NAISET
Kumppanin epähygieenisyys on kolmanneksi pahin halujen tappaja. Oma epähygieenisyys on sijalla viisi. Kuva: Shutterstock
Kumppanin epähygieenisyys on kolmanneksi pahin halujen tappaja. Oma epähygieenisyys on sijalla viisi. Kuva: Shutterstock

Mikä vie sinun halusi?

Alhaiset testosteronitasot. Vitamiininpuutos. Nestehukka. Vinksallaan olevat kortisolitasot. Joskus haluttomuuden taustalla voi olla tällaisia hieman harvinaisempia syitä. Mutta nämä eivät ole kuitenkaan suomalaisilla yleisimpiä syitä siihen, miksei huvita harrastaa seksiä kumppanin kanssa. Ylivoimaisesti yleisin syy haluttomuuteen ja siihen, että kiihottuminen on vaikeaa, on stressi. Tämä selviää Kaalimadon seksikyselyssä, johon vastasi 1187 suomalaista. Kyselyyn vastanneista 49 prosenttia oli naisia ja 51 miehiä.

Yleisimmät kiihottumisen esteet – top10

  1. Oma stressi
  2. Kumppanin haluttomuus
  3. Kumppanin epähygieenisyys
  4. Ongelmat parisuhteessa
  5. Oma epähygieenisyys
  6. Omat suorituspaineet
  7. Kumppanin ulkonäkö
  8. Kumppanin yliaktiivisuus
  9. Tekemättämätä jääneet työt (omaan ammattiin liittyvät)
  10. Tekemättä jääneet kotityöt (tiskaus, siivous yms.)

Mikä sinusta on pahin halujen tappaja? Kerro kommenteissa!

Entä mitä haluttomuudelle sitten voisi tehdä, jos sitä on jatkunut pitkään? Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on ehdottanut aikaisemmin Me Naisten jutussa seuraavia asioita:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Mieti, miksi seksi ei enää kiinnosta

Halun hiipumista voivat aiheuttaa stressin lisäksi väsymys, hormonaaliset muutokset, mielialalääkkeet, hormoniehkäisy ja sairaudet kuten masennus ja diabetes. Seksuaalisen halun määrä vaihtelee luonnostaan. Ei siis kannata hermostua, jos kuiva kausi on kestänyt joitain viikkoja – vuodet ovat eri asia. Jos haluttomuus liittyy terveyteesi, keskustele lääkärin tai terapeutin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Älkää vältelkö seksistä puhumista

Sekä läheisyyttä kaipaava että sitä karttava ovat yhtä lailla vastuussa tilanteesta. Jos asiasta vaietaan, siitä saattaa kehittyä vaikeasti käsiteltävä möykky. Puhu rohkeasti ajatuksistasi ja tunteistasi. Jos aihe ahdistaa kovasti, puhu aluksi ahdistuksestasi. Voit myös luetuttaa kumppanillesi tämän jutun: Kun kumppani ei halua seksiä.

3. Entä jos sittenkin?

Seksille kannattaa joskus antaa mahdollisuus, vaikka ei niin haluttaisikaan. Naisten seksuaalinen halu ja kiihottuminen eivät tutkitusti ole aina synkassa – saattaa olla, ettet mielestäsi halua, vaikka kehosi on tiedostamattasi jo kiihottumassa. Voi olla hyvä haastaa kielteiset ajatukset. Entä jos vain kokeilisit? Älä kuitenkaan pakota itseäsi mihinkään, jos seksi tuntuu yksinomaan huonolta idealta. Voitte myös sopia, että suutelette ja hyväilette toisianne kymmenisen minuuttia ja tunnustelet vasta sen jälkeen, miltä ajatus seksistä vaikuttaa.

4. Pohdi, miten voit herätellä seksuaalisuuttasi

Tarvitsisitko hemmottelua, kehoa ja mieltä hoitavaa liikuntalajia tai inspiroitumista seksioppaista tai vaikka pornosta? Jos olet lujilla, karsi stressin aiheuttajia. Lomaseksi on usein kivaa juuri siksi, että rento fiilis herättää halut.

 

Juu ja ei

Juuri näin. Jos on toiselle tyly, selviää siinä samalla monta muutakin asiaa; toinen ei oikeasti tykkää, ei kunnioita, ei arvosta, ei ole kiinnostunut, ei itse asiassa tahtoisi olla kanssasi ollenkaan, ja sitten on vaikea tajuta, no miksei se lähde jos sillä on noin kurjaa? Ei sellaisesta tunnelmasta todellakaan synny halua seksiin, kyseisen ihmisen kanssa.

Ystävällisyys ja hellyys ja yhtälailla seksin mieliteko on helppoa silloin, kun on itselleen niin rehellinen, että on sen ihmisen kanssa josta aidosti tykkää, eikä yritä väkisin vääristä syistä olla sellaisen ihmisen kanssa, josta sisimmässään tietää, ettei oikeastaan edes tykkää, ei luota, yms. Nykyään vallitsee kumma seurustelupakko, se varmaan ajaa moneen huonoon suhteeseen, jossa omaa epätyytyväisyyttä projisoidaan toiseen ja syytellään toista, kun omat tarpeet eivät tyydyty. Nykyään tuntuvat myös ne "omat tarpeet" olevan etusijalla, mikä ei ole lähtökohtaisesti kovin hyvä juttu millekään suhteelle.

Olen itse sitä mieltä, että minun tarpeistani ja niiden tyydyttymisestä ei ole toinen ihminen vastuussa, ei niiden suhteen mitenkään "velvollinen".  Olisi kamalaa jos huomaisin, että toinen joutuu ponnistelemaan jotenkin minun tarpeeni tyydyttääkseni. Sellainen vie salakavalasti suhdetta miellyttämisen ja kaupanteon puolelle, mitä en näe hyvänä kehityksenä.

Seksuaalinen halu ja mieliteko toiseen syntyy eniten siitä, että toiseen voi luottaa, että on turvallista, ettei millään uhkailla tai kiristetä, että seksi on täysin vapaaehtoista, että seurustelu jatkuisi, vaikka seksi loppuisi. Olisi ikävää, jos hyväily tai kosketus tulkittaisi heti seksin haluamiseksi eikä muunlaista hellyyttä saisi olla.

Seksiaddiktille tämä olisi tietysti tavatonta, mutta itse en lakkaisi rakastamasta ja olemasta iloinen (jos kerran muuten rakastan ja olen iloinen) vaikka tulisi esim. täydellinen fyysinen este seksiin. Siihen ei maailma kaatuisi eikä suhde minun puoleltani, kas seksissä ei ole kaikki ihmissuhteesta, siinä on siitä oikeastaan aika vähän.

Parhaimmillaan tietysti paljonkin, fyysiset ihanat tuntemukset, nauru ja leikki, halun tuottama hetken huuma, ja miten kiva sitten etäämpää katsella samaa miestä ja todeta; elämä meillä on hyvää. Huumaa ja leikkiä saa kuitenkin muistakin asioista kuin seksistä. Se ei ole niin iso juttu kuin mitä siitä mediassa yritetään tehdä.

Ehkäpä ne jotka eniten asiasta vouhkaavat, haluavatkin pelkkää seksiä, ilman varsinaista ihmissuhdetta. Siinä sopisi olla hieman rehellisempi, sillä vääristä odotuksista syntyvät suurimmat paineet ja pettymykset. Itse  valitsisin ihmissuhteen mennen, tullen, jos valita täytyisi tai olisi valittavissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla